Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Borsa endeksi geçen haftayı %5.6 yukarıda tamamladı. TCMB'nin gerçekleştirdiği yılın üçüncü enflasyon raporundaki olumlu algı, TCMB'ye yapılan yeni atamaların liyakat sahibi kişiler olması ve yabancı girişleri etkili oldu. Endeksteki yükselişte en önemli katkı bankacılık endeksinden geldi. Bankalar geçen haftayı %12 yükselerek tamamladı ve endeksin oldukça üzerinde getiri getirdi. Bunda gerileyen risk primi ve yukarı yönde revize edilen yıl sonu enflasyon tahminin etkisi büyük. Algılamaları olumlu tarafta tutmaya devam edersek risk priminde (CDS) gerileme görmemiz mümkün. Bu bankacılık endeksine olumlu yansımaya devam edecektir. Bununla birlikte geçen hafta TCMB yıl sonu enflasyonu %58 seviyesine revize etti. Bu da bankaların TÜFEX gelirlerinin artmasına ve karlılığı olumlu etkilemesine neden olacaktır. Dolayısıyla bankacılık endeksinde yukarı potansiyelin mevcut gelişmeler ışığında devam etmesini bekliyoruz. Kurum olarak yıl sonu enflasyon beklentimiz %63 seviyesinde bulunuyor.
Geçen hafta bankacılık endeksi ciddi bir yükseliş gerçekleştirmesine karşın genele yayılan alımların da olduğunu söylemek mümkün. XTUM endeksi %5'in üzerine yükselirken, yeniden halka arz hisselerine olan talebin arttığını izliyoruz. Dinamikler şu an borsanın yükselişini destekler nitelikte. Dolayısıyla 2. Çeyrek döneme ait bilanço sonrası yeni oluşacak beklentilerle birlikte hisse bazlı alımlar hız kazanabilir. Şu ana kadar gelen 2Ç finansal sonuçlar olumluydu. Genel olarak otomotiv sektöründen güçlü sonuç beklentimiz karşılanıyor diyebiliriz. 2. Çeyrek finansallarında en dikkat çeken unsur iç talepteki güç. Bu şirketlerin karlılığına olumlu etki ediyor. 2. Çeyreğin diğer bir hikayesi ise %35 yükselen kur. Dolayısıyla ihracatçı şirketler ya da döviz fazlası olan şirketler bundan olumlu sonuçlar getirecektir.
Biz yine kendi iç hikayemizle yola devam edeceğiz. Küresel hareket alanından bir süre daha uzak kalacağız gibi görünüyor. Ancak borsada ciddi bir yükselme isteği var. Dolayısıyla oluşabilecek kar realizasyonlarının yükseliş eğilimi için fırsat olabileceğini düşünüyoruz. Pazartesi günü hazine iç borç stratejisini yayımlanacak. Bununla birlikte otomotiv, banka, havacılık ve sektörlerden aylık verilere ilişkin rakamlar gelebilir. 3 Ağustos Perşembe günü ise Temmuz ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Aylık olarak %9 üzerinde 10'a yakın bir enflasyon beklentisi bulunuyor. Muhtemelen Temmuz ayı enflasyon rakamı 2023 yılının pik rakamı olacaktır. Beklentilerden farklı bir sapma göstermesi halinde enflasyon verileri kısa vadeli düzeltmeyle sonuçlanabilir. Enflasyonda riskler canlı kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte enflasyonist ortamın borsaya yansımasının sürmesini bekliyoruz.
7100 direncinden hafif düzeltme gelebilir!
Endekste ana yön yukarı. Buna karşın 4400 seviyesinden başlayan dik yukarı yönlü harekette kısa vadeli düzeltmelere ihtiyaç oluşmuş görünüyor. Kabaca 4400 - 5730 arasındaki yatay kanal bandın ilk hedefi yaklaşık 7100 seviyesinden geçmekte. Dolayısıyla geçen haftanın sonunda yaşanan coşkulu alımlar bu seviyede kısa vadeli kar realizasyonları yaşayabilir. 7100 seviyesinin üzerinde haftalık kapanışın olması halinde gün içi düzeltmelerin olacağı ve endeksin daha hızlı harkeet edebileceği bir ortama gireceğimizi söylemek mümkün. 6750 seviyesi ilk güçlü detsek konumunda olmaya devam ediyor. Yukarıda ise ana direnç 8300 bölgesinden geçiyor.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.