Haftalık Bülten (Odeabank)

Geçen haftanın başında petrol fiyatlarındaki gerileme ve Çin Yuan'ındaki değer kaybı ile gelişen ekonomiler üzerinde riskten kaçış eğilimi kurlar üzerinde baskı yaratırken Breziya, Meksika, Rusya ve Türkiye kurları değer kaybettiler. Hafta başındaki bu değer kaybının ardından beklentilerimize paralel bir şekilde düşen ABD tahvil faizleriyle beraber Türk Lirası dışındaki gelişen ekonomi kurları kayıpları telafi ederken Türk Lirası referandum görüşmeleri ve politik belirsizlik altında 3,94 seviyesinin biraz üstüne kadar yükseldi. ABD tahvil faizlerindeki ciddi düşüşlere rağmen Türk Lirası'ndaki kırılgan durum TCMB'nin örtülü faiz artışı yönündeki açıklamaları ve yabancı para zorunlu karşılıklarda yaptığı indirim ile toparlandı. Türk Lirası'nda likiditenin olduğu işlem saatlerinde 3,75 desteğine kadar gerileyen Dolar/TL kuru BIST'in güçlü artışa geçerek 81,500 gibi önemli bir dirence kadar hızlıca yükselmesine destek verdi. Haftanın son gününe kadar düşük kalan ABD tahvil faizleri ve destekleyici emtia fiyatları eşliğinde değer kazancını sürdüren gelişen ekonomi kurlarının yanı sıra küresel faiz hadlerindeki geri çekilme de gelişen ekonomilerin para piyasası ve tahvil faizlerinde 15-30 baz puan arasında düşüşe gerekçe oldu. Hafta boyunca tam anlamıyla geçen haftaki beklentimize paralel hareket eden ABD tahvil faizleri Cuma günü açıklanan ABD verileri sonrasında önemli direnç seviyelerine kadar yükselip beklemeye geçti. Dolar endeksinde ve tahvil faizlerinde aşağı yönlü eğilimi durduran ve yukarı yönlü eğilim ihtimallerini artıran bu gelişme sonrasında yeni haftaya başlarken küresel ekonomilerin hemen hepsinde Dolar baskısı hissediliyor. İngiltere Başbakanı May'in Brexit gerekliliklerinin yerine getirilmesini en kısa sürede İngiltere menfaatini gözeterek önceliklendireceğini açıklaması da Sterlin/Dolar paritesinde 1,1986'ya kadar çekilmelere sebep olurken Euro/Dolar paritesinin 1,0685 civarından düşerek 1,0620 civarında denge sağladığını gözleniyor. Altın fiyatları ise hhaftanın başında düşen ABD tahvil faizleri ve riskten kaçış eğilimiyle değer kazanırken hafta boyunca farklı ülkelerden açıklanan üretici fiyat endekslerinin beklenenden yüksek gerçekleşmesi ile enflasyon beklentilerinin artması Altın fiyatlarını destekliyor.
Geçen hafta ABD'de Kasım ayı toptan stokları son verisi yukarı yönlü revize edilerek aylık %1 artış gösterirken Aralık ayı perakende satışlar verisinde gözlenen kırılganlık 4.çeyrek ABD büyümesi üzerinde riskleri dengeleyerek beklentilerin %2,1-2,3 civarında oluşmasına destek veriyor. Aralık ayı çekirdek üretici fiyat endeksinin beklentilerin sınırlı üzerinde kalması da ülke genelinde gözlenen enflasyon artışı eğilimini destekledi. Son zamanlardaki veriler ABD ekonomisinin %2,1-2,3 aralığındaki sağlıklı büyüme patikasında olduğuna işaret ederken enflasyon göstergelerindeki canlanma önümüzdeki haftalarda Trump politikalarıyla beraber ABD tahvil faizlerinde artmasını beklediğimiz oynaklığa işaret ediyor.
İngiltere'de Kasım ayı sannayi üretimi Ekim ayındaki zayıf değerlerin ardından beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşirken Başbakan May'in Brexit gerekliliklerini yerine getirilmesi yönündeki açıklamaları Sterlin üzerinde baskı yaratıyor. ABD'den sonra iç talep ile büyümesine destek verebilecek ve enflasyon yaratabilecek ekonomiler arasında başta gelen İngiltere'de Brexit yol haritası çıkarıldıktan sonra finansal piyasaların sakinleşebileceğini tahmin ediyoruz. Bu yüzden Sterlin/Dolar paritesinde Brexit ilk gününden itibaren belirttiğimiz 1,18 seviyesinin kritik olduğunu tekrarlıyor, Brexit görüşmeleri sırasında bu seviyenin kırılabileceğini tahmin ediyoruz.
Çin'de Aralık ayında TÜFE yıllık enflasyonu Kasım'daki %2,3'ten %2,2'lik beklentilerin altında kalarak %2,1'e gerilerken ÜFE yıllık enflasyonu %3,3'ten %4,6 olan tahminleri aşarak %5,5'e yükseldi. TÜFE'nin beklentilerin altında kalmasında gıda fiyatları enflasyonundaki yavaşlama etkili olurken ÜFE'deki hızlı yükseliş artan emtia fiyatları ve Yuan'daki değğer kayıplarını yansıtıyor. Bununla birlikte artan para arzına karşılık Dolar cinsinden ticaret dengesinin beklentiler altında kalması ise Çin'de iç talebi canlandırarak ekonomik büyümeyi dengeleme sürecinin daha uzun ve daha zorlu geçeceğine işaret ediyor.
Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Kasım'da bir önceki aya göre %0,6 olan beklentilerin üzerinde %1,5 oranında artarken aynı dönemde yıllık bazda %3,2'lik artış kaydedildi. Detaylar sanayi sektöründe genele yayılmış bir toparlanmaya işaret ederken Bölge'deki ılımlı ancak sağlam toparlanmayı teyit ediyorlar. Euro Bölgesi ekonomilerinde işsizlik oranı Kasım'da beklentiler dahilinde son yedi yılın en düşük seviyesi olan %9,8'de sabit kaldı. Euro Bölgesi'ni bekleyen seçimler, Brexit görüşmeleri, Almanya dışındaki ekonomilerde gözlenen kırılganlıklar ve son dönemlerde gözlenen ekonomik toparlanmaya ilave destek verebilecek politikaların eksikliği Euro Bölgesi ekonomilerinde aşağı yönlü riskleri canlı tutarken Euro/Dolar paritesinde geçen yııl Eylül ayından itibaren belirttiğimiz faiz farklılıklarının daha etkin olacağı ve aşağı yönlü eğilimin bir süre daha geçerli olacağı görüşümüzü korumaya devam ediyoruz.
Yurtiçinde ise Ekim'deki hızlı artışın ardından, Kasım'da takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre, sanayi üretimi bir önceki aya göre değişiklik göstermedi. Kırılgan iç talepteki kademeli toparlanma ve dış talepten desteğin makul seviyede devam etmesine rağmen büyüme görünümü üzerindeki risklerin halen aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıl Kasım'da 2,236 milyar Dolar olan cari işlemler açığı 2016 Kasım ayında beklentilerimizle uyumlu bir seviyede 2,268 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Böylece 12 aylık cari işlemler açığı Ekim'deki 33,6 milyar Dolar'dan 33,7 milyar Dolar'a sınırlı yükseldi.
Geçtiğimiz hafta iki gün üst üste haftalık repo ihalesi açmayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini bugündden geçerli olmak üzere toplam 11 milyar TL'ye düşürdü. Benzer biçimde 10 Ocak tarihinde söz konusu piyasadaki borç alabilme limitlerini 37 milyar TL'den 22 milyar TL'ye indirilmişti. Ayrıca TCMB, gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında faiz koridorunun üst bandı olan %8,50'den sağladığı gecelik fonlama tutarını sınırlandırabileceğini açıklarken, bankaların likidite ihtiyaçlarını %10 seviyesinde olan Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranından karşılayabileceklerini yineledi. TCMB Cuma günü piyasaları Borsa İstanbul repo pazarında gecelik vadede 50.76 milyar TL fonlarken, bu piyasada ne kadar likidite sağlayacağı GLP kullanımı üzerinde belirleyici olacak. TCMB'nin bu kararları fiilen faiz koridorunun üst bandını %10 seviyesine yükseltebileceğianlamına geliyor ve 24 Ocak'taki PPK toplantısı öncesi TL'deki değer kaybını frenlemiş bulunuyor. Orta vadede TL'deki negatif ayrışmanın kalıcı olarak sona erebilmesi için TCMB'nin faiz koridorunu resmi olaarak da genişletmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu hafta küresel veri takviminde ABD Aralık ayı TÜFE, sanayi üretimi ve konut başlangıçları verileri önem kazanıyor. Avrupa'da da Aralık ayı TÜFE ve AMB para politikası toplantısı yakından takip edilecek. Çin 4.çeyrek büyümesi, Aralık ayı perakende satışları ve sanayi üretimi verileri de Asya'da takip edilecek önemli veriler. Geçen hafta sonunda başlayan güçlü Dolar eğiliminin bu hafta açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verisi ve hafta sonuna doğru görevi alacak olan Başkan Trump tarafından açıklanacak ekonomi politikalarıyla devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Avrupa'da da bu dönemde sınırlı yükselebilecek enflasyon Euro/Dolar paritesinde ciddi düşüşlere engel olabilir. Sterlin/Dolar ise Brexit belirsizliği altında Euro/Dolar'a kıyasla bu haftaya özel daha fazla değer kaybedebilir. Gelişen ekonomilerin kurları ise Dolar baskısı altında kalabilir. Trump'ın başkanlık görevine başlamasıyla beraber açıklayacağı ekonomi politikalar ve uluslaraarası şirketlere karşı yatırım kararlarıyla ilgili alacağı tutumlar gelişen ekonomilerde varlık fiyatları üzerindeki risklerin canlı kalacağına işaret ediyor. Ayrıca küresel olarak artış eğilimindeki üretici fiyatları ardından açıklanacak tüketici fiyatları da bu dönemlerde gözlenebilecek artış ihtimalleriyle beraber küresel piyasalarda oynaklığın yüksek seviyeleri test edebileceğine işaret ediyor.
Bu görüşler doğrultusunda haftalık beklentilerimiz:
EURUSD: 1,0340 - 1,0730
USDTRY: 3,6680 - 3,9280
BIST 100: 78.500 - 83.600
10 YILLIK BONO (Bileşik): %11,10 - %11,60
ALTIN: 1.170$ -1.220$



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırımm danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş