Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

FED ve BOE Faiz Kararları ve Yapılacak Açıklamalar Haftaya Damga Vurabilir!
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çin ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanması halinde ABD'nin Huawei'ye yönelik yaptırımlarını gevşetebileceğini söylese de ABD Başkanı Donald Trump'ın yapmış olduğu açıklamalarda Çin'in G20'ye katılmaması halinde gümrüksüz kalan Çin ürünlerine de hızla gümrük vergisi koyulacağını söylemesi küresel piyasadaki risk iştahını azalttı. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Çin ile bir ticaret anlaşması olmasa dahi ABD ekonomisinin bu yıl muhtemelen hala yüzde 3 büyüme hızına ulaşacağını söylerken Çin tarafında ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya, Çin'in içişlerine müdahale etmeyi hedefleyen her türlü eylemin başarısızlıkla sonuçlanacağı uyarısında bulundu. Brexit konusunda, Britanya'da Theresa May'in koltuğuna oturmaya en yakın isimlerden Boris Johnson, Avrupa Birliği Britanya'ya daha iyi çıkış şartları sunana kadar önceden üzerinde anlaşılmış Brexit ödemesini askıya alacağını ifade ederken Avrupa kanadı Brexit faturasını ödenmemesi halinde borcun temerrüde düşmesi anlamına geleceğini bildirdi. Seçim konusunda önce 2 turlu Avam Kamarası ardından parti genelinde seçim ile başa geçecek kişi belirlenecekken 10 adaydan hangisinin seçileceği Brexit'in geleceğini de etkileyerek hem AB hem de tüm dünya ticaretini yeni bir yol haritasına sokabilir.
Yurt içi tarafta ise Pentagon'dan gelen Türk pilotların F35 eğitimlerinin sona erdirildiği yönündeki açıklama ve ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen "ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi" başlıklı kararın yanı sıra, Londra swap piyasasındaki hareketlerle kurlarda TL aleyhine fiyatlamalara neden oldu. S400-F35 ikileminde Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Savunma Bakanı Shanahan'ın geçtiğimiz Cuma günü gönderdiği mektubun (Türkiye'ye S400'lerden vazgeçmek için 31 Temmuz'a kadar süre verilmesi) müttefiklik ruhuna uygun olmadığını, gerekli cevabın hazırlandığını ve ay sonunda da Brüksel'deki NATO Bakanlar Toplantısı'nda bir araya geleceklerini belirtti. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400'leri satın aldıklarını ve ABD'nin olumsuz adımlar atması durumunda karşılık vereceklerini dile getirirken ABD ne derse o olur gibi bir anlayışlarının bulunmadığını ve S-400 konusunda geri adım atmayacaklarını kaydetmesi TL varlıklarına olumsuz yansıdı. Ayrıca Fitch tarafından ikinci çeyrekte Türk ekonomisinde negatif büyüme beklenildiğini belirtilmesinin yanı sıra ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım ihtimali TL çevresindeki güven üzerinde ciddi etki yapabilir ifadeleri dikkat çekti. Haftanın en önemli gelişmesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararında politika faizi yüzde 24 düzeyinde sabit bırakılırken karar ile yayınlanan metinde TCMB, iç talep ve parasal sıkılaşmanın etkilerinin enflasyondaki düşüşü desteklediği vurguladı. Önceki metinde yer alan ''gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerinin enflasyon beklentilerindeki yüksek seyri devam ettirdiği'' ibaresinin kaldırıldığı görülürken fiyat istikrarı doğrultusunda elindeki tüm araçları kullanacağı belirtildi. TCMB'nin bunun dışında daha öncesindeki metinlerde olduğu gibi ekonominin dengelenme eğiliminde olduğu, dış talep gücünün korunduğu ve cari dengelenmedeki iyileşme kaydedildiği söylendi. Haftanın sonuna doğru ise Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's tarafından Türkiye'nin kredi notu Ba3'ten B1'e indirilirken görünüm 'negatif' olarak açıklandı. Açıklamada akur ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan olmaya devam ettiği vurgulandı.
Bu haftanın en önemli gündem maddesi Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz kararı olacakken faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmese de önümüzdeki aylar için kuvvetlenen faiz indirim beklentilerine ilişkin piyasaları hazırlayıcı açıklamalar önemli olabilir. Bunun dışında hafta içindeki İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararı da Brexit sürecinden İngiltere ekonomisinin ne yöne evrileceği konusunda ipuçları alınabilir. Veri akışında ayrıca Euro Bölgesi Mayıs ayı enflasyon oranı, Haziran ayı PMI rakamları, ABD Mayıs ayı inşaat izinleri ve mevcut ev satışları ile İngiltere Mayıs ayı enflasyon ve perakende satışlar verisi takip edilecek. Yurtiçinde de Nisan ayı sanayi üretimi, Mayıs ayı hükümet borç stoku ve Haziran ayı tüketici güveni dataları izlenecek. Haber akışında ticaret görüşmeleri, Brexit meselesi, İngiltere'de May'in koltuğu için yapılacak ön seçimler ve bölgesel risk unsurları gündemde olacak.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta Almanya'da açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi Aylık bazda yüzde 0.2, Yıllık bazda yüzde 1.4 açıklanırken Euro Bölgesi Sanayi üretimi -0.5 ile beklentileri karşıladı. Avrupa Merkez Bankası adına konuşan üyelerden Olli Rehn: ABD-Çin ticaret savaşının yakın zamanda yatışmasının mümkün olamayabileceği uyarısında bulunurken, bu bağlamda Euro Bölgesi'nde de ekonomik zayıflamanın olması halinde; ECB'nin faizleri daha da indirmek ve QE(Parasal Gevşeme)'yi yeniden başlatmak dahil olmak üzere gerekli tedbirleri alacağını ifade etmesi önemliydi. İtalya'nın "Aşırı Açık Prosedürü" kapsamında disiplin cezası alıp almayacağı açısından kritik olan "Eurogroup Toplantısı" öncesi ve sonrasında taraflardan gelen açıklamalar hafta boyunca endişe artışına neden olarak parite açısından oynaklıklara neden oldu. Keza, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden güçlenerek çıkan İtalyan Kuzey Ligi ve Fransız Ulusal Cephe partilerinin Almanya'dan da Almanya İçin Alternatif Partisinin kurduğu Kimlik ve Demokrasi Partisi ileriye yönelik Avrupa bölgesinde oluşabilecek yeni gündem maddeleri arasında yer aldı. ABD tarafında ise İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı 7.449 Milyon açıklanırken, Üretici Fiyat Endeksi Yıllık bazda yüzde 0.1 ve Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 2.0'la son dönemlerde gelen negatif veriler arasında yer aldı. Ticaret Savaşları cephesinde yine; ABD ve Çin'den gelen bazı spekülatif haber akışları ile oynaklıklar oluştururken, ABD Başkanı Trump'ın: Çin ile bir anlaşma yapamamaları halinde 325 Milyar Dolarlık Çin ürününe de ithalat vergisi getireceklerini deklare etmesi ile piyasalarda panik yarattı. Bu hafta ise; Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi, Hizmet ve İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksleri, Avrupa Merkez Bankası Aylık Raporu takip edilecekken, Almanya'da ise; Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı, Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), Hizmet Satın Alma Endeksi (PMI) önemli veriler arasında yer almaktadır. ABD tarafında ise; Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı parite açısından en önemli ekonomik veri olarak takip edilecekken İnşaat İzinleri ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları da parite açısından kritik olabilir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.1265-1.1285-1.1300-1.1330-1.1345
Dirençler: 1.1190-1.1160-1.1125-1.1080-1.1055
USDTRY
Geçtiğimiz hafta yurt içi tarafta, bir yandan; ABD ve Türkiye arasında yeniden tırmanış gösteren "S400-F35" gerginliğine dair gelişmeler takip edilirken, diğer yandan ise; TCMB'nin PPK kararlarının yankıları izlendi. Özellikle hafta içerişinde gerek ABD cephesinden gerekse iç taraftan gelen açıklamalar piyasa tarafında tedirginlik yarattı ve TL varlıkları üzerinde sert şekilde baskıya neden oldu. Kararlarda ise beklenildiği gibi; yüzde 24.00 oranındaki Politika Faizi ve 150 Bp'lık simetrik uygulama kapsamında diğer faiz oranları(Gecelik Borç Alma, Gecelik Borç Verme, GLP Borç Verme) da sabit bırakıldı. Açıklanan metinde de; fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine yönelik kısmın çıkartılarak sıkı duruşun enflasyondaki düşüşü desteklediği yönünde bir bölümün eklenmesi ile kurda gel-gitler görüldü. Özellikle TCMB'nin piyasanın beklentilerine uyumlu şekilde faizleri sabit tutmasıyla birlikte kısmi olarak değer kazanan TL varlıkları, S-400 - F35 gerilimine yönelik gelen açıklamalar sonrası tekrardan baskı altında kaldı. Ayrıca Cuma gecesi açıklanan Moody's kredi notunda Türkiye'nin notunun düşürülmesi ve kırılganlığın devam ettiğinin belirtilmesi hafta başlangıcına TL aleyhine başlamasına neden oldu diyebiliriz. Diğer tarafta yurtdışı kaynaklı küresel risklerde yine kur tarafında volatil hareketlere neden oldu. Günün en önemli gelişmesi ise haftanın son seanslarında yaşandı. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's; Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e indirdi, görünümü ise ''negatif'' olarak belirledi. Ayrıca, Türkiye'nin daha uzun süreli akut ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı oldukça kırılgan olmaya devam ettiğini vurguladı. Haftanın kapanışına yakın saatlerde yapılan bu karar değişikliğinin yansımalarını bu hafta içi takip edeceğiz. Ayrıca jeopolitik ve siyasi risklere yönelik gelişmeler önemli veri akışlarıyla birlikte takibimizde olacak. Yurtdışı tarafta ise ticaret savaşları ve Brexit gibi sistematik risklerin yanı sıra dikkatlerimizi FED kararlarına çevireceğiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 5.9200-5.9560-6.0000-6.0425-6.0870
Destekler; 5.8500-5.8240-5.7760-5.7265-5.6830
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta İngiltere'de açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) aylık bazda yüzde -0.4, İmalat Üretimi Aylık bazda yüzde -3.9, Sanayi Üretimi Aylık bazda yüzde -2.7 ile beklentileri karşılamazken, siyasi taraftaki risk unsurları fiyatlama açısından önemli olmuştu. Başbakan Theresa May'in istifası sonrası Muhafazakar Parti'de Liderlik yarışı gündemin en önemli unsuru olurken seçim yarışının en büyük adayı Boris Johnson, 114 oy ile en yüksek oy alması ve Brexit konusunda Theresa May'den daha sert bir tutum içinde olduğu bilinmesi pound tarafında tedirginliği arttırdı. Bununla beraber Eurogroup Toplantısında Brexit ile ilgili AB'nin 27 ülkesinin yetkililerinden gelen açıklamalar bu bağlamdaki risk unsurlarınına vurgu yaparken fiyatlama açısından ise hafta boyunca önemli hareketliliklere neden oldu. ABD tarafına bakıldığında ise; Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0.1, Tüketici Fiyat Endeksi Yıllık yüzde 2 ile beklentilerin oldukça altında açıklandı. FED'in bu haftaki toplantısı izleyeceği politika ve ilerleyen süreçlere dair açıklayacakları projeksiyonlar kritik olacaktır. Ticaret görüşmelerinde ise; ABD ve Çin'den gelen açıklamalar hafta boyunca oynaklıklar oluştururken, ABD Başkanı Trump'ın: Çin ile bir anlaşma yapamamaları halinde 325 Milyar Dolarlık Çin ürününe de ithalat vergisi getireceklerini belirtmesiyle ticaret görüşmelerinde küresel ekonomi üzerinde yarattığı tedirginlik hala devam etmekte. Bu hafta ise Brexit ve ABD-Çin Ticaret görüşmelerinden gelebilecek haber akışlarının yanı sıra İngiltere'de Enflasyon Raporu ve İngiltere Merkez Bankası Toplantısı kritik olacakken ABD tarafında Federal Açık Piyasa Komitesi( FOMC) Toplantısı parite açısından önem teşkil etmektedir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.2555-1.2500-1.2480-1.2435-1.2380
Dirençler: 1.2590-1.2660-1.2720-1.2770-1.2810
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarının OPEC+ üyelerinin arz kısıntı anlaşmasını yılın sonuna kadar uzatma beklentisi ile ABD-Çin arasındaki ticaret gerginliği arasında hem yukarı hem de aşağı yönlü hareketlerde baskılandığı görülmekte. OPEC konusunda yukarı ataklar sınırlı kaldığı gibi ticaret gerilimin petrol talebindeki endişeye yol açmasının daha fazla fiyatlandığı gözlemlenmekte. OPEC üyelerinden gelen ılımlı mesajlar ile arz kısıntısının yılın sonuna kadar uzayacağı beklentisi güçlenip petrol fiyatlarına olumlu yansırken ayrıca Yemen Ordusu'nun Suudi Arabistan'ın Aseer kentinin Güney Batısı'ndaki havalimanına Drone saldırısı düzenlediğine yönelik gelen haber akışları bölgesel risk artışları ile üretimin aksayabileceği gerekçesiyle alıcılı işlemler oluşturdu. Bununla birlikte haftanın sonun doğru Umman Körfezi'nde iki petrol tankerinde gerçekleşen patlama, bölgede ham petrol akışında aksaklık olabileceği ihtimalini artırarak fiyatları yukarı sek etti. Ancak haftanın genel görünümüne bakıldığında ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jimping'in G-20'de kendisiyle görüşmemesi durumunda gümrük vergilerinin derhal artırılacağını belirtmesi ile Çin'in yeni korumacılık hamleleri ve ABD'li bazı firmaların Huawei üzerine düşündüğü yeni yaptırımların oluşturduğu küresel büyüme endişeleri ile satıcılı seyir sürdü. Haber akışında Enerji Bilgi İdaresi'nden (EIA) gelen tahminlerde, ABD üretiminin 2020 yılı için 13 Milyon 260 Bin varil/gün düzeyine ulaşacağı ve yine 2019 ile 2020 yıllarındaki günlük global petrol talebi büyümesinin sırasıyla 160 Bin ve 110 Bin varil düzeyinde azalacağının belirtilmesi fiyatları tekrar baskıladı. Veri akışında da Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stoklarında 4 Milyon 850 Bin varil artış görülürken, emtia bir kez daha satış baskısı yedi. EIA'nın yayınladığı ABD haftalık ham petrol stoklarında ise 2 Milyon 206 Bin varil artış ABD üretiminde 100 Bin varil azalış görüldü. Yeni hafta ile birlikte yaklaşan OPEC toplantısı öncesi OPEC+ üyelerinden gelecek açıklamalar önemli olurken ayrıca ticaret görüşmesinde ve Ortadoğu'da yaşanacak gelişmeler ile stok verilerinin akıbeti fiyatlamalarda kritik rol oynayabilir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 61.25-60.95-60.25-59.60-58.70
Dirençler: 62.10-62.65-63.25-63.90-64.60
ONS ALTIN
Güvenli liman fiyatlamalarının ön planda olduğu bir haftayı geride bıraktık. İtalya'nın kamu borçları, İran ve Kuzey Kore Nükleer Anlaşmaları, Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının yanı sıra, ABD'de açıklanan enflasyon (TÜFE) verileri sonrası FED'e yönelik oluşan öngörüler ile ABD tahvil faizlerinde görülen hareketlerin Değerli Metal üzerinde alış yönlü işlemlere neden olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan Çin'de Mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 5 ile Şubat 2002'den bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirirken varlık yatırımlarının da beklentilerin altında kaldığı görüldü. Veri sonrası resesyon endişeleri ile birlikte ons altın başta olmak üzere Japon Yeni ve ABD tahvilleri güvenli liman olgusu ile talep gördü ve yukarı yönlü hareketlerinin ivmelendiği görüldü. Ayrıca Ortadoğu'da saldırıya uğrayan Suudi tankerinin bölgesel riskleri artırması ile yaşanan gerginlikler de güvenli liman fiyatlamalarını destekleyici nitelikteydi. Bu hafta da yine dikkatlerimiz küresel risk olarak takip ettiğimiz konulara yönelik gelebilecek açıklamalarda olacak. Ayrıca ABD tarafından önemli veri akışlarının izleneceği haftada FED FOMC kararları Değerli Metal üzerinde volatil hareketlere neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1347-1355-1362-1367-1375
Destekler; 1335-1330-1322-1317-1310




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/COEURE: EURO BÖLGESİNİN KIRILGANLIKLA BERABER OLAN YAPISAL ZAYIFLIĞI, YAKIN ZAMANDA GİTMEYECEK
ECB/COEURE: SORU HANGİ ENSTRÜMAN OLACAĞI YA DA ENSTRÜMANLARIN KOMBİNASYONLARI, BU DÖNGÜYE EN İYİ YAKIŞACAK OLABİLİR
ECB/COEURE: (ENFLASYON HEDEFİNİN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ KONUSUNDAKİ SORU) ŞU ANDA KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZ DAHA ACİL KONULARIMIZ VAR
ECB/COEURE: EURO BÖLGESİ EKONOMİSİ KÖTÜ GİTMİYOR, ASLINA BAKARSAK HİZMETLER VE İNŞAAT SEKTÖRÜ OLDUKÇA İYİ DURUMDA
BLOOMBERG HT TÜKETİCİ GÜVEN ÖN ENDEKSİ HAZİRAN'DA 76,01 OLDU, ÖNCEKİ NİHAİ ENDEKS 59,28
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 4161,2 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 28065,1 milyon TL
İŞSİZLİK ORANI MART AYINDA: % 14.1 (ÖNCEKİ: 14.7%) - TÜİK
Facebookta Paylaş