Haftalık bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 18 Temmuz Pazartesi Türkiye; Tarım ÜFE (Haziran), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Haziran)
• 19 Temmuz Salı Türkiye; Konut Satışları (Haziran) Euro Bölgesi; TÜFE ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları
• 20 Temmuz Çarşamba Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Temmuz), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Haziran) İngiltere; Enflasyon Verileri Almanya; ÜFE ABD; İkinci El Konut Satışları, Ham Petrol Stokları
• 21 Temmuz Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Temmuz) Japonya; BoJ Faiz Kararı
• 22 Temmuz Cuma Dünya Geneli; PMI Verileri İngiltere; Perakende Satışlar

- Küresel piyasalarda enflasyon ve büyüme endişelerinden kaynaklı çalkantılı seyir devam ederken ABD’de yeni başlayan ikinci çeyrek bilanço dönemi ve konut piyasasına ilişkin veriler, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı ve önemli ekonomilerin enflasyon rakamları bu haftanın gündeminde öne çıkıyor.
ABD’de beklentilerin oldukça üzerinde gelerek rekor tazeleyen haziran enflasyonunun ardından Fed’e ilişkin piyasa beklentilerinde de sert dalgalanmalar izlendi. Faiz artırımı fiyatlamasının bir tam puana kadar çıkması sonrasında yüksek enflasyona rağmen tüketici talebinin güçlü kaldığını işaret eden olumlu veri akışı ve politika yapıcıların yorumlarıyla fiyatlama yeniden 75bp seviyesine geriledi. ABD hisse endekslerinin haftayı düşüşle kapatmasına karşın cuma günü gelen alımların ardından bu hafta büyük şirketlerden gelecek bilançolar kısa vadeli risk iştahında etkili olabilir. Hafta boyunca Bank of America (BofA), Johnson & Johnson, Netflix, Tesla, United Airlines ve Verizon gibi çeşitli sektörlerden büyük şirketlerin bilançoları takip edilecek. Şimdiye kadar bilançosu gelen S&P şirketlerinin çoğu beklenti üzerinde kâr açıkladı. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, sıkı istihdam piyasası ve yavaşlayan ekonominin olumsuz etkilerinin finansal projeksiyonlara yansımaya devam etmesi beklenebilir.
AMB’nin perşembe günkü para politikası toplantısında 2011 yılından beri ilk kez faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi mevduat faizinin 25bp artırım ile -%0,50 seviyesinden -%0,25 seviyesine yükseltileceği yönünde. Küresel eğilime paralel olarak Euro Bölgesi’nde de enflasyon rekor seviyelerde seyretmekte. Fed’in enflasyonla mücadelede mart ayından bu yana toplam 150bp faiz artırması, AMB’nin ise henüz herhangi bir adım atmaması ABD ile Avrupa arasındaki para politikası ayrışmasını belirginleştirdi. Resesyon endişelerinin de güçlenmesiyle EUR/USD paritesi yirmi yılın ardından ilk kez geçen hafta 1 seviyesinin altını gördü. Haziran toplantısında Varlık Alım Programı’nı bitiren AMB yetkilileri temmuzda 25bp faiz artırımına gidileceğini belirtmişti.
Bu hafta ABD konut piyasasına ilişkin haziran ayı konut başlangıçları, inşaat izinleri ve ikinci el konut satışları verileri takip edilecek. Konut başlangıçlarında beklenti önceki aya göre sınırlı bir artış olacağı yönünde. Nisandaki 1,81 milyonluk zirvenin ardından faiz ve inşaat maliyetlerindeki artışın etkisiyle mayısta %14’lük bir düşüş olmuştu. Ocakta görülen 6,49 milyonluk zirvenin ardından şubat ayından beri düşüş eğiliminde olan ikinci el konut satışlarının haziranda 5,4 milyon civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Yüksek faizler ve halihazırda yüksek fiyatlar dolayısıyla ABD konut piyasasındaki yavaşlamanın devam etmesi beklenebilir.
İngiltere ve Japonya’da haziran ayına ilişkin enflasyon rakamları yayınlanacak. İngiltere’de beklenti yıllık TÜFE artışının %9,1’den %9,2’ye yükseleceği yönünde. Çekirdek TÜFE’de ise yıllık bazda artışın %5,9’dan %5,8’e gerilemesi bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı için ağustos başında toplanacak. Enflasyonla mücadeleye erken başlayan banka politika faizini aralık ayından bu yana beş kez artırarak %0,1’den %1,25’e yükseltti. Son dört toplantıda 25’er bp faiz artırımı gelmesine karşın Başkan Andrew Bailey kurulun atacağı adımı önceden taahhüt edemeyeceğini ifade ederek 50bp ihtimalinin masada olduğunun sinyalini vermişti. Bu bağlamda haziran enflasyonunun önem arz ettiğini düşünmekteyiz. Zira BoE manşet enflasyonda yılsonu tahminini yıllık %10’dan %11’e revize etmişti.
- Yurt içinde bayram tatilleri nedeniyle kısa süren işlem haftasının ardından bu haftanın gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası toplantısı öne çıkıyor. Banka haftalık repo faizini son altı toplantıda değiştirmeyerek %14 seviyesinde sabit tuttu. Haftanın ilk işlem gününde haziran ayı tarım ÜFE ve merkezi yönetim bütçe dengesi takip edilecek. TÜİK’in verilerine göre tarım ÜFE mayısta aylık %16,18, yıllık %154,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,05 artmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayı bütçe gerçekleşmelerini açıklayacak. Bütçe mayısta 143,98mlr TL fazla verirken faiz dışı denge 161,89mlr TL fazla vermişti. Ocak-Mayıs döneminde 124,62mlr TL fazla verilirken faiz dışı denge 246,50mlr TL fazla vermiştir.
TÜİK salı günü haziran ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayınlayacak. Türkiye genelinde konut satışları mayısta yıllık %107,5 artışla 122 bin 768 olmuştu. Ayrıca, TCMB, salı günü kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayınlayacak. Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku Nisan sonu itibarıyla 2021 sonuna göre %9,6 artışla 133,4mlr USD olarak gerçekleşmişti.
TÜİK çarşamba günü temmuz ayı tüketici güven endeksini yayınlayacak. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış endeks haziranda aylık %6,2 azalarak 63,4 puan oldu. Aynı gün TÜİK, haziran ayına ilişkin yurt dışı ÜFE verisini açıklayacak. YD-ÜFE mayısta aylık %6,51, yıllık %100,54 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,12 artmıştı.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.