Bu hafta ABD TÜFE Enflasyonu ile ECB faiz kararı öne çıkıyor…
ABD’de 14-15 Haziran FOMC toplantısından önceki son enflasyon verisi, toparlanma sinyalleri veren ABD borsalarının yönü için belirleyici olacak. Nisan ayında TÜFE’de yıllık bazda hafif gerileme olurken, beklentileri aşan çekirdek enflasyon piyasalardaki satış baskısını artmıştı. Geçtiğimiz hafta beklentileri üzerindeki ABD istihdam verileri Fed’in enflasyonla mücadele etmesinde agresif tavrını değiştirmesine gerek olmadığını gösterdi. İşsizlik oranı tam istihdam seviyesinde kalmaya devam ederken, tarım dışı istihdamı yılın en düşük artışını göstermesine rağmen beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Bu hafta tüketici enflasyonunda yıllık bazda 0,1 puanlık sınırlı bir geri çekilme beklenirken, çekirdek verinin yönü piyasalara yön verebilir. Piyasalar gelecek haftaki Fed toplantısında 50 baz puanlık artışı yeterince fiyatlamış durumda bulunuyor. Fed gelecek iki toplantı için sözlü yönlendirmelerini net olarak yaparken; enflasyonun yönü, ABD borsalarını gelecek haftaki faiz kararından daha çok etkileyebilir. Çin’de geçtiğimiz ay yıllık %2,10’a ulaşan TÜFE’nin ardından mayıs verileri de piyasalar açısından önem arz ediyor. Çin yönetimi nisan verilerinin ardından enflasyonun kontrol altında olduğunu ve reel sektöre desteklerinin devam edeceğini açıklamıştı. Çin’de karantina önlemlerinin hafiflemesi geçtiğimiz hafta piyasalara sınırlı destek verdi. Petrole olan talebin yeniden artacağı beklentisi ve AB’nin Rus petrolüne ambargo kararıyla beraber brent petrol fiyatları 120 doları aşarak üç ayın zirvesine ulaştı. Bu hafta petrol fiyatları da piyasalar açısından yakından takip edilmelidir. Euro bölgesinde geçtiğimiz hafta beklentileri aşarak %8,10’a ulaşan TÜFE’nin ardından bu haftaki ECB toplantısı daha da önem kazandı. Politika faizde değişiklik beklenmezken, burada asıl takip edilmesi gereken nokta temmuz ayı için verilecek mesajlar olacak. Üçüncü çeyreğin başında varlık alımlarının sonlanması gerektiğini belirten ECB Başkanı Lagarde, temmuz ayında ilk faiz artışı olabileceğine dair mesajlar vermişti. Bu hafta faiz kararının ardından yapacağı konuşmada enflasyonla mücadele için faiz artışına dair daha agresif mesajlar vermesi piyasaları zayıflatabilir. Faiz kararı öncesi bölgeden gelecek büyüme oranları da piyasaların odağında olacak. Yurt içinde önemli bir veri gündemi bulunmuyor. Borsa İstanbul'da tarihi 2623 puan ile zirve yenilendi. TL bazlı rekor seviyede bulunmamıza rağmen dolar bazında 1,5845 centten haftalık kapanış oldu. Endekste haftaya pozitif başlangıç ile trendin devam etmesini bekleyebiliriz.
ABD tarafında bu hafta yayımlanacak mayıs ayı tüketici fiyatları küresel piyasaların ana gündemi olacak. Nisan ayında yıllık TÜFE %8,30’a gerilemesine karşın, çekirdek verinin beklentileri aşması ‘enflasyonda henüz zirve görülmedi’ olarak yorumlanmıştı. Mayıs ayında TÜFE’nin aylık bazda %0,70, yıllık ise %8,20 olması bekleniyor. ABD TÜFE verileri cuma günü yayımlanacak. Aynı günün diğer verisi olan Michigan tüketici güveninde 58,1 puan ile düşüşün devam etmesi bekleniyor. Perşembe günü haftalık yayımlanan işsizlik başvurularının 207 bin ile geçtiğimiz haftanın hafif gerisinde kalması bekleniyor. ABD’de nisan ayı ticaret dengesinin -89,3 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Bir önceki ay 109,8 milyar dolar ticaret açığı bulunuyordu.
Euro bölgesinde bu hafta çarşamba günü GSYH büyüme oranları, perşembe günü ise ECB faiz kararı haftanın önemli gündemlerini oluşturacak. İlk çeyrekte GSYH’nin bir önceki döneme göre %0,30, geçen yıla göre ise %5,10 büyüyeceği tahmin ediliyor. Perşembe günü ECB’nin faiz kararında ise değişiklik beklenmiyor. ECB’nin karar metninde varlım alım programının ne zaman biteceği ve temmuz ayında olası faiz artışı hakkındaki mesajlar önemli olacak. Kararın ardından konuşma yapacak olan ECB Başkanı Lagarde’nin ilk faiz artışının ne zaman ve kaç baz puan olacağına dair yapacağı açıklamalar piyasalara yön verebilir. ECB Başkanı Lagarde, son dönemlerde yaptığı açıklamalarda üçüncü çeyrek sonuna kadar negatif faiz bölgesinden çıkabileceklerini belirtmişti. Salı günü yayımlanacak Sentix yatırımcı güveninde ise bir önceki aya göre hafif iyileşme bekleniyor.
Asya tarafında, bu hafta Çin enflasyon oranları öne çıkıyor. Japonya’da ise ilk çeyrek büyüme oranları gündemde olacak. Çin’de enflasyon cuma günü yayımlanacak. Nisan ayında TÜFE yıllık %2,10’a yükselmişti. Perşembe günü yayımlanacak Çin ticaret dengesinin ise 50,6 milyar dolar önceki ayın hafif gerisinde ticaret fazlası vermesi bekleniyor. Japonya ekonomisinin ilk çeyrekte bir önceki döneme göre -0,30% daralması bekleniyor. Nisan ayında hane halkı harcamalarında ise aylık %1,00’lik artış olacağı tahmin ediliyor.
Yurt içinde, geçtiğimiz haftaki yoğun veri gündeminin ardından bu haftanın sakin geçmesi bekleniyor. Salı günü mayıs ayı Hazine nakit dengesi yayımlanacak. Perşembe günü her hafta yayımlanan para, banka ve menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Yerlilerin döviz hareketleri, KKM’deki haftalık değişimler, TCMB rezervleri ve yabancıların hisse senedi işlemleri öncelikli olarak izlenecek. Geçtiğimiz hafta yabancıların Borsa İstanbul’dan çıkışları -40,9 milyon dolar ile devam etmişti. Cuma günü ise işsizlik oranı yayımlanacak. Nisan ayında işsizlik %11,50’ye yükselmişti.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.