Borsada Ekonomi Baskısı
Seçimin ilk tur sonuçlarının ardından Endeks haftayı %7.14 düşüşle kapadı. Seçim öncesi alınan yabancı pozisyonlarının, sonuçların ardından satışa geldiğini izledik. En çok bankacılık sektöründe satışlar gelirken, XBANK endeksi %19.19 düştü. Yine yabancı takas oranı %30.21 seviyesine yükselmesinin ardından seçim sonuçlarının ardından %28.64 seviyesine dört gün içerisinde geriledi. Yabancı oranındaki gerileme önümüzdeki günlerde devam edebilir.
BIST100 Dışı Hisseler Öne Çıktı
Geçen hafta endeksteki %7.14 düşüşe karşılık ilginç istatistikler ve kazançlar oluştu. Mesela XYUZO endeksi yani BIST30 dışı 100 endeksi %3.92 geriledi. Endeksteki düşüşe karşılık sınırlı bir gerileme diyebiliriz. Bununla birlikte BIST100 dışı hisseleri temsil eden XTUMY endeksi ise haftayı %2.33 kazançla kapadı. Geçen hafta satışların büyük çoğunluğunun başta bankalar olmak üzere BIST30 endeks hisselerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Çünkü seçim öncesinde bu hisselerde pozisyonlar alınmıştı. Halka arz endeksinin ise %6.12 gibi etkileyici bir şekilde yükseldiğini izledik. Ana Pazar endeksi de haftayı pozitif bölgede kapadı. Çok net bir şekilde BIST100 dışı hisselere bir yönelme olduğunu söylemek mümkün. Tabi bu yönelme ne kadar kalıcı olacak göreceğiz.
2.Tur Öncesi Son Hafta - Belirsizlik mi bitecek, yeni belirsizlikler mi Başlayacak?
Önümüzdeki hafta 2.tur oylamanın öncesindeki son hafta olacak. Bir yandan bakıldığında piyasalar için seçim büyük ölçüde netleşti diyebiliriz. Erdoğan’ın aldığı %49.52 oy, 2.turda rahat bir şekilde alabileceğini gösteriyor. Seçim’in tamamlanması ile birlikte belirsizlik tamamen ortadan kalkacak. Bu açıdan olumlu diyebiliriz. Hatta öyle ki seçimi Erdoğan’ın kazanması ile Meclisteki çoğunlukla birlikte siyasi istikrarsızlık gibi bir riskin olmayacağı, ekonomide zorlu süreçte hem başkanlık hem Meclis olarak güçlü bir Hükümet’in olmasının olumlu algılanması bile mümkün.
Diğer yandan piyasalar için seçimin sonucundan daha çok hükümetin ekonomide nasıl bir yol izleyeceği ile ilgili açıklamaları önemli olacak. Erdoğan hükümetinin şu ana kadar bununla ilgili yaptığı açıklama net aslında. Yeni ekonomi modelinden geri adım atılmayacağı ve düşük faizini devam edeceği kesin bir dille ifade ediliyor. Bu durum piyasalarda dalgalanma yaratan önemli bir etken.
Dalgalanma yaratıyor çünkü piyasalar mevcut ekonomik uygulamaların özellikle kur politikası ve bankalar üzerindeki baskıların sürdürülebilir olmadığını düşünüyor. İlerleyen bir zamanda eğer yavaş dahi olsa bir politikalardan bir dönüş olmaz ise, ekonomide görünmez elin ortaya çıkacağı ve ekonomide bir krize yol açabileceği beklentisi her geçen gün güçleniyor. Bu süreci yönetmek Hükümet’in görevi.
Şu ana kadar bir şekilde kuru baskılayarak ve TL’ye erişimi zorlaştırarak bu süreç idare edildi. Daha ne kadar idare edilecek bir yorum yapmak mümkün değil. Bu konuda çok farklı yorumlar mevcut. Ancak ne olursa Hükümet 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen yerel seçimlere kadar mevcut durumu bozmak istemeyecektir. Bu nedenle idare edebildiği yere kadar mevcut politikalara devam etmek isteyebilir.
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.
tuncaytursucu@yahoo.com
www.tuncaytursucu.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.