Haftalık Bülten (Odeabank)

Küresel piyasalarda ABD başta olmak üzere para politikalarının sıkılaşma yönündeki eğilimlerine karşılık mali politikalarla ekonomik aktivitenin desteklenmesi ve/veya reformlarla büyüme gerekliliklerinin gözleneceği bir döneme başlıyoruz. Bu dönemde yaşanabilecek faiz hareketlerindeki oynaklık ile ilgili geçen haftaki gelişmeler ipuçları veriyor. Geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen enflasyon görünümüne ilişkin yüksek belirsizliklere rağmen kademeli faiz artırım patikasının en uygun politika yaklaşımı olacağını iletirken enflasyon üzerinde yukarı yönlü risklere işaret etmesi Fed'in Aralık ayında faiz artırabileceği beklentilerini güçlendirdi. Aynı zamanda ABD'de vergi reformuna ilişkin açıklanan detaylar bilanço küçültmesi, enflasyon ve vergi indirimleri etkisi altında kalabilecek ABD faizlerindeki aşağı yönlü risklerin ancak zayıf veriler ve küresel jeopolitik risklerle oluşabileceğine işaret ediyor. ABD'de vergi reformunun onaylanmasına kadar geçecek sürede ABD faizlerinde iki yönlü riskler olabileceğini, fakat son haftalarda belirttiğimiz üzere kasırga etkileri ve tüketici eğilimi ile artabilecek enflasyon göstergeleriyle beraber bilanço küçültmenin ana eğilimde ABD faizlerindeki yukarı yönlü baskının korunmasına gerekçe olacağını düşünüyoruz. Avrupa'da ise İspanya'daki referendumun yarattığı belirsizlik politik risklerin artmasına ve dolayısıyla Euro'nun Dolar'a karşı değer kaybına neden olurken Avrupa faizlerindeki yukarı yön bölgede açıklanan enflasyon göstergelerindeki sınırlı zayıflık altında gücünü kaybetti. Geçen hafta vergi reformu acıkmalarıyla beraber artan ABD faizleri de daha sonra PCE enflasyon göstergelerinin beklentilerin altında kalması ile geri çekilseler de bu hafta başı itibariyle ABD faizlerindeki yukarı yönün korunduğu gözleniyor. Euro/Dolar paritesinde bir süre Dolar'ın güçlenmesine gerekçe olacak etkenler artıyor.
Geçen hafta ABD makro veri gündeminde ikinci çeyrekteki GSYH yıllıklandırılmış büyüme hızı %3,0'da sabit ttutulacağı beklentilerine karşın %3,1'e revize edildi. İkinci çeyrekte büyüme özel sektör tüketim harcamaları öncülüğünde hızlandı. Ağustos'ta bireysel gelirler bir önceki aya göre beklentiler dahilinde %0,2 artarken aynı dönemde harcamalardaki aylık artış tahminlerle uyumlu, %0,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek PCE aylık enflasyonu ise Ağustos'ta %0,2 olan beklentilerin altında %0,1 gelirken çekirdek PCE yıllık enflasyonu Temmuz'daki %1,4'ten %1,3'e geriledi. Dayanıklı mal siparişleri Ağustos'ta bir önceki aya göre %1,0 olan tahminlerin üzerinde %1,7 artarken çekirdek dayanıklı mal siparişleri aynı dönemde %0,3 olan beklentileri aşarak %0,9 arttı. Öte yandan ülkede bekleyen konut satışları Ağustos'ta aylık bazda %0,5 olan beklentilerin ötesinde %2,6 oranında geriledi. Ağustos ayında yeni konut satışları bir önceki aya göre %2,5 artış beklentilerine karşın %3,4 azaldı. Ağustos'ta beklentilerden zayıf gelen yeni konut satışlarında kısmen Temmuz verilerinde yapılan yukarı yönlü revizyon etkiili olsa da sektörün görünümündeki kırılganlıkların devam ettiğini değerlendiriyoruz. ABD'de enflasyonda ciddi düşüşlere sebep olabilecek gerekçeler oluşmadığı sürece başta bilanço küçültme ve faiz artışları için doğal etkenlerin oluştuğunu ve bu yüzden Fed üyelerinin 2018 sonuna kadar olan faiz artışı tahminlerini düzenli olarak korumayı tercih edeceklerini tahmin ediyoruz. Bilanço küçültme dönemi ile beraber kademeli toparlanacak enflasyon göstergelerinin 2018 yılı 2.çeyreğinde biriken yoğun itfalar nedeniyle ABD faiz eğrisinde önümüzdeki 6 aylık dönemde 40-50 baz puan civarında yukarı yönlü baskı yaratabileceğini bunun üzerine ilave vergi reformu baskısı ile ABD faizlerinde toplam riskin önümüzdeki 12 ay için 80-100 baz puana kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz.
Öncü hesaplamalara göre Euro Bölgesi'nde genel TÜFE yıllık enflasyonu Ağustos'taki %1,5'ten Eylül'de %1,6'ya yükseleceği beklentilerine karşın yatay kaldı. Aynı dönemde çekirdek TÜFE yıllık enflasyonu da %1,2'de değişmeyeceeği tahminlerine karşın %1,1'e geriledi. Almanya'da olduğu gibi, Euro Bölgesi genelinde de Eylül enflasyon verilerindeki zayıflık kısmen yüksek seviyelerdeki Euro'dan kaynaklandı. Bununla birlikte, veriler enflasyonda ne hızlanmaya ne de Avrupa Merkez Bankası'nı (AMB) kaygılandıracak sinyaller ortaya koydular. Dolayısıyla, bu tablonun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık'taki muhtemel bir faiz artırımı öncesinde AMB'nin her hangi bir adım atmadan önce zaman kazandırdığını düşünüyoruz. Eurozone'da alınacak sıkılaştırıcı para politikası önlemlerinin bu yılın son aylarına kalması ihtimalini artırabilen bu tip veriler Euro/Dolar'da aşağı yönlü riskler oluşturuyor.
Türkiye'de ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümenin hızlandırılması, istihdamın artırılması ve gelir dağılımının iyileştirilmesinin temel amaçlar olarak belirtildiği 2018-2020 Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Buna göre, hafta başında Başbakan'ın açıkladığı rakamlarla uyumlu bir şekilde GSYH büyümesinin gelecek üç yıldaa %5,5 civarında olması hedeflenirken bu yılsonunda %10,8 olması öngörülen işsizlik oranının program sonunda %9,6'ya düşeceği tahmin ediliyor. Enflasyonun ise gelecek üç yılın sonlarında sırasıyla %7,0, %6,0 ve %5,0'a düşmesi öngörülüyor. Aynı zamanda program kapsamında maliye politikasında da GSYH'ya oranla %0,8'i bulan bir dizi gelir artırıcı ve harcama azaltıcı tedbir alınması planlansa da bütçe açığının GSYH'ya oranında 2018 ve 2019'da oldukça sınırlı bir iyileşme öngörülüyor. Maliye politikasına ilişkin hedefler mali disiplinde kayda değer iyileşmenin beklenenden uzun zaman alacağına işaret ediyorlar. Yeni ulusal hesaplar serisini göz önünde bulundurduğumuzda gelecek üç yıl için %5,5'lik büyüme hedefi agresif görünmese de işsizlik, enflasyon ve cari açıkta beklenen iyileşmenin sağlanabilmesinin büyümenin kompozisyonuna bağlı olacağını düşünüyoruz.
Bu hafta Avrupa ve ABD'de Eylül ayı ekonomik aktivite verileri ön plana çıkarken Türkiye'de Eylül ayı enflasyon verisi önem kazanıyor. AABD'de Eylül ayı tarım dışı istihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlarının da açıklanacağı bu haftada ABD verilerindeki olası gözlenebilecek zayıflıkların Dolar'da değer kazançları sonrasındaki sınırlı kayıplara sebep olabileceğini bunun dışında ABD faizlerinde ve Dolar'da ana trendin kademeli yukarı yönlü devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Özellikle içinde bulunduğumuz bu yılın son çeyreğinde ve gelecek yıl ilk çeyreklerde küresel jeopolitik riskler, küresel mali politikaların büyümeye destek verme yönünde gevşeme ihtimali, sıkılaşacak para politikaları ve büyümenin kırılganlığı küresel faiz hadlerindeki oynaklığı artırmaya devam edebilir. Bu dönemde gelişen ekonomilerin varlık fiyatlarında riski yönetmenin ve sermaye getirilerini korumanın daha önem kazanacağını öngörüyoruz. Bu ay ve gelecek ay küresel fonlardaki kar realizasyonları ile beraber gelecek yıla dönük fiyatlama girişimlerinin belirsizlikleri iyice artırarak yüksek oynaklıklara sebep olabileceklerini düşünüyoruz.
Bu ggörüşler doğrultusunda bu haftaki beklentilerimiz:
EURUSD: 1,1370 - 1,2050
USDTRY: 3,5520 - 3,6695
BIST 100: 97,410 - 106.800
10 YILLIK BONO (Bileşik): %10,85 - %11,40
ALTIN: 1.240$ - 1.310$



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
OYAK CEO'SU ERDEM: ÇİMENTODA YURT DIŞINDA SATIN ALMA FIRSATLARINA BAKIYORUZ- BLOOMBERG HT
İNGİLTERE MALİYE BAKANI HAMMOND: BREXİT SÜRECİNE DOĞRU GEREKTİĞİ MÜDDETÇE EKONOMİYİ DESTEKLEMEYE HAZIRIZ
İSVİÇRE'DE PERAKENDE SATIŞLAR AĞUSTOS'TA %-0.2
TÜRKİYE İMALAT SANAYİ SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ EYLÜL AYINDA: 53.5 (AĞUSTOS: 53.3)
İNGİLTERE MALİYE BAKANI HAMMOND : İNGİLTERE EKONOMİSİNDEKİ BELİRSİZLİK BULUTUNU ORTADAN KALDIRMALIYIZ
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,250 olarak açıklandı
Facebookta Paylaş