Haftalık Piyasa Bülteni (Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık)

Borsa endeksi Cuma günkü kayıplarına rağmen geçen haftayı %1.96 kazançla tamamladı. Rusya Ukrayna savaşı global piyasalarda baskıya neden olmaya devam ediyor. Buna rağmen BIST100’ün güçlü bir duruş sergilediğini söylemek mümkün. Madencilik, Metal Ana Sanayi, Kimya ve Teknoloji endeksleri Borsa endeksine katkı sağlayan başlıca sektör hisseleri olurken, Ulaştırma, Turizm, Gıda, Metal Eşya sektör hisseleri ise baskı yaratan tarafta kaldılar. KRDMD, EREGL, GARAN ve ASELS endeksi taşıyan başlıca hisseler olurken, THYAO, YKBNK, AKBNK ve SISE endeks üzerinde baskı yapan başlıca hisselerdi. Ancak endekse destek veren hisselerin direnç seviyelerine gelmiş olmaları ve bu seviyelerde satış baskısı oluşması gelecek hafta için Borsa endeksine yönelik tehlikeli bir sinyal veriyor diyebiliriz.
Global borsalarda ise Alan DAX endeksi %10’a yakın gerileme kaydederken, Rusya’nın gaz akışını kesebileceği endişeleri bu satış baskısında etkili oldu. ABD S&P ve Dow endeksleri ise haftayı yaklaşık %1.3 ve Nasdaq %2.8 değer kaybı ile tamamladı. ABD Borsalarında güçlü gelen Tarımdışı istidam verisine rağmen Ukrayna konusu baskı yaratmayı sürdürdü. DAX endeksi ise teknik olarak ciddi derecede aşırı satım bölgesine gelmiş durumda. Satışlar durmaz ise 12500 seviyelerine kadar düşüş oluşabilir. Ancak bu noktalardan Avrupa borsalarında tepkilerin gelmesi beklenebilir.
Petrol piyasasında ise Brent petrol geçen hafta yaklaşık %25 yükselişle 119 $/v seviyesine ulaştı. Rusya’ya getirilen yaptırımlar ve petrol arzına yönelik endişeler yükselişte etkili olurken, teknik olarak 120 $ seviyesinin geçilmesi durumunda 128$ seviyesine kadar yükseliş olabilir.
IMF hafta sonu yaptığı açıklamada Rusya-Ukrayna savaşının global ekonomiye etkilerinin ağır olabileceğine yönelik uyarıda bulundu. Diğer yandan Rusya ve Ukrayna ile ekonomik bağı yüksek ülkelerin kıtlık ve ar kesintileri gibi risklerle karşı karşıya geleceğini savundu. Bu durum Türkiye için oldukça riskli bir ifade anlamına geliyor. Özellikle Gıda ve sanayi kollarında kullanılan hammaddeler konusunda ilerleyen süreçte nasıl bir zorluk yaşanacak göreceğiz. Ancak global ölçekte yüksek enflasyon ve durgunluk gibi bir tablo oluşması durumunda, 2021 yılında gördüğümüz bilançoları 2022 yılında görmemiz zor görünüyor. İlerleyen çeyreklerdeki gelişmeler önemli olacak.
Piyasalardaki önemli hareketlerden biriside EURUSD paritesinde yaşandı. Parite 1.1265 ile başladığı haftayı 1.0934 seviyesinde tamamladı ve ABD Doları küresel piyasalarda agresif değer kazandı. Uzun vadeli grafiklere bakıldığında 1.07 seviyelerinin EURUSD için kritik bir destek olduğu söylenebilir. Paritedeki bu düşüş doğal olarak GOÜ para birimlerinin Dolara karşı değer kaybetmesine neden oldu. DolarTL’de geçen haftaki yükselişte paritedeki bu agresif seyir etkili oldu diyebiliriz. İlerleyen günlerde paritede Euro lehine bir tepki gelmesi durumunda içeride DolarTL kurunda yeniden sakinleşme görebiliriz. Bu hafta ECB toplantısı bulunuyor ve açıklamalar önemli olabilir.
 
Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.
tuncaytursucu@yahoo.com
www.tuncaytursucu.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş