Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde Jeopolitik Riskler Yine Ön Planda Olabilir!
ABD Başkanı Donald Trump ve FED/FOMC toplantılarının damga vurgu bir haftayı geri bıraktık. Öncelikli olarak Çarşamba akşamı açıklanacak olan FED/FOMC kararlarına yönelik Başta Donald Trump olmak üzere ülke yöneticilerinden FED'in faiz artışlarına ilişkin gelen eleştiriler ile birlikte haftaya giriş yaptık. Yapılan bu eleştiriler piyasa katılımcılarında fazlaca güvercin bir beklenti yüklemiş ve bunun sonucunda CME tarafından yayınlanan FED tahmin ekranlarında 2019 yılı için faiz artırımı adeti sıfıra kadar düşmüştü. Çarşamba akşamı ise FED, 2018'in son toplantısında sürpriz yapmadı ve 25 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirdi. Merakla beklediğimiz 2019 - 2020 projeksiyonlarında ise PCE ve enflasyon rakamları aşağı yönlü revize edildi ve Eylül ayı toplantısında 2019 yılı için 3 faiz artırımı öngörüleri 2'ye düşürüldü. Genel olarak baktığımızda bu kararlar aslında güvercin tondaydı. Ancak toplantı öncesi beklentiler FED'in daha fazla güvercin olabileceği yönündeydi. Bu da piyasada ilk olarak Dolar varlıklarında alış yönlü işlemlere neden oldu. Ayrıca basının karşısına geçen FED Başkanı Jerome Powell'ın, şahin tondaki açıklamaları da piyasaları şaşırttı ve Dolar varlıklarını destekledi. Fiyatlamaların 2. Aşamasında ise piyasa FED'in ileriye dönük projeksiyonlarına odaklandı ve Dolar varlıkları tekrardan baskı altında kaldı. Önümüzdeki dönemde ise pusulamız Başkan Powell'ın da dediği gibi ABD verilerinde olacak. Avrupa tarafında ise lokal sorunlar yine gündemdeydi. Brexit konusunda anlaşmasız Brexit senaryoları gündemde en üst sıralarda kalsa da İtalya bütçe konusunun çözüme kavuşturulması Euro varlıkları destekledi. Ayrıca ABD ile Çin arasında esen ılımlı rüzgârlarda Dolar varlıkları üzerinde baskı unsuru olan etkenler arasındaydı. Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise İngiltere Merkez Bankası kararlarıydı. FED toplantısının gölgesinde kalan BOE, oy birliği ile faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.. Yayınlanan kararlarda ise Brexit belirsizliklerine vurgu yapılırken 4. Çeyrek büyüme tahmini aşağı yönlü revize edildi. Bu hafta ise noel tatilleri nedeniyle hafta başlarında sığ fiyat hareketleri görebiliriz. Çarşamba günü ABD borsalarının açılış gerçekleştirmesiyle birlikte volatil hareketleri tekrardan geçiş yapabiliriz. Küresel ve lokal risklerde ise Brexit ve ticaret savaşları baş köşede olacak. Ayrıca son dönemlerde Fransa'da yaşanan ''Sarı Yelekliler'' eylemleri nedeniyle ülke içerisinde yaşanan sorunlarda gündemimizin bir parçası olacak. Zira yaşanan bu eylemler, Fransa'nın ekonomisini yıpratmanın eşiğini gelmiş ve Avrupa Birliği tarafında da endişelere neden olmuştu.
Yurtiçi tarafta geçtiğimizde açıklanan ekonomik verilerden; Eylül ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması son 18 dönemin en kötü gerçekleşmesine işaret ederken, Ekim ayı Sanayi Üretimi'nde 6 yıl önceki yüzde 5.7'lik daralmanın tekrarlandığı görüldü. Kasım ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi'nde ise son 11 ayın en yüksek fazlalığı verildi. TL kurları için tüm bu ekonomik verilerin yanı sıra; Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açmış olduğu Döviz ve Altına dayalı tahvil ihaleleri, Suriye eksenindeki gelişmeler ile yurt dışı taraftaki riskler kur tarafında daha fazla etkiliydi. Özellikle ABD'nin Suriye'deki askerlerini tamamen çekebileceği yönündeki haberler TL tarafında pozitif fiyatlamalara neden oldu. Bu haftada yine önemli veri akışlarının yanı sıra jeopolitik riskler gündemimizde baş sıralarda yer alacak. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suriye'den çekilme kararına senatörlerden tepki gelmesi sonrası bu hafta içerisinde gerek ABD gerekse hükümet tarafından gelebilecek açıklamalar önemli olabilir.
EURUSD
İtalya'da revize edilen 2019 bütçe tasarısında, 2019 yılı için ekonomik büyüme tahmini yüzde 1.5'ten yüzde 1'e indirilirken, bütçe açığı/GSYH hedefi de yüzde 2.4'den 2.04'e düşürüldü. İtalya Ekonomi Bakanlığı ise AB Komisyonu ile 2019 yılı bütçesi üzerinde anlaşma sağlandığını duyurdu. Ancak İtalya meselesi mutlu sonla bitecek derken bu konunun ardında da Fransa bütçe açığı tehlikesi ile karşı karşıya. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, bütçe açığının 2019 yılında AB'nin yüzde 3 limitini aşmasının ve yüzde 3.2 civarında gerçekleşmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Fransa'nın 2019'da bütçe açığının yüzde 2.8 olması beklenirken İtalya'da yaşanan olayın bir türevinin Fransa için de geçerli olup olmayacağı merak konusu. Brexit'te ise Başbakan Theresa May liderliğinde bugün toplanacak olan kabinenin, 6 milyon işletmeye anlaşmasız bir Brexit olasılığına derhal hazırlanmaya başlamaları talimatı vereceğini iddia edilirken İngiltere İletişim Bakanı da bu iddiayı doğruladı. May ayrıca Brexit anlaşmasının parlamentoda ertelenen oylamasının 14 Ocak ile başlayan haftada yapılması niyetinde olduğunu belirtti. ABD tarafında ise merakla beklenen FED/FOMC kararlarında; beklenildiği gibi 25 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirilirken, 2019 yılı faiz artırım sayısının 3'ten 2'ye indirildiği açıkklandı. Ayrıca 2018 ve 2019 yılı büyüme ve PCE projeksiyonlarında da aşağı yönlü revizeler gerçekleştiren, FED: küresel risklerin izlendiğini ve risklerin dengeli olduğunu belirtti. Bilanço ve faiz tarafındaki sıkılaştırmanın devam ediyor olması ilk etapta Dolar lehine fiyatlamalara neden olurken toplantı sonucu ve projeksiyonlar ile karşılaştırıldığında FED yansımaları piyasada "Güvercin" bir FED algısı ile Dolar varlıklarına değer kaybettirdi. Noel tatili nedeniyle haftanın ilk yarısında sığ veri akışı bulunurken ikinci yarısında ECB aylık raporu ile ABD Tüketici güveni ve konut satışları verileri takip edilecek. Teknik anlamda, Dolar endeksindeki değer kayıpları ile İtalya kanadındaki pozitif gelişmeler paritede yukarı atakları tetiklerken bu hareketlerin devamında 1.1445, 100 günlük ortalama 1.1490 ile 200 günlük ortalama 1.1600 dirençleri test edilebilirken geri çekilmelerde 1.1370-1.1330-1.1285 destek seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta yurt içi tarafta hafta başında aaçıklanan Sanayi Üretimi ve İşsizlik Oranı verileri kötü gerçekleşmeler gösterirken, ABD tarafında Başkan Donald Trump ve diğer yöneticilerin FED'e yönelik eleştirileri ile küresel çapta Dolar varlıklarında oluşan zayıflama kurda da kendisini hissettirdi. Ayrıca, yine Suriye eksenindeki jeopolitik riskler açısından hafta ortasına gelindiğinde ABD tarafının Türkiye ile koordineli olarak tüm askerlerini çekeceğinin belirtilmesi de TL lehine işlemleri destekleyerek 5.20 seviyelerinin test edilmesine olanak sağladı. ABD Merkez Bankası(FED)'nın FOMC kararlarına bakıldığında ise: beklenildiği gibi FED, 25 baz puan faiz artırarak federal fonlama faiz aralığını yüzde 2.25-2.50 bölgesine yükseltti. Her ne kadar açıklanan projeksiyonlar Eylül ayına göre "güvercin" tonda olsa da fiyatlamalar sıkılaştırma adımlarının devam ediyor olmasına yönelikti. Ancak, ertesi gün ise beklenen oldu ve FOMC bildirisindeki projeksiyonlarda yer alan güvercin mesajlar fiyatlanarak küresel anlamda yeniden Dolar değerr kaybetmeye başladı. ABD'de Noel tatilleri ile başlayacağımız yeni haftanın sonuna doğru; Yeni Konut Satışları ve Tüketici Güven Endeksi gibi önemli ekonomik veriler ve FED Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecek. Yurt içi tarafta ise Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni verileri açıklanacakken, Aralık ayı enflasyonuna dair beklentiler de lokal risk unsurlarının yanı sıra fiyatlanmaya başlanabilir. Teknik olarak kur tarafına baktığımızda ise; şuan için 5.3290 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Geri çekilmelerin devamında takip edilebilecek ilk destek noktaları 5.2960 ve 5.2750'de olup, özellikle 5.2750'nin altında kalıcılık halinde yeniden TL lehine işlemler ağırlık kazanabilir. Kur'da yukarı yönlü ataklarda ise, sırasıyla 5.3100,5.3360, 5.3420, 5.3575, 5.3730, 5.3880, 5.4000, 5.4250 dirençleri izlemeye alınabilir. Bu tarafta da 50 ve 100 günlük ortalamalara yakın olan 5.4500'in üzerinde kalıcılık halinde yeni bir yükselen trend oluşumu gündeme gelebilir.
GBPUSD
Bir tarafta Brexit bir tarafta ise FED/FOMC kararlarının parite tarafında etkili olduğu bir haftayı geride bıraktık. Öncelikli olarak FED/FOMC kararlarına değinmeden önce hafta başında ABD Başkanı Donald Trump ve ülkenin üst düzey yöneticilerinden FED'in faiz artışlarına yönelik eleştiriler ile haftaya başladık. Bu durum piyasa tarafında FED'in güvercin olabileceğine yönelik algı yaratmış ve yayınlanan kararlar öncesi Dolar varlıklarını sert bir şekilde baskılamıştı. Çarşamba akşamında ise FED'in, piyasa tahminlerinden daha az bir güvercin tutum sergilemesi ve FED Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisine yönelik şahin açıklamaları Doları kısmen de olsa toparladı. Fiyatlamaların ikinci aşamasında ise piyasa güvercin FOMC projeksiyonlarına odaklandı ve Dolar varlıkları değer kaybetti. Ayrıca ticaret savaşlarında esen ılımlı rüzgarlarında bir süredir güvenli liman algısıyla çalışan Dolar varlıkları üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar Dolar varlıkları küresel bazda sert bir şekilde bbaskılansa da Brexit konusunda yaşanan belirsizlikler sayesinde parite tarafındaki yukarı yönlü ataklar sınırlı kaldı. Özellikle son günlerde "Anlaşmasız Brexit" senaryolarının tekrardan gündemde en üst sıralarda yer almasının yanı sıra açıklanan verilerdeki karmaşa Sterlin varlıklarını kontrol altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Bu haftada yine Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip haber akışları takibimizde olmaya devam edecek. Özellikle Brexit konusundaki belirsizlikler çözülmeden tam olarak Sterlin lehine ataklar görmemiz zor olabilir. Ekonomik takvimde ise bu hafta ABD'den gelecek verilerin yanı sıra gözlerimiz FED Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarında olacak. Teknik olarak bu haftada 1.2680- 1.2720 bölgesi takibimizde olacak. Zira bu seviye altında kalıcılık sağlar ise Sterlin aleyhine satışlar derinleşebilir. Bu durumda ise takip edeceğimiz destek seviyeleri 1.2590, 1.2555, 1.2500 ve 1.2465 seviyelerinde bulunmakta. Özellikle 1.2465 altına sarkması halinde 1.2365 anaa desteği hedef haline gelebilir. Toparlanan bir sterlin görmemiz durumunda ise az öncede belirttiğimiz gibi 1.2680 - 1.2720 bölgesi ilk etapta gündemimizde olacak. Üzerinde yaşanacak kalıcılıklarda ise ilk etapta 1.2750, 1.2785, 1.2820 ve 1.2850 dirençlerini takip edeceğiz.
BRENT PETROL
Bir süredir küresel resesyon risklerinin artış göstermesi ile baskılan petrol fiyatları 13 Eylül 2017'den bu yana en düşük seviyelerine kadar geriledi. Rusya'nın petrol üretiminin Aralık ayında şu ana kadar günlük ortalama 11.42 milyon varil ile rekor kırdığı raporlandı. Bunun dışında ABD Enerji Bakanlığı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) ABD'de kayaç petrolü üretiminin yılın sonuna kadar günlük 8 milyon varil seviyesini aşmasının beklendiğini bildirdi. Son olarak geçtiğimiz hafta içinde FED'in büyüme eğrisinde aşağı yönlü revizesi de küresel talepteki sıkıntıları bariz şekilde ortaya koymuş oldu. Veri akışında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stoklarında, geçtiğimiz haftaki 10 milyon varillik azalışın ardındann 3.45 milyon artış kaydettiği görülürken EIA verilerine göre ham petrol stoklarının 497 bin varil düştüğü gözlemlendi. Noel tatilinden dolayı API ve EIA ham petrol stokları ve üretim verileri birer günlük gecikme ile takip edilecek. OPEC toplantısında karar alınan ve yeni yıl ile birlikte devreye girecek olan arz kısıntılarının piyasaya etkileri ve bu sürece kadar yapılacak açıklamalar da fiyatlamaları etkileyecek diğer faktörler arasında bulunmakta. Özellikle Suudi Arabistan'ın ABD ile olan yakın ilişkileri nedeniyle arz kısıntısı konusunda ağırdan alabileceği tartışmaları da kritik olacak. Teknik olarak, geçtiğimiz hafta sert satışlara şahit olduğumuz siyah altında geri çekilmelerin devamında 53.70-52.80-51.95 destekleri izlenirken bu seviyelerin altında aşağı yönlü hareketler hız kazanabilir. Toparlanma hareketinde ise 54.60-55.00-56.60-57.30 direnç seviyeleri göz önünde bulundurulabilir.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta, Euro Bölgesi'nde; İtalya krizinin çözülmesi ile Dolar Endeksi'nde ggörülen geri çekilmeler emtiaya da alış getirirken, Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump'ın FED'e yönelik açıklamaları ile oluşan "Güvercin" hava; FOMC kararları öncesinde 1257 seviyesinin test edilmesinin önünü açtı. Açıklanan FOMC(Federal Açık Piyasa Komitesi) kararlarında ise; beklenildiği gibi FED, Federal Fonlama Faiz aralığını yüzde 2.00-2.25'den 25 baz puan artışla yüzde 2.25-2.250 düzeyine çıkartırken; 2018 ve 2019 yılı büyüme PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi) beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesine karşın, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan toplam 3 faiz artırımı ile Donald Trump'ın söylemleri ile oluşan aşırı güvercin tablonun ortaya çıkmamış olması Doları güçlendirirken, Ons Altın'ı ise baskıladı. Ertesi gün ise karar detaylarındaki "güvercin" projeksiyonlar ön plana çıkarken, yeniden alım ağırlıklı işlemler görüldü. Bu hafta yurt dışı taraftaki Noel Tatilleri nedeniyle hafta ortasına kadar volatilite düşüşü görülebilir. Sonrasında ise ABD'de açıklanacak olan öneemli ekonomik datalar ve ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın açıklamaları yeniden oynaklığa neden olabilir. Teknik olarak Değerli Metal'e baktığımızda ise; şuan için kritik 1260 seviyesinin üzerinde fiyatlama görülmekte. Bu bölgenin üzerinde kalıcılığın devamı halinde yükselen kanalın üst bandına denk gelen 1267-1270 bölgesi kritik olacak. Öte taraftan 1260 seviyesinin yeniden altına gelinmesi halinde ise izlenebilecek ilk destek noktaları; 1257, 1255, 1253 ve 1250'de bulunmakta.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALBAYRAK: KOBİ’LERİMİZİN ALACAKLARINI TAZMİN EDEMEMELERİ DURUMUNDA ZARARLARINI KARŞILAMAK İÇİN DEVLET DESTEKLİ ALACAK SİGORTASI’NI DEVREYE ALIYORUZ
ALBAYRAK: 1 OCAK’TA BAŞLAYACAK BU SİSTEM, TÜM KOBİ’LERİMİZE HAYIRLI UĞURLU OLSUN
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 31675,6 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 26276,0 milyon TL
Facebookta Paylaş