Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan enflasyon rakamları, ECB faiz kararı ve jeopolitik gelişmeler risk iştahı üzerinde belirleyici oldu. ABD'de Kasım ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,3 artışla yıllık bazda %2,7'ye yükseldi. Çekirdek enflasyon ise aynı dönemde %3,3 arttı. Ülkede üretici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,4 artışla yıllık bazda %3'e yükseldi ve piyasada beklenti olan %2,6'yı aştı. Takip edilen veriler ekonominin "yumuşak iniş" yapabileceğine yönelik beklentileri güçlendirse de, Fed'in 2025'te daha temkinli bir patika izleyeceğine yönelik beklentileri destekledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasa beklentilerine paralel olarak 25bps faiz indirimine gitti. Başkan Lagarde; Avrupa'da ekonominin, imalat sektörünün daralması ve hizmet sektöründeki büyümenin yavaşlaması nedeniyle "ivme kaybettiğini" belirtti. Öte yandan, Dünya genelinde son dönemde artan jeopolitik riskler ve Güney Kore ile Fransa'daki siyasi krizlerin derinleşmesi, geçtiğimiz hafta takip edilen gelişmeler olarak karşımıza çıktı. Takip edilen gelişmeler sonrasında ABD borsaları karışık seyretti. Dow Jones %1,82 ve S&P 500 %0,64 düşerken, Nasdaq endeksi %0,34 yükseldi.
Yurt içi piyasalarda ise ödemeler dengesi istatistikleri ve ekonomik aktivitenin seyri açısından izlenen sanayi üretimi ve perakende satış rakamları ön planda yer aldı. TCMB verilerine göre, Ekim ayında cari denge 1,3 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde 1,9 milyar dolar fazla verdi. Yılın ilk on ayında cari açık 3,3 milyar dolar olurken, son 12 aylık cari açık 9,5 milyar dolardan 7,7 milyar dolara geriledi. Böylece, son 12 aylık cari açık, Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Cari fazlanın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinde, dış ticaret açığındaki daralma ve sınırlı hizmet gelirlerinin artması etkili oldu. Kasım ayına yönelik öncü veriler, cari dengede önümüzdeki iki aylık süreçte zayıflığa işaret ediyor. Dış ticaret dengesindeki kötüleşme ve turizm gelirlerindeki gerilemenin, önümüzdeki iki aylık veri setinde etkili olabileceğini düşünüyoruz. Ekim ayında perakende satışlar ise aylık %0,2 ve yıllık bazda %15 artış gösterdi. Öte yandan, hafta içinde mecliste bütçe görüşmeleri, asgari ücret komisyonu toplantısı ve Suriye'ye yönelik gelişmeler yakından takip edildi. Geçtiğimiz hafta "Suriye'nin yeniden inşası" temalı yükselişle başlayan yerel varlıklar, haftanın geri kalanında yerini kar satışına bıraktı. Geçtiğimiz haftayı Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi %0,44 değer kazanımıyla 10.125 puandan, BIST Katılım 100 endeksi %1,25 yükselişle 9.352 puandan tamamladı. Geçtiğimiz hafta endekse yaklaşık 1,1 milyar TL para girişi gerçekleşti.
Yurt içinde enflasyon beklentileri, küresel piyasalarda ise Fed faiz kararı ön planda olacak.
Küresel piyasalarda bu hafta gözler 18 Aralık'ta gerçekleştirilecek FOMC toplantısına çevrildi. Fed'in politika faizini 25bps düşürerek %4,25 - %4,50 aralığına indirmesi ve bu yılki üçüncü indirimini gerçekleştirmesi bekleniyor. Öte yandan, üç ayda bir yayımlanan "Ekonomik Projeksiyon ve Dot Plot" ise yakından takip edilecek. Dot Plot'ta 2025 faiz indirim sürecine yönelik beklentiler, hafta genelinde volatilitenin yüksek seyretmesine neden olabilir. Paylaşılan son projeksiyonlarda 2025 medyan faiz beklentisi %3,4, büyüme %2 ve PCE enflasyonu %2,1 olarak tahmin edilmişti. Öte yandan, hafta içinde perakende satış rakamları, sanayi üretimi ve final büyüme rakamları izlenecek veriler arasında yer alıyor.
Yurt içi piyasalarda geçtiğimiz hafta mecliste başlayan bütçe görüşmeleri bu hafta da devam edecek. Bütçe görüşmelerinin 20 Aralık'ta tamamlanması bekleniyor. Öte yandan, asgari ücret tespit komisyonu bugün ikinci toplantı için bir araya geliyor. Toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak. Makro veri akışında "Piyasa Katılımcıları Anketi" ön planda yer alıyor. 26 Aralık TCMB faiz kararı öncesince piyasa katılımcılarının faiz ve enflasyon beklentileri yakından takip edilecek. Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak, TCMB'nin 26 Aralık'ta 100bps'lık bir faiz indirimine gidebileceğini bekliyoruz.
Suriye'ye yönelik gelişmeler ve faiz indirim beklentileri yerel varlık fiyatlamalarını etkilemeye devam ediyor. BIST'te 9.950 - 10.000 puan bölgesi üzerinde güç kazanımlarının devamını değerli buluyoruz. Öte yandan, denge arayışı içinde gerçekleşen rotasyonların, para girişi ve risk primindeki iyileşmenin önümüzdeki süreçte etkilerinin görülebileceğini düşünüyoruz.
Kuveyt Türk Yatırım
kuveytturkyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.