Haftalık Bülten (Kuveyt Türk Yatırım)

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta Rusya-Ukrayna geriliminin artması, Trump’ınkabinesine yönelik beklentiler veFED’inpara politikasına ilişkin belirsizliklerin sürmesi fiyatlamalar üzerinde belirleyici oldu. Analistler, Fed’inAralık toplantısında %52 ihtimalle 25 baz puanlık faizindirimine gitmesini, %48 ihtimalle faizisabit bırakmasınıbekliyor.Piyasa fiyatlamalarında Fed'in gelecek ay faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin zayıfladığını görmekteyiz. Ülkede hizmet sektörü PMI Kasım’da aylık 2 puanlık artışla 57 seviyesine yükselerek 32 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken imalat PMI 0,3 puanlık artışla piyasa beklentilerine paralel olarak 48,8 seviyesinde gerçekleşti. Bileşik PMI ise 1,2 puan artarak 55,3 ile 31 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD ekonomisinin öncü göstergelerinden olan PMI verilerindeki yükselişi olumlu buluyoruz. Geride bıraktığımız haftada ABD’nin teknoloji devi Nvidia’nınbilançosu takip edildi. Hâsılat ve net kârın yıllık bazda iki kat artarak beklentileri aşması olumlu görüntü çizerken gelir büyümesindeki yavaşlama hisse fiyatlaması üzerinde etkili oldu. Risk barometresi olarak izlediğimiz S&P 500 %1,68 ve teknoloji ağırlığı yüksek olanNasdaq100 endeksi %1,87’lik değer kazanımıyla haftayı tamamladı.
Yurt içi piyasalarda iseTürkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım ayı faiz oranı kararının yanı sıra tüketici davranışlarına yönelik makroekonomik veri akışı takip edildi. TCMB verilerine göre, konut fiyat endeksi 2024 yılı Ekim ayında aylık %2,1ve yıllıknominal olarak%26,8artarken reel olarakise %14,7 oranında azaldı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üçüncü çeyreğe ilişkin işsizlik oranı 0,1 puanlık azalışla %8,7 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, tüketici güven endeksi, Ekim ayında 80,6 iken Kasım ayında %1,0 oranında azalarak 79,8 oldu.Böylelikle, Temmuz ayından itibaren iyileşme görülen endekste yükseliş ivmesi son bulmuş oldu. TCMB, Kasım ayı toplantısında faiz oranını beklentilere paralel olarak %50,00 seviyesinde sabit tuttu. Para Politikası Kurulu Karar (PPK) metninde şahin tutumun yerini güvercine bıraktığını görmekteyiz. Metinde; son çeyreğe yönelik göstergelerin enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyeye geldiğine ve hizmet enflasyonundaki iyileşmeye dikkat çektiğini gözlemliyoruz. Ayrıca, «politika faizinin seviyesi, dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir» ifadesinin Aralık toplantısı için faiz indirimine yönelik bir mesaj olduğunu değerlendiriyoruz.Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak Aralık’ta 100bps’lık bir indiriminin dezenflasyonist süreci desteklemesi açısından makul bulduğumuzu belirtmek isteriz.Faiz indirim sürecinin piyasa fiyatlamaları açısından Bankacılık ve Holding endekslerini ön plana çıkartacağını düşünmekteyiz. Biz de bu süreçte belirttiğimiz endekslerle korelasyonu yüksek olan şirketlere yoğunlaşılmasınınsağlıklı olacağını değerlendiriyoruz.
Küresel piyasalarda yoğun bir hafta bizleri bekliyor… Özellikle, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ve ABD ekonomisinin büyüme verisi (GSYH) (beklenti: %2,8 - önceki: %3,00) takip edilecek. Toplantı tutanaklarında verilecek mesajların ve açıklanacak büyüme verisinin fiyatlamalar üzerinde etkili olacağını düşünmekteyiz. Ayrıca, enflasyon ölçüm birimi olarak nitelendirilen Çekirdek PCE ve PCE rakamlarının yanı sıra kişisel gelir ve kişisel tüketim verileri öne planda olacak. Verilere ilişkin aylık beklentiler sırasıyla %0,30 - %0,20 - %0,30 ve %0,40 olarak oluştu. Euro Bölgesinde ise enflasyon verileri takip edilecek. Bölgede yıllık enflasyonun 0,40 puanlık artışla %2,40 seviyesine ulaşması bekleniyor. Açıklanacak enflasyon verilerinin Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim döngüsü üzerinde etkisi olacağını düşünmekteyiz.
Yurt içi piyasalarda bu hafta gözler 28 Kasım Perşembe günü açıklanacak TCMB Toplantı Özetine çevrildi. Kasım ayına ilişkin faiz kararının ardından paylaşılacak toplantı özetinde enflasyona dair mesajlar takip edilecek. Enflasyonun beklentilere paralel olarak düşüş trendine girmesi faiz indirim döngüsü açısından önem arz etmekte. Bu doğrultuda Merkez Bankası’nın vereceği mesajlar oldukça kıymetli. Öte yandan yurt içi piyasalarda reel kesim güven endeksi, ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi (beklenti: -5,75B - önceki: -5,13B) ve GSYH (beklenti: %2,40 - önceki: %2,5) ön planda olacak. BIST’te200 günlük hareketli ortalama ve orta vadeli düşen trend üzerinde kalıcılık aramaktayız. Bu bölgelerde tutunduğumuz takdirde 9.800 - 10.000 puan seviyesine doğru ivmelenme gerçekleşebilir. Yukarı yönlü hareketlerde sektör ve hisse bazlı ayrışmaların ön plana çıkacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda endekste ağırlığı yüksek olan şirketlerin tercih edilebileceğini değerlendiriyoruz. BIST’tebu hafta 9.409 - 9.320 ve 9.192 seviyelerini destek, 9.646 - 9.730 ve 9.866 seviyelerini direnç olarak takip ediyoruz.
 

  Kuveyt Türk Yatırım
  kuveytturkyatirim.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş