Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

TCMB Faiz Kararı ve Yayınlanacak Metin Son Derece Kritik Olacak!
Geçtiğimiz hafta yurtiçinde Mayıs ayı enflasyon datalarını takip ettik. Manşet enflasyon yüzde 0.95 oranında artış gösterirken, senelik data ise baz etkisiyle yüzde 19.50’den yüzde 18.71’e geriledi. İleriye dönük olarak TÜFE rakamlarına etkisi açısından önem arz eden Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 2.67 oranında artış gösterirken, bu verinin senelik gerçekleşmesi de yine baz etkisi avantajı ile yüzde 30.12’den yüzde 28.71’e geriledi. Ayrıca dış ticaret açığı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78.11 oranında düşüş göstererek 1 Milyar 770 Milyon Dolar oldu. Bununla birlikte Türkiye’nin Rusya'dan almak üzere anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemi konusunda geri adım atmadığı, bunun üzerine Washington yönetiminin ABD'de F-35 savaş uçağı eğitimi alan Türk pilotlara yenilerinin eklenmemesi yönünde karar aldığı belirtilmesi ile pozitif veri akışı ve S-400 beklentisiyle 5.65’e kadar gerileyen kurun tekrar yukarı ataklarına neden oldu diyebiliriz.
Yurtdışına baktığımızda Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarında, beklendiği gibi herhangi bir değişikliğe gidilmezken; Politika Faizi yüzde 0, Mevduat Faizi yüzde eksi 0.40 ve Marjinal Fonlama Faizi de yüzde 0.25'te bırakıldı. Banka tarafından; 2020 yılının ilk yarısına kadar faizlerin mevcut seviyelerde kalması beklendiği belirtilirken yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) detaylarını da açıklandı. Buna göre; Bankalara, ana finansman operasyonlarına uygulanan şu anki faiz oranının (yüzde 0) 10 baz puan üzerinde (yüzde 0.10) kredi imkanı tanıyacağı kaydedildi. ECB ayrıca büyüme rakamlarındaki beklenti oranlarını aşağı yönlü revize etti. ABD’de ise açıklanan tarım dışı istihdam göstergelerinde, tarım dışı istihdam değişikliği 75 bin ile beklentileri karşılayamazken ortalama saatlik kazançlar verisi yıllık dilimde yüzde 3.1 ile Kasım 2018’den bu yana en kötü gerçekleşmesini yaşadı. Haber akışında ABD’nin hedefindeki Rusya ile Çin arasındaki görüşmelerde dostluk mesajı verilmesi dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Çin ile ikili ticarette Ruble ve Yuan kullanımının daha da yaygınlaştırılması ve küresel piyasalardaki istikrarsızlık bağlamında bankacılık hizmetlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla hükümetler arası bir anlaşma imzaladık" derken, Rusya Merkez Bankası’nın “Dolarizasyon”a karşı önlemlerini destekler adımlar atıldığı görüldü. Diğer taraftan Çin tarafında da Devlet Başkanı Şi Cinping’in: ‘’Çin ile Rusya arasındaki ilişkileri gözbebeği gibi korumalıyız’’ sözleri önem arz ederken, ABD Başkanı Trump ise: Çin ile bir anlaşma yapabileceklerini söyleyerek ortamı yumuşatmaya çalıştı. Bunun dışında Avrupa Birliği (AB), İtalya'ya yüksek kamu borcunu düşürmediği gerekçesiyle disiplin sürecini başlatma kararı alması önemliyken Avrupa’nın yaramaz çocuğu İtalya’nın popülist hükümeti ile AB’nin başını ağrıtabileceği konuşulmakta. Brexit konusunda ise İngiltere’yi ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump, “İngiltere’nin AB’den çıkışı gerçekleşecek ve bu gerçekleşmeli” derken Corbyn'i tanımadığını ancak olumsuz görüşlere sahip olduğunu söylemesi dikkat çekti. Brexit sonrası İngiltere ve ABD arasında "olağanüstü bir ticaret anlaşması" sözü veren Trump, "Bu ticaret anlaşmasında muazzam bir potansiyel var.’’ ifadesini kullandı.
Yeni haftada yoğun bir veri akışı hakimken yurtiçinde kuşkusuz TCMB faiz kararı ve yayınlanacak metin TL varlıkları adına son derece kritik olacak. Yurtdışında da İsviçre ve Rusya Merkez Bankaları’nın faiz kararı bulunurken İngiltere’den Nisan ayı sanayi ve imalat üretimi ile büyüme rakamı, Çin kanadında Mayıs ayı enflasyon datası, ABD’de ise Mayıs ayı ÜFE oranı, perakende satışlar verisi, sanayi ve imalat üretim rakamları takip edilecek. Haber akışında ECB Başkanı Draghi’nni konuşması dışında yurtiçinde S-400 meselesi, yurtdışında da ticaret gerilimi, Brexit’teki son durum, yaklaşan OPEC toplantısı öncesi üyelerden gelecek görüşler izlenebilir.
EURUSD
Euro bölgesinde geçtiğimiz hafta; Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarında, herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bunun yanı sıra Politika Faizi yüzde 0, Mevduat Faizi yüzde eksi 0.40 ve Marjinal Fonlama Faizi de yüzde 0.25'te bırakıldı. Avrupa Merkez Bankası; 2020 yılının ilk yarısına kadar faizlerin mevcut seviyelerde kalması beklendiği belirtilirken yeni Uzun Vadeli Refinansman İşlemleriyle (TLTRO) ilgili ise; Bankalara, ana finansman operasyonlarına uygulanan şu anki faiz oranının (yüzde 0) 10 baz puan üzerinde (yüzde 0.10) kredi imkanı tanıyacağı belirtildi. ECB ayrıca büyüme rakamlarındaki beklenti oranlarını aşağı yönlü revize etmesi dikkat çekti. Bunun dışında Avrupa Birliği (AB), İtalya'ya yüksek kamu borcunu düşürmediği gerekçesiyle disiplin sürecini başlatma kararı alması ve disiplin sürecinin başlayacağına yönelik haber akışları önemliyken Avrupa’nın sorunlu ekonomilerinden İtalya ile AB’nin başını ağrıtabileceği konuşulmakta. Ancak ABD tarafına bakıldığında ise açıklanan tarım dışı istihdam göstergelerinde, tarım dışı istihdam değişikliği 75 bin ile beklentileri karşılayamazken ortalama saatlik kazançlar verisi yıllık dilimde yüzde 3.1 ile Kasım 2018’den bu yana en kötü seviyelere geriledi. Bu durum FED’in faiz indirim ihtimalini güçlendirmesiyle birlikte dolar varlıklarında değer kayıpları görüldü. Haber akışında ise ABD’nin hedefindeki Rusya ile Çin arasındaki görüşmelerde dostluk mesajı verilmesi dikkat çekti. Bununla beraber haftanın son günlerine doğru dolar varlıklarında yaşanan değer kaybı paritedeki yukarı yönlü atakları destekledi ve 1.13 seviyelerinin geçildiği görüldü. Bu hafta ise; ABD tarafında açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi ve Perakende Satışlar verileriyle birlikte; Avrupa tarafında Sanayi Üretimi, Eurogroup Toplantısı, Avrupa Maliye Bakanları Toplantısı, Almanya Tüketici Fiyat Endeksi verilerinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşması hafta genelinde sert fiyatlamalara neden olabilir. Bunların dışında FED yetkililerinden gelebilecek haber akışlarıyla beraber ABD-ÇİN ticaret görüşmesine dair açıklamalar parite açısından önem teşkil etmektedir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1345-1.1370-1.1410-1.1425-1.1445
Destekler: 1.1285-1.1240-1.1215-1.1190-1.1150
USDTRY
Geçtiğimiz hafta, yurt içi tarafta; Ramazan Bayramı münasebetiyle ekonomik veri trafiği oldukça azdı. Ancak, hafta başında kritik olarak enflasyon verileri takip edildi. Aylık bazda; Manşet enflasyon(TÜFE) yüzde 0.95, Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 2.67 oranında artış gösterirken, senelik gerçekleşmeler ise, TÜFE’de; yüzde 18.71, Yİ-ÜFE’de; yüzde 28.71 düzeyine geriledi. Veriler sonrası reel faizin yüzde 5,29’a yükselmesi ile “TCMB’den 12 Haziran’daki Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısında erken bir faiz indirimi gelir mi?” şeklindeki sorularla birlikte kurda bir miktar yukarı yönlü hareket oluştu. Keza, zayıf gelen İmalat PMI’ı da bu yöndeki işlemleri destekledi. Akabinde Bayram Tatilleri’nin başlaması ile gözler sadece; jeopolitik ve siyasi risklerin durumuna çevrilirken, yurt dışı kaynaklı olarak da; sistematik risk unsurlarında görece olarak oluşan sakinlik ve ABD’de açıklanan vasat veriler sonrası FED’in faizleri indirebileceği yönünde piyasada oluşan ılıman rüzgarlar ile birlikte kurda yaklaşık olarak iki ay sonra 5.66 seviyesinin hemen altına inildi. Ramazan Bayramı’nın son işlem gününden itibaren özellikle de S400 konusuna dair ABD cephesinden gelen sert söylemler ile de bu sefer kur yeniden tırmanışa geçerken, haftanın son işlem gününde ise; TCMB rezervleri ve ABD’den kötü gelen; Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar verileri ile yeniden geri çekilmeler oluştu. Bu hafta yurt içi tarafta yine; jeopolitik ve siyasi risklerin yanı sıra, TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantısı da kritik olacak. Ticaret Savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurlarının izleneceği yurt dışı tarafta da; açıklanacak olan önemli dataların sonuçları ve sonraki hafta yapılacak olan FED/FOMC toplantılarına yönelik öngörüler de kurda oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8815, 5.9525, 6.0140, 6.0690, 6.1200
Destekler: 5.8290, 5.7740, 5.7340, 5.6915, 5.6650
GBPUSD
 Geçtiğimiz hafta İngiltere’yi ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump, “İngiltere’nin AB’den çıkışı gerçekleşecek ve bu gerçekleşmeli” derken Corbyn'i tanımadığını ancak olumsuz görüşlere sahip olduğunu söylemesi dikkat çekti. Brexit sonrası İngiltere ve ABD arasında "olağanüstü bir ticaret anlaşması" sözü veren Trump, "Bu ticaret anlaşmasında muazzam bir potansiyel var.’’ ifadesini kullanması önemliyken haftanın son gününde daha önce istifasını açıklayan Başbakan May, koltuğu doldurulana kadar görevinin başında olacağı açıklandı. Diğer taraftan Theresa May’in yerine kimin geçeceği bir taraftan büyük bir merak uyandırırken diğer taraftan olağan risklerin daha da büyümesi tedirginliği arttırmaktadır. Anlaşmasız Brexit ihtimalinin her geçen gün arttığını ve bununla beraber küresel tarafta risk iştahını artmasıyla beraber pound üzerinde baskı devam etmekte ancak ABD tarafında açıklanan Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin beklentilerin altında kalması paritede oluşan baskıyı bir miktar frenledi. Bununla birlikte ABD-ÇİN ticaret görüşmelerinin uzaması ve siyasi krizlerin devam etmesi, ABD-Meksika ticaret görüşmelerinde yaşanan pürüzlerle beraber endekste görülen satışlarla birlikte paritedeki toparlanma hareketini destekler nitelikteydi. Bu hafta ise ABD tarafında Üretici Fiyat Endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi ve Perakende Satışlar parite açısından takip edilmesi gereken önemli ekonomik veriler arasında bulunmaktadır. Öte yandan İngiltere tarafında ise bu hafta Ortalama Gelir Endeksi, İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim ve İşsizlik Oranı verileri parite açısından önemli olacaktır. Bunlarla birlikte Brexit, ABD-ÇİN ticaret görüşmeleri ve ABD-Meksika ticaret görüşmeleriyle ilgili gelebilecek haber akışları volatile fiyatlamalara neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2740-1.2810-1.2860-1.2890-1.2950
Destekler: 1.2660-1.2625-1.2590-1.2550-1.2500
BRENT PETROL
Hafta içinde 60.00 Dolar testi yapan siyah altında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi azaltma kararının sürdürüleceği beklentisi ile toparlama çabasında olduğu görülse de ticaret görüşmelerindeki karamsar tablodan dolayı petrol talebinin daralacağı endişesi fiyatlamalara etki etmeye devam etmekte. ABD ile Çin arasındaki gerginlikte iplerin daha kopmaya yüz tutması emtiada fiyatlamaları baskılarken hafta içinde 60 Dolar ile 28 Ocak itibariyle en düşük seviyesini gördü. Daha sonrasında ise İran’ın petrol üretiminin Mayıs ayında 230 Bin varil daha azaldığı yönündeki raporlar ve Tahran Yönetimi’nden: “Herhangi bir askeri müdahalenin fiyatları 100 Dolar’a doğru çıkartacağı” yönündeki açıklamalar ile birlikte yukarı yönlü ataklar oluştu. Bununla birlikte dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’den gelen zayıf İmalat PMI datası ile Rusya’nın petrol üretiminin, Haziran ayının ilk üç gününde 2016 Yaz aylarından bu yana en düşük seviyelerine gerilemesine dair haber akışları da yukarı yönlü fiyatlamaları destekledi. Bu arada geniş petrol rezervlerine sahip İran, Venezuela, Libya gibi ülkelerdeki bölgesel risklerin de halen devam ettiği görülmekte. Diğer yandan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, toplantının 4 Temmuz’da yapılmasını istediklerini ve üyeler tarafından konu üzerinde tartışıldığını belirtirken İran Petrol Bakanı Bican Zengene ise Haziran ayında yapılacak toplantının Temmuz ayına ertelenmesine karşı çıktığını duyurdu. Veri akışında ise API stokları 3.545 Milyon varil artış kaydederken ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 6.8 milyon varil artış gösterdi. Ham petrol üretimi ise günlük ortalama 100 bin varil artışla 12.4 milyon varile yükseldi. Böylece iki hafta aranın ardından tekrar ABD'nin ham petrol üretimi günlük ortalama 12.4 milyon varille rekor seviyeye ulaşmış oldu. Önümüzdeki hafta bu veri akışları dışında OPEC toplantısı öncesi üyelerden gelecek mesajlar başta olmak üzere ticaret gerginliği ve Brexit’e ilişkin küresel riskler ile İran, Venezuela ve Lübnan gibi geniş petrol yataklarına sahip bölgesel riskler takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 63.90-64.40-65.00-65.50-66.30
Destekler: 63.25-62.65-62.20-61.75-61.25
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta Ons Altın fiyatlamalarında; FED’e dair piyasalarda oluşan faiz indirimi beklentileri etkiliydi. JP Morgan, Credit Suisse ve Barclays gibi uluslararası kurumlardan art arda gelen; 2019 yılı içerisinde FED’in faiz indirimi yapacağı yönündeki tahminler ile alıcılı işlemler ivme kazanırken, ayrıca küresel risklere dair endişelerin korunması ile bazı riskli varlıklardan(Meksika Pesosu vs..) kaçışın devamı ile güvenli liman fiyatlamaları da görüldü. ABD’de açıklanan başta; Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar olmak üzere çoğunlukla vasat veriler ile “resesyon” endişelerinin korunması ve FED’e dair faiz indirim beklentilerin artış gösermesi ile ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 2.05 seviyelerinin görülmesi de alıcılı işlemleri ivmelendiren gelişmelerdendi. Bu hafta yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel risk unsurlarının durumunu dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca; Euro Bölgesi, Çin ve ABD’den gelecek önemli verilerin sonuçları da küresel ekonomik görünüm açısından kritik olacak. Özellikle de ABD’de açıklanacak olan; manşet enflasyon dataları(Tüketici Fiyat Endeksi) gibi kritik veriler sonrası önümüzdeki hafta (18-19 Haziran) yapılacak olan FED/Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC) toplantılarına yönelik ortaya çıkacak öngörüler de oynaklıklara neden olabilir. Pay piyasasında (borsa) oluşacak hareketlerin de; dolaylı fiyatlamalar(küresel risk alma iştahında artış olması halinde borsalara alış gelirken, Ons Altın gibi güvenli liman varlıkları baskı altında kalabiliyor. Tam tersi durumda ise borsalarda görülen pörtföy boşaltmalarda(sell-off) Ons Altın, Japon Yeni ve ABD tahvilleri gibi güvenli liman varlıklarına talep görülebiliyor) açısından yine takip edilmesinde fayda görmekteyiz.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1339-1346-1352-1357-1362
Destekler: 1326-1320-1312-1305-1297




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş