Haftalık piyasa bülteni (Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık)

Borsalarda Zor Hafta
Borsa endeksinde Çarşamba gününe kadar yaşanan pozitif hava, haftanın ortasında gelen günlük %4’ü bulan düşüşle yerini endişeye bıraktı. O gün gelen satışların nedeni hakkında net bir yorum yapmak zor. Ancak haftanın geri kalanında endeks dengeye oturmaya çalıştı diyebiliriz. Geçen haftanın son iki günü hem iç hem dış gelişmelerin hakim olduğu bir süreç oldu. İçeride makro ihtiyati tedbirler açıklanırken, dışarıda Cuma günü beklenenden yüksek gelen enflasyon verisi, Fed korkusunu yine ortaya çıkardı.
BIST30 Dışı hisseler güçlü kaldı
Borsa Endeksi haftayı %2.24 düşüşle kapadı. Ancak satışların genelde BIST30 hisseleri üzerinde yoğunlaştığını gördük. BIST30 endeksi %3.8 düşüş gösterdi. Buna karşın 100-30 olarak izlediğimiz XYUZO endeksi haftayı %0.7 yükselişle kapadı. Buna ilave 50-30 olarak izlenen XELOT endeksi %2 yükseliş gösterdi. Bu sayılar bize 30 endeks hissesi üzerinde satışların yoğunlaştığını gösteriyor. Diğer hisselerde alıcıların daha hâkim olduğunu görmekteyiz.
GES enflasyona karşı koruyan bir ürün değil
Açıklanan tedbirlerde GES senedi için dönemsel oran %5.32 ve yıllık bileşik oran %23.04 olarak açıklandı. Gelirlerin beklentileri alması durumunda ise azami oran yıllık bileşik olarak %25.54 ü bulabilecek. Ortalama mevduat faizleri %16-17 seviyelerinde bulunuyor. Buna göre yukarıda, ancak mevcut tahvil faizleri zaten %24 seviyelerinde. Buna göre ise fazla bir fark yok. Diğer yandan enflasyona karşı korumalı bir ürün diyemeyiz. Bu taraftan talepler 15-22 Haziran tarihlerinde toplanacak. Talep seviyesini göreceğiz. Oyun değiştirici bir ürün olmadığını düşünüyorum.
Kredilerde Alınan kararlar Yerinde ve Gerekliydi.. Kredi büyüme hızı yavaşlayacak
Buna karşın tüketici kredilerinde ve ticari kredilerde gelen önlemler doğru kararlar. Kredilerde yavaşlama görebiliriz. Bu durum büyüme hızını yavaşlatabilir ve dolar kuru üzerindeki baskının azalmasına yardımcı olabilir. Yabancıya tahsisli swap işlemleri ise eğer talep görürse CDS oranımızı bir miktar düşürebilir. Gelişmeleri izleyeceğiz. Ancak bunların çoğu asıl gerekli olanın yapılması yerine alternatif çareler maalesef. Ekonomiye biraz daha soluk aldırmak için önemli olabilir ancak sorunu ortadan kaldırmaz.
ABD Borsalarını Enflasyon verisi vurdu
Dışarıda ise beklenenden yüksek gelen enflasyon verisi ile ABD borsaları adeta çakıldı. %0.7 beklenen TÜFE %1 açıklandı ve yıllık enflasyon %18.30’dan %18.60 seviyesine yükseldi. Beklentiler yıllık oranın %18.10 seviyesine düşeceği yönündeydi. Buna ilave olarak Başkan Biden’ın enflasyon ile ilgili önlem açıklamaları mevcut endişelerin yükselmesine neden oldu. Cuma günü Fed’e yönelik 50bps faiz artışı beklentileri birden bire 75bps seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık oranları %3.16 seviyesine çıktı ve S&P endeksi Cuma günü %2.9 düştü. S&P haftayı %5 kayıpla kapadı.
 
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.
tuncaytursucu@yahoo.com
www.tuncaytursucu.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.