Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 06 Haziran Pazartesi Çin; Caixin Hizmet PMI Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güveni Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Mayıs)
• 07 Haziran Salı Almanya; Fabrika Siparişleri İngiltere; PMI Verileri Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Mayıs)
• 08 Haziran Çarşamba Japonya; GSYİH (1Ç22) Almanya; Sanayi Üretimi Euro Bölgesi; GSYİH (1Ç22) Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Mayıs) ABD; Ham Petrol Stokları
• 09 Haziran Perşembe Çin; Dış Ticaret Dengesi Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; İşsizlik Başvuruları
• 10 Haziran Cuma Japonya; ÜFE Çin; ÜFE-TÜFE Türkiye; İşsizlik Oranı (Nisan) ABD; TÜFE, Michigan Tüketici Güven Endeksi
- ABD hisse senetlerinde mayıs sonunda başlayan yükselişin gücünü koruyamamasının ardından bu hafta ABD TÜFE rakamları ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı piyasaların gündeminde öne çıkıyor. Küresel piyasalarda hafta boyunca genel olarak sakin bir veri akışı izlenecek.
Haftanın son işlem günü açıklanacak ABD mayıs ayı TÜFE verisinde beklenti yıllık %8,3 artış ile nisana göre değişiklik olmadığı yönünde. Aylık bazda artışın %0,7 ile bir önceki aya göre daha güçlü olması bekleniyor. Çekirdek göstergede aylık beklenti %0,5 artış ile nisanın hafifçe altında olsa da yüksek seyrin korunduğunu işaret ediyor. Manşet enflasyon martta yıllık %8,5 ile kırk yılın zirvesine yükselmişti. Mayıs verileri fiyatlardaki artışın zirve görmüş olabileceği yönündeki kısmi beklentilerden dolayı 14-15 Haziran Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde değerlendirilecek son veri olarak önem taşımaktadır.
Küresel merkez bankaları sıkılaştırmacı adımlar atmaya başlamışken piyasalar, geriden takip eden AMB’nin perşembe günkü para politikası toplantısına odaklanacak. Euro Bölgesi’nde enflasyon rekor seviyelerde seyretmekte; öyle ki perşembe günkü toplantıdan parasal genişleme programının bitişine dair resmi açıklama ve faiz artırımlarının ne zaman başlayacağına ilişkin net sinyaller gelebilir. Başkan Christine Lagarde’ın mayıs sonundaki sözlü yönlendirmesi ve piyasa beklentileri mevcut durumda üçüncü çeyreği işaret ediyor. Lagarde faiz artırımlarının temmuz ayında başlayabileceğinin sinyalini vermişti.
ABD hisse senetlerinde iki aylık düşüş serisinin ardından gelen güçlü tepki alımı FOMC tutanakları sonrasında hız kazanmıştı. Geçen hafta alımların devam edebileceği yönündeki güçlü beklentiye karşın yükseliş ivmesini koruyamayan hisse endeksleri tahminleri aşan istihdam verisi sonrasında haftayı düşüşle tamamladı. Bu hafta düşük tempolu veri akışının etkisiyle finans piyasaları için daha sakin geçebilir. Ancak temkinli duruşun korunması gerektiğini düşünmekteyiz. Zira yükseliş ivmesinin korunamamış olması dolayısıyla mayıs sonundaki tepki alımı satışların devam edebileceğinin sinyali olabilir. S&P500 Endeksi mayıs ortasında teknik olarak ayı piyasasına girmişti.

- Yurt içinde büyüme ve enflasyon verilerinin ardından bu hafta veri akışı sakin olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TMCB), geçen ayın enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında pazartesi günü “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunu yayınlayacak. Ayrıca, TCMB, haftanın ilk işlem günü geçen ayın Reel Efektif Döviz Kurunu (REDK) yayınlayacak. TÜFE bazlı REDK nisanda 57,05 puan ile Ekim 2021’den beri en yüksek değeri almıştı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) çarşamba günü Türkiye ihracat iklimi endeksi verilerini açıklayacak. Yurt dışı talep koşullarındaki iyileşmenin etkisiyle son on beş ay boyunca güçlenen endeks nisanda 53,9 puandan 54,4 puana yükselmişti.
TÜİK haftanın son işlem gününde nisan ayı iş gücü istatistiklerini yayınlayacak. Mart 2022 döneminde mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı 0,4 puan artarak %11,5 olmuştu. Genç nüfusta MA işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan artışla %21,2 olurken MA atıl iş gücü oranı 0,6 puan artarak %22,7 oldu.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş