Haftalık Bülten ve Teknik Hisse Öneriler (Piramit Menkul)

• 02 Kasım Pazartesi Japonya, Çin, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere; İmalat PMI ABD; İmalat PMI, ISM İmalat Endeksi
• 03 Kasım Salı Türkiye; Enflasyon, ABD; Dayanıklı Mal Siparişleri ve Fabrika Siparişleri
• 04 Kasım Çarşamba ABD; ADP Tarım Dışı İstihdam, Dış Ticaret Dengesi, ISM İmalat Dışı Endeks Çin, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD; Hizmet ve Bileşik PMI
• 05 Kasım Perşembe ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları ve Fed Faiz Oranı Kararı İngiltere; Faiz Oranı Kararı Almanya; Fabrika Siparişleri Euro Bölgesi; Perakende Satışlar Japonya; Hizmet ve Bileşik PMI
• 06 Kasım Cuma Türkiye; Hazine Nakit Dengesi, Almanya; Sanayi Üretimi ABD; Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı
-Yeni haftada küresel piyasaların odağında ABD seçimleri ve Fed toplantısı bulunmaktadır. Son haftalarda önemli ölçüde fiyatlanan ABD seçim sonuçları, küresel piyasalarda dalgalanma yaratabilir. ABD Merkez Bankası Fed’in Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda faizin %0,25'te sabit kalması beklenmektedir.
- ABD’de önce Çarşamba günü ADP Tarım Dışı İstihdam ertesi gün Haftalık İşsizlik Başvuruları ve Cuma günü ise Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri açıklanacak. ABD Merkez Bankası Fed’in ana hedef olarak belirlediği “Tam İstihdam” bağlamında bu veriler yeni haftanın piyasalar açısından öne çıkan verileri olacak. Eylül ayında 661 bin olarak gerçekleşen ABD Tarım Dışı İstihdam verisi için piyasa beklentisi Ekim ayında 850 bine yükselmesi yönündedir. Dünya genelinde ise Hizmet ve Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksleri verileri Kovid-19 salgınında ikinci dalganın iyiden iyiye kendini gösterdiği bu günlerde ekonomilerdeki toparlanmanın durumunu gözler önüne serecek. ABD ve Avrupa’da Kovid-19 vaka sayılarının artması nedeniyle kısıtlamaların daha da genişlemesi olasılığı da piyasaların takibinde olacak.
-Yeni haftada yurtiçinde ise makro ekonomik veri bağlamında Salı günü açıklanacak olan Ekim ayı Enflasyon verisi öne çıkıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Enflasyon Raporu Sunumunda enflasyon beklentilerini önemli ölçüde yükselten TCMB sonrası bu veri piyasalar açısından daha önemli hale geldi. Eylül ayında aylık bazda %0,97 artan TÜFE’nun Ekim ayında %2,1’e yıllık bazda ise %11,75’ten Ekim ayında %11,86’ya yükselmesi beklenmektedir. Geride bıraktığımız haftada TL varlıklarda sert değer kayıplarına neden olan jeopolitik riskler ile ilgili haber akışları da yeni haftada yurtiçi piyasalara yön verecek.
Geçtiğimiz Hafta Ne oldu?
-Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta ABD'de ve Avrupa’da rekor vaka artışları ve ABD’de ek mali teşvik paketine dair görüşmelerin seçim öncesi bir sonuca varamamış olması küresel piyasalara sert satışlar getirdi. Kovid-19 vaka sayılarındaki artış başta Avrupa olmak üzere sıkı tedbirlerin yeniden uygulanmasını gündeme getirdi. Büyük Teknoloji şirketleri geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde karlar açıklayarak piyasalar üzerindeki satış baskısını azalttılar. İyi gelen 3. Çeyrek bilançolarının yarattığı olumlu havayı beklentilerden olumlu gelen makro ekonomik veriler de destekledi. Microsoft 3. Çeyrekte beklentilerin üzerinde kar açıkladı. Şirketin hisse başı karı 1,82 USD olarak gerçekleşirken gelirleri 37,15mlr USD olarak açıklandı, ABD’nin 3. çeyrekte %33,1 ile rekor seviyede büyüme kaydetmesi ve ülkede haftalık işsizlik maaşı başvurularının 751 bine gerileyerek beklentilerin üzerinde bir azalış göstermesi piyasalarda Perşembe günü risk iştahını artıran unsurlar oldu. Avrupa borsaları ise Avrupa Merkez Bankası'nın karar gününde 2. karantina kararlarının etkisiyle dalgalı bir seyir izledi. Almanya ve Fransa, salgının 2. dalgasının etkilerini azaltmak amacıyla karantina önlemlerine geri döndüklerini açıkladılar. Avrupa ve Japonya merkez bankaları faiz oranlarında değişikliğe gitmezken Avrupa Merkez Bankası Aralık ayı için teşvik sinyali verdi ve Japonya Merkez Bankası BoJ ise büyüme ve enflasyon beklentilerini düşürdü.
- BİST100 endeksi haftayı, küresel piyasalardaki yoğun satışlar ve jeopolitik riskler nedeniyle sert düşüşle kapattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yılın son enflasyon raporu sunumunda 2020 ve 2021 enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edildiğini açıkladı. 2020 yıl sonu enflasyon beklentisini %12,1'e, 2021 enflasyon beklentisini %9,4'e revize edildi. Haftanın son işlem günü açıklanan TÜİK dış ticaret istatistiklerine göre Türkiye'nin dış ticaret açığı Eylül ayında 4,83mlr USD oldu. Eylül ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %189,6 artarak 1 milyar 667 milyon dolardan, 4 milyar 828 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2019 Eylül ayında %90,2 iken, 2020 Eylül ayında %76,8'e geriledi.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.