Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 20 Haziran Pazartesi Çin; PBOC Ana Kredi Faiz Oranı Almanya; ÜFE Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Mayıs), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Mayıs), YD-ÜFE (Mayıs)
• 21 Haziran Salı ABD; İkinci El Konut Satışları
• 22 Haziran Çarşamba İngiltere; Enflasyon Verileri Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Haziran) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi
• 23 Haziran Perşembe Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; TCMB Faiz Kararı ABD; İşsizlik Başvuruları, Ham Petrol Stokları
• 24 Haziran Cuma İngiltere; Perakende Satışlar Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Haziran) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi, Yeni Konut Satışları
- Merkez bankalarının para politikası toplantılarıyla geçen yoğun haftanın ardından önümüzdeki günlerde küresel piyasalarda gündem daha sakin olacak. Hafta boyunca ABD’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre konuşması, Fed’in bankacılık stres testinin sonuçları, konut piyasası verileri ve ABD ile Avrupa’da tüketici güven endeksleri takip edilecek.
Fed’in 28 yılın en sert faiz artırımına gitmesinin ardından Başkan Powell, ABD Kongresi’nin yarıyıllık para politikası oturumunda çarşamba günü Senato Bankacılık Komitesi’ne, perşembe günü ise Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne seslenecek.
ABD’de salı günü geçen ayın ikinci el konut satışları açıklanacak. Ocak ayından beri düşüş eğiliminde olan ikinci el konut satışları nisanda 5,61 milyon olmuştu. Mayısta yaklaşık 5,39 milyon ile Haziran 2020’den beri en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor. Zira hem fiyatlarda hem de faiz oranlarındaki belirgin artış dolayısıyla konut piyasasındaki yavaşlama gözle görülür hale gelmekte. Haftanın son işlem gününde yeni konut satışları takip edilecek. Piyasadaki yavaşlama yeni konut satışlarında da görülüyor. Yeni konut satışlarının mayısta 591 binden 585 bine düşerek pandemi döneminin de altına, 2018 sonundan beri en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor.
Ayrıca hafta boyunca ABD’de Fed’in bankacılık sektörü stres testinin sonuçları, ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksleri, İngiltere ve Japonya’da enflasyon verileri izlenecek. ABD’de cuma günü Michigan Üniversitesi’nin haziran ayı tüketici güven endeksinin nihai rakamı yayınlanacak. Geçen hafta yayınlanan öncü veriye göre tüketici güveni endeks tarihinde rekor düşük seviyeye gerilemişti.
Küresel piyasalarda yüksek enflasyon, merkez bankalarının şahinleşen duruşları ve resesyon endişeleri oldukça güçlü. Fed kararı sonrasında geçen hafta, ilk tepki olarak riskli piyasalara alım gelmesinin ardından dalgalı seyir devam etti. Dolar Endeksi (DXY) geçen hafta 105,78 ile Aralık 2002’den, ABD 10 yıllıklarının faizi %3,50 ile Nisan 2011’den beri en yüksek seviyeyi gördü. CBOE Volatilite Endeksi (VIX) 2021 başından beri görülen en yüksek seviyelerde seyretmeyi sürdürüyor. Hisse senedi piyasalarında merkez bankalarının adımlarının fiyatlanmaya devam etmesiyle birlikte volatil seyrin ve mart sonunda başlayan aşağı yönlü ana eğilimin sürebileceğini düşünmekteyiz.
- Bu hafta yurt içi piyasaları görece sakin günler bekliyor. Haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı olacak. TCMB en son geçen yılın aralık toplantısında 100bp indirime giderek politika faizini %14 seviyesine çekmişti.
Haftanın ilk işlem gününde Turizm Bakanlığı mayıs ayı turizm istatistiklerini açıklayacak. Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı nisanda yıllık %226 artışla 2,57 milyon oldu. Ocak-Nisan döneminde ise yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 173 artışla 7,48 milyon olarak gerçekleşmişti.
Hafta boyunca haziran ayı tüketici güven endeksi, reel kesin güven endeksi (RKGE) ve kapasite kullanım oranı (KKO) verileri izlenecek. Tüketici güven endeksinde düşüş Mart 2021’den bu yana sürüyor. Mevsim etkisinden arındırılmış endeks mayısta hafifçe artarak 67,6 değerini almıştı. TÜİK çarşamba günü haziran rakamlarını yayınlayacak. RKGE mayısta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 109,4 puana, mevsimsellikten arındırılmış endeks 0,7 puan azalarak 107,0 puana gerilemişti. İmalat sanayi genelinde KKO bir önceki aya göre 0,2 puan artarak %78,0 olurken mevsim etkisinden arındırılmış KKO değişmeyerek %78,1 seviyesinde gerçekleşmişti.
Borsa İstanbul tarafında; küresel endekslerdeki düşüş eğiliminin korunmasıyla BIST100 Endeksi’nde volatil seyrin devam edebileceğini ancak yurt içi dinamiklerin etkisiyle 2021 sonunda başlayan pozitif ayrışmanın da sürebileceğini düşünmekteyiz.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.