Piyasalarda, FED, ECB ve BOE Başkanları Açıklamaları ve, ABD GSYİH ve PCE Rakamları ile Euro Bölgesi TÜFE Verisi Ön Planda…
ECB Yönetim Konseyi üyesi Villeroy yaptığı değerlendirmelerde, net varlık alımları muhtemelen Aralık ayı sonunda biteceğini ifade ederken ECB'nin para politikasını normalleşme yolunda ilerlemeye devam ettiğini ve normalleşmenin kademeli ve öngörülebilir olacağına değindi. Euro Bölgesi'nde açıklanan Cari Denge Eylül ayında piyasa beklentisi altında 16,9 milyar Euro fazla verdi. Aynı dönem mevsimsel olarak ayarlanmamış cari fazla ise 24,1 milyar Euro olarak gerçekleşti. FOMC komite üyesi Williams yaptığı açıklamalarda, ABD merkez bankasının ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak ve enflasyonu düşük tutmak için kademeli faiz artırım yaklaşımına bağlı kalacağını ifade etti. Almanya'da açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verisi Ekim ayında beklentilere paralel bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 oranında artış gösterdi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Carney'in yaptığı açıklamalarda, İngiltere ekonomisinin başlangıç noktasının referandum zamanına göre çok farklı olduğuna değinirken Brexit anlaşması olmaması çok alışılmadık bir durum ortaya çıkarabileceğine belirtti. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny yaptığı değerlendirmede, kısa vadede İtalya'nın Euro Bölgesi ekonomisi açısından bir risk oluşturmadığına değinirken uzun vadede ise İtalya'nın bir risk haline gelebileceğini belirtti. ECB'nin büyüme tahminlerinden ayrışmak için bir neden görmediğini belirten Nowotny İtalya'nın Euro sistem açısından ekonomik bir tehditten çok siyasi bir sorun olduğunu açıkladı.
ABD'de açıklanan İnşaat İzinleri verisi Ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,6 düşüş ile 1,263 milyon adet olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Konut Başlangıçları verisi Ekim ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,5 oranında arış ile 1,228 milyon adete yükseldi. İtalyan ANSA haber ajansının haberine göre, Avrupa Komisyonu biir kez daha İtalya'nın bütçe taslağını reddettiği ve Komisyon'un, İtalya hakkında borç prosedürlerine uymadığı gerekçesiyle disiplin prosedürü başlattığı yönünde haber akışları takip edildi. ABD'de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 17 Kasım haftasında beklentilerin aksine bir önceki haftaya göre 3 bin artarak 224 bine yükseldi. ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisi Ekim ayında yüzde 2,2 düşmesi beklenirken yüzde 4.4 geriledi. ABD'de açıklanan Mevcut Ev Satışları verisi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,4 artış ile 5,22 milyon adet olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Michigan Tüketici Güveni verisi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 düşüş ile 97,5 seviyesine geriledi.
Japonya'da açıklanan Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi verisi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında artış gösterdi. Güney Afrika Merkez Bankası gerçekleştirdiği Kasım ayı toplantısında faiz oranında beklentilere paralel 25 baz ppuan artış ile yüzde 6,75 seviyesine yükseltti.
Avrupa Birliği ve İngiltere arasında devam eden Brexit müzakerelerinde gelecekteki ilişkileri belirleyen taslak belgede uzlaşı sağlandığının açıklanması sonrasında Sterlin'de sert değer kazanımlarının yaşandığı gözlemlendi.
Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü Tüketici Güveni verisi Kasım ayında -3,9 olarak gerçekleşti. Almanya'da açıklanan GSYİH verilerine göre, Almanya ekonomisi yılın 3.çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında daralırken bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,1 oranında büyüdü. Almanya'da açıklanan öncü İmalat PMI verisi Kasım ayında beklentilerin aksine düşüş ile 51,6 düzeyine geriledi. Euro Bölgesi'nde açıklanan öncü İmalat PMI verisi Kasım ayında beklentilerin altında 51,5 düzeyinde gerçekleşti.
TÜİK tarafından yayımlanan Perakende Satış Endeksleri raporuna göre, 2018 yılı Eylül ayında Perakende satış hacmi bir önceki aya göre yüzde 4,6 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında azaldı. PPerakende ciro ise 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,5 oranında artış gösterdi. TCMB tarafından yayımlanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri raporuna göre, 2018 Eylül sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye'nin yurtdışı varlıkları, 2017 yıl sonuna göre % 2,8 oranında azalışla 226,3 milyar dolar, yükümlülükleri ise % 18,6 oranında azalışla 565,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin yurtdışı varlıkları ile yurtdışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2017 yıl sonunda -461,8 milyar dolar iken 2018 Eylül sonunda -338,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi verisi Kasım ayında bir önceki aya göre %4 oranında artış ile 59,6 olarak gerçekleşti.
26-30 Kasım Haftasında, yoğun veri akışı taakip edilecek olup aynı zamanda bazı gelişmiş ülke merkez bankaları başkanlarının açıklamaları fiyatlamalarda oynaklığın artmasına neden olabilir.
USDTRY
ABD piyasalarının Şükran Günü nedeniyle tatil olmasından dolayı yaşanan kısa haftada yurtdışından yaşanan sakin seyir kur tarafına olumlu olarak yansıdı. Bunun yanında içeride hazinenin tahvil ihalelerinde düşük borçlanmasıyla tahvil talepçilerini ikincil piyasaya yönlendirmesi tahvil faizlerinde gerileme ile birlikte Türk Lirası'nın değer kazanımı sağlamasına neden oldu. Türk Lirası'ndaki değer artışındaki diğer etkenler FED'in faiz artırım beklentilerindeki zayıflama, ABD ile ilişkilerdeki düzelme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile de meydana geldi denilebilir. Bu gelişmeler ile birlikte arka arkaya denemelerden sonra geçen hafta 1.30 altına geçiş yapan bir kur hareketi gözleniyor. Yeni haftada da bahsedilen tüm gelişmeler yine kur üzerinde etkisini gösterebilir. Kurda 5.45 üzerinde hareketler görmediğimiz sürece satış baaskısı etkili olmaya devam edebilir. Bu durumda 5.25, 5.15 ve 5.10 seviyeleri destekler olarak takip edilecek. 5.45 öncesinde ise 5.34 ara direnci izlenecek. 5.34-5.45 bandı üzerine bir geçişte ise 5.54 sonraki hedef olabilir.
EURTRY
ABD piyasalarının Şükran Günü nedeniyle tatil olmasından dolayı yaşanan kısa haftada yurtdışından yaşanan sakin seyir kur tarafına olumlu olarak yansıdı. Bunun yanında içeride hazinenin tahvil ihalelerinde düşük borçlanmasıyla tahvil talepçilerini ikincil piyasaya yönlendirmesi tahvil faizlerinde gerileme ile birlikte Türk Lirası'nın değer kazanımı sağlamasına neden oldu. Türk Lirası'ndaki değer artışındaki diğer etkenler FED'in faiz artırım beklentilerindeki zayıflama, ABD ile ilişkilerdeki düzelme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme ile de meydana geldi denilebilir. Bu gelişmeler ile birlikte arka arkaya denemelerden sonra geçen hafta 1.30 altına geçiş yapan bir kur hareketi gözleniyor. Yeni haftada da bahsedilen tüm gelişmeler yine kur üzerinde etkkisini gösterebilir. Kurda 5.45 üzerinde hareketler görmediğimiz sürece satış baskısı etkili olmaya devam edebilir. Bu durumda 5.25, 5.15 ve 5.10 seviyeleri destekler olarak takip edilecek. 5.45 öncesinde ise 5.34 ara direnci izlenecek. 5.34-5.45 bandı üzerine bir geçişte ise 5.54 sonraki hedef olabilir.
EURUSD
EURUSD Avrupa'da İngiltere'nin Brexit ile ilgili süreçte yaşananlar nedeniyle hafta boyunca dalgalı bir seyir izledi. Hafta içinde AB ile Brexit taslağı üzerine anlaşıldığı haberleri yükselişlerin yaşanmasında etkili olurken anlaşmanın parlamentonun onayından geçmesinin zor olması ve İtalya'da bütçe krizinin aşılamaması bu yükselişleri sınırladı. Her ne kadar FED'in faiz artırım beklentilerinde bir miktar zayıflık oluşsa da bunun pariteye yukarı yönlü etkisi bahsettiğimiz belirsizlikler nedeniyle düşük oluyor. Yeni haftada yine İngiltere'de Brexit süreci ile ilgili yaşanacak gelişmeler ile İtalya kaynaklı gelişmeler takip ediliyor olacak. Bu hafta Avrupa Bölgesi enflasyon raporru, son zamanlarda olumsuz gelen Avrupa verilerinin (Cuma günkü beklentilerin altında kalan PMI verileri gibi) yarattığı bölge ekonomisindeki yavaşlama endişeleri nedeniyle yakından izleniyor olacak. Bu nedenle bu hafta içinde 1.1450 aşılamadığı sürece aşağı yönlü baskının devamını bekleyeceğiz. Aşağıda 1.1250, 1.1200 ve 1.1100 destekleri takipte olunacak. 1.1420 aşılırsa 1.1460 ve 1.15 seviyeleri de gündeme gelebilir.
XAUUSD
19-23 Kasım haftasında, ons altının 1230 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Hafta içerisinde, bazı FOMC komite üyelerinin ve ABD Başkanı Trump'ın Fed'e yönelik söylemleri dolarda kısmi zayıflamalara neden olurken, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile birlikte sarı metal fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı gözlemlendi. Teknik olarak baktığımızda, ons altının 200 haftalık hareketli ortalaması olan 1234 seviyesinin aşılamaması durumunda fiyatlamalarda geri çekilmeler görülebilir. Düşüşlerin devamında 1212, 1205 ve 1200 destek seviyeleeri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 1234, 1240 ve 1245 direnç seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Uzunca bir süredir belirsizlik süreci üzerinde devam eden Brexit tartışmaları Avrupa'dan gelen haber akışı ile birlikte daha çetin bir yola girmiş gibi görünüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği ve İngiltere arasında devam eden Brexit müzakerelerinde gelecekteki ilişkileri belirleyen taslak belge üzerinde uzlaşı sağlandığını açıklaması ve serbest bir ticaret bölgesi oluşturmak için anlaşmaya varılması Sterlin'de geçtiğimiz hafta kısa süreli ataklara neden olmuştu. Fakat Aralık ayındaki parlamento oylamasından anlaşmaya onay çıkması hem parti içi bazı muhalif isimler hem de İşçi partisi ile Kuzey İrlanda'da DUP partisindeki anlaşma karşıtı isimler nedeniyle zor görünüyor. Bu nedenle paritenin uzun vadeli Mayıs 2018'den bu yana düşüş trendinin etkisindeki hareketini sürdüreceğini düşünüyoruz. Paritenin kritik direnci olan 1,30 üzerine geçiş görülmedikçe satışş baskısının devam etmesini bekleyeceğiz. Bu durumda 1,2760 desteği ilk olarak takip edilmeli. Aşağı yönlü hareketlerin devamında 1,2700 ve 1,2600 destek seviyelerine doğru hareketlenmeler olabilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise 1,30, 1,31 ve 1,32 direnç seviyeleri kademeli olarak test edilebilir.
USDJPY
Yakından takip ettiğimiz yükselen kanal içerisinde hareket eden USDJPY paritesinde, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak bu hafta sınırlı geri çekilmeler yaşansa da ABD-Çin arasındaki ticaret geriliminin yeniden gündeme gelmesi ve FED'in ilkbaharda faiz artırımlarını durduracağı beklentilerinin güçlenmesi sebebiyle fiyatlamadaki hareketin aşağı yönlü olduğu görülüyor. Japonya Merkez Başkanı Kuroda'nın, yüzde 2 olan hedef enflasyon düzeyine ulaşana kadar gevşek para politikası uygulanmasının devam edeceğini vurgulaması sebebiyle USDJPY'nin yükselen kanal içerisinde hareketinin bozulması gündeme gelebilir. Geçtiğimiz hafta fiyatlamalarda 112,29-113,19 aralığında hareket eden parittede yeni hafta da 113,50 ara direncini takip etmek gerekiyor. Bu seviye üzerinde kapanışlar gerçekleşirse yükselişler 114,00 ve 114,60 seviyelerine doğru devam edebilir. Kanal dışına çıkışla düşüş hızlanacak olursa 112,00, 111,50 ve 111,00 destek seviyeleri takip edilmeli.
HAM PETROL
19-23 Kasım haftasında, ABD'de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları ve ülkede petrol üretimi rakamlarında yaşanan artışlar ve resmi olmayan haber akışlarına göre Suudi Arabistan'da petrol üretiminin rekor seviyelerine yükseldiği yönündeki haber akışları ham petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor. Teknik olarak incelediğimizde, ham petrol fiyatlamalarında 6 haftadır düşüş eğiliminin yaşandığı gözlemlenmekte. Ham petrolün 200 haftalık hareketli ortalaması olan 52,15 seviyesi üzerinde tutunması durumunda fiyatlamalarda kısa vadede toparlanma isteği gündeme taşınabilir. Yükseliş denemelerinde 54,90, 55,80 ve 56,70 direnç seviyeleri takip edillebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 50,95, 50,00 ve 49,20 destek seviyeleri izlenebilir.
S&P500
19-23 Kasım haftasında, S&P 500 vadeli kontrat endeksinde 2628 seviyelerine varana dek geri çekilmelerin yaşandığı gözlemlendi. Hafta içerisinde, küresel piyasalarda azalan risk iştahı, ana endekste enerji ve teknoloji hisselerinde devam eden zayıf görünüm, ABD'de açıklanan verilerin karmaşık bir görünüm sergilemesi ve VIX endeksinde yaşanan değer kazanımı endeks fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izlendi. ABD'de Şükran günü sebebiyle hafta içerisinde işlem günü ve hacimlerde yaşanan azalış endeks fiyatlamalarında etkili olduğu görülüyor. Teknik olarak incelediğimizde, endeksin 50 haftalık üssel hareketli 2728 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 2600, 2590 ve 2570 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 2680, 2700 ve 2750 direnç seviyeleri izlenebilir.
Haftalık Bülttenin devamı için linki tıklayınız:
https://www.ahlforex.com.tr/tr-TR/haftalik-analiz/1951140165
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlforex.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.