Yurtiçinde, Senenin Son Enflasyon Dataları Önümüzdeki Hafta Açıklanacak!
Küresel piyasalarda Noel tatilleri nedeniyle işlemlerin bir miktar azaldığı bir haftayı geride bırakıyoruz. Veri trafiğinin de bu bağlamda oldukça sınırlı olduğu haftada; ticaret savaşları gibi risk unsurlarına dair gelişmeler yine öncelikli olarak takibimizdeydi. ABD Başkanı Donald Trump’ın: Çin ile anlaşmaya yakın oldukları ve bürokratik işlemlerin bitirilmesi ile Faz-1 Anlaşması’nın imzalanmasının an meselesi olacağına dair açıklamaları küresel risk alma iştahını canlı tuttu. Keza Çin Ticaret Bakanlığı da: ABD ile ticaret anlaşmasının imzalanması için yakın temasın sürdüğünü vurgularken, ayrıca Çin tarafının Kasım ayında 2 Milyon 560 Bin ton ile 2018 Mart ayından bu yana en yüksek Soya Fasulyesi alımını gerçekleştirdiğine dair haber akışları da sınırlı pozitifliği destekler nitelikteydi. ABD’deye nazaran daha fazla tatil yapan Avrupa tarafında Brexit meselesinin esamesi okunmazken, doğal olarak tatil boyunca paritelerdeki hareketler de sınırlı kaldı. Öte taraftan bir Japon basın kuruluşunun; Kuzey Kore’nin “Nopel Hediyesi” adı altında füze fıralatacağıan yönelik yaptığı haber, Ons Altın’daki oynaklığı artırdı. Yurtiçinde ise; Libya meselesi gibi jeopolitik ve siyasi risklerin durumu hafta boyunca takip edilirken, buna rağmen TL kurları önceki haftaya gmre daha sığ hareket gösterdi. Önümüzdeki hafta ise yurt içi tarafta Çarşamba günü, küresel cephede ise bazı ülkelerde üç, bazılarında iki gün olmak üzere Yılbaşı tatilleri olacak. Yurt içi tarafta 2019 ‘un son enflasyon verilerinin açıklanacağı haftada, yurt dışı ekonomik takviminde ise; PMI dataları öncelikli olarak takip edilecek. Yine, Almanya’nın; Perakende Satışlar, İşsizlik ve TÜFE rakamları ile ABD’nin; Tüketici Güveni ve 20 Şehir Konut Fiyat Endeksi gibi kritik verileri de izlenecek. Keza, gerek iç taraftaki gerekse dış taraftaki risklerin durumu da oynaklıklara neden olabilir.
EURUSD
ABD ve Euro Bölgesi’nde Noel tatilleri nedeniyle haftanın son işlem gününe kadar paritedeki oynaklık düzeyi önceki hafatalara nazaran sınırlı kaldı. Genel anlamda ise; ABD ve Çin arasındaki Ticaret Müzakerelerine dair açıklamalar pozitiflik içerirken, K.Kore’ye yönelik spekülatif haberlerin de sona ermesiyle küresel risk alma iştahında artış görüldü ve Euro lehine fiyatlamalar ön plana çıktı. Yılbaşı tatillerinin olacağı önümüzdeki hafta ise; bu haftaya göre ABD ve Avrupa’dan daha fazla veri takip edeceğiz. Keza, küresel ve lokal risklere dair gelişmelerin de; fiyatlama davranışlarını daha fazla etkilemesini beklemekteyiz. Teknik olarak ise paritede; yukarı yönlü ataklarda 1.1175 ve 1.1240 kritik direnç bölgelerini izlemeye devam edeceğiz. Özellikle 1.1240 bölgesinin üzerine geçilmesi ve kalıcılık sağlanabilmesi halinde 1.1370-1.1410 bölgesi ileriye dönük hedef haline gelebilir. Paritedeki olası geri çekilmelerde ise; 1.1055-1.1040 destek bölgesi Ekim ayından gelen yükselen trendin devam etmesi açısından kritik olup, bu bağlamda 1.1040 ‘ın altındaki kalıcılıklarda kısa vadeli yeni bir düşen trend oluşumu başlayabilir.
USDTRY
Bu hafta; küresel taraftaki Noel tatilleri nedeniyle işlem hacimlerinin düştüğü ve biraz kararsızlığın olduğu kurda, iç taraftaki Libya eksenli jeopolitik meselelere dair açıklamalarla fiyatlamalar bir miktar şekil buldu. Önümüzdeki hafta; hem yurt içi hem de yurt dışı tarafta yılbaşı tatili olacak. Piyasaların açık olduğu günlerde ise yine; lokal ve küresel risklerin durumu izlenecek olup, özellikle Libya’ya asker gönderilmesine yönelik tezkere meselesi(normalde 7 Ocak’ta Meclis açıldıktan sonra gündeme gelebilir, ancak olağanüstü olarak meclis toplantıya çağrılabilir de) olmak üzere jeopolitik ve siyasi gelişmeler fiyatlamalara temel teşkil edebilir. Yine, önümüzdeki haftanın son işlem gününde açıklanacak olan Türkiye’nin enflasyon rakamları ile de kurda oynaklıklar görebiliriz. Teknik olarak ise kurda; 5.9525 ‘in üzerinde kalıcılık halinde 5.9850, 6.0140, 6.0425 ve 6.0690 direnç bölgeleri ilk etapta takibe alınabilir. 5.9525-5.9400 bölgesinin altına geri çekilmelerde ise; 5.9280 ve 5.9080 destek noktaları öncelikle izlenecek olup, bu tarafta da 5.9080’in altında kalıcılıklar kısa vadeki olarak TL lehine işlemlerin ağırlık kazanmasını sağlayabilir.
GBPUSD
ABD’de 1,5, Birleşik Krallık’ta 2,5 gün süren Noel tatilleri sebebiyle veri trafiğinin sınırlı olduğu haftada, ABD-Çin Ticaret Müzakereleri’nin iyiye gittiğine dair haber akışları takip edildi ve Salı gününden itibaren paritede alıcılı işlemler görmeye başladık. Bugün Birleşik Kralllık’taki tatilin bitmesi ile oynaklık boyutu biraz daha artış gösterirken, önceki haftalarda fiyatlamaların şekil bulduğu Brexit meselesine dair ise hafta boyunca çok fazla haber akışı gelmedi. Önümüzdeki hafta yine; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi lokal ve küresel risklerin durumu öncelikli olarak takip edilecek olup, veri trafiği yine sınırlı olacak. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise; yukarı yönlü atakların devamı halinde 1.3150, 1.3225 ve 1.3300 dirençleri sırasıyla takip edilebilir. 1.2990-1.2960 destek bölgesinin altına geri çekilme görülmesi halinde ise 1.2770 seviyesi paritede hedef haline gelebilir.
BRENT PETROL
OPEC+’ın arz kısıntısı anlaşmasını derinleştirerek uzatmasının yanı sıra, ABD ve Çin heyetleri arasındaki Ticaret Müzakereleri’ne dair iyimserlik fiyatlamaları emtiadaki yukarı yönlü desteklemekte. Bu haftada da Faz-1 Anlaşması’nın imzalanması için sadece prosedür beklenildiğine dair ABD Başkanı Trump’tan gelen açıklamadan destek bulan Petrol fiyatları, yükselişini dördüncü haftasına taşıdı ve 13 hafta sonra 67 Dolar seviyesinin üzeri test edildi. Hafta içerisindeki Noel tatilleri nedeniyle, bugüne sarkan stok ve üretim datalarını günün kalanında takip edeceğiz. Önümüzdeki hafta ise yine; petrol verilerinin yanı sıra, Ticaret Savaşları gibi küresel risklerin durumu ve önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalarla oynaklıklar görebiliriz. Emtiaya teknik olarak baktığımızda; yukarı yönlü atakların devamında ilk etapta 67.60 kritik direnç seviyesi takip edilecek. Buranın aşılması halinde ise 69.60-69.95 bölgesi hedef haline gelebilir. Emtiadaki olası geri çekilmelerde ise; 66.30 65.80 ve 65.30 destek noktaları izlenecek olup, bu tarafta da 65.30 kritik bölgesinin altında kalıcılık halinde emtiada satış baskısı ağırlık kazanabilir.
ONS ALTIN
Ticaret Savaşları konusunda ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen olumlu söylemlerin küresel risk alma iştahına olumlu yansıyarak güvenli liman varlıklarına baskı oluşturmasına karşın, ECB’nin parasal genişlemesinin yanı sıra; FED’in repo ihalelerinin bol likidite imakanı sunmasının etkisiyle Değerli Metal talep görmeye devam ediyor. İlaveten Noel tatillerinin olduğu haftanın başında, Asya’daki bazı haber ajanslarının; Kuzey Kore’nin füze fırlatacağına dair haberler de emtiada oynaklığı artıran ve alıcılı işlemleri destekleyen unsurlardandı. Yılbaşı tatillerinin olacağı önümüzdeki hafta; küresel risklerin durumunu dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca yine; başta FED’in repo ihaleleri olmak üzere majör merkez bankalarının hamleleri ve açıklanacak olan ekonomik verilerle de oynaklıklar görebilriiz. Teknik olarak ise; yukarı yönlü ataklarda 1515 bölgesi kritik olup, buranın aşılması halinde önce 1522 seviyesi, sonrasında ise 1532 bölgesi hedef haline gelebilir. Emtiada 1515 seviyesi altındaki kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1505, 1501, 1495 ve 1490 seviyeleri sırasıyla izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.