Haftalık bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/45643

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 29 Nisan 2024 Pazartesi Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Nisan) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi (Nisan) Almanya; TÜFE (Nisan-Öncü) ABD; Dallas Fed İmalat Endeksi (Nisan)
• 30 Nisan 2024 Salı Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Mart-Nihai), Hizmet ÜFE (Mart), Yabancı Turist Sayısı (Mart) Japonya; Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar (Mart-Öncü) Çin; Resmi PMI Verileri, Caixin İmalat PMI (Nisan) Almanya; GSYİH (1Ç24-Öncü) Euro Bölgesi; TÜFE (Nisan-Öncü), GSYİH (1Ç24-Öncü), ABD; S&P/CS 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (Şubat), Consumer Board Tüketici Güven Endeksi (Nisan)
• 01 Mayıs 2024 Çarşamba Türkiye; İTO İstanbul Enflasyon Verileri (Nisan) ABD; Fed Faiz Kararı, ADP İstihdam Raporu (Nisan), JOLTs Açık İş Sayısı (Mart), ISM İmalat PMI (Nisan)
• 02 Mayıs 2024 Perşembe Türkiye; İSO İmalat PMI (Nisan) Dünya Geneli; İmalat PMI Verileri (Nisan) ABD; Fabrika Siparişleri (Mart)
• 03 Mayıs 2024 Cuma Türkiye; TÜFE/ÜFE (Nisan), TCMB PPK Toplantı Özeti, Dış Ticaret Dengesi (Nisan-Öncü), S&P Global Türkiye Not Değerlendirmesi ABD; Resmi İstihdam Raporu (Nisan), ISM İmalat Dışı PMI (Nisan)

-Bu hafta küresel piyasalarda oldukça yoğun bir veri akışı izlenecek. Haftanın en önemli gündem maddesi Fed’in para politikası toplantısı olacak. Ayrıca, ABD istihdam piyasasına ilişkin veriler, Consumer Board tüketici güveni, S&P/Case Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve fabrika siparişleri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni, Almanya ve Euro Bölgesi’nde TÜFE ve GSYİH verileri takip edilecek. Dünya genelinde PMI verileri takip edilebilir.
Fed para politikası toplantısı
Bu hafta piyasaların dikkati Fed’in kritik önemdeki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı üzerinde olacak. İki günlük toplantının ardından kararlar çarşamba günü açıklanacak. Tahminler, Fed’in mayıs toplantısında da faiz oranlarını değiştirmeyeceği yönünde; zira vadeli kontratlara göre piyasalar, federal fonlama faizi hedefinin yaklaşık %98 ihtimalle %5,25- 5,50 aralığında kalacağını fiyatlamaktadır. Piyasalar ilk faiz indirimi için %44 ihtimalle eylül toplantısını fiyatlamakta olup yıl sonuna kadar toplam bir faiz indirimi beklenmektedir. Bununla birlikte faiz patikasına ilişkin sözlü yönlendirme, beklentiler ile hisse senedi, tahvil ve değerli metal fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. ABD’de S&P500 Endeksi haftayı 5.099, Nasdaq Bileşik Endeksi 15.927, Dow Jones Endeksi 38.239 puan seviyesinden tamamlarken Hazine tahvili faizleri tarafında, iki yıl vadelilerin faizi %4,99 gibi kritik bir seviyede, 10 yıllıkların faizi ise %4,66’dan bitirdi. Altının onsu yaklaşık 2.337USD’den haftayı tamamladı. Faiz indirimi beklentilerinin daha da zayıflaması halinde hisse piyasalarında kısa/orta vadede risk iştahı azalabilir, tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler görülebilir. Faizlerin yüksek kalabileceği beklentilerinin güçlenmesiyle değerli metal fiyatlarında kısa vadeli gerilemeler olabilir. Görece yüksek seyreden enflasyon ve politika yapıcıların son dönemdeki şahin ağırlıklı duruşu dikkate alındığında Başkan Jerome Powell’ın da basın toplantısında daha şahin bir ton benimsemesi beklenebilir. Powell, enflasyonun %2 çekirdek PCE hedefine doğru ilerlediğine ilişkin Fed’in daha fazla emin olmak istediği ve indirimlere başlamak için henüz erken olduğu vurgusunu yineleyebilir.
Fed yetkililerinin, yılbaşında 2024’te toplam üç kez faiz indirimine gidilebileceği tahmini piyasanın faiz indirimi beklentilerini destekleyerek risk piyasalarında coşkuyu artırmıştı. Büyüme ve enflasyon verilerinin yüksek kalması ve sözlü yönlendirmenin daha temkinli bir tona dönmesiyle birlikte faiz indirimine ilişkin piyasa beklentileri de zayıfladı ve ötelendi.
Mart ayında güncellenen Fed projeksiyonlarında, politika yapıcıların 2024 sonu için PCE enflasyon medyan tahmini %2,4 ile değişmezken çekirdek PCE enflasyon medyan tahmini %2,4’ten %2,6’ya revize edilmişti. (Orta nokta) faiz tahmini %4,6 seviyesinde sabit kalarak yıl boyunca toplam 75bp (3 kez) indirime gidilebileceğini ima etmeye devam etti. 2024 büyüme tahmini %1,4’ten %2,1’e, işsizlik oranı tahmini %4,1’den %4’e revize edildi.
Geçen yıl temmuz toplantısından sonra faizlerde değişikliğe gitmeyen Fed’in federal fonlama faiz hedefi %5,25-5,50 aralığında bulunuyor. Banka, artırımlara başladığı Mart 2022 toplantısından beri on bir toplantıda toplam 525bp faiz artırdı.
ABD istihdam raporu, JOLTs açık iş sayısı
Haftanın son işlem günü ABD’de nisan ayına ilişkin resmi istihdam raporu yayımlanacak. Tarım dışı istihdam artışının 303 binden nisanda 240-250 bin civarına gerilemesi beklenmektedir. İstihdam artışı aralık ayından beri piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmekte ve son iki aydır artmaktadır. İstihdam artışları pandemi öncesi döneme kıyasla hala yüksek seyretse de 2021’in ikinci yarısından bu yana azalma eğilimi devam etmektedir. İşsizlik oranının %3,8 seviyesinde, ortalama saatlik kazanç artışının aylık %0,3 ile sabit kalması beklenmektedir. Ortalama saatlik kazançlar martta aylık %0,3, yıllık %4,1 artmıştı. ABD iş gücü piyasasının gücünü koruduğunu işaret eden veriler, henüz piyasanın Fed faiz indirimleri beklentilerini desteklememektedir. Ancak, ABD’de geçen hafta açıklanan 1Ç24 öncü GSYİH verileri yıllıklandırılmış büyümenin %3,4’ten %1,6’ya gerilediğini işaret ederek piyasa beklentilerinin oldukça altında kalmıştır. Dolayısıyla, politika yapıcıların yüksek enflasyon ve son açıklanan zayıf büyüme verisine ilişkin yaklaşımı önemli olacaktır. Fed’in para politikası toplantısı ve istihdam raporu ile risk piyasaları açısından volatil bir hafta olabilir.
Çarşamba günü, resmi veri için öncü gösterge olarak izlenen ADP Enstitüsü’nün istihdam raporu açıklanacak. ADP özel sektör istihdam artışı martta 155 binden 184 bine yükselmişti. Nisan beklentisi 179 bine gerilemesi yönünde.
Ayrıca, çarşamba günü, Fed’in faiz kararından saatler önce ABD Çalışma Bakanlığı’nın son JOLT anketinin sonuçları açıklanacak. Buna göre açık iş sayısının martta 8,76 milyondan 8,68 milyona gerilemesi beklenmekte. Açık iş sayısı 10 milyonun üzeri görülen 2022’nin ilk yarısından beri istikrarlı bir şekilde azalarak iş gücü piyasasındaki sıkılığın kısmen gevşediğini işaret etmektedir. Ancak, pandemi öncesine kıyasla hala oldukça yüksek seviyelerde seyretmektedir.
Almanya ve Euro Bölgesi’nde TÜFE ve GSYİH verileri
Pazartesi ve salı günleri Almanya ve Euro Bölgesi’nde nisan ayına ilişkin öncü tüketici enflasyonu ve ilk çeyrek öncü büyüme verileri açıklanacak. Haftanın ilk işlem günü izlenecek Almanya TÜFE rakamları tarafında, nisanda aylık %0,6, yıllık %2,3 artış beklenmektedir. Martta aylık %0,4, yıllık %2,2 artış olmuştu. Yıllık tüketici enflasyonu 2022’nin son çeyreğinde çift haneye çıkmasından beri istikrarlı düşüşünü sürdürmektedir. Euro Bölgesi tüketici enflasyonunda da aynı eğilim mevcut olup düşüşün çekirdek rakamlarda daha yavaş gerçekleştiği görülmektedir. Zira TÜFE martta aylık %0,8, yıllık %2,4 artarken çekirdek TÜFE aylık %1,1, yıllık %2,9 artmıştı.
GSYİH verileri tarafında; Almanya ekonomisi son beş çeyrekte bir önceki çeyreğe göre büyüme kaydetmedi ya da küçüldü. Çeyreklik GSYİH değişim oranları geçen yıl 1Ç23, 2Ç23, 3Ç23 ve 4Ç23’te sırasıyla -%0,3, %0,0, -%0,1, -%0,3 oldu. 1Ç24 döneminde çeyreklik %0,1 büyüme beklenmektedir. Almanya GSYİH’si geçen yılın çeyreklerinde yıllıklandırılmış olarak sırasıyla %0,2, %0,2, %0,4, %0,2 küçüldü. Euro Bölgesi’nde de büyüme performansı açısından zayıf, ancak Almanya’ya kıyasla daha az negatif bir görünüm hâkim. Euro Bölgesi GSYİH’si geçen yıl 1Ç23, 2Ç23, 3Ç23 ve 4Ç23’te çeyreklik bazda sırasıyla -%0,1, %0,1, -%0,1 ve %0,0 değişmişti. 1Ç24’te çeyreklik %0,1, yıllıklandırılmış olarak %0,2 büyüme beklenmektedir. Geçen yılın çeyreklerinde yıllıklandırılmış olarak sırasıyla %1,0, %0,5, %0,0 ve %0,1 büyüme kaydedilmişti.

- Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı başta olmak üzere önemli verilerin izlendiği haftanın ardından piyasaları yine yoğun bir veri akışı bekliyor.
TCMB PPK toplantı özeti
Haftanın son işlem günü yurt içinde haftanın en önemli gelişmeleri takip edilecek. TCMB geçen hafta perşembe günü gerçekleştirdiği para politikası toplantısının özetini yayımlayacak. TCMB, politika faizini piyasa beklentisi doğrultusunda %50 seviyesinde sabit bırakırken karar metninde finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığı ve parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin olacağı, krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin izleneceği ifade edilmişti. Ayrıca, TCMB zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını yükseltti.
Mart toplantısında sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini toplam 41,5 puan artırarak %8,5’ten %50 seviyesine yükseltti. Ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltilmişti.
TÜİK TÜFE/ÜFE verileri
Cuma günü takip edilecek diğer bir önemli gelişme TÜİK’in açıklayacağı nisan enflasyon gerçekleşmeleri olacaktır. TÜFE martta aylık %3,16, yıllık %68,50 artarken C Grubu çekirdek TÜFE aylık %3,52, yıllık %75,21 artış kaydetmişti. Aynı dönemde yurt içi ÜFE aylık %3,29, yıllık %51,47 arttı. Foreks Haber anketinin sonuçlarına göre piyasanın medyan TÜFE beklentisi aylık %3,40, yıllık %70,10 seviyelerindedir. C Grubu TÜFE beklentisi aylık %3,50, yıllık %75,70 olmuştur. Ankete göre piyasanın yıl sonu medyan TÜFE beklentisi %43,34, 12 ay sonrasına ilişkin beklenti %35 seviyelerinde oluşmuştur.
S&P Global Türkiye kredi notu değerlendirmesi
Cuma günü, kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’ın Türkiye kredi notu değerlendirme raporu takip edilecek. Kuruluşun takviminde Türkiye için ilk raporun tarihi 3 Mayıs, ikinci raporun tarihi 1 Kasım olarak görünmektedir. S&P 30 Kasım 2023’te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti. Foreks Haber’in anketine göre piyasanın beklentisi kredi notunun “B+” seviyesine yükseltilmesi, görünümün “pozitif” olarak korunması yönünde. Bununla birlikte kredi derecelendirme kuruluşları raporlarını takvimlerinde belirtilen tarihlerde yayımlamayabiliyorlar.
Haftalık TCMB ve BDDK verileri
TCMB’nin perşembe günleri yayımladığı haftalık menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı nedeniyle cuma günü yayımlanacak.
Dış ticaret verileri
Salı günü TÜİK’in açıklayacağı mart ayı nihai dış ticaret istatistikleri, cuma günü ise Ticaret Bakanlığı’nın nisan ayı öncü dış ticaret verileri takip edilecek. Ticaret Bakanlığı’nın öncü verilerine göre martta ihracat %4 azalarak 22,58mlr USD, ithalat %6 azalarak 30,95mlr USD, dış ticaret açığı %10 azalarak 7,52mlr USD oldu. Ticaret Bakanlığı verilerine göre ocak-mart döneminde dış ticaret açığı %41 azalarak 20,47mlr USD’ye geriledi.
Ekonomik Güven Endeksi
TÜİK haftanın ilk işlem gününde nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıklayacak. Endeksi oluşturan beş alt endeksin nisan ayındaki değişimleri: %40 ağırlığa sahip mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) önceki aya göre değişmezken %30 ağırlığa sahip hizmet sektörü güveni %2,8 azaldı. %20 ağırlığa sahip Tüketici Güven Endeksi %1,4 arttı. %5 ağırlığa sahip perakende ticaret sektörü güveni %1,9 artarken yine %5 ağırlığa sahip inşaat sektörü güveni önceki aya göre değişmedi. Ekonomik Güven Endeksi’nin nisanda sınırlı ölçüde gerilemesi beklenebilir.
Hizmet ÜFE, Yabancı Turist Sayısı, Hazine İç Borçlanma Stratejisi Raporu
Salı günü veri akışı açısından yoğun bir gün olacak. TÜİK mart ayı hizmet ÜFE (H-ÜFE) verilerini açıklayacak. H-ÜFE şubatta aylık %2,94, yıllık %83,02 arttı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sınır İstatistikleri Aylık Bülteninde mart ayı yabancı turist sayısı takip edilecek. Ülkemizi şubatta yıllık %23 artışla 2,29 milyon, ocak-şubat döneminde yıllık %12 artışla 4,34 milyon yabancı turist ziyaret etmişti.
Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) salı günü mayıs-temmuz dönemine ilişkin "İç Borçlanma Stratejisi" raporunu açıklayacak. TCMB’nin 2023 yılı 92. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
İTO İstanbul enflasyonu, İSO Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu
Çarşamba günü İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul nisan ayı enflasyon verileri ve perşembe İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) nisan ayına ilişkin Türkiye imalat PMI raporu takip edilecek. İTO verilerine İstanbul’da tüketici fiyatları martta aylık %3,93, yıllık %78,25 arttı. Toptan eşya fiyatları ise aylık %3,78, yıllık %63,21 arttı. İSO verilerine göre imalat PMI martta 50,2’den 50,0 düzeyine gerilemişti.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
- Avrupa hisse endeksleri geçen hafta pozitif bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi %2,42, İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %3,09 ve Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,82 arttı. EUR/USD paritesi 1,065 seviyesinden 1,069’a yükseldi. Dolar Endeksi (DXY) ise 106,1 puanda stabil kaldı. S&P Global küresel ölçekte nisan ayına ilişkin öncü PMI verilerini yayımladı. Avrupa’da hizmet PMI piyasa tahminleri üzerinde gerçekleşti. Böylece ekonomik aktivite (bileşik PMI) Almanya’da 50,5, Euro Bölgesi’nde 51,4 ve İngiltere’de 54 puanla eşik değerin üzerinde yer aldı. ABD’de ise hizmet PMI yükseliş beklentilerinin aksine geriledi ancak bileşik PMI 50,9 puanla eşik değerin üstünde kalmaya devam etti.
- ABD tarafında da hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %0,67 artışla 38.239 puana, S&P 500 Endeksi %2,67 artışla 5.099 puana ve Nasdaq Bileşik Endeksi %4,23 artışla 15.927 puana yükseldi. ABD Hazine tahvili faizleri yükseldi; 10 yıllıkların faizi 4,6bp artışla %4,66’ya ve 2 yıllıkların faizi 0,7bp artışla %4,99’a çıktı. ABD’de para politikalarının yönünü öngörebilmek açısından kritik öneme sahip olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi açıklandı. Mart ayında manşet PCE aylık %0,3 ve yıllık %2,7 arttı. Gıda ve enerji kalemlerini dışarıda bırakan çekirdek PCE ise aylık %0,3 ve yıllık %2,8 arttı. Böylece aylık bazda olan PCE rakamları beklentileri karşılarken yıllık bazlı rakamlar beklentileri hafifçe aştı. Aynı dönemde kişisel gelirler aylık %0,5 ve kişisel giderler aylık %0,8 artış kaydetti. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü verilere göre GSYİH 2024’ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,6 büyüyerek beklentilerin oldukça altında bir performans sergiledi. Aynı çeyrekte, Fed’in izlediği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi %3,7 oranında artışla tahminleri aştı.
- Emtia grubundan Brent petrol 1,5USD artışla varil başına 88,1USD’ye yükseldi. Kıymetli madenlerden ons altın 54USD değer kaybederek 2.338USD düzeyine indi.
- BIST100 Endeksi geçen hafta 9.645-9.956 puan aralığında işlem gördü. Gösterge endeks %2,29 artışla küresel hisse endekslerine paralel bir görünüm sergiledi ve haftayı 9.915 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 418,57mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 32,48 TL’ye gerilerken EUR/TRY kuru 34,73 TL’ye yükseldi. Gram altın ons altındaki düşüşe bağlı olarak 4 haftalık yükselişin ardından 61 TL düştü ve 2.435 TL civarına indi. Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini %50 seviyesinde tuttu. TCMB karar metninde finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığına ve parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri olacağına işaret etti. Ayrıca metinde parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir ifadesi yer aldı. TCMB hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade ederken enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun yakından takip ettiğini vurguladı. TCMB politika faizini sabit bırakırken TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını yükseltti. Yeni düzenlemeyle koşulları yerine getiren bankaların tesis edilen zorunlu karşılık tutarı için alabileceği en yüksek faiz KKM hesaplarında %25’ten %30’a çıktı. Aynı oran TL mevduat hesapları için ise %40’a yükseldi. Ayrıca hafta ortasında TCMB nisan ayına ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre değişmeyerek 103,5 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA) ise bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %77 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre de mevsimsellikten arındırılmış güven endeksi nisanda; hizmet sektöründe aylık %2,8 oranında azalarak 117,1, perakende ticaret sektöründe %1,9 oranında artarak 115,5 ve inşaat sektöründe aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.