Haftalık Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Geçtiğimiz ay Donald Trump’ın mevcut sağlık sigortası yasasını ( Obamacare ) Kongre’de yeterli desteği bulamayarak ertelemek zorunda kalması sonrası piyasalarda oluşan ABD doları aleyhine hareketler geçen hafta yerini toparlanmalara bıraktı. Bu noktada gelişmiş ülke para birimlerine göre ABD dolarının ortalama değerini gösteren dolar endeksi ( DXY ) yeniden 100.00 seviyesinin üzerine yükseliş kaydetti. Buna paralel olarak ABD tahvil faizleri de ( 2 ve 10 yıllık özelinde ) haftalık bazda hafif bir yükseliş hareketi gerçekleştirdi. Bu fiyatlamanın iki önemli nedeni olduğunu düşünmekteyiz:

Brexit sürecinin resmen başlaması ile artan belirsizliğin ABD dolarına olan talebi anlık olarak yükseltmesi
FED üyelerinin yıl içerisinde Mart FOMC sonrası 3 faiz artırım olasılığını dışlamayan konuşmalar gerçekleştirmesi. Özellikle Boston Fed Başkan Eric Rosengren ve San Francisco Fed Başkanı John Williams’ın açıklamaları bu noktada önemliydi.
4. Çeyrek büyüme verisi %1.9’dan %2.1’e revize edildi. Açıklanan datanın %2 olan beklentileri de aştığını not edelim.
Geçtiğimiz haftanın en önemli konusuna değinecek olursak; geçtiğimiz yılın Haziran ayından bu yana sıkça konuşulan Brexit süreci geride bıraktığımız hafta resmi olarak başladı. İngiltere’nin AB Daimi Temsilcisi Tim Barrow, Başbakan Theresa May’in imzaladığı birlikten ayrılmayı düzenleyen Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleten mektubu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a iletti. Tusk, bu gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurdu. Artık resmi olarak süreç başladığına göre bu noktada yaşanması muhtemel gelişmeleri kısaca özetleyelim:

Brexit sürecinde artık İngiltere ve AB arasında ayrılma anlaşmasına ilişkin maddelere yönelik müzakereler başlayacak. Bu müzakerelerin iki yıl sürmesi bekleniyor. Dolayısıyla bu süre zarfında piyasalarda Brexit konusu konuşulmaya devam edecek ve piyasaya olan etkisi de doğal olarak sürecek. Bir konuyu daha hatırlatmakta fayda var; İngiltere ve AB’nin üzerinde anlaşma sağlayacak metni kendi parlamenttolarında onaylatması gerekiyor. Bu sayede Brexit süreci son bulmuş olacak. 29 Nisan tarihinde İngiltere olmadan gerçekleştirilecek olan AB liderler zirvesinde bu taslak kabul edilebilirse müzakereler başlayacak. Tabii müzakerelerin oldukça çetin geçeceği de aşikâr. Özellikle iki konuya çok dikkat etmek gerekiyor:

AB’nin daha önceki taahhütleri nedeniyle İngiltere’ye 60 milyar euroluk bir fatura çıkardığı konuşuluyor. Bunu İngiltere’nin kabul etme ihtimali düşük. Dolayısıyla sert tartışmalara gebe bir müzakere süreci bizi bekliyor.
AB’de yaşayan İngiliz vatandaşları ve İngiltere’de yaşan AB vatandaşlarının statüsüne yönelik müzakerelerinde hızlı bir şekilde sonlanma ihtimali zayıf.
Artık Brexit sürecinde yönelik somut adımların atılacağı bir döneme girdik. Dolayısıyla yaşanacak gelişmelere çok daha hassas bir piyasa bizi bekliyor olabilir.

Yurt içerisinde geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi şüphesiz 4. Çeyrek büyüme verileriydi. Türkiye ekonomisi 2016 yılının tamamın da %2.99 oranında büyüme kaydetti. Buna karşılık Dördüncü çeyrek özelinde ise %2.3 olan beklentilerin güçlü bir şekilde aşılarak %3.5 oranında büyüme kaydedildiğini gördük.

Yeni ayın ilk haftası hangi gelişmelere odaklanacağımızı günlük bazda değerlendirelim:

PAZARTESİ

Yurt içerisinde Mart ayına ilişkin TÜFE datası önemli olacak. Aylık bazda TÜFE verisinde %0.60 artış beklenirken yıllık bazda ise %10.80 oranında yükseliş bekleniyor. Tabii TÜFE datasıyla birlikte ÜFE verisini de dikkatle izleyeceğiz. Hatırlatmak gerekirse Şubat ayında yıllık bazda %15.36 oranında yükseliş yaşanmıştı.

Küresel piyasalarda ise imalata PMI datalarını izleyeceğiz. Almaya ilişkin veride beklenti 58.3 - Euro Bölgesi’nde 56.3 - İngiltere’de 55.1 ve ABD ISM imalat PMI verisinde ise 57.0 olarak beklentiler oluşmuş durumda.

SALI

Sabahın erken saatlerinde Avustralya Merkez Bankası faiz oranı kararı bulunuyor. Beklenti %1.50 oranında sabit bırakılacağı yönünde. Ayrıca bankadan yapılacak kur açıklaması da AUD bazlı parritelerde oldukça önemli olacaktır. Öğlen saatlerinde Başkan Lowe’nin konuşması da dikkatle takip edilmelidir.

İngiltere’de inşaat PMI verisini izleyeceğiz. Mart ayına ilişkin beklenti 52.6 şeklinde.

Euro Bölgesi Şubat ayı perakende satışlar verilerine baktığımızda ise aylık bazda %0.5 ve yıllık bazda ise %1.5 oranında artış beklentisi bulunuyor. ECB Başkanı Mario Draghi’nin konuşması da Euro üzerinde etkili olabilir.

ABD tarafında ise fabrika siparişleri verisini izleyeceğiz. Beklenti aylık bazda %1 oranında artış yönünde.

ÇARŞAMBA

Hizmet PMI verilerinin ağırlıklı olduğu bir gün bizi bekliyor. Almanya PMI verisinde beklenti 55.6 - Euro Bölgesi’nde 56.5 - İngiltere’de 53.5 ve ABD’de ISM imalat PMI verisinde ise beklenti 57.0 olacağı yönünde.

Ayrıca ABD tarafında özel sektör tarım dışı istihdam ( ADP ) verisi önemli olacak. Beklenti 185 bin olacağı yönünde. Ayrıca ABD ham petrol stokları verisini de izlemeye alacağız.

Günün en önemli gelişmesi ise FOMC toplantı tutanaklarının açıkklanması olacak. Üyelerin önümüzdeki dönemde faiz artırımı sayısına yönelik tartışmaların tutanaklar görülmesi piyasalarda hareketliliği beraberinde getirebilir.

PERŞEMBE

Gece saatlerinde Avustralya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Debelle’nin konuşması bulunuyor.

Günün ilk ışıklarını görmeden Çin tarafında Caixin hizmet PMI verisini takip edeceğiz. Mart ayına ilişkin datada beklenti 53.2 olarak açıklanacağı yönünde.

Gün içerisinde ilk olarak Almanya fabrika siparişleri açıklanıyor. Aylık beklenti %4 artış yaşanacağı yönünde.

Günün en önemli gelişmelerinden birisi ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları olacak. Dikkatle takip edilmelidir. Ayrıca ECB toplantı tutanaklarının açıklanması da dikkatle izlenmesi gereken bir diğer konu olacak.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları verisini izleyeceğiz. Haftalık veride beklenti 251 bin…

CUMA

Almanya ihracat - ithalat ve sanayi üretimi verileri açıklanıyor. Dataların Euro üzerinde keskin bir hareketlilik oluşturmasını beklemiyoruz.

İngiltere taarafında ise gelişme bolluğu dikkat çekiyor. İlk olarak Halifax konut fiyat endekslerini takip edeceğiz. Aylık bazda %0.3 artış beklentisi bulunurken yıllık bazda ise %4 oranında artış beklentisi bulunuyor. Ayrıca imalat üretimi verisini de takip edeceğiz. Bunun yanında BOE Başkanı Carney’in konuşması ve ulusal ekonomik ve sosyal araştırma enstitüsü GSYİH tahmini de dikkatle izlenecek. GSYİH’ye yönelik beklenti %0.6 oranında artış şeklinde.

Haftanın en önemli verileri ise ABD tarafında açıklanıyor. İstihdam verileri dikkatle izlenecek. Bu noktada TDI verisine yönelik beklentilerin orta noktası 180 bin olarak belirlenmiş durumda. Çok daha önemli konumda bulunan ortalama saatlik kazançlar verisinde ise %0.3 oranında artış bekleniyor. İşsizlik oranının ise %4.7 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

Kanada tarafında ise Mart ayına ilişkin istihdam değişikliği verisi ile birlikte ivey PMI verisi ve Kanada Merkez Bankası Başkanı Poloz’un konuşması da CAD bazlı pariteler üzerinde hareketliliik oluşturabilir.

EUR/USD Analizi

Paritede 1.0710 desteğinin kırılmasının ardından 1.0640 seviyesine yaklaşıldığı ve bu seviyelerden bir miktar alımların geldiğini görmekteyiz. Buna rağmen gerilemenin devam etmesi adına seviyenin 1.0640 desteğini gün içerisinde takip edeceğiz. Bu destek seviyesinin aşağı yönde geçilebilmesi durumunda kısa vadede 1.0600 ve 1.0550 destekleri potaya girebilir. Buna karşılık yukarı yönde hareketlerin yeniden oluşması için ilk olarak 1.0710 direninin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu seviyenin üzerinde oluşacak fiyatlamalarda yeniden 1.0760 - 1.0800 ve 1.0830 dirençleri potaya girecektir.

Ons Altın Analizi

1240 desteğine kadar geri çekilmenin yaşanmasının ardından gelen alımların etkisi sonucu sarı metalde 1245 direninin de aşıldığını ve 1250 seviyesine ulaşıldığını görüyoruz. Yükseliş hareketinin devam etmesi adına 1250 ve 1254 dirençlerini izliyor olacağız. Özellikle 1254 direncinin aşılması ile 1258 ve 1264 seviyelerinin potaya girebileceğini düşünnüyoruz. Gerileme hareketlerinin görülmesi durumunda ise 1245 - 1240 ve 1235 desteklerini kısa vadede takip ediyor olacağız.

USD/TRY Analizi

Geçtiğimiz hafta 3.6400 desteği üzerinde tutunmaya çalışan paritenin yeni haftada bu seviyesinin altında fiyatlandığını görüyoruz. Yalnız gün içerisinde açıklanacak olan yurt içi enflasyon verilerinin paritede hareketlilik oluşturabileceğini de söylemek gerekiyor. Teknik olarak 3.6400 seviyesinin altında fiyatlamalarda ilk olarak 3.6100 ve yatay kanalın alt bandı konumunda bulunan 3.5900 desteğine doğru yeniden gerileme görülebilir. 3.6400 seviyesinin altında kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise 3.6600 - 3.6700 bölgesini izleyeceğiz. Özellikle 3.6700 direncinin aşılması durumunda 3.7000 seviyesine doğru fiyatlamalar sürebilir.

GBP/USD Analizi

1.2500 direninin aşılması ile paritenin 1.2550 direnine ulaştığını görmekteyiz. Yeni haftada yükselişin devamı adına bu seviyenin aşılmasını gerekiyor. Şayet 1.2550 direncinin üzerinde fiyatlamalar oluşşabilir paritede 1.2600 - 1.2620 bölgesine doğru yükseliş sürebilir. Özellikle 1.2620 direninin kırılabilmesi 1.2660 ve 1.2700 dirençlerini ön plana çıkartacaktır. Buna karşılık 1.2550 direnci aşılamaz ise 1.2500 ve 1.2460 desteklerini takip edeceğiz.

USD/JPY Analizi

Geçtiğimiz hafta paritede oluşan yukarı yönde fiyatlamaların etkisi ile 112.00 seviyesinin üzerinin test edildiğini görsek de yükseliş hareketinin devam edememesi yerini satış baskısına bıraktı. Bu sayede bir kere daha 111.40 desteğinin altında işlemlerin oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu seviyesinin altında fiyatlamaların sürmesi satış baskısının devamı adına sinyal niteliği oluşturabilir. Bu sayede 110.70 ve 110.10 desteklerini izlemeye alacağız. Bunun yanında 111.40 seviyesinin üzerinde oluşacak fiyatlamalarda ise 112.15 ve 112.80 dirençlerini izlemeye alacağız.

Vadeli Ham Petrol Analizi

 51.00 direncine yaklaşılmasının ardından bu seviyelerden bir miktar satışların oluştuğunu görmekteyiz. bu durumda 50.25 desteği ilk takip edeceğimiz seviye konumunda bulunuyor. Şayet bu destek seviyesinin aşağı yönde geçilmesine olanak sağlayacak bir fiyatlamada 49.70 ve 48.70 desteklerini izlemeye alacağız. Buna karşılık 51.00 direninin aşılmasını sağlayacak fiyatlamalarda ise kısa vadede 52.10 ve 52.75 dirençlerinin potaya girebileceğini düşünmekteyiz.

 

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanıllarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.