ABD tahvilleri hem ABD başkanlık seçimleri hem de aşı haberleri nedeniyle oynaklığın yüksek olduğu bir hafta geçirdi. 10 yıllık tahvil geçen haftayı %0.8930 seviyesinden kapattı. Alman 10 yıllıklarının getirisi ise %-0.4550 seviyesine kadar yükselip aşı haberinin etkisi ile %-0.5470'e geriledi.
Yurtiçi tarafta ise gündem yoğun idi. BDDK normalleşme adımları kapsamında yabancı bankalarla swap limitlerini esnetti. TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen piyasa dostu açıklamaların ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da oldukça ılımlı, politikaları destekleyici ve piyasa dostu açıklamalar geldi. Bu açıklamalar ile beraber TL varlıklarda değer kazancı hızlandı. Ülke risk primi CDS 393 baz puana kadar gerileme yaşarken haftayı 402 seviyesinden kapattı. Brezilya'nın risk risk primi 10 baz puan ve üstü artış gösterirken Rusya ve Güney Afrika risk primleri yatay seviyede performans gösterdi. Eximbank 1 Milyar ABD doları ya da herhangi bir döviz cinsinden eşiti tutarda, azami 10 yıl vadeli, sabit ve/veya değişken faizli, bir veya birkaç seferde tahvil ihraçları yapılması için SPK'ya başvurmayı planlamaktadır. Kamu kesimi, finansal sektör ve özel sektör eurobondları primli bir hafta geçirdiler. Hemen hemen birçok kıymetin 1 yıllık kayıpları silindi. Geçen haftanın dikkat çekeni Credit Europe'un 2027 vadeli sermaye benzeri tahvili idi. Sektör primli bir hafta geçirirken, söz konusu kıymet değer kaybı yaşadı. Bononun fiyatı 93.40$'dan 92.10$'a geriledi.
Bu hafta PPK toplantısı ve küresel risk algısını bağlı olarak yine Türkiye eurobondlarında pozitif bir seyir bekliyoruz, ancak özellikle haftanın ikinci yarısı ivme kaybı görülebilir. 2028 vadeli ve üzeri eurobondları bu dönemde daha cazip buluyoruz
Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş