Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TDİ Haftasında, Yurtiçinde TÜFE Verisi, Global Piyasalarda PMI Rakamları, Fed Başkanı Powell'ın Açıklamaları ve ECB Faiz Oranı Kararı Ön Planda…

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin ile ticaret anlaşması yapmaya hazır olmadığını ifade ederken, değerlendirmelerin global piyasalar üzerinde risk iştahında sınırlı etkili olduğu görüldü. Almanya'da açıklanan GFK Tüketici Güven Endeksi verisi Haziran ayında piyasa beklentisi altında 10,1 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan İşletme ve Tüketici Anketi verisi Mayıs ayında piyasa beklentisi üzerinde artış ile 105,1 düzeyine yükseldi. Euro Bölgesi'nde açıklanan Tüketici Güveni verisi Mayıs ayında piyasa beklentisine paralel -6,5 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan S&P/CS Konut Fiyat Endeksi Mart ayında piyasa beklentisi altında yüzde 0,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 oranında artış gösterdi. ABD'de açıklanan Conference Board (CB) Tüketici Güveni verisi Mayıs ayında piyasa beklentisi üzerinde artış ile 134,1 düzeyine yükseldi. Fransa'da açıklanan GSYH verisine göre, Fransa ekonomisi 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 oranında büyüdü. Almanya'da açıklanan İşsizlik Oranı verisi Mayıs ayında piyasa beklentisi üzerinde yüzde 5,0 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Richmond İmalat Endeksi verisi Mayıs ayında piyasa beklentisi altında 5,0 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan öncü GSYH verisine göre, ABD ekonomisi 2019 yılı birinci çeyreğinde piyasa beklentisine paralel yüzde 3,1 düzeyinde büyüdü. ABD'de açıklanan Mal ticaret Dengesi verisi Nisan ayında 72,12 milyar dolar açık verdi. ABD'de açıklanan İşsizlik maaşı başvuru sayısı verisi bir önceki haftaya göre piyasa beklentisi hafif altında 215 bin olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Askıdaki Konut Satışları verisi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 düşüş gösterdi.

TCMB tarafından yayımlanan Basın Duyurusunda, Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla yabancı para mevduata/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verildiği açıklanmıştır. Söz konusu değişiklik ile piyasadan yaklaşık 4,2 milyar ABD doları tutarında likidite çekilmesi beklenildiği ifade edilmiştir. TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi Mayıs 2019 verisine göre, Ekonomik güven endeksi Nisan ayında 84,7 iken, Mayıs ayında yüzde 8,5 oranında azalarak 77,5 olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, ikili ticaretin artırılması, ABD'nin Türkiye'den alınan çeliğe uygulanan gümrük vergisinde indirime gitmesi ve S-400 füze savunma sistemi konusunda detayların ele alındığı açıklandı. BDDK tarafından yayımlanan İnteraktif Aylık Bülten Nisan 2019 verilerine göre, Bankacılık sektörü dönem net karı 16,166 milyar TL olarak gerçekleşti. Türk Bankacılık sektörünün toplam aktif büyüklüğü Nisan sonu itibariyle 4,286 trilyon TL olarak gerçekleşti. İlgili dönemde, takipteki alacaklar (Brüt)/ toplam nakdi krediler rasyosu yüzde 4,05 olurken, sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 16,89 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan GSYH raporuna göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,6 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artarak 14 milyar 480 milyon dolar, ithalat yüzde 15,1 azalarak 17 milyar 462 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 55,6 azalarak 2 milyar 982 milyon dolara geriledi.

03-07 Haziran haftasında, Yurtiçinde açıklanacak olan TÜFE verisi TL varlık fiyatlamaları açısından oynaklığın artmasına neden olabilir. Ayrıca, Yeni haftada Ramazan Bayramı nedeniyle Yurtiçi piyasalarda işlem günü kısıtlı olacak. Yurtdışı piyasalarda ise Global PMI verileri, Euro Bölgesi Büyüme Rakamı, Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranı Kararı ve ECB Basın Açıklaması, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ve Tarım Dışı İstihdam (TDİ) data seti takip edilecek. Ayrıca, ABD-Çin-Meksika ekseninde yaşanan gelişmeler ve hafta içerisinde İngiltere Parlamentosu'nda yapılması planlanan Brexit oylaması global piyasalarda risk iştahı üzerinde etkili olabilir.


USDTRY

27-31 Mayıs haftasında, gündemimizdeki en önemli olaylarından biri olan Türkiye ve ABD arasında yapılan telefon görüşmelerinde, basına yansıyan şekilde S-400 ve F-35 meselesinde biz çözümün olabileceğine yönelik sinyallerinin alınmasıyla birlikte Türk Lirası lehine güç kazanımı gerçekleştiği ve Mayıs ayındaki kayıpların geri alındığı görüldü. Diğer taraftan merakla beklenilen 1.Çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) beklenen rakamdan hafif düşük gelmesi ( Beklenen -%2.5, Açıklanan -2.6%) geçen haftanın son gününde TL fiyatlarına negatif yansıdığı gözlendi.
Teknik açıdan baktığımızda, bayram nedeniyle düşük işlem hacimlerinin gerçekleşebileceği yeni haftada 5.95 direnç seviyesi önemli olacak. 5.95 ve altında kalması durumunda 5.78-5.67 bölgesine doğru düşüşler hızlanabilir. Olası bir 5.95 seviyesinin üzerine geçilmesi durumunda ise 6.05-6.09 bölgesi gündeme gelebilir.

EURTRY

27-31 Mayıs haftasında, gündemimizdeki en önemli olaylarından biri olan Türkiye ve ABD arasında yapılan telefon görüşmelerinde, basına yansıyan şekilde S-400 ve F-35 meselesinde biz çözümün olabileceğine yönelik sinyallerinin alınmasıyla birlikte Türk Lirası lehine güç kazanımı gerçekleştiği ve Mayıs ayındaki kayıpların geri alındığı görüldü. Diğer taraftan merakla beklenen 1.Çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) tahmin edilen rakamdan hafif düşük gelmesinin (Beklenen -2.5%, Açıklanan -2.6%) gün içinde TL fiyatlarına negatif yansıdığı gözlendi.
Teknik açıdan baktığımızda, 6.60 direnç seviyesi önemini koruyor.6.60 ve altında tutunması durumunda 6.50-6.37 bölgesine doğru düşüşler hızlanabilir. Olası 6.60 seviyesinin geçilmesi durumunda ise 6.70-6.85 bölgesi gündeme gelebilir.

EURUSD


Avrupa Parlamentosu'nda 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen seçim sonuçlarına göre, AB yanlısı partilerin büyük çoğunluğu sağlaması Euro üzerinde oynaklığın bir miktar hafiflemesine neden olsa da ABD kaynaklı gelişmeler ve veri akışı parite fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor. Hafta içerisinde, ABD'de açıklanan CB Tüketici Güveni beklentilerin üzerinde ve 2019 yılı birinci çeyrek öncü GSYH verisi beklentilere paralel gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan ekonomik veriler beklentileri büyük ölçüde karşıladığı görülse de, üye ülkelere yönelik yerel riskler, özellikle de İtalya'nın borçları üzerinden yaşanan gelişmeler Euro fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1220, 1,1270 ve 1,1300 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda 1,1050, 1,1000 ve 1,0960 destek seviyeleri izlenebilir.

XAUUSD

27-31 Mayıs haftasında, odaklar ABD-Çin arasında yaşanılan ticaret savaşındaydı. Hafta boyunca iki süper gücün kozlarını açıkça oynadıkları görüldü. Çin tarafından gelen son haberler ise Çin'in nadir metallerdeki lider üretici konumunu kullanabileceği oldu. Öte yandan hafta boyunca Fed üyelerinin açıklamaları takip edildi. En son açıklamada bulunan Fed Başkan Yardımcısı Clarida; görülebilecek bir risk durumunda genişletici para politikasını kullanabiliriz söylemi Fed tarafından 2019 yılında olası bir faiz indirimini işaret ettiğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan haftanın son iş gününde ABD Başkanı Trump'ın atmış olduğu son tweetinde, Meksika'ya yönelik yasa dışı göçmenlerin ABD'ye girişlerinin devam etmesi durumunda gümrük vergisinin artırabileceği yazısı Küresel risk iştahını daha da arttırdığı görüldü. Yaşanılan tüm bu gelişmeler neticesinde Ons Altına yönelik talep oluştuğu gözlendi.
Teknik açıdan 1287 üzerinde kalabildiği sürece devam etmesi muhtemel yükselişte 1303 seviyesinin geçilmesi durumunda 1310-1324 bölgesi gündeme gelebilir.

GBPUSD

27-31 Mayıs haftasında, İngiltere'de Brexit sürecine yönelik gelişmeler, siyasi risklerin ön plana çıkması ve anlaşmasız Brexit ihtimallerinin gündeme gelmesi Sterlin fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor. Hafta içerisinde, global piyasalarda ABD kaynaklı gelişmeler ve veri akışı dolarda yaşanan kısmi değer kazanımları desteklediği izlenirken, parite fiyatlamalarında zayıf görünümün devam ettiği görülüyor.
Teknik olarak incelediğimizde paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2600 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda 1,2500, 1,2360 ve 1,2200 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, 1,2600 seviyesinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,2700, 1,2750 ve 1,2790 direnç seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

27-31 Mayıs haftasında, küresel piyasalarda ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerine dair artan belirsizlikler sonrasında azalan risk iştahı ile birlikte Asya piyasalarda para birimleri arasından güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'de yaşanan değer kazanımlarının etkisi sonrasında paritenin kayıplarını ikinci haftaya taşımaya hazırlandığı izleniyor. Diğer taraftan, ABD'nin Meksika'ya gümrük vergisi uygulayacağını açıklaması global piyasalarda risk iştahı fiyatlamaları üzerinde etkileri görülmeye devam ediyor.
Teknik olarak baktığımızda, paritenin 200 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 110,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin üzerine tutunma sağlanabilirse 110,90, 111,50 ve 112,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. 110,00 altına geçişlerde ise 108,00, 107,50 ve 107,20 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL

27-31 Mayıs haftasında, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik belirsizliklerin devam etmesi ve ABD'nin Meksika'ya gümrük vergisi uygulayacağına dair açıklamalar küresel büyümede ivme kaybı yaşanabileceğine dair endişeleri yeniden gündeme taşırken ham petrol fiyatlamaları üzerinde baskının arttığı görülüyor. Hafta içerisinde, ABD'de EIA ve API tarafından açıklanan haftalık ham petrol stok verilerinde azalışlar görülse de ABD'de petrol üretiminde yaşanan artış petrol fiyatlamalarında zayıf görünüme neden olduğu izleniyor.
Teknik olarak, ham petrolün 200 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 59,95 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzeri geçişlerde 60,00, 60,77 ve 61,35 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde 53,70, 53,00 ve 52,60 destek seviyeleri izlenebilir.

S&P500

27-31 Mayıs haftasında, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik devam eden belirsizlikler ve ABD Başkanı Trump'ın Meksika'ya vergi uygulayacağına dair açıklamaları sonrasında küresel piyasalarda risk iştahında azalışların yaşandığı gözlemlenirken S&P 500 endeksinde (CFD) zayıf görünüme neden olduğu izleniyor. Hafta içerisinde, VIX endeksinde yaşanan yükseliş eğilimi endeks fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, endeksin 200 günlük hareketli ortalaması olan 2772 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 2902, 2910 ve 2920 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2710, 2696 ve 2660 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş