Ticaret Görüşmelerinin Yeni Raundunda Kazanan Kim Olacak?
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ile yürütülen ticaret müzakerelerine dair tehditkâr açıklamalarının etkisiyle risk alma iştahında yaşanan daralma küresel piyasalarda da etkisini gösterdi. Trump, Çin ile devam eden ticaret müzakerelerine ilişkin yaptığı açıklamalarda, yapılan görüşmelerin yavaş olduğunu vurgulayarak bu durumdan memnun olmadığını belirtti ve 200 milyar dolar değerindeki Çin ürününün vergilerini yüzde 10'dan yüzde 25'e arttıracağını açıklayarak söylemlerini sertleştirdi. Buna karşılık Çin, Başbakan Yardımcısı Liu He önderliğinde 9-10 Mayıs'ta ABD'de yeni ticaret görüşmelerine katılırken gelen pozitif mesajlar, piyasalara bir nebze olsun nefes aldırmış görünüyor. Ancak bundan sonraki periyotta bu anlaşma içinde kimin daha çok fedakarlık gerçekleştireceği merak konusu. Bu yönüyle nihai karar verilmeden net bir analizde bulunmanın doğru olmayacağını söyleyebiliriz. Bunun dışında diğer küresel problematik haline gelen Brexit meselesinde muhalefet ve işçi partilerinin görüşmeleri devam ederken yapılan açıklamalarda karmaşık ancak genel itibariyle yapıcı olduğunun belirtilmesi önemliydi. Diğer taraftan hafta içinde İran'ın yaptığı ültimatom da ilerleyen süreçte küresel risk iştahını artırabilecek bir sebep olarak karşımıza çıkabilir. Öyle ki özellikle ABD'nin yaptırımları sonrası muafiyetleri de kaldırmasının ardından zor duruma düşen İran, nükleer anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alınmaması durumunda tekrardan Uranyum üretimlerini artıracağını belirterek tehditkâr açıklamalarda bulundu ve taraflara önemler alması için 60 gün süre verdiğini açıkladı. Bu hafta da bu sistematik ve jeopolitik risklerle ilgili gelecek mesajlar takip edilecek olup fiyatlama davranışlarına da etkilerini görmek mümkün olabilir. Bu yönüyle G-20 Liderler Zirvesi önemli olabilir.
YSK Kararları Sonrası TL Varlıkları Baskı Altında Kaldı!
Geçtiğimiz haftaya YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal etmesi damga vurdu diyebiliriz. Karar ardından TL varlıklarında sert değer kayıpları görülürken Fitch'ten yapılan açıklamada Haziran ayına kadar siyasi belirsizliğin devam edeceğinin belirtilmesi önemliydi. Özellikle seçimler sonrasında 4.5 yıllık seçimsiz ve ekonomiye odaklı bir politikanın güdülmesi beklenirken belirsizlik sürecinin devam etmesi TL'ye değer kaybettiren başlıca sebepler arasında. Kaldı ki 5 yıllık CDS'lere baktığımızda 490 baz puana kadar yükselip Eylül ayında görülen seviyelerine gelirken, tahvil faizlerinde de yükselişlerin devamı ile kurda yaklaşık olarak son 7 ayın (5 Ekim 2018'den bu yana) en yüksek seviyeleri test edildi. Kurdaki bu hareketlenme sonrası asıl amacının kur istikrarı olmasa da kur dolayısıyla ekonomik politikaların belirlendiği dönemde TCMB'nin faiz indirimi yerine faiz artışı ihtimalleri piyasa içinde daha fazla dillendirilmeye başlamış görülmekte. Nitekim TCMB, piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini kararlaştırarak örtülü faiz artışı yapmış oldu. Ayrıca zorunlu karşılık oranlarında yaptığı ayarlamalar ile piyasadan likidite çekerek Dolar'ın ateşini almaya çalışırken haber akışında Türkiye'nin S-400 anlaşmasının ötelenebileceği spekülasyonları, kurun 6 seviyelerinin de altına sarkmasına neden oldu. Yeni hafta içinde bu tartışmalar gündemin üst sıralarında yer alacakken veri akışında ise Mart ayı cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve çeyreklik işsizlik oranı gibi önemli datalar açıklanacak.
EURUSD
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ile devam eden ticaret müzakerelerindeki yavaşlığı öne sürerek yeni ek gümrük vergisi tehdidinde bulunması dün küresel risk iştahına darbe vururken Dolar varlıklarının değer kazandığı görüldü. Ancak sonrasında Çin tarafının ABD ile Washington'da yapılacak müzakerelere katılacağı yönündeki haberlerin yanı sıra, ABD-AB ile ABD-Japonya arasındaki ticaret müzakerelerine dair iyimser açıklamaların da etkisiyle küresel risk alma iştahı toparlandı ve güvenli liman olarak ABD Doları'nda pozisyon alan yatırımcıların alternatif varlıklara yönelmesi ile paritede de Euro lehine fiyatlamalar görüldü. Hafta ortasında ise Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayınlanan ekonomik öngörüler raporunda özellikle 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin enflasyon ve büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizeye gitmesi parite üzerinde satış yönlü işlemleri artırdığı gözlemlendi. Haber akışına baktığımızda Brexit için karmaşık açıklamalar devam ediyor. Britanya Yardım Bakanı Rory Stewart, May hükümetinin ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin Brexit konusundaki neredeyse her düzenleme üzerinde anlaştıklarını ve İşçi Partisi lideri Corbyn'in istemesi halinde kolaylıkla bir Brexit anlaşmasına varılabileceğini söylerken İşçi Partisi finans politikası şefi John McDonell ise May'in İşçi Partisi ile Brexit konusunda bir uzlaşma sağlanması için yaptığı özel, gizli görüşmelerin şartlarını ihlal ettiğini ve May'e artık güvenilemeyeceğini belirtti. Hafta içinde sıkça konuşan FED üyeleri ise genel olarak enflasyon riskinden bahsederken faiz değişikliği için net bir nedenlerinin bulunmadığı dile getirdi. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Kevin Hasset, Çin ile bir ticaret anlaşması yapılması ve ABD-Kanada-Meksika ticaret anlaşmasının Kongre'den geçmesi halinde ABD ekonomisinde yüzde 3 yerine yüzde 4 büyümenin beklenebileceğini kaydetti. Veri akışında ise Euro Bölgesi'nden gelen olumlu PMI ve perakende satışlar verileri Euro varlıklarına sınırlı pozitif yansırken buna karşılık olarak ABD kanadında Nisan ayı ÜFE rakamları beklentilerin üzerinde açıklandı. Bu hafta için Euro Bölgesi Mart ayı sanayi üretimi, Nisan ayı enflasyon rakamları ve 1.çeyrek büyüme oranı takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1240-1.1285-1.1300-1.1330-1.1345
Destekler: 1.1190-1.1160-1.1125-1.1100-1.1050
USDTRY
ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD-Çin ticaret müzakerelerine yönelik tedirginliğe neden olan sosyal medya açıklamaları ile hafta başında alıcılı başlayan kurda, YSK'dan gelmesi beklenen kararlara dair belirsizlik kaynaklı fiyatlamalar ile 11 Ekim'den bu yana ilk kez 6.00 seviyesinin üzerine geçildi. Yine, Pazartesi akşam saatlerinde de YSK'dan gelen açıklamada: İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin yenilenmesi için karar verildiği belirtildi. Hafta boyunca; gerek ticaret savaşları üzerinden başlayan yurt dışı risk artışları, gerekse YSK kararları sonrası iç taraftan ve yurtdışından gelen tepkilerle; Türkiye'nin tahvil faizleri ve CDS oranlarında son 7 ayın en yüksek seviyelerinin test edilmesiyle, kurda da 6.24 bölgesinin üzerine doğru hareketler oluştu. TCMB ise yüksek oynaklığın yaşandığı 22 Mart'ta olduğu gibi ilk hamlesini yaptı ve yaptığı açıklamada: 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesinin kararlaştırıldığını deklare etti. TCMB'nin bu kararı ile fonlama için bankalar; yüzde 24'lük Politika Faizi'nden, yüzde 25.50'lik Gecelik Repo Borç Verme Faizi (Marjinal Fonlama Faizi) veya fonlama ihtiyacını repo saatlerinde karşılayamayan bankalar için de 16:00-17:00 saatleri arasında açılan yüzde 27.00'lik Geç Likidite Penceresi(LON)'ne yönlendirilerek bir nevi "örtülü faiz artırımı" yapılmış oldu ve kurda bir miktar TL lehine işlemler oluştu. Ancak, geri çekilme geçici ve sınırlı kalınca bu sefer de TCMB'nin zorunlu karşılık oranları hamlesi geldi. İlk hamleye göre; likidite çekilmesi kapsamında bir miktar daha etkili olan bu işlemin yanı sıra, S400 füzelerinin alınmasının ötelenebileceği yönündeki haberler ve ABD'den gelen FED'in bundan sonraki hamlesinin faizleri indirmek olacağı yönündeki anket sonucu ile ABD tahvil faizlerinin düşmesi de kurdaki geri çekilmelerde kısmen etiliydi. Cuma günü Asya seansında ise Çin Yuanı öncülüğünde yaşanan hareketle 6.05 seviyeleri test edilirken, küresel ve lokal risklerin yanı sıra ABD'de açıklanan TÜFE verileri ile de gün içi oynaklıklar oluştu. Bu hafta, yurt içi tarafta yine; siyasi ve jeopolitik riskleri takipte olacağız. Ayrıca, Cari İşlemler Dengesi, Sanayi Üretimi, İşsizlik Oranı, Bütçe Dengesi ve TCMB Beklenti Anketleri gibi datalar da kritik olup, CDS-tahvil-kur üçgenindeki volatil hareketlerin devamı halinde; TCMB ve BDDK gibi kurumlardan gelebilecek hamle ve açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir. Keza, yurt dışı taraftan da yine; küresel ve lokal risk unsurlarının durumu, ekonomik veriler ve majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ile diğer gelişen ülkelerin para birimlerinde oluşabilecek hareketler de kurda etkisini gösterebilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 6.0425-6.0690-6.1030-6.1460-6.2000
Destekler: 6.0000-5.9525-5.8800-5.8480-5.8000
GBPUSD
Birleşik Krallık tarafında; Hükümet ile Ana Muhalefet Partileri arasında gerçekleştirilen müzakerelere yönelik haber akışları gündemde kalmaya devam ediyor. Gerçekleştirilen müzakerelere yönelik nihai bir anlaşma henüz ortaya çıkmazken, özellikle de hafta ortasına doğru ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin görüşmelerden memnun olmadığı ve müzakereleri her an bitirebileceği yönünde gelen haberler Sterlin üzerindeki satış baskısını derinleştirdi. Öte taraftan, Britanya Başbakan Yardımcısı Lidington'un: 23-26 Mayıs'ta yapılacak olan AB Parlamentosu seçimlerine katılmak zorunda kalabilecekleri yönündeki söylemlerinin yanı sıra Başbakan Theresa May'in sonbahara kadar koltuğundan ayrılmayı düşünmediği yönündeki haberler de ileriye dönük olarak kritikti. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump'ın, Çin'e yönelik ek gümrük vergisi tehdidinde bulunması sonrası yaşanan gelişmeler küresel risk iştahına darbe vurarak hafta başından itibaren Dolar varlıklarını güçlendirdi ve paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Hafta sonuna doğru iki ülke arasında Washington'da yüz yüze görüşmeler yeniden yapılırken, ABD tarafının 200 Milyar Dolarlık ürün grubuna uyguladığı yüzde 10'luk vergiyi yüzde 25'e çıkartması ise riskleri yükselten gelişmelerin başında geldi. Diğer yandan, İran Nükleer Anlaşması konusunda: İran'ın da anlaşmadan çıkma tehdidinde bulunması ile küresel riskler artış gösterirken, konuya dair gelen haber akışları da, İngiltere ve ABD'den gelen ekonomik veriler ve majör merkez bankalarının yetkililerinden gelen açıklamalar ile birlikte zaman zaman parite üzerinde etkili oldu. Bu haftaki ekonomik takvimde; iki ülkeden de önemli veri akışları takip edilecekken, gelen veriler sonrası FED ve BOE yetkililerinden gelecek açıklamalar da parite üzerinde etkili olabilir. Öte taraftan; küresel risk olarak takip ettiğimiz Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelebilecek haber akışları da son zamanlarda olduğu gibi yine paritede oynaklıklara neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3050-1.3080-1.3100-1.3135-1.3190
Destekler: 1.2990-1.2940-1.2900-1.2860-1.2825
BRENT PETROL
ABD Başkanı Trump'ın ticaret görüşmelerinin yavaş şekilde devam etmesi durumunda Çin'in 200 milyar dolar ithalat için gümrük tarifelerini Cuma güne yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkaracağını söylemesi sonrası petrol talebinde yavaşlama oluşacağı endişeleri petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketleri beraberinde getirdi ve aşağı yönlü GAP açılışı ardından emtianın hafta boyunca toparlanma eğiliminde olduğu görüldü. Bu durum karşısında Çin'in ABD'ye gelip ticaret görüşmelerinde bulunması ve geçtiğimiz haftaya göre daha iyimser açıklamalar yapılması ise toparlama hareketine destek oldu diyebiliriz. Hafta içinde Enerji Bilgi İdaresi (EIA) yayınladığı kısa vadeli görünüm raporunda ABD'nin 2019 ve 2020 için ham petrol üretim tahminlerini yükseltti ve ABD'nin ham petrol üretiminin 2019 yılında 1.45 milyon varil/gün artarak ortalama 12.45 milyon varil/gün olacağını tahmin etti. EIA ayrıca 2020 yılında da üretimin 930 bin varil/gün artışla 13.38 milyon varil/güne çıkacağını öngörürken Brent petrolü için 2019 ve 2020 yılları ortalama fiyat beklentilerini bir önceki tahmine göre 5 dolar/varil artırarak 70 dolar/varil ve 67 dolar/varil olarak duyurdu. Bunun dışında Venezuela'da iç karışıklık devam ederken Guaido'nun ABD'den askeri yardım isteyeceği ve buna karşılık Maduro'nun da ABD'nin ülkeye hareketlenmesine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtmesi, bu bölgedeki belirsizliğin bir süre daha süreceği ve daha vahim bir hal alabileceğini de ortaya koymakta. Öte yandan Rusya Petrol Bakanı Aleksandr Novak, ülkenin petrol üretiminin kirlilik sorunları nedeniyle petrol ihracatını kısıtlanmasının ardından gelecek hafta boyunca günde 1 milyon varil daha azalacağını açıkladı ve Mayıs'ın ikinci haftasından itibaren normalleşme bekledikleri dile getirdi. Veri akışında Amerikan Petrol Enstitüsü (API) ham petrol stokları bu hafta 2.806 Milyon varil artış kaydederken Enerji Bilgi İdaresi (EIA)'nin üretim 100 Bin varillik azalış gösterirken stok dataları ise 3.963 milyon varil daralarak son 7 haftanın en yüksek azalışını gösterdi. Yeni hafta itibariyle yine bu veriler izlenecekken İran, Venezuela ve Libya gibi son zamanlarda petrol üretiminde sorun yaşayan ülkelere dair gelişmeler ile ABD, Rusya ve Suudi Arabistan gibi piyasaya yön veren ülkelerdeki arz miktarına yönelik açıklamalar ve projeksiyonlar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 71.30-71.75-72.00-72.30-72.75
Destekler: 70.50-70.00-69.60-69.25-68.75
ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftaya, ABD Başkanı Trump'ın ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarını yeniden tırmandırabilecek açıklamalarının borsalarda sert satışlara neden olarak yatırımcıları güvenli liman varlıklarına (ABD Doları, ABD tahvilleri, Japon Yeni ve Ons Altın) sevk etmesi ile alıcılı başlayan emtia, Çin ve ABD cephesinden gelen bazı iyimser söylemlerin etkisiyle zaman zaman geri çekildi. Öte taraftan diğer küresel risk unsurlarından Brexit konusunda da karmaşık söylemler ve belirsizlikler devam ederken, ABD'nin geçtiğimiz yıl tek taraflı olarak terk ettiği İran Nükleer Anlaşması'ndan; İran'ın da çıkacağını ve yeniden nükleer faaliyetleri başlatacağını deklare etmesi de kritikti. Geçtiğimiz hafta Çin, Euro Bölgesi ve ABD'den önemli datalar da takip edilirken, gelen veriler sonrası; Dolar Endeksi ve tahvil piyasalarında oluşan fiyatlamalar da oynaklıklara neden oldu. Keza, FED Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Mario Draghi başta olmak üzer majör merkez bankalarının yetkililerinden gelen açıklamalar da takip edilirken, özellikle de bankaların sonraki politika tutumlarına yönelik söylemler de zaman zaman fiyatlamalar üzerinde etkiliydi. Yeni haftada, Değerli Metal için yine; Brexit, Ticaret Savaşları, Jeopolitik Meseleler ve Gelişen ülkeler karmaşası gibi risk unsurlarının durumunu takipte olacağız. Ayrıca, gelecek önemli datalar ve majör merkez bankalarının yetkilerinin açıklamaları ile küresel risk alma iştahında ortaya çıkacak duruma göre alternatif piyasalarda(tahvil ve pay) oluşacak hareketler de(risk iştahının artması borsalarda alımlara neden olurken, aralarında Ons Altın'ında bulunduğu güvenli limanlara satış getirirken; risk alma iştahının daralması ile borsalarda oluşan sellofflar'da ise güvenli limanlara talep gelebiliyor) oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1286-1292-1297-1302-1309
Destekler: 1280-1277-1273-1267-1264
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.