Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 16 Ocak Pazartesi Japonya; ÜFE (Aralık) Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Aralık), Tarım ÜFE (Aralık)
• 17 Ocak Salı Çin; GSYİH (4Ç22) Türkiye; Konut Satışları (Aralık), Konut Fiyat Endeksi (Kasım) İngiltere; İşsizlik Oranı (Kasım) Almanya; TÜFE (Aralık), ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Ocak) ABD; NY Empire State İmalat Endeksi (Ocak)
• 18 Ocak Çarşamba Japonya; BoJ Faiz Kararı, Sanayi Üretimi (Kasım-Öncü) İngiltere; TÜFE/ÜFE (Aralık) Euro Bölgesi; TÜFE (Aralık) ABD; ÜFE (Aralık), Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar (Aralık)
• 19 Ocak Perşembe Türkiye; TCMB Faiz Kararı ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları (Aralık), Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Ocak)
• 20 Ocak Cuma Japonya; TÜFE (Aralık) Çin; PBOC Faiz Kararı İngiltere; Perakende Satışlar (Aralık) Almanya; ÜFE (Aralık) Türkiye; Merkezi Yönetim Borç Stoku (Aralık) ABD; İkinci El Konut Satışları (Aralık)

- ABD enflasyonunda düşüş eğiliminin sürdüğünü işaret eden TÜFE verisinin ardından bu hafta küresel piyasaların gündeminde ABD üretici enflasyonu, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileriyle konut piyasasına ilişkin bir dizi veri, İngiltere’de enflasyon verileri, Japonya ve Çin merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. Ayrıca, ABD’de geçen hafta cuma günü büyük bankaların finansallarıyla başlayan 4Ç22 bilanço dönemi devam ediyor.
ABD’de tüketici enflasyonunda düşüş eğiliminin geçen ay devam ettiğini gösteren verilerin ardından bu hafta çarşamba günü üretici enflasyonu verileri izlenecek. Ekim ve kasımda aylık bazda %0,3’lük ÜFE artışlarının ardından aralık için piyasa beklentisi %0,1 gerileme olduğu yönünde. Mart 2022’de yıllık %11,5 görmesinden bu yana düşüş eğiliminde olan üretici enflasyonu aralıkta %7,4’ten %6,8’e gerileyebilir. Geçen haftaki veriler tüketici fiyatlarının Mayıs 2020’den beri ilk kez aylık bazda düşüş kaydettiğini göstermişti.
ABD’de çarşamba günü, ayrıca, aralık ayı sanayi üretimi ve perakende satış verileri izlenecek. Son altı ayın dördünde aylık bazda düşen sanayi üretiminin aralıkta da düşüşünü sürdürmesi beklenmekte. Yıllık bazda sanayi üretimi 2022 başından beri yavaşlama eğiliminde. Benzer bir yavaşlama eğilimi tüketim tarafında da mevcut. ABD perakende satışlar verisi tatil döneminde tüketici harcamalarına ilişkin ipucu verecek. Yüksek enflasyon ve faizlerin etkisiyle tüketimdeki yavaşlamanın devam etmesi beklenmekte.
Oldukça yoğun bir veri akışının izleneceği çarşamba günü İngiltere’de aralık ayı TÜFE rakamları takip edilecek. Yıllık tüketici enflasyonu ekimde %11,1 ile 41 yılın zirvesini görmesinin ardından kasımda %10,7 olmuştu. Yakıt maliyetlerinde son dönemdeki düşüş ve üretici enflasyonunda geçen yılın ikinci yarısında gözlemlenen düşüş eğilimi tüketici enflasyonundaki düşüşün devam edebileceğini işaret etmekte. Ancak manşet enflasyonun %10 seviyesinin üzerinde kalması beklenmektedir.
Hafta boyunca Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Charles Schwab vb. finans sektörü bilançoları ve ayrıca, Netflix, P&G ve United Airlines gibi çeşitli sektörlerden büyük şirketlerin finansalları takip edilecek. Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ın 4Ç22 kârlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş bekleniyor. Ancak geçen hafta bilanço açıklayan JPMorgan, Bank of America (BofA), Citigroup ve Wells Fargo yüksek faizlerden kaynaklı faiz gelirlerindeki artışın etkisiyle piyasanın kâr tahminlerini aştı.
Ayrıca, İsviçre’nin Davos kentinde bu hafta pazartesi başlayıp cuma gününe kadar devam edecek 53. Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) birçok ülke ve uluslararası organizasyondan liderler ve temsilciler bir araya gelecek. Zirveye Türkiye’den resmi düzeyde bir katılım olması beklenmiyor
- Yurt içi veri takviminde hafta boyunca bütçe dengesi, tarım ÜFE, konut piyasası verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı ve merkezi yönetim borç stoku takip edilecek.
Haftanın en önemli gelişmesi TCMB’nin perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Yılın ilk PPK toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik beklenmemekte. Politika faizinin kasımda %10,5’ten %9’a indirilerek ağustosta başlatılan indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verilmesinin ardından son toplantıda mevcut seviyenin yeterli düzeyde olduğu ifade edilmişti. Banka, geçen yıl ağustos-kasım döneminde her toplantıda olmak üzere toplam 500bp faiz indirdi.
Haftanın ilk işlem gününde Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) aralık ayı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini yayınlayacak. Bütçe dengesi kasımda 108,31mlr TL, faiz dışı denge 132,71mlr TL fazla vermişti. Ocak-kasım dönemi bütçe dengesi 278,34mlr TL açık, faiz dışı denge 51,43mlr TL fazla verdi. Ayrıca, TÜİK pazartesi günü aralık tarım ürünleri ÜFE rakamlarını açıklayacak. Tarım ÜFE kasımda aylık %7, yıllık %169,5 arttı.
Salı günü TCMB kasım ayı Konut Fiyat Endeksi’ni (KFE) ve TÜİK aralık konut satış istatistiklerini yayınlayacak. KFE ekimde aylık %5,4, yıllık nominal %188,2 ve reel olarak %56,3 artmıştı. Türkiye genelinde konut fiyatları kasımda yıllık %34,1 artarak 117,8 bin olmuştu. Konut satışları ocak-kasım döneminde yıllık %1 arttı.
Haftanın son işlem gününde HMB aralık ayı merkezi yönetim borç istatistikleri takip edilecek. Dış borç stoku kasım sonu itibarıyla 3,91trln TL oldu. Kasım sonu itibarıyla borç stokunun 1,35trln TL kısmı TL, 2,56trln TL kısmı yabancı para cinsi borçlardan oluşuyor. Borsa İstanbul’da yaşanan sert çalkantının ardından kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli duruşun korunması gerektiğini düşünmekteyiz. Düşüş eğiliminin hız kestiğine ilişkin sinyaller için teknik seviyeler önem arz etmektedir.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş