Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/34962

• 29 Mart Salı Almanya; GfK Tüketici Güven Endeksi Türkiye; Hizmet ÜFE (Şubat) İngiltere; Konut Fiyat Endeksi ABD; CB Tüketici Güven Endeksi, JOLTS Açık İş Sayısı
• 30 Mart Çarşamba Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Mart) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi Almanya; TÜFE ABD; ADP İstihdam, GSYİH (4Ç21), Ham Petrol Stokları
• 31 Mart Perşembe Japonya; Sanayi Üretimi Çin; PMI Verileri İngiltere; GSYİH (4Ç21) Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Şubat) ABD; PCE Fiyat Endeksi, Kişisel Harcamalar, İşsizlik Başvuruları
• 01 Mart Cuma Çin; Caixin İmalat PMI Türkiye; İSO İmalat PMI (Mart) Almanya; İmalat PMI İngiltere; İmalat PMI (Mart) Euro Bölgesi; TÜFE ABD; Tarım Dışı İstihdam Artışı, İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik Kazançlar, ISM İmalat PMI
- Bu hafta piyasaların gündeminde ABD’de Fed’in izlediği enflasyon rakamları, mart istihdam raporu ve petrol fiyatlarının seyri öne çıkıyor. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili gelişmeler takip edilmeye devam edilecek.
Fed’in 2018 sonundan beri ilk kez faiz artırımına gittiği mart toplantısının ardından Başkan Jerome Powell’ın geçen haftaki konuşmasında para politikasıyla ilgili belirgin bir şekilde şahinleşen tonu, enflasyonun seyrinin sıkılaştırma sürecinde daha da önem kazanacağını göstermektedir. Zira makro ekonomik verilerden resesyon endişesine neden olacak sinyaller gelmediği sürece, gelecek toplantılarda 25bp ya da 50 bp faiz artırımına gidilmesine ilişkin piyasa beklentilerini enflasyon rakamlarının şekillendireceğini düşünmekteyiz. Haftanın en önemli verisi olacak PCE Fiyat Endeksi ocakta aylık %0,6, yıllık %6,1 artarken çekirdek endeks bir önceki aya göre %0,5 artış kaydetmişti. Fed’in izlediği enflasyon göstergesinde henüz belirgin bir yavaşlama beklenmiyor. Piyasanın tahmini çekirdek endeksin şubatta aylık %0,4 arttığı yönünde. TÜFE yakıt, gıda ve konaklama fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle şubatta %7,9 yükselerek neredeyse kırk yılın en sert artışını yapmıştı.
Cuma günü yayınlanacak mart ayı tarım dışı istihdam artışında beklenti 475bin civarında. İstihdamda şubat ayında 678bin ile Temmuz 2021’den beri en yüksek artış gerçekleşmişti. İşsizlik oranının martta %3,8’den %3,7’ye gerilemesi bekleniyor. Resmi veri öncesinde çarşamba günü ADP’nin istihdam rakamları öncü gösterge olarak takip edilecek. İstihdam piyasasında sıkılığın korunması, Fed Başkanı Powell’ın ima ettiği üzere Fed’in sıkılaştırma sürecinde daha hızlı adım atabilmesi için önemli bir destek olacaktır.
Fed’in 2018 sonundan beri ilk faiz artırımı sonrasında Powell’ın şahin yorumlarının ardından piyasanın ilk tepkisi, ABD ekonomisinin yavaşlamasına neden olabilecek kadar hızlı bir tempoda hareket edebileceği endişelerini yansıtıyordu. Fed fonlama oranı vadeli kontratları mayıs ve haziran toplantılarında ellişer bp faiz artırımı fiyatlıyor. ABD 10 yıllıklarının faizi haftanın son işlem gününde Mayıs 2019’dan beri ilk kez %2,50’yi gördü. Buna karşın ABD hisse endeksleri haftayı yükselişle kapattı. Petrol fiyatları sert yükselirken en fazla prim yapan enerji şirketlerinin hisseleri oldu.

- Bu hafta yurt içinde yoğun bir veri akışı bulunmuyor. Hafta boyunca şubat ayı hizmet ÜFE, dış ticaret dengesi, mart ekonomik güven endeksi ve imalat PMI verileri takip edilecek.
Hizmet ÜFE ocakta aylık %13,09, yıllık %71,63 artışla rekor serisini devam ettirmişti. Yıllık bazda en fazla artış su yolu taşımacılığı hizmetleri (%194,25), gayrimenkul hizmetleri (%191,90) ve depolama ve destek hizmetleri sektörlerinde oldu.
TÜİK’in Ocak 2022 dönemine ilişkin dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığı yılın ilk ayında 10,26mlr USD oldu. Genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %17,2 artışla 17,59mlr USD, ithalat %54,2 artışla 27,85mlr USD olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı %63,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat verileri perşembe günü yayınlanacak.
Haftanın son işlem gününde IHS Markit ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) mart ayı Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu yayınlanacak. Manşet rakam şubatta 50,5 puandan 50,4 düzeyine gerilemişti. Şubat raporunun özetinde söz konusu dönemde doğal gaz ve elektrik kesintilerinin üretimi olumsuz etkilediği, ihracat artışına rağmen yeni siparişlerde ivme kaybı olduğu ancak istihdam artışının devam ettiği belirtilmişti. Maliyet artışlarının korunmasına rağmen enflasyonist baskıların yılın başlarında tepe görmüş olabileceğine dikkat çekildi. İmalat PMI dokuz aydır eşik değer olan 50 puanın üzerinde seyrederek sektörün büyümeyi sürdürdüğünü işaret etmektedir.
Fed Başkanı Powell’ın geçen hafta pazartesi günkü açıklamalarının ardından yeni beklentiler şekillenirken küresel piyasalardaki risk algısı Türk lirası cinsi varlıklar açısından da önemli olacaktır. Borsa İstanbul tarafında, Powell sonrasında daha temkinli bir duruş ile kısa vadede sınırlı pozitif bir seyir görülebileceğini düşünmekteyiz. Ukrayna kriziyle ilgili gelişmeler her iki yönde hareketleri sertleştirebilir; ancak pozitif haberlerin riskli varlıklar üzerindeki etkisinin daha fazla olabileceğini düşünmekteyiz. Finans sektöründe faaliyette bulunan bazı kurumlar için kurumlar vergisi oranının %20’den %25'e çıkarılmasını öngören kanun teklifinin etkisiyle banka hisseleri üzerinde kısa vadede bir miktar baskı oluşabilir.



Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.