Haftalık Strateji (Anadolu Yatırım)

Merkez bankası ve hükümetlerin önlemlerine rağmen piyasaların ateşi düşmüyor…
Koronavirüsün yarattığı endişelerle ticaretin durma noktasına gelmesi sonucu artan resesyon beklentileri, hükümetlerin ve merkez bankalarının hamleleri ile geçen hafta azaltılmaya çalışılırken piyasalarda ateşi söndürmeye yetmedi. Hafta içerisinde gelen tepkiler, virüsün etkisinin ne zaman azalacağına dair belirsizliğin devam etmesi İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Sağlık Bakanı Matt Hancock koronavirüs testinin pozitif çıkması piyasalarda Cuma günü satışlara yol açtı. Londra borsasında %6 civarında değer kaybı yaşanırken ABD endeksleri %3-4, Almanya Dax endeksi %3,7 oranında değer kaybetti. Bu sabah vadeli işlemlerde ise ABD endekslerinde, Trump'ın Kovid-19 önlemlerinin süresinin 30 Nisan'a kadar uzatacağını açıklamasının da etkisiyle bu sabah vadeli işlemlerde ise %0,5 civarında tepki alımları var. Asya'da ise virüsle ilgili devam eden endişelerin etkisiyle Nikkei'de %1,5, Şangay'da %1 civarında düşüş var. Çin Merkez Bankası, bankacılık sistemine 50 milyar yuan (7,1 milyar dolar) enjekte ederken 7 gün vadeli ters repo operasyonunda faizini son 5 yılın en büyük düşüşünü yaparak %2,4'ten %2,2'ye indirdi, reel ekonomiye destek için likiditeyi yeterli miktarda tutacağını kaydetti. Brent petrol bu sabh 24 dolarda iken ons altın 1618 dolardan işlem görmekte.
Bu hafta veri akışı açısından ABD ve Avrupa'da PMI verilerini, ABD'de ISM İmalat ve İmalat Dışı Endeks ile Mart ayına ait istihdam raporunu takip edeceğiz. Geçen hafta ABD'de açıklanan haftalık işsizlik başvurularındaki rekor seviyeden sonra bu hafta açıklanacak Mart ayı tarım dışı istihdamın 61 bin azalması işsizlik oranının da %3,5'den %4,00'e doğru yükseleceği tahmin ediliyor.
İçerde ise bugün BDDK'nın Şubat ayı bankacılık sektörü sonuçları ile Ekonomik Güven Endeksini, Cuma günü Mart ayı enflasyon verisini takip edeceğiz.
19 Mart'ta 586'ya kadar çıkan Türkiye 5 yıllık CDS primi Cuma gününü 486'da tamamlarken USD/TL'de bu sabah işlemler 6,49'un üzerinden, EUR/TL'de 7,20 civarından geçmekte.
Yurt içinde koronavirüsün etkilerine ilişkin devam eden kaygılar tepkinin sınırlı kalmasına yol açarken küresel piyasaların seyri ana belirleyici unsur olmaya devam ediyor. Teknik olarak endekste satışların yeniden artmaması için 86.500 korunmalı, aksi halde 84.000-82.000 aralığı yeniden test edilebilir. Yukarda 90.500 ilk önemli direnç iken 92.500 kritik ana direnç.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş