Haftalık Bülten (Odeabank)

Geçen hafta beklentimiz gelişen ekonomilerin kurlarında bir miktar toparlanma olabileceği fakat küresel faiz hadlerindeki satış baskısı altında değer kazançlarının sınırlı kalabileceği yönündeydi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ekonominin kademeli faiz artırımlarına imkan tanıyarak gelecek birkaç yılda büyümeye devam edeceğini belirtmesinin yanı sıra enflasyon görünümüne ilişkin belirsizliklerin bulunduğuna dikkat çekmesi ile ABD tahvil faizlerinde gözlenen gerilme gelişen ekonomilerin kurlarını destekledi. Her ne kadar açıklamaların ardından gelişen ekonomilerin varlık fiyatları ve kurlarında iyileşmeler gözlense de ABD faiz seviyelerinin dalgalı seyri ve destek seviyelerinden dönme eğilimi kazançları sınırlı tutuyor. Gelişmiş ekonomilerde reel faiz fiyatlamalarının Eylül ayı ve ertesinde daha etkili olabileceğini ve bu yüzden Temmuz-Ağustos ayları özelinde küresel varlık fiyatlarında geçiş dönemi evresine bağlı olarak oynaklığın artabileceği beklentimizi koruyoruz. Fed'in önümüzdeki dönemde bilanço küçültme sürecine başlayacağı ve yıl sonundan önce faizleri 25 baz puan daha artırabileceğine yönelik beklentilerimizle beraber Fed'in her iki adımının da ölçülü bir şekilde atacağını ve finansal koşullarda agresif bir sıkılaştırmaya yol açmayacağını öngörüyoruz. Fakat Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere, Japonya gibi diğer önde gelen merkez bankalarının para politikalarındaki sıkılaştırma eğilimleri Fed sıkılaştırma eğilimleri akabinde gerçekleşirse küresel finansal koşullarda sıkılaştırma etkisinin artabileceğini düşünüyoruz. Küresel enflasyon göstergelerinin önemi devam ediyor olsa da önümüzdeki günlerde gelişmiş ekonomilerdeki politik gelişmelerin ve küresel büyümenin hızına ilişkin somut verilerin risk iştahı açısından daha önemli olmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye açısından önümüzdeki dönemde enflasyondaki iyileşmenin devam etmesini öngörsek de küresel finansal koşulların ve yurtiçi politik gelişmelerin varlık fiyatlarının eğilimi kkonusunda önemli olduğunu düşünüyoruz.
Geçen hafta makro veri gündeminde ABD'de TÜFE Haziran'da bir önceki aya göre %0,1 artacağı beklentilerine karşın yatay kalırken yıllık enflasyon Mayıs'taki %1,9'dan %1,6'ya düştü. Çekirdek TÜFE aylık enflasyonu da %0,2'lik tahminlerin altında %0,1 olarak gelirken çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu %1,7'de sabit kaldı. Bununla birlikte, aynı ayda toplam perakende satışlar aylık bazda %0,1 artış beklentilerine karşın %0,2 gerilerken otomotive dışı perakende satışlar %0,2 artış tahminlerinin aksine %0,2 azaldı. Genel ÜFE Haziran'da bir önceki aya göre yatay kalacağı beklentilerine karşın %0,1 artarken genel ÜFE yıllık enflasyonu Mayıs'taki %2,4'ten %2,0'a geriledi. Öte yandan çekirdek ÜFE aylık enflasyonu %0,2'lik tahminlerin altında %0,1 olarak gelirken çekirdek ÜFE yıllık enflasyonu %2,1'den %1,9'a indi. Haziran ayı sanayi üretimi ise aylık %0,3 artış beklentilerin üstünde %0,4 gerçekleşirken önceki ay verisi de %0,1 yukarı revize edildi. Hem perakendee satışların detayların hem de enflasyon dinamikleri ABD ekonomisinin görünümü üzerindeki belirsizliklerin devam ettiğine işaret ediyorlar. Sanayi üretimindeki toparlanma ile ABD enflasyon göstergelerinin sonbahar aylarıyla beraber yeniden yukarı yön kazanabileceği beklentimiz Eylül ayı ve ertesinde küresel piyasalarda faiz hadlerinin gelişen ekonomilerin varlık fiyatları üzerinde baskı yaratabileceği öngörümüzün temelini oluşturuyor.
Euro Bölgesi'nde ise sanayi üretimi Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,0 olan tahminlerin üzerinde %1,3 artarken aynı dönemde üretimde %4,0'lık yıllık büyüme kaydedildi. Mayıs'ta beklentilerin üzerinde sonuçlar kısmen, Nisan verilerinin aşağı revize edilmesinden kaynaklansa da üç aylık ortalamalar ve diğer öncü veriler bölgede büyümenin ikinci çeyrekte bir miktar daha güçlenmiş olduğunu teyit ediyorlar. Yılbaşında belirlediğimiz görüşümüzle uyumlu olarak ECB'nin Eylül ayı ve ertesinde para politikasında normalleşme adımları atmaya başlayabileceğini fakatt ABD'de de faiz artışı beklentileri ve bilanço küçültme eğiliminden dolayı Euro/Dolar'da yukarı yönlü hareketin de günümüz değerleriyle sınırlı kalabileceğini tahmin ediyoruz. Bu haftaki ECB toplantısı kararlarında normalleşmeye geçmek için süre olduğuna dair güvercin açıklama beklentileri artsa da bu tip sınırlı güvercin eğilimlerin Temmuz-Ağustos dönemi için ön gördüğümüz geçiş dönemi açıklamaları olabileceğini, Eylül ayı ve ertesinde daha şahin tutum takınılabileceğini düşünüyoruz.
Çin'de Haziran'da genel TÜFE yıllık enflasyonu Mayıs'taki %1,5'ten %1,6'ya toparlanacağı tahminlerine karşın sabit kalırken çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu %2,1'den %2,2'ye yükseldi. Aynı dönemde ÜFE yıllık enflasyonu ise beklentiler dahilinde %5,5'te yatay kaldı. Ülkede 2.çeyrek büyümesi ise %6,8 beklentilerinin biraz üstünde %6,9 olurken Haziran ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklentilerin üstünde gerçekleşti. Perakende satışlar Haziran ayında yıllık bazda %10,6 artış beklentilerin üüstünde %11 olarak gerçekleşirken sanayi üretimi aynı dönemde yıllık bazda %6,5 artış beklentilerin üstünde %7,6 olarak gerçekleşti. Haziran'da dış ticaret dengesi ise 42,6 milyar Dolar olan beklentilerin hafif üzerinde 42,8 milyar Dolar olarak gerçekleşirken beklentilerin üzerinde gerçekleşen sanayi üretimi, dış ticaret fazlası ve 2.çeyrek büyümesi gibi veriler genel olarak Çin ekonomisindeki dengelenme ve küresel ticaretteki canlılığa işaret ettiler.
Türkiye'de ise takvim etkisinden arındırılmış verilere göre sanayi üretimi Mayıs'ta yıllık bazda %3,5 ile beklentilerimizle uyumlu ancak piyasa beklentilerinin altında bir artış kaydetti. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre ise endeks aynı ayda bir önceki aya göre %1,5 oranında geriledi. Geçen ayki raporumuzda da belirttiğimiz üzere Ramazan etkisi ile Mayıs verilerinde ılımlı bir yavaşlama gözlenirken, en fazla azalışın sermaye malları kaleminde gerçekleşti. Diğer taraftan dayanıklı tüketim malları alt endeksinde gözlennen artışlar dış talebin gücüne işaret ediyor. Öte yandan Mayıs ayında toplam cari işlemler açığı 5,24 milyar Dolar ile beklentilerin üzerinde gelirken enerji dışı denge 2,67 milyar Dolar açık verdi. Böylece Nisan'da 33,2 milyar Dolar olan 12 aylık toplam cari açık 35,3 milyar Dolar'a yükselirken, enerji dışı cari açık ise 6,7 milyar Dolar'dan 8,2 milyar Dolar'a genişledi.
Bu hafta küresel veri takvimi nispeten daha sakin. Bu hafta Almanya Temmuz ayı ZEW anketi sonuçları, ABD Haziran ayı konut sektörü verileri ve İngiltere Haziran ayı perakende satış verileri önem kazanırken haftanın takip edilecek önemli açıklamaları Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve ECB'den gelecek. ABD enflasyon verileri sonrasında düşen ABD faizlerinin desteklerinden yeniden yükselişe başlamaları haftanın ilk günlerinde gelişen ekonomilerin kurlarında ve küresel varlık fiyatlarında baskı yaratabilir. ECB ve BOJ'un Temmuz ayından daha çok Eylül ayı ve ertesinde para politikası sıkılaştırması ve normalleşme eğilimleriini açıklayacakları beklentimizle bu toplantılar sonrasında hafta başındaki öngördüğümüz baskıların kalkarak gelişen ekonomilerin varlık fiyatlarında bir sonraki haftada gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde toparlanma gözlenebileceği fakat bu süreçlerde fiyatlarda oynaklığın artacağını düşünüyoruz. Bu görüşler doğrultusunda haftalık beklentilerimiz:
EURUSD: 1,116 - 1,1620
USDTRY: 3,4750 - 3,6850
BIST 100: 99.800 - 108.300
10 YILLIK BONO (Bileşik): %10,40 - %10,80
ALTIN: 1.185$ - 1.248$



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve taavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
AĞBAL: SPOR KULÜPLERİNİN DE SÜRDÜRÜLEBİLİR, KALICI BİR FİNANS ÇERÇEVESİ OLUŞTURMASI GEREKİYOR
AĞBAL: BÜTÇE FAİZ DIŞI FAZLASI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE 1.8 MİLYAR TL
AĞBAL: 2018-2020 OVP DÖKÜMANINI EKİM AYI BAŞINDA YAYINLAYACAĞIZ
AĞBAL: 2017 YILI BÜTÇE AÇIĞIMIZ HEDEFİN BİR MİKTAR ÜZERİNDE OLACAK AMA PİYASALARDA SÖYLENEN RAKAMLAR HİÇ BİR ŞEKİLDE OLMAYACAK
AĞBAL: YENİDEN YAPILANDIRMA KANUNLARIYLA, MATRAH ARTTIRMA İMKANI DAHİL 121 MİLYAR TL'LİK BİR TUTARA ULAŞTIK
AĞBAL: HEM VERGİ HEM SGK BAKTIĞIMIZDA 96.2 MİLYAR TL'LİK BİR ALACAĞI YAPILANDIRMIŞ OLDUK
AĞBAL: İKİNCİ 6 AYLIK DÖNEMDE HARCAMA TRENDİ AŞAĞI OLACAK, BÜTÇE GÖRÜNÜMÜ NİSPİ OLARAK İYİLEŞME DÖNEMİNE GİRECEK
AĞBAL: VARLIK FONU'NA DEVREDİLEN KİT'LERİN 2016 YILINA İLİŞKİN TEMETTÜ ÖDEMELERİNİN HAZİNE'YE AKTARILMASINA KARAR VERDİK
AĞBAL: BÜTÇE AÇIĞI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE 25.2 MİLYAR TL
AĞBAL: KURDAKİ OYNAKLIK ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AAŞĞI GELDİ
Facebookta Paylaş