Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçi Enflasyon Datası ve ABD Tarım Dışı İstihdam Göstergesi Kritik Olabilir!
Geçtiğimiz haftaya noel tatilleri nedeniyle borsalar kapalı başladık. Belki de son yılların en hareketli noel arifesinin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Gündemde ise yine ABD Başkanı Donald Trump ve söylemleri vardı. Trump'ın, noel arifesinde FED'e yönelik eleştirilerine devam etmesi gündemde bomba etkisi yarattığını söyleyebiliriz. Ayrıca ülkenin siyasi arenasında yaşanan karmaşa da piyasa tarafında tedirginlik yaratan unsurlar arasında yer aldı. Hatırlayacağımız gibi Trump'ın, Meksika duvarı için 5 Milyar Dolar kaynak ayıracak bütçe tasarısı, Senato tarafında onaylanmamış ve federal hükümet kısmi olarak kapanmıştı. Trump ise yaşanan bu durum için Senatörleri sert bir dille eleştirmiş ve tasarıyı onaylatana kadar hükümetin kapalı kalabileceğini belirterek olası bir siyasi krize işaret etmişti. Bu durum şu anda da stabil şekilde seyrini koruyor. Ticaret savaşları cephesinde ise gelen açıklamalar müzakerelerin devam edeceği yönünde ve 7 Ocak tarihinde ABD'li bir heyetin Çin'e gitmesi bekleniyor. Ancak bazı haber kaynaklarından Trump'ın, yılbaşından sonra ülkesindeki şirketlerin, Çin'in iki teknoloji devi Huawei ve ZTE ürünlerini almasını engellemeye çalıştığına dair çıkan spekülasyonlar kafa karıştırdı. Yaşanan bu karmaşa ise piyasa tarafında Altın, Japon Yen'i ve ABD tahvil faizlerinde güvenli liman algısını tetikledi. ABD 10 yıllıklarına gelen talep ile birlikte geri çekilen 10 yıllık tahvil faizleri ise kısa vadeli tahvil faizlerine yaklaşırken bu durum resesyon endişelerini beraberinde getirdi. Bu haftada yine ABD cephesinde ticaret savaşları ve federal hükümetin akıbeti merakla bekleniyor. Hükümetin kapalı olmasından dolayı ekonomik verilerin açıklanmama durumu da hala mevcut. Açıklanması halinde ABD tarım dışı istihdam göstergeleri volatilite yaratabilir. Avrupa cephesi ise ABD'ye oranla biraz daha sakin bir hafta geçirirken İtalyan tahvil faizlerinde görülen geri çekilmelerinn, Euro varlıklarını rahatlattığını söyleyebiliriz. Sterlin tarafında ise Brexit belirsizliğinin devam etmesi ve Brexit'in süresinin dolmasına sayılı aylar kala anlaşmasız bir ayrılığın gerçekleşebileceğine yönelik endişeler Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Bu hafta ise bölgelerden gelecek PMI rakamlarının yanı sıra özellikle ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanacak veriler ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ayrıca küresel ve lokal gelişmelerin yanı sıra tahvil piyasası hareketleri de takibimizde olacak. Yurtiçinde Perşembe günü açıklanacak enflasyon göstergesi ise TL varlıkları adına büyük öneme sahip olacakken sonrasında yapılacak açıklamalar ve TCMB faiz politikasına yönelik polemikler tekrar gündeme gelebilir. Bu yönüyle jeopolitik ve lokal risklerin yanı sıra ekonomik verilerin de dikkate alınacağı bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz.
EURUSD
Noel tatili sebebiyle volatil hareketlerin az olduğu piyasada ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika duvarı için 5 Milyar Dolar kaynak ayıracak bütçe tasarısının Senato tarafında kabul görmemesi sonrası Federal hükümet kısmi şekilde kapatması, piyasanın sığ olduğu bu günlerde parite tarafında alış yönlü işlemlere neden oldu. Almanya'dan takip ettiğimiz İthalat ve ihracat Fiyat Endekslerindeki olumsuz tablonun yanı sıra, son günlerde ülke içindeki sorunlarla boğuşan Fransa'nın 3. Çeyrek büyüme rakamlarındaki negatif görünüm Euro varlıklarında baskı oluştururken "Anlaşmasız Brexit" senaryolarının tekrardan gündemde yer alması paritedeki fiyatları destekledi. Haftanın ikinci yarısında ise Trump'ın, FED'e ilişkin biraz daha ılımlı konuştuğunu görmekteyiz. Ayrıca FED Başkanı Jerome Powell'a yönelik Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hasset'in: ''Powell görevinde yüzde 100 güvende'' şeklindeki açıklamaları ve Çin ile müzakerelerin devam ettiği yönündeki söylemleri piyasaları yatıştırırken bu durum parite tarafında kısmende olsa Dolar lehine hareketlere neden oldu diyebiliriz. Buna karşılık AB Komisyonnu Bütçe Komiseri Oettinger'in Brexit hakkındaki olumlu görüşmelerine paralel olarak Euro lehine fiyatlamalar da görülürken paritenin bu haftaki açıklamalarla birlikte dengede seyrettiğini görmekteyiz. 2019'un ilk haftasında ise ABD tarım dışı istihdam göstergeleri ile PMI rakamları takip edilirken Euro Bölgesi'nde de PMI ve enflasyon verileri önemli olacaktır.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1465-1.1510-1.1545-1.1600
Destekler: 1.1410-1.1370-1.1330-1.1285
USDTRY
Geçtiğimiz haftaya yurt dışı piyasalardaki Noel tatilleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın söylemleri damgasını vurdu. Noel tatilleri nedeniyle işlem hacimleri ve volatilitede düşüşler gözlemlenirken, zaman zaman ise Trump'ın açıklamaları ile geçici de olsa hareketlenme görüldü. Özellikle FED'in son FOMC toplantılarında faiz oranlarının artırılmasına kızan Başkan Trump, FED Başkanı Powell'a yönelik sert söylemlerini sürdürürken, Meksika Sınır Duvarı'na yeterli kaynak ayrılmaması nedeniyle bütçenin onaylanmaması ile Federal Hükümettin kapanmasının sorumlusu olarak ise Demokratları göstererek ülke için ipleri gerdi. Ayrıca, Hazine Bakanı Mnuchin ile ilgili ortaya atılan iddialar da diğer konularla birlikte tahvil ve pay piyasaları üzerinden kısmen fiyatlandı. Yurt içi tarafta da daha çok haber akışları takip edilirken, iç siyasetin gündemi; yerel seçimler ve Suriye eksenindeki jeopolitik konulardı. Bu hafta da Salı günü tatil (Yeni Yıl) olacak. Önemli ekonomik veriler ise, yurt içi tarafta; Kasım ayı Ticaret Dengesi ve Aralık ayı enflasyon (YİÜFE-TÜFE) rakamları olacak. ABD tarafında ise, kritik datalar olarak; Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verilerini izleyeceğiz. Tabiki geçtiğimiz hafta olduğu gibi siyasi ve ekonomik konularda gelebilecek açıklamalar ve diğer haber akışları da fiyatlamalara etki edebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.2960, 5.3100, 5.3290, 5.3360, 5.3420
Destekler: 5.2690, 5.2560, 5.2350, 5.2200, 5.2000
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta noel tatilleri nedeniyle işlem hhacimleri ve volatilite de düşüşler gözlemlense de ABD Başkanı Donald Trump kaynaklı fiyat hareketleri haftaya damga vurdu. Özellikle noel arifesinde FED'e ve kendi yöneticilerine yönelik eleştirilerde bulunması parite tarafında USD aleyhine işlemlere neden oldu. Diğer tarafta federal hükümetin kapanmasından ötürü siyasi tarafta yaşanan karmaşada Dolar varlıklarını baskıladı. Her ne kadar hafta kapanışına doğru Trump'tan piyasaları yatıştırmaya yönelik açıklamalar gelse de paritedeki USD aleyhine hareketleri kurtaramadı. Ayrıca ticaret savaşları cephesinde de aynı şekilde bir karmaşanın hâkim olduğunu görmekteyiz. İngiltere tarafı ise ABD'den farksız değildi. Doların bu kadar zayıf olduğu bir ortamda Brexit konusundaki belirsizlikler paritenin yukarı yönlü gitmesini sınırladı. Özellikle zamanın hızla daralmasına karşın hala daha önemli bir ilerleme yaşanmamasıyla birlikte anlaşmasız bir ayrılığın olabileceğine yönelik kaygılar Sterlin varlıklarını baskılıyor. Tam olarak bir Sterlin hareeketi görebilmemiz için öncelikle İngiltere'nin bu belirsizliği bertaraf etmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu haftada yine bu gelişmeler eşliğinde fiyatlamalar takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise özellikle ABD'den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri önemli olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2725, 1.2770, 1.2820, 1.2920, 1.3050
Destekler: 1.2660, 1.2625, 1.2555, 1.2500, 1.2475
BRENT PETROL
Geçtiğimiz hafta sonu OPEC Başkanı(aynı zamanda BAE Enerji Bakanı) Al-Mazroui'nin 1.2 Milyon varil olarak anlaşma yapılan kesintinin devreye alınacağını ve Şubat sonu veya Mart başı gibi yeni bir toplantı ile daha fazla artırım yapılabileceğinin de tartışılabileceğini açıklaması yeni haftaya pozitif açılış yapmamıza olanak sağladı. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying'in: Herhangi bir üle ile ticaret savaşına girme niyetleri olmadığına yönelik söylemleri emtiada yeni haftaya alımlarla başlamamıza olanak sağlarken Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol'un ABD üretiminin 2019'da yeni rekorlar kıracağını söylemesi ise emtiayı yeniden baskıladı. Bunun dışında hafta içinde ABD Başkanı Trump'ın FED'e yönelik eleştirilerinin devam etmesi ve federal hükümetin kapanması ile birlikte görülen sell off (portföy boşaltma) nedeniyle ülkede görülen karmaşa, ABD ekonomisi üzerindeki riskleri artırdığı gibi doğal olarak küresel petrol talebine yönelik belirsizlikleri de artırarak emtiayı baskıladı ve 17 Ağustos 2017'den bu yana ilk kez 50 Dolar test edildi. Ancak Rusya Enerji Bakanı Novak'ın ise: 228 Bin varillik kesinti taahhüdüne sadık kalacaklarını bir kez daha vurgulaması emtiada kısmen toparlanmaya neden olurken Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı'nın Çin ve FED Başkanı Jerome Powell'a yönelik iyimser açıklamaları ile azalan riskler ve borsalarda oluşan "risk alma iştahı" artışı; bir süredir risk artışlarından baskı yiyen emtiaya da nefes aldırdı. Emtiada OPEC anlaşması ve petrol üretimine ilişkin yapılacak açıklamalar ilee stok verileri takip edilecek.
Dirençler: 54.40-54.80-55.25-55.90-56.50
Destekler: 53.60-52.70-52.00-51.55-50.00
ONS ALTIN
Küresel büyümeye yönelik endişeler borsalarda satış baskısına neden olurken bu durum güvenli liman talebiyle birlikte Değerli Metal üzerinde etkili olmakta. Buna ek olarak, FED Başkanı Powell'ın görevden alınması ve bankaların likidite durumlarına yönelik kaygılar da yeni haftaya Dolar Endeksi'nin negatif açılış yapmasını ve buna paralel olarak Ons Altın'da alım ağırlık işlemler görülmesine olanak sağladı. Öte yandan Çin Ticaret Bakanlığı'ndan "ticaret savaşları" konusunda gelen olumlu açıklamalar da emtiayı desteklerken ABD Başkanı Donald Trump'ın, FED'e ve kendi yöneticilerine yönelik eleştirilerine devam etmesi ve Senato'da yaşanan bütçe krizi ile borsalarda görülen satış dalgası da değerli metal üzerinde pozitif etkiler bıraktığı görüldü. Bu çerçevede Haziran ayından bu yana en yüksek seviyelerini test eden ons altında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hassettt'in Çin ile müzakerelerin iyi gittiği ve FED Başkanı Powell'ın koltuğunun sağlamda olduğuna yönelik açıklamaları ile ayı piyasasına giren borsalarda düzelme görülürken siyah madende ise zirve seviyelerden satışlar geldiği gözlemlendi. Bu hafta içinde yine ABD-Çin ticaret savaşları, FED politikaları ve bunlarla beraber Dolar endeksi, Çin Yuanı ve borsaların durumu fiyatlamalarda etkili olmaya devam edecek. Veri akışında ise ABD Aralık ayı tarım dışı istihdam göstergeleri kritik olabilir.
Dirençler: 1280-1286-1293-1300
Destekler: 1270-1263-1257-1250


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde ssunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 500.00 milyon dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 24,00 ,dolar faiz oranı % 2,50 olacak
ERDOĞAN'DAN TRUMP'A YENİ YIL MESAJI: İŞBİRLİĞİMİZİN GELECEĞİNİN DAHA PARLAK OLACAĞINA İNANIYORUM - NTV
OCAK-KASIM DONEMİNDE DIŞ TİCARET AÇIĞI 52 MİLYAR 319 MİLYON DOLAR OLDU - TÜİK
AKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT KASIM AYINDA YILLIK -21.2% (ÖNCEKİ AY: +24.2%)
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 39257,3 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 29615,0 milyon TL
DIŞ TİCARET AÇIĞI KASIM AYINDA -0.65 MİLYAR DOLAR (BEKLENTİ: -0.64 MİLYAR DOLAR, ÖNCEKİ AY: -0,46 MİLYAR DOLAR) - TÜİK
Facebookta Paylaş