Küresel piyasalar bu hafta Fed faiz kararına odaklanacak….
ABD’de geçtiğimiz hafta beklentileri aşarak yeni zirve yapan TÜFE’nin ardından bu haftaki Fed toplantısı daha da önem kazanmış görünüyor. Geçtiğimiz ayki toplantının ardından Fed Başkanı Powell gelecek iki toplantı için 50’şer baz puanlık artışın uygun olduğunu vurgulamıştı. Fed üyeleri de ay boyunca bu söylemi destekler açıklamalarda bulundular. Piyasalar haziran ve temmuz ayında 50’şer baz puanlık artışın ardından, eylül ayında Fed’in agresif duruşunu esneterek 25 baz puana dönmesini beklerken, TÜFE’de yeni zirve görüldü. Fed Başkanı Powell’ın çarşamba günü kararın ardından yapacağı açıklamada enflasyonu düşürmek için daha agresif olmaları gerektiğini vurgulaması durumunda riskli varlıklarda satış baskısını artırabilir. Fed kararından bir gün gelecek ABD mayıs ayı ÜFE oranları da Başkan Powell’ın konuşması için önemli olabilir. Veri gündemi dışında yükselen enerji fiyatları tüm dünya ülkeleri için enflasyon tehdidi oluşturmaya devam ederken, AB’nin Rus petrolüne uyguladığı ambargo kararı yüksek enflasyon ortamının sürmesine neden olabilir. Buna karşın piyasalar enflasyonla mücadele veren ABD’nin petrol fiyatlarını düşürmek için İran ve Venezuela petrolüne uyguladığı ambargo kararlarında gevşemeye gitmesini bekliyor. Geçtiğimiz aylarda bu konu gündeme gelmesine rağmen henüz somut bir adım atılabilmiş değil. Piyasalarda bu hafta ABD ile birlikte BoE, ve BoJ’un da faiz kararları bekleniyor. Japonya’da negatif faiz oranlarında değişiklik yapılması beklenmiyor. İngiltere’de ise ekonomik göstergelerde yavaşlama görülmesine rağmen, BoE’nin enflasyonla mücadele etmek için faiz artışına devam edeceği tahmin ediliyor. BoE’nin %1,00 seviyesinde bulunan politika faizini 25 baz puan artırması bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası mayıs ayında da 25 baz puan faiz artırımına giderken, enflasyonun yıl içinde çift haneye ulaşarak zirve yapmasını beklediklerini belirtmişti. Asya tarafında Çin’den gelecek sanayi üretimi verileri de piyasaların odağında olacak. Euro bölgesinde mayıs ayı nihai TÜFE oranları yayımlanacak. Öncü verilere göre değişiklik beklenmiyor. Yurt içinde ise anketinde, enflasyon ve kur beklentileri öne çıkıyor. Geçtiğimiz mayıs ayı cari açık, sanayi üretimi ve piyasa katılımcıları hafta açıklanan yeni ürün Gelire Endeksli Senet (GES) için 15 haziranda talep toplamaya başlanılacak.
ABD’de bu hafta tüm piyasaların ana gündeminde yer alan Fed haziran ayı toplantısı yer alıyor. Mayıs ayındaki toplantıda 50 baz puan artıran Fed, faiz artırımlarının enflasyonun düştüğünden emin olana kadar devam edeceğini vurgulaşmıştı. Fed Başkanı Powell, Haziran ve Temmuz ayı için 50’şer baz puanlık faiz artırımının uygun olduğunu belirtmişti. Fed üyeleri de ara dönemde yaptıkları açıklamalarında 50 baz puanlık artışı desteklediklerini belirtti. Çarşamba günü gerçekleşecek Fed toplantısında politika faizin %1,50’ye yükseltmesi bekleniyor. Toplantının ardından Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma ise piyasaların yönü açısından önem arz ediyor. Mayıs enflasyonunun yıllık %8,60’ya ulaşarak 40 yılın zirvesini yenilemesinin ardından, Başkan Powell’ın mesajlarında bir değişiklik olup olmayacağı takip edilecek. Haftanın ilk günü Fed üyesi Brainard’ın konuşması yer alıyor. Salı günü ise mayıs ayı ÜFE oranları bulunuyor. ÜFE’nin yıllık bazda %10,90 ile önceki ayın hafif gerisinde yer alması bekleniyor. Çekirdek ÜFE’deki değişimler de piyasalar tarafından yakından izlenecek. Perşembe günü haftalık yayımlanan işsizlik başvuruları ile inşaat izinleri ve konut başlangıçları mayıs verileri yayımlanacak. ABD’de sıkı para politikası sürecinde faiz oranları yükselirken, konut sektöründe 4 aydır arz ve satış tarafında daralma görüldü. Mayıs ayında konut başlangıçlarının ne yönde olduğu takip edilecek. Haftanın son günü ise sanayi üretimi mayıs verileri beklenirken, aylık bazda sektörde 0,40% oranında büyüme bekleniyor. Fed Başkanı Powell Cuma akşamı da bir konuşma yapacak.
Euro bölgesinde, geçtiğimiz haftaki ECB kararının ardından bu hafta mayıs ayı TÜFE oranları öne çıkıyor. TÜFE’nin öncü verilerle yapılan hesaplamalara paralel aylık %0,80, yıllık %8,10 olması bekleniyor. Çarşamba günü bölgeden gelecek sanayi üretimi ise büyümeye dair endişeler açısından önemli olacak. Piyasa beklentisi nisanda sanayi üretiminin aylık %0,50 artması yönünde bulunuyor. Aynı gün akşam saatlerinde ECB Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek. Salı günü Almanya ile birlikte Euro bölgesine ait Zew Ekonomik Hissiyatı takip edilecek. İngiltere’de haftaya ilk çeyrek büyüme verileri, sanayi üretimi ve nisan ayı ticaret dengesi ile başlanılıyor. Perşembe günü yapılan BoE toplantısında politika faizinin 25 baz puan artırılarak %1,25 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Asya bölgesinde Çin’den çarşamba günü gelecek veriler piyasaların odağında olacak. Çin’de mayıs ayı sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit varlık yatırımları ve işsizlik oranı yayımlanacak. Büyük kentlerde karantina uygulamaları ile geçen mayıs ayında sanayi üretiminde yıllık bazda %0,50 daralma bekleniyor. Bir önceki ay 2,90% oranında daralma gerçekleşmişti. Perakende satışlarda ise yıllık bazda daralma beklentisi %7,30 seviyesinde bulunuyor. Çin’de haftanın son verisi perşembe günü gelecek mayıs ayı konut fiyat değişimleri olacak. Japonya’da haftanın son günü BoJ faiz kararı yer alıyor. Piyasa beklentisi -0,10% seviyesinde bulunan politika faiz oranının sabit bırakılması yönünde bulunuyor. Salı günü nisan ayı sanayi üretimi ve KKO takip edilecek. Perşembe günü ise ticaret dengesi takip edilecek. Mayısta önceki ayın üzerinde 2,022 trilyon Jpy açık verilmesi bekleniyor.
Yurt içinde yoğun haftaya nisan ayı cari denge ve sanayi üretimi verileri ile başlanacak. Bir önceki ay 5,55 milyar dolar olan cari açığın, nisanda 3,06 milyar dolar olması bekleniyor. Sanayi üretiminde ise Foreks anketine göre nisanda medyan beklenti yıllık %9,00 oranında artış yönünde yer alıyor. Çarşamba günü mayıs ayı konut satış istatistikleri ile Merkezi Yönetim bütçe dengesi yayımlanacak. Perşembe günü haftalık yayımlanan para, banka ve mevduat istatistikleri takip edilecek. Geçtiğimiz hafta KKM toplam tutarı 930 milyar TL’yi aşarken, yerlilerin döviz mevduatlarında da sınırlı alım yaptığı görülmüştü. Haftanın son işlem günü ise TCMB’nin yaptığı piyasa katılımcıları anketinde, enflasyon, büyüme ve döviz kuru beklentileri takip edilecek.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.