Dikkatler TCMB ve YSK'nın Üzerinde Olacak!
Türkiye iç dinamiklerinin kur tarafında etkili olduğu bir haftayı geri bıraktık. Özellikle siyasi ve jeopolitik tarafta yaşanan gelişmelerin yanı sıra yayınlanan verilerdeki karmaşıklığın kur üzerinde sert fiyat hareketlerine neden olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikli olarak siyasi ve jeopolitik riskler ile başlayacak olursak haftaya 1 Nisan 2019 tarihinde yapılan seçim sonuçlarının gölgesinde başladık. Özellikle İstanbul üzerinden yaşanan tartışmalar ve yeniden bir seçim olabileceğine yönelik endişeler ile haftanın ilk günlerinde TL varlıklarına zarar verdi. Keza ABD-Türkiye-Rusya üçgenindeki "S400-Patriot(F35)" ikilemine dair haber akışları da kritikti ve CDS, tahvil faizleri üzerinden kur tarafındaki yukarı yönlü atakların devamına neden oldu. Hafta ortalarında ise siyasi ve jeopolitik tarafta yumuşama görüldü. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, ABD-Türkiye ilişkilerine dair pozitif açıklamaları ile İstanbul seçim sonuçlarının şimdilik nihayete ermesi(bazı konularda itiraz süreci devam etmesine karşın) ile 5.7100 seviyesinin altı test edildi. Ancak hafta kapanışına doğru TCMB'nin net döviz rezervleri üzerine yeniden başlatılan spekülasyonlar kurda tekrardan hareketlilik yarattı ve TL aleyhine işlemler ağırlık kazandı. Veri takviminde ise Ocak ayı Çeyreklik İşsizlik Ortalaması yüzde 14.7 'lük gerçekleşme ile 2009 Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, genç işsizlik oranının yüzde 26.7 ile oldukça kötü gerçekleşmesi göstermesi de dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise: Mart ayının Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi'nde 24 Milyar 500 Milyon TL açık verildiği belirtilirken, ilk üç ayın bütçe açığının da 36 Milyar 160 Milyon TL olduğu deklare edildi. 2019 Şubat ayı Sanayi Üretimi ise aylık bazda yüzde 1.3 artış göstermesine karşın senelik bazda yüzde 5.1'lik daralmaya işaret etti. Benzer şekilde; yine, Şubat ayının Perakende Satış hacmi de aylık bazda yüzde 0.8'lik artışa karşın, senelik daralma yüzde 4.9 düzeyindeydi. Bu hafta ise yine dikkatlerimiz siyasi ve jeopolitik taraftan gelecek açıklamalarda olacak. Ayrıca TCMB'nin PPK toplantısından gelecek kararlar da kur üzerinde etkili olabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz.
ABD Büyüme Rakamları Takibimizde Olacak!
Yurtdışı tarafa geçecek olursak ticaret savaşları ve Brexit konularının yine ön planda olmaya devam ettiğini görüyoruz. Ticaret savaşları cephesinde ABD'nin, Çin'den talep ettiği sanayi teşviklerinin kaldırılması koşulundan vazgeçtiği ve müzakerelerin sona yaklaştığı yönündeki haberler önemliydi. Keza, Fransa'nın muhalefeti nedeniyle uzunca bir dönem sürüncemede kalan ve son olarak; AB'nin "Airbus Sübvansiyonları"nın krize dönüşmesi ile gerilimin tırmandığı ABD-AB ticaret görüşmelerinde de AB ülkelerinin müzakerelere başlamak için bir konsensüs çoğunluğu sağladığının belirtilmesi pozitifti. Brexit tarafında ise Başbakan Theresa May ile Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Lidderi Jeremy Corbyn arasındaki müzakereler takip edilirken; gümrük birliği, çevre ve çalışan hakları konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle görüşmelerin kesildiği yönünde ortaya atılan iddialar daha sonra yalanlansa da tedirginliğe neden oldu. Haftanın en önemli verilerinde ise Çin çeyreklik büyüme rakamı geçtiğimiz yılın 1.çeyreğindeki gibi yüzde 1.4 olarak gerçekleşirken, senelik büyüme ise yüzde 6.3'lük beklentinin hafif üzerinde yüzde 6.4 olarak gerçekleşme gösterdi. İşsizlik Oranı, Sabit Varlık Yatırımları ve Perakende Satışlar datalarında iyi sonuçlar gözlemlenirken, Sanayi Üretimi'nin de 2014 Temmuz ayından bu yana en yüksek artışı göstermesi dikkat çekti. Euro Bölgesi ve Almanya'dan takip ettiğimiz İmalat PMI rakamları ise beklentilerin altında kalarak bölge ekonomisine yönelik soru işaretlerini artırdı. ABD tarafında ise Perakende Satışları rakamlarındaki pozitif tablo dikkat çekti ve birçok uluslararası kurum ülkenin 2019 büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Bu hafta ise ABBD'den gelecek büyüme rakamları gibi küresel çapta birçok önemli veri akışları takip edeceğiz. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit konularına dair gelebilecek ekstra haber akışları ile majör merkez bankası yetkililerinin açıklamaları da gündemimizde olacak.
EURUSD
Yayınlanan verilerdeki olumlu tabloya karşın Brexit'e yönelik karmaşık haber akışları ile ECB yetkililerinden gelen güvercin tonda açıklamalar Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Brexit meselesinde gözler İngiliz hükümetinde. AB zirvesinde belirlenen tarih neticesinde muhafazakâr partinin, işçi partisi ile yaptığı görüşmelerden gelen karmaşık görüşler belirsizliğin bu hafta içinde fazlalaşmasına neden oldu. Veri akışında Euro Bölgesi'nde Mart ayında TÜFE aylık yüzde 1, yıllık yüzde 0.8 ve Çekirdek TÜFE aylık yüzde 1.3, yıllık yüzde 0.8 olarak beklentiler dahilinde gerçekleşti. Nisan ayı Euro Bölgesi ZEW ekonomi hissiyat verisi 4.5, Almanya'nın ise 3.1 olarak gerçekleşerek son 12 aydan bu yana en yüksek seviyelerine çıkaarken Almanya ZEW mevcut koşullar endeksi 5.5 ile Kasım 2014'ten bu yana en kötü data olarak kayıtlara geçti. Öte yandan Almanya'da hükümet 2019 için büyüme tahmini yüzde 0.5'e indirilirken son 3 ayda 2.kez aşağı yönlü revizede bulundu. Büyümede ancak 2020 yılında yüzde 1.5'e toparlanacağı tahmin edildi. Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier yaptığı açıklamada, ülkenin altyapı, eğitim ve araştırma yatırımlarının rekor seviyede olduğunun altı çizilse de Brexit ve ticari çekişmeler ülkenin büyümesi üzerinde baskı yarattığı vurgulandı. Diğer tarafta Ticaret görüşmelerinde ise ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasının Çin'in piyasalarını ABD şirketlerine açmasının ötesine gideceğini belirtirken, tarafların müzakerelerin nihai turuna yaklaştığını umduğunu da vurguladı. ABD kanadında 10 yıllık tahvil faizleri, yüzde 2.61 ile 20 Mart'tan beri en yüksek seviyesinde görünürken gösterge tahvil faizlerinin FED'in 2019'un sonuna kadar faiz arttırmayacağının sinyallini vermesinden beri yükselmesiyle birlikte 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark 6 baz puandan 18 baz puana yükseldi. Bunun dışında ABD ekonomisinde 2020 yılında bir resesyon yaşanması olasılığını yüzde 50 olarak ifade eden Goldman Sachs CEO'su David Solomon, bu olasılığını bugün itibariyle daha düşük olduğunu söyledi.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1215-1.1190-1.1175-1.1145-1.1115
Dirençler: 1.1285-1.1330-1.1370-1.1390-1.1415
USDTRY
Yurt içi tarafta geçtiğimiz haftada da; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının durumu öncelikli olarak takip edildi ve gelişmelere göre CDS ve tahvil cephesinde ortaya çıkan fiyatlamalar kurda da kendisini gösterirken, öte taraftan ekonomik veriler de takip edildi. Yerel seçimler konusundaki(özellikle İstanbul sonuçları) belirsizlikler TL üzerinde bir süre baskıya neden olurken, Çarşamba günü sonuçların nihayete ermesi(bazı itirazların devamına rağmen) ile 5.7100 seviyesinin altına gelindi. ABD'de temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanıı Berat Albayrak'ın, Beyaz Saray'da; ABD Başkanı Donald Trump ile yapmış olduğu görüşme sonrası yapmış olduğu iyimser açıklamalar ve diğer üst düzey yöneticilerin iki ülkenin askeri alandaki işbirliğinin devamına yönelik söylemleri de TL açısından zaman zaman pozitif fiyatlamaları beraberinde getirdi. Ancak, Perşembe günü; uluslararası tarafta TCMB rezervlerine yönelik yeniden artan endişeler; Türkiye'nin en büyük ticaret pazarı Euro Bölgesi'nde kötü gelen ekonomik veriler(öncü PMI, İtalya Sanayi Siparişleri) ile birlikte TL üzerinde baskıya neden oldu ve kurda 3 Ocak'taki Japon tatilinde ortaya çıkan "flash crash (sığ piyasada oluşan yüksek oynaklık)"den bu yana en yüksek seviyeler test edildi. Geçtiğimiz hafta yurt içi yurt dışı tarafta açıklanan ekonomik verilerin yanı sıra; yurt dışı taraftan Brexit ve Ticaret Savaşları eksenindeki gelişmeler ve FED başta olmak üzere majör merkez bankalarının politika adımlarına yönelik açıklamalar ile kur üzerinde kısmi oynaklıklar oluştursa da, daaha çok yurt içi kaynaklı haber akışlarının etkili olduğu bir haftayı geride bırakmış olduk. Bu hafta yurt içi tarafta yine; jeopolitik ve siyasi risklerin durumu fiyatlamalar açısından kritik olacak. Ayrıca, açıklanacak olan önemli veriler ve TCMB'nin PPK toplantısından çıkacak sonuçlar da oynaklıklara neden olabilir. Yurt dışı tarafta da; Brexit ve Ticaret Savaşları kaynaklı gelişmelerin öncelikli olarak izleneceği yeni haftada, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve önemli dataların küresel risk alma iştahına yansımaları da kur üzerinde etkili olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8290, 5.8440, 5.8815, 5.9280, 5.9525
Destekler: 5.8000, 5.7930, 5.7740, 5.7675, 5.7550
GBPUSD
Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler geçtiğimiz haftada paritenin gündeminde olmaya devam etti. Özellikle, Brexit konusunda Britanya Başbakanı Theresa May ile Ana Muhalefet Partisi Lideri Jeremy Corbyn arasında devam eden görüşmelerin akıbeti merakla beklenirken Ana Muhaleffet Partisi Lideri Jeremy Corbyn'in: ''Gümrük birliği, çevre ve işçi hakları" konularında anlaşma sağlayamadığı için Brexit görüşmelerini kestiğine dair çıkan spekülasyonlar, İşçi Partisi Sözcüsü tarafından yalanlansa da piyasa tarafında tedirginliğe neden oldu ve küresel risk iştahındaki artışa rağmen Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Ticaret savaşları cephesinde ise ABD ile Çin'in anlaşmaya yakın olduklarına ilişkin gelen açıklamalar dikkat çekti. Geçtiğimiz haftanın veri cephesinde ise İngiltere'den takip ettiğimiz enflasyon rakamlarındaki olumsuz tablo ülke ekonomisine yönelik endişelere neden olurken ABD tarafından gelen verilerde ise pozitiflik hâkimdi. Bu haftanın veri takviminde ise ABD'den Mevcut Ev Satışları, Yeni Konut Satışları, Dayanıklı Mal Siparişleri, Michigan Beklenti Anketleri ile büyüme rakamları açıklanacak. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit konularının ön planda tutulmaya devam edileceği haftada majör merkez bankası yetkililerinin açıklamaları takip edillecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.3030, 1.3060, 1.3095, 1.3140, 1.3180
Destekler; 1.2960, 1.2930, 1.2890, 1.2855, 1.2820
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında üst üste dördüncü pozitif haftalık kapanış yaşanırken 50 USD'ye kadar düşen varil başına fiyatların yükselen trende girmesindeki ana temasındaki etken OPEC'in arz kısıntıları kaynaklıydı. Bunun dışında ABD'nin Venezuela ve İran ülkelerine karşı yaptırım kararları ile artan jeopolitik ve Brexit gibi küresel risk unsurları da yükselişi desteklemişti. Ancak bu hafta içinde özellikle OPEC ve OPEC+ konsorsiyumu üyeleri başta Rusya olmak üzere Haziran ayına kadar OPEC anlaşması yükümlülüklerini yerine getireceklerini belirtmesine rağmen artık fiyatlamaların denge noktasına geldiği ve üyelerin bu kadar çok arz kısıntısı yapmasına gerek kalmayacağının dillendirilmesi dahi aşağı yönlü riskleri beraberinde getirdi diyebiliriz. Öyle ki 72.25 ile 8 Kasım tarihinden bu yana en yüksek seviyelerini göre siyah altının bu direnci kıramadığı ve kısmmi geri çekilmeler yaşadığı görüldü. Yine de teknik görünümdeki yükseliş trendinin bozulmadığını belirtmekte de fayda var. Haftalık gelişmelere baktığımızda, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 70 doların üzerindeki petrol fiyatlarının hali hazırda talep büyümesini olumsuz etkilemeye başladığını ve bu kapsamda bu yıl için talep büyümesi beklentilerini düşürebileceklerini vurguladı. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ülkesini içine soktuğu krizin hesabını vermesi ve Küba ile Rusya'nın Maduro'ya verdikleri desteğin bedelini ödemeleri için tüm ekonomik ve siyasi araçları kullanacağını söylemesi ise önemliydi. Veri akışında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları 3.096 milyon varil daralırken son 7 haftanın en büyük düşüşünü seyrederken EIA'nin açıkladığı ham petrol stoklarında 1.396 Milyon varil azalış görülürken üretim bazında da 100 Bin varillik azalış kaydetmesi haftalık bazdaki yukarı ataklara neden oldu diyebiliriz. Ayrıca ABD'deki petrol sondaj kulesi sayısı 13-18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 8 adet azalarak 825'e geriledi. Hafta sonunda da ABD'nin 8 ülkeye tanıdığı muafiyetleri 2 Mayıstan sonra uzatmayacağı yönünde gelen haberler ile petrol fiyatları için yaklaşık olarak son 6 ayın en yüksek seviyeleri test edildi. Bu hafta stok ve üretim datalarının yanı sıra OPEC ve OPEC+ üyelerinin görüşleri ile jeopolitik ve küresel risklere ilişkin yaşanacak gelişmeler fiyatlama davranışlarında etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 73.75-74.30-74.80-75.00-75.75
Destekler: 73.00-72.25-71.50-70.95-70.50
ONS ALTIN
ABD ve Çin arasındaki müzakerelerin sonuçlanmasına yakın olduğuna dair; ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in açıklamalarının yanı sıra, uzun süredir muallakta olan AB-ABD ticaret görüşmelerinin başlaması için AB üyesi ülkeler arasında bir uzlaşı(Fransa ve Belçika'nın muhalefetine rağmen çoğunluğun kararı ile) sağlandığı yönünde hafta başında gelen açıklamalar küresel risk alma iştahı açısından pozitifti. Ayrıca, Çin'de hafta ortasında açıklanan; büyüme, sabit varlık yatırımları, Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi gibi birçok önemli datanın genel anlamada beklentileri karşılamış olması da küresel çapta risk alma iştahını yükselten etkenlerin başında geldi. Brexit konusuna dair karmaşık söylemler ve Euro Bölgesi ile ABD'den gelen bazı verilerdeki bozulmaların kısmen tedirginliğe neden olduğu haftada ayrıca; yatırımcıların risk alma iştahının artışı ile zaman zaman borsalara doğru yönelmesi ise; güvenli liman varlığı işlevi gören Ons Altın'dan çıkışların da devamına neden oldu. Yeni haftada küresel çapta yine; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının durumu, açıklanacak olan ekonomik veriler ile birlikte küresel büyümeye ve buna paralel olarak emtia talebine yönelik beklentileri ortaya koyacak. Keza, risk unsurları ve verilere dair sonuçlar ortaya çıktıkça majör merkez bankalarının yetkililerinden de ileriye dönük politika adımlarına dair gelecek ipuçları da kritik olacak. Tüm bu gelişmeler ışığında Dolar Endeksi'nde oluşan fiyatlamalar emtia tarafında da yankı bulabileceği gibi, küresel risk alma iştahında görülecek değişiklikler ile borsalarda oluşacak fiyatlamalar da dolaylı olarak(Borsalardaki satış dalgası güvenli liman talebi ile Değerli Metal'e yararken, borsalara gelen talepte ise Ons Altın satış baskısı altında kalabiliyor) Değerli Metal'e etki edebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1283, 1289, 1294, 1302, 1312
Destekler: 1273, 1270, 1264, 1258, 1250
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yyer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.