Haftalık Forex Bülteni (Işık FX)

ABD - Çin Görüşmeleri Pekin’de Başlıyor!
Geçtiğimiz haftaya Çin’den gelen kötü ekonomik veriler ile başladık. 2019 yılının ilk günlerinde ülkenin PMI rakamlarında görülen cansızlık küresel büyümeye dair risklerin halen canlı olduğuna işaret etti. Haftanın flaş gelişmesi ise Perşembe gecesi Asya seansında yaşandı. ABD’nin ve Dünya’nın en önde gelen şirketlerinden Apple’dan yapılan açıklamada: Çin’deki yavaşlama ve boykot nedeniyle 4.Çeyrek’teki gelir tahminlerinin düşürüldüğü ve ticaret savaşlarının olumsuz etkilerinin hissedilmeye başlandığı yönündeki ifadeler; aralarında TL’nin de bulunduğu birçok para biriminde sert fiyat hareketlerine neden oldu. Açıklamalar “algoritmik trading” dediğimiz işlemleri tetiklerken, birçok para biriminden kaçışta yine; Japon Yeni, Ons Altın ve bazı majör tahvillere güvenli liman talebi geldiği görüldü. Ayrıca piyasadaki likidite sorunu da bu sert hareketlere yardımcı oldu. Yaşanan bu şok hareketler sonrası piyasalar toparlanma içerisine girerken gözler yurtiçinde enflasyon rakamlarına yurtdışında ise ABD İş istatistikleri Bürosundan gelecek verilere çevrildi. İlk olarak yurtiçine baktığımızda TÜFE aylık bazda 0.40 azalış yaşadı ve yıllık TÜFE yüzde 20.30 (YEP HEDEFİ 20.80 idi) ile yılı kapadı. ÜFE ise aylık bazda yüzde 2.22 azalış yaşadı ve yüzde 33.64 ile yıl kapanmış oldu. ABD’den gelen verilerde ise Tarım Dışı İstihdam 312 Bin ile Şubat ayı sonrası gelen en iyi veri olarak kayıtlara geçti. Aylık bazda Ortalama Saatlik Kazançlar ve yıllık bazda Ortalama Saatlik Gelirlerinin de aynı şekilde tahminlerin üzerinde sonuç aldığı görülürken İşsizlik Oranı yüzde 3.9 ile öngörülerin altında kaldı. Yayınlanan veriler sonrası açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell’ın güvercin söylemleri ise güçlü İş istatistikleri Bürosu verilerini gölgede bıraktı. Powell, ücret verisinin olumlu olduğunu ve enflasyon yaratmadığını söylerken piyasalardan aşağı yönlü sinyaller aldıklarını ve bilanço küçültme operasyonu piyasalarda sorunlara yol açarsa pprogramı tekrardan gözden geçirebileceklerini söyledi. Powell ‘ın özellikle, piyasaları izlediklerini ve gerektiğinde para politikalarından taviz verebileceklerine ilişkin söylemleri kritikti. Bu haftada yine bölgelerden önemli veri akışlarının yanı sıra FED ve ECB toplantı tutanaklarını takip edeceğiz. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel gelişmeler pay ve tahvil piyasası hareketleriyle birlikte izleyeceğiz. Zira, son FOMC toplantısı sonrası güçlü istihdam ve tüketim rakamlarına karşın konut rakamları ve imalat tarafındaki bozulmalar ABD ekonomisi için endişelere yol açmış, tahvil faizlerindeki makas daralması ise resesyon ihtimalini güçlendirmişti. Ayrıca bu hafta ABD ile Çin arasında resmi olarak başlayacak görüşmeler küresel ekonomi açısından kritik olabilir. Yurtiçi tarafta ise hükümet ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamaların yanı sıra Suriye eksenli gelişmeler takibimizde olacak.
EURUSD
ABD’nin ve Dünya’nın en önde gelen şirketlerinden Apple’dan yapılan açııklamada: Çin’deki yavaşlama ve boykot nedeniyle 4.Çeyrek’teki gelir tahminlerinin düşürüldüğü ve ticaret savaşlarının olumsuz etkilerinin hissedilmeye başlandığı yönündeki ifadeler paritede 1.1300 testini beraberinde getirdi. Açıklamalar “algoritmik trading” dediğimiz işlemleri tetiklerken ABD tahvillerine güvenli liman talebi geldiği görüldü. Ancak küresel büyüme endişeleri Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman algısı yaratsa da uzun ve kısa vadeli tahvil faizleri arasındaki farkın gün geçtikçe daralması resesyon endişelerini artırıyor ve paritedeki satışları kısıtlıyor. Haftanın önemli ekonomik verilerinden Tarım Dışı İstihdam 312 Bin ile Şubat ayı sonrası gelen en iyi veri olarak kayıtlara geçti. Aylık bazda Ortalama Saatlik Kazançlar ve yıllık bazda Ortalama Saatlik Gelirlerinin de aynı şekilde tahminlerin üzerinde sonuç aldığı görülürken işsizlik oranı yüzde 3.9 ile öngörülerin altında kaldı. Bu sonuçla resesyon endişelerinin üzeri törpülenirken Trump’ın Danışmanı Larry Kudlow dda ekonomide durgunluk olmadığını ve ufukta resesyonun görünmediğini dile getirdi. Euro Bölgesi’nde de zayıf gelen imalat PMI verileri büyüme oranlarındaki endişeleri daha da derinleştirirken hafta içi açıklanan Aralık ayı öncü enflasyon datasında enerji fiyatları kaynaklı olarak zayıflığın da derinleştiği görüldü. Bu hafta hem FOMC hem de ECB toplantı tutanakları açıklanırken veri akışında da ABD Aralık ayı enflasyon ve PMI rakamları ile Euro Bölgesi Kasım ayı işsizlik oranı ve perakende satışlar datası önemli olacaktır.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1430-1.1475-1.1530-1.1600
Destekler: 1.1390-1.1345-1.1300-1.1250-1.1200
USDTRY
Geçtiğimiz haftanın ilk gününde sığ işlemler görülen kurda; Salı günkü Yılbaşı tatili sonrası volatilite artışa gözlemlendi. Çin başta olmak üzere gelen olumsuz veriler ile küresel büyüme endişelerinin artış göstermesi aralarında TL’nin de bulunduğu çoğu gelişen ülke para birimini olumsuz etkiledi Ayrıca, Türkiye’de açıklanan İmalat PMI’nın da zayıf görünümünü devam ettirmesi bu yöndeki işlemleri desteklerken, Suriye eksenindeki bazı gelişmeler ile birlikte kurda sert hareketler oluştu. Perşembe günü ise piyasalar gece saatlerinde büyük şok yaşadı. Asya seansında Çin’e dair endişelerle Apple’ın satış projeksiyonlarını ve gelir hedeflerini düşürmesi Japon Yeni’nde satışta olan hedge fonların Avustralya Doları ve Türk Lirası’nda satışa geçerek güvenli liman olarak yeniden Japon Yeni’ne dönmelerini sağlarken; işlem saatinde likiditenin düşük olması ve algoritmik işlemlerin tetiklenmesi ile volatil hareketler ortaya çıktı. Haftanın yurt içi tarafta merakla beklenen ekonomik verilerinde TÜFE ve YİÜFE rakamlarındaki düşüşler devam ederken, özellikle senelik TÜFE rakamının yüzde 20.30’a gerilemesi reel faizi 370 baz puana yükseltirken, TCMB’nin 16 Ocak ‘ta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik tartışmaları yeniden ortaya çıkardı. Haftanın son işlem gününde küresel tarafta Çin Merkez Bankası(PBOC) zorunlu karşılık oranlarını indirme kararı alması Yuan ile birlikte TL’ye de yararken, ABD’de İş İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan verilerde ise; Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar ‘da tahminlerin üzerinde gerçekleşmeler görülmesi FED’e yönelik güvercin beklentileri bir miktar törpüleyen bir gelişmeydi. Bu hafta yurt içi tarafta, ekonomik veri olarak; Hazine Nakit Dengesi takip edilecek. Verilerden daha önemli olarak ise; ABD ve Türkiye arasında başta Suriye eksenindeki gelişmeler olmak üzere yapılmaya devam edilecek olan toplantılar, İç borç ödemeleri ve TCMB’nin 16 Ocak PPK toplantısına yönelik spekülasyonlar izlenecek. ABD tarafında ise, Tüketici Fiyat Endeksleri ve 18-19 Aralık FOMC toplantılarına dair tutanakların takip edileceği haftada; Çin ile ticaret müzakereleri için başlanılacak olan yüz yüze görüşmeler kritik öneme sahip olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.3935-5.4000-5.4250-5.4500-5.4740-5.5000
Destekler: 5.3770-5.3575-5.3420-5.3290-5.3100-5.3000
GBPUSD
Küresel büyüme endişelerinnin damgasını vurduğu bir haftayı geride bıraktık. Özellikle hafta başında Çin’den gelen kötü PMI rakamları sonrası Perşembe gecesi Apple’dan, küresel ekonomiye dair uyarılar Dolar varlıklarında güvenli liman algısı oluşturdu ve parite tarafında 1.2430 seviyeleri test edildi. Diğer taraftan Dolar varlıklarında görülen güvenli liman talebine karşın ülkedeki uzun ve kısa vadeli tahvil faizleri arasındaki makasın daralması ilerleyen dönemde resesyon olabileceğine yönelik endişeleri beraberinde getirirken Dolar üzerinde de ağırlık yarattı. Diğer taraftan haftanın merakla beklenen verileri Cuma günü ABD İş İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlandı. Gelen İşsizlik Oranında ki olumsuz rakamlara karşın Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançları verilerinin beklentilerin üzerinde sonuç alması dikkat çekse de veriler sonrası FED Başkanı Jerome Powell’dan gelen güvercin açıklamalar dataların önüne geçti. Ayrıca kısmi olarak kapanan Federal hükümetin akıbeti de piyasa tarafında endişe kayynağı olarak kalmaya devam ediyor. Özellikle ABD Başkan Donald Trump tarafından gelen açıklamalar konunun bir müddet daha gündemde kalacağına işaret ediyor. İngiltere tarafında belirsizliğine devam Brexit konusu ise Sterlin’in yukarı yönlü ataklarını sınırlamaya devam ediyor. Tam olarak Sterlin atakları görebilmemiz için Brexit konusunda somut adımların atılması gerektiğini görmemiz gerekebilir. Bu haftada yine Brexit ve ticaret savaşları konuları ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Veri takviminde ise ABD’den manşet enflasyon, İngiltere’de ise Sanayi ve İmalat Üretimi gibi önemli veri akışları açıklanacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2770, 1.2815, 1.2850, 1.2900, 1.2935
Destekler; 1.2700, 1.2660, 1.2590, 1.2555, 1.2500
BRENT PETROL
Haftanın ilk işlem gününe Çin ve ABD arasındaki ılımlı ticari müzakerelerin etkisi ile pozitif başlangıç yapılmıştı ancak Çin’de açıklanan Caixin İmalat PMI’nda 2017 Mayıs ayından bu yana en zayıf verinin görülmesi ile yeniden artan küresel resesyoon riski emtiayı baskıladığı görüldü. Haber akışına baktığımızda Suudi Arabistan’ın günlük olarak 530 Bin varillik bir kesintiye gideceğine yönelik açıklamalar ve borsalarda görülen yukarı yönlü ataklar ile emtia tarafına da alımları beraberinde getirdi. JP Morgan’dan gelen açıklamada ise OPEC‘in taahhüt ettiği 1,2 Milyon varillik kesintinin yıl boyunca kritik olacağı belirtilirken, kesinti miktarının azaltılması halinde düşük petrol fiyatlarının devam edebileceği uyarısı yapıldı. Veri akışında da API stokları takip edilirken; veride 4.5 milyon varillik azalış ile son 3 haftanın en büyük stok azalması görüldü. Ham petrol stoklarında ise herhangi bir değişiklik gözlemlenmezken ABD petrol üretiminin artmaya devam ettiği raporlandı. Önümüzdeki hafta yeniden stok ve üretim verileri takip edilecekken OPEC konsorsiyumuna ilişkin gelecek açıklamalar ve küresel piyasadaki durum petrol fiyatları üzerinde etkili olabilir. 6-7 Ocak’ta gerçekleşecek ABD-Çin görüşmeleri de büyüme endişelerine odaklıı petrole talep yönündeki eğilim açısından son derece kritik olabilir. Teknik olarak bakıldığında 50 Dolar’ı test eden ve bu seviyeden destek bulup toparlanma evresine giren siyah altın için,
Teknik seviyeler;
Dirençler: 58.40-59.15-59.80-60.45-61.35-62.60
Destekler: 57.70-56.90-56.25-55.95-54.75-52.50
ONS ALTIN
Geçtiğimiz hafta Çin’den gelen İmalat PMI’larındaki zayıflık her ne kadar küresel büyümeye dair endişeleri artırarak emtiayı kısmen baskılasa da, gerek ABD ve Çin arasında müzakerelerin olumlu gittiğine dair her iki ülke devlet başkanından gelen açıklamalar gerekse borsalarda oluşan satış baskısı ile oluşan güvenli liman arayışları Değerli Metal’e yeniden talep getirdi. Keza, Perşembe gecesi Apple’dan gelen açıklamalar da bu yöndeki işlemleri desteklerken ABD’de açıklanan ISM İmalat PMI’ında son 25 ayın en kötü gerçekleşmesinin de görülmesi ile birlikte alıcılı işlemleri ivmelendirdi. Küresel tarafta ayrıca Çin Merkez Bankası(PBOC) zorunlu karşılık oranlarını indirme kararı almaası Cuma günü küresel risk iştahını artırarak emtiada bir miktar geri çekilmeye neden olurken, gözlerin çevrildiği ABD’den gelen önemli iş istatistiklerinin de çoğunlukla olumlu olması da; hem Dolar Endeksi’ni güçlendirerek, hem de küresel resesyon beklentilerini törpüleyerek emtiadaki düzeltmelerin boyutunu artırdı. Yeni haftanın kritik gündem maddesi haftanın ilk iki işlem gününde ABD ve Çin heyeti arasında Pekin’de yapılacak ticaret müzakereleri olacak. Ayrıca, diğer küresel risklerin durumu, FOMC tutanakları ve başta ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler olmak üzere önemli datalar ve son zamanlarda görülen etki nedeniyle alternatif piyasalarda(pay ve tahvil piyasaları) oluşacak hareketler de önemli olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1294, 1292, 1297, 1300, 1305, 1309
Destekler: 1289, 1286, 1283, 1278, 1270, 1264



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
  
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YILDIRIM: TBMM BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETMEME KONUSUNDAKİ KARARIMDA DEĞİŞİKLİK YOK-HABERTÜRK
İTALYA'DA KAMU AÇIĞI/GSYİH 3. ÇEYREKTE : %1.7 (ÖNCEKİ:%1.8)
NORVEÇ'TE PETROL YATIRIMLARININ 2019'DA 184.5 MYR N. KRONU OLMASI BEKLENİYOR -PETROL SANAYİ LOBİSİ
İTALYA'DA KAMU AÇIĞI/GSYİH OCAK-EYLÜL'DE : %1.9 (ÖNCEKİ:%2.6)
ÇİN'İN DÖVİZ REZERVLERİ ARALIK SONUNDA 3 TRİLYON 73 MİLYAR DOLAR (KASIM SONU: 3 TRİLYON 62 MİLYAR DOLAR)
Facebookta Paylaş