Haftalık Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmeleri kısaca hatırlatalım ve daha sonra içinde bulunduğumuz yeni haftada piyasalar adına önemli olacak gelişmeleri irdeleyelim.

Geçtiğimiz hafta öncelikle tüm dikkatler ABD istihdam verileri üzerindeydi. Tarım dışı istihdam verisi 185 bin olan piyasa beklentisinin çok altında 138 bin olarak açıklandı. Veri seti içerisinde diğer önemli olan data da ortalamak saatlik kazançlardı. Mayıs ayında piyasa beklentileri doğrultusunda %0.2 oranında artış yaşansa da Nisan ayında açıklanan %0.3 oranında ki artış %0.2’ye revize edildi ve olumuz bir görüntü sundu. Bu verilerin eliğinde ABD dolarının küresel ölçekte değer kaybettiğini gördük. Yalnız işsizlik oranının ise %4.3 seviyesine gerilemesi son 16 yılın en düşük seviyesini bize gösterse de özellikle iş gücüne katılımın %62.9’dan %62.7 seviyesine gerilemesinin işsizlik oranının azalmasında en büyük paya sahip olduğunu düşünüyoruz.
ABD tarafında geçtiğimiz hafta izlenen bir diğer veri de ISM imalat PMI verisiydi. Datanın 54.6 olan piyasa beklentilerinin hafif de olsa üzerinde 54.9 seviyesinde açıklanması reel ekonomi adına olumlu bir görünüm sundu.
Geçtiğimiz haftanın dikkat çeken önemli gelişmelerinden birisi de AMB Başkanı Mario Draghi’nin gerçekleştirdiği konuşmasıydı. Draghi, ekonominin varlık alım programına hala ihtiyaç duyduğu şeklinde yaptığı yorumu sonrası euroda değer kayıplarının oluştuğunu gördük. Bu sayede son dönemde AMB’nin uyguladığı genişleyici para politikasını değiştirebileceği ve daha şahin politikalar üzerine yoğunlaşacağı algısını bir miktar törpüledi.
Draghi’nin güvercin söylemesi bir yana AB ekonomileri toparlanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Euro Bölgesi ve Almanya imalat PMI verileri son 6 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu durumda AMB’nin mevcut politikasının devamına yönelik kuşkuları artırıyor. 8 Haziran AMB toplantısı bu bakımdan oldukça önemli olacaktır.
Asya cephesinde ise Çin imalat PMI verileri karışık bir görünüm sergide. Mayıs ayına ilişkin resmi PMI verisi 51.0 olan beklentileri aşarak 51.2 şeklinde gerçekleşti ve Nisan ayına göre ekonominin ime kaybına maruz kalmadığı görüldü. Yalnız Caixin imalat PMI verisi ise 50.0 seviyesinin altında gelerek 2016 Haziran tarihinden bu yana sektörde daralma gerçekleştiğini gösterdi. Bilindiği üzere PMI verilerinde 50.0 seviyesinin üzeri genişlemeyi gösterirken 50.0 seviyesinin altı daralmanın gerçekleştiğini göstermekte.
Geçtiğimiz haftanın piyasaya yön veren temel gelişmeleri bu şekilde sıraladıktan sonra yeni haftanın gündem maddelerini irdeleyelim

PAZARTESİ

Haftanın ilk ilme günü genelde sakin geçer fakat bu kez değil… Yeni haftaya hızlı bir başlangıç yapıyoruz. İlk izleyeceğimiz veri sabahın ilk ışıkları ile birlikte Çin’de açıklanacak olan Caixin hizmet PMI verisi olacak. Nisan ayında 51.5 olarak açıklanan datanın Mayıs ayı performansı merak ediliyor.

Yurt içerisinde ise Mayıs ayı enflasyon verileri bir hayli önemli… Enflasyondaa hafif de olsa Nisan ayına göre bir gerileme bekleniyor. Aylık beklenti %0.35 artış yönünde.

Küresel piyasalarda açıklanacak olan hizmet PMI verileri de bir hayli önemli olacak olacak Özellikle Almanya - Euro Bölgesi - İngiltere ve ABD ISM İmalat dışı PMI datalarını dikkatle takip edeceğiz.

ABD’de açıklanacak bir diğer veri olan fabrika siparişleri datasının da Nisan ayında 50.2 daralma gerçekleştirmesi bekleniyor.

SALI

Sabah ilk olarak Avustralya Merkez Bankası faiz oranı kararını izleyeceğiz. Piyasa beklentisi faizlerin %1.50 oranında sabit kalacağı yönünde.

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar verilerini takip edeceğiz. Beklenti yıllık bazda % 2.3 ve aylık bazda ise %0.2 oranında artış yönünde.

ABD tarafında ise iş imkanları ve personel değişim oranı ( JOLTS ) ve Kanada’da ivey PMI verilerini izleyeceğiniz.

ÇARŞAMBA

Sabahın ilk ışıklarından önce Avustralya birinci çeyrek büyüme verileri geliyor. Yıllık bazda %1.6, çeyreklik bazda ise %0.2 oranında ekonominin büyümesi bekleniyyor. Data sonrası AUD bazlı paritelerde hareketlilik oluşabilir.

İngiltere’de Halifax konut fiyat endeksleri takip edeceğimiz diğer veriler konumunda. Piyasa beklentileri aylık bazda %0.1 daralma iken yıllık bazda %3 oranında artış beklentisi bulunuyor.

Euro Bölgesi birinci çeyrek büyüme verileri de önemli olacak. Yıllık bazda %1.7 ve çeyreklik bazda ise %0.5 oranında artış yaşanması bekleniyor.

ABD tarafında ise ham petrol stokları verisi petrol fiyatları üzerinde hareketlilik oluşturabilir.

PERŞEMBE

Sabahın ilk ışıklarından önce Japonya büyüme verileri geliyor. Çeyreklik bazda %0.6 ve yıllık bazda ise %2.4 oranında artış yaşanması bekleniyor.

Sabahın erken saatlerinde takip edilecek diğer gelişme ise Çin ticaret dataları olacak. Özellikle küresel talep adına ithalat kalemi önem arz ediyor.

Gün içerisinde önemli gelişmeler bulunuyor. Öncelikle AMB kararları… Bankanın faiz oranlarında ve varlık alım programında değişikliğe gitmesi beklenmese de ileriye yönelik yapacağı değerlendiirmeler çok daha önemli olacaktır. Bilindiği gibi AMB son toplantısında politik değerlendirme için Haziran ayını daha uygun gördeklerini dile getirmiş ve tüm dikkatleri bu toplantının üzerine çekmişti.

Yurt içerisinde Nisan ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanıyor. Ekonominin ikinci çeyrek performansı bakımından oldukça önemli bir veri… Dikkatle izleyeceğiz.

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesini araştıran komisyon 8 Haziranda Trump'ın görevden aldığı eski FBI Başkanı Comey'i dinleyecek. Küresel piyasaların gözü kulağı bu gelişme üzerinde olacak. Oldukça önemli bir gelişme konumunda bulunuyor.

ABD tarafında izlenecek veri olarak haftalık işsizlik maaşı başvurusu datası ön plana çıkıyor. Piyasalarda hareketlilik oluşturma ihtimali oldukça zayıf.

CUMA

Sabahın erken saatlerinde Çin’de enflasyon verileri açıklanıyor. Dikkatle izlenmeli… Özelikle ÜFE küresel enflasyona yönelik önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

İngiltere’de ise tarafında ise sanayi ve imalat üretimi, Kanada2dda istihdam değişimi ve işsizlik oranı verilerini de izlemeye alacağız.

EUR/USD Analizi

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD istihdam verilerinin beklentileri karşılayamaması sonrası paritenin 1.1250 seviyesinin üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın gerçekleşebilmesi durumunda yukarı yönde hareketlerin devam etme ihtimali bulunuyor. Bu sayede ilk olarak 1.1300 ve arkasından 1.1370 dirençleri kısa vadede takip edilecektir. 1.1250 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamayarak geri çekilme hareketlerinin hız kazanması durumunda ise 1.1200 - 1.1150 ve 1.1100 desteklerine doğru paritede düşüş sürebilir.

Ons Altın Analizi

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasa beklentilerini karşılayamayan ABD istihdam verileri dolarda geri çekilmeleri sağlayarak ons altın fiyatlarında yukarı yönde hareketleri tetikledi. Bu sayede 1278 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanıp sağlanılmayacağını izleyeceğiz. Şayet 1278 desteği üzerinde kalıcılık sağlanabilirse sarı metalde yükseliş 1286 - 1291 ve 1296 dirençlerine doğru sürebilir. Buna karşılık 1278 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamayarak aşağı yönde hareketlerin hız kazanabilmesi durumunda ise 1270 ve 1265 - 1260 bölgesi hedef seviyeler olarak izlenmeye başlanacaktır.

USD/TRY Analizi

Paritenin 3.5200 desteğini kırması ile gerilemenin devamı adına kısa vadede oldukça kritik gördüğümüz 3.5200 - 3.5000 bölgesine ulaşıldığını görüyoruz. Bu noktada 3.5000 desteği kısa vadede bir hayli önemli… Şayet bu destek seviyesinin kırılmasını sağlayacak fiyatlamalarda paritede 3.4800 ve arkasından 3.4400 desteklerine doğru gevşeme sürebilir. Bunun yanında 3.5200 direncinin aşılması durumunda ise bir kere daha 3.5360 ile 3.5500 - 3.5580 bölgesi kısa vade vadede izlenmeye alınacaktır.

USD/JPY Analizi

 110.20 desteğine kadar gerilemenin yaşanmasının ardından toparlanma görülüyoruz. Bu noktada 110.50 direncinin üzerinde fiyatlamaların oluştuğunu izlemekteyiz. Yukarı yönde hareketlerin devamı adına 110.80 direnciinin önemi büyük. Bu seviyenin aşılabilmesi durumunda paritede 111.20 seviyelerine kadar yükseliş hareketi devam edebilir. Bunun yanında 110.50 üzerinde kalıcılığın sağlanamaması yeniden 110.20 seviyesine doğru geri çekilmeleri beraberinde getirebilir. Özellikle 110.20 desteğinin kırılması ile 109.60 desteği takip edilecek ilk seviye konumunda bulunacaktır.

GBP/USD Analizi

1.2770 seviyesinin test edilmesinin ardından başlayan yukarı yönde hareketlerin birkaç denemeden sonra 1.2850 direncini aşarak 1.2900 seviyesine ulaştığını görüyoruz. Yükselişin devamı adına ilk olarak 1.2900 direncini an itibari ile takip etmekteyiz. Şayet bu direnç seviyesinin aşılabilmesi durumunda 1.2950 ve 1.3000 - 1.3040 bölgesini yeniden izlemeye alacağız. Buna karşılık 1.2900 direnci aşılamaz ise yeniden 1.2850 desteği doğru gevşeme görülebilir. Bu destek seviyesinin kırılması ise bir kere daha 1.2800 ve 1.2770 desteklerine doğru geri çekilmelerin hızlanmasının önünü açabilir.

Ham Petrol Analizi

47.00 destteğinin aşağını test eden fiyatlamaları görsek de bu seviyelerden bir miktar toparlanmanın oluşması sonucu 48.30 - 48.70 bölgesine fiyatlamaların ulaştığını takip ediyoruz. Özellikle 48.70 direncinin aşılabilmesi durumunda emtiada 50.25 direnç seviyesinin önü açılabilir. Özellikle bu direnç seviyesinin aşılması yeniden 52.00 seviyesine odaklanmamızı

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer allan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş