Borsada Yönsüzlük
Borsa BIST100 endeksi Felaket’in ardından açıldığı hafta %11.57 yükselirken, bu yükselişinin ardından geçen hafta neredeyse yatay bir seyirle haftayı tamamladı. BES düzenlemesi ile devlet katkısı paylarının hisse senedinde artırılması için verilen süre 10 gündü ve bu geçişin yarattığı pozitif etkinin artık kalmadığını söylemek mümkün. Şirketlerin hisse geri alımlarının hisse senedi piyasasında destekleyici etkisi ise halen sürüyor.
Geçtiğimiz hafta BIST100 endeksinde 5200 seviyesindeki 50 günlük ortalamada kar satışlarının etkili olmaya başladığını izledik. Bu seviyelerde endeks zorlanıyor. Ancak aşağı yönde satışlarında hızlanmadığını da görmekteyiz. Adeta 5000 ile 5200 arasında dar bir aralıkta sıkıştı. Türkiye’de önemli bir felaket yaşandı ve halen piyasalarda dahil olmak üzere ülkenin tüm organları bu şoku atlatmaya çalışıyor diyebiliriz.
Kısa vadede endekste bir yön tayin etmek zor. Bir süre daha bu yönsüz dalgalanma devam edebilir. 5200 seviyesinin üzerine yerleşmesi Endekste bir güçlenmenin başladığını gösterecektir. Aşağı tarafta ise 4950 kısa vadede ilk destek noktamız olacak. Bu seviyenin altına düşmesi durumunda satışlar güçlenebilir. Kısacası kısa vadede endeks hangi yöne kırılma yaparsa o tarafa doğru sert bir hareket izleyeceğiz.
Borsa da Uzun Vadeli Beklentiler ve Sektörler
Uzun vadede ise Türkiye ekonomisinin 2022 yılını %5.2 büyüme ile kapatması, 2023 yılını ise %3 büyüme ile kapatması bekleniyor. Deprem felaketinin ardından Ekonomistlerin yorumlarına bakıldığında, büyümeye 0.5 puan aşağı yönde etki yapması bekleniyor. Şunu söylemek mümkün, %2.5-3 büyüyen bir ekonomide uzun vadede öne çıkan Şirketler her zaman olacaktır. Diğer yandan Türkiye ekonomisi her zaman beklenmedik esneklikleri ile öne çıkmıştır. Yılın ortalamalarına doğru büyüme beklentileri pozitif yönde bile değişebilir.
ABD ve Avrupa ekonomilerine bakıldığında 2023 yılında büyümenin ağırlıklı olarak iç tüketim ve devlet harcamalarından geleceğini söylemek mümkün. İhracatın katkısı sınırlı kalacak görünüyor. Bu bize perakende, otomotiv, otomotiv yan sanayi beyaz eşya, mobilya, çimento, denir çelik, seramik, turizm, sağlık sektörü gibi sektörleri işaret edebilir. Enerji fiyatlarının halen yüksek seyretmesi enerji şirketlerinin yine gündemde olmasını sağlayabilir. Elbette tüm şirketlerde maliyetlerdeki artışın etkilerini açıklanan bilançolardan görmekteyiz. Maliyetlerin karlılıklar üzerindeki etkileri ilerleyen süreçte hisse bazlı seçiciliğin artmasına neden olacak.
ABD Piyasaları Moralleri Bozdu
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.
tuncaytursucu@yahoo.com
www.tuncaytursucu.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.