Haftalık Bülten (Işık FX)

Euro/dolar 1.17 sınırına dayandı
Doların küresel anlamda değer kaybı ve euroda yaşanan değer kazanımı ile parite 1.17 sınırına dayandı. Dolardaki değer kaybına değinecek olursak, hem Fed hem de Trump beklentilerinin zayıflık sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Son enflasyon rakamlarının ardından faiz artırım beklentileri iyiden iyiye zayıfladı. Eylül ayı ihtimalleri yüzde 20'nin altına gerilerken, Aralık ayı ihtimalleri yüzde 50'nin altına düştü. Buna ek olarak bilanço daraltılmasına yönelik belirsizlik sürüyor. Fed'in bu yıl içerisinde aksiyon alması bekleniyor. Fakat zamanlama konusunda üyeler arasında konsensüs henüz sağlanamadı. Bu hafta gerçekleştirilecek FOMC toplantısı bu açıdan oldukça önemli olacak. Bilanço daraltılmasının zamanlamasına dair net mesajlar çıkarsa piyasalarda yeniden dolar lehine fiyatlamalar görebiliriz.

Diğer konusu ise Trump. Piyasalarda ABD başkanın uygulamayı planladığı mali pakete yönelik beklentiler iyice zayıfladı. Son olarak iki Cumhuriyetçi adayın yeni sağlık tasarısını desteklemeyeceğine yönelik görüş bildirmesiyle Senato'da çoğunluk kaybedilmiş oldu. Mevcut durumda vergi paketi ve alt yapı harcamalarından oluşan mali paketin de Senato'dan geçemememsi söz konusu olabilir. Ayrıca Trump-Rusya ilişkisi de gündemdeki yerini koruyor. Trump'ın oğlunun yayınladığı maillerde Kremlin'e yakın Rus bir avukat ile seçim döneminde temasa geçtiği ve bu avukatın Clinton'ın seçim kampanyasını zayıflatacak bir takım belgeleri Trump'ın oğluna verdiği iddia edildi. Bu gelişmelerin ardından ABD-Rus ilişkilerini araştıran soruşturma daha da genişlerken, artan politik belirsizliğin dolar endeksi üzerinde baskı kurduğunu gördük.

Avrupa tarafında ise gündem artık parasal genişlemede çıkış planı. Euro Bölgesi verilerinde yaşanan toparlanma ile bir süredir gündemde bu konu yer alıyordu. Hafta içerisinde faiz kararı sonrası açıklamalarda bulunan Draghi, sıkılaştırma adımları için tarih vermekten kaçınırken para politikasında değişim tartışmalarının sonbaharda bbaşlayacağını duyurdu. Ayrıca ekonomideki toparlanmanın memnun edici seviyede olduğunu söyleyen Draghi, enflasyon baskılayan unsurların geçici olduğunu belirtti. Açıklamalardan sonra Euro küresel anlamda değer kazanırken, dikkatler 24-26 Ağustos'taki Jackson Hole ve 7 Eylül'deki ECB toplantısına çevrildi.

EURUSD
Parite uzun zamandır takip edilen yatay bandın dışına geçen hafta itibariyle çıktı. 1.05-1.15 bandının üstüne daha önce iki defa çıkan parite, geçen haftaki yükselişle ilk defa bu bölgenin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Yeni hafta fiyatlama açısından oldukça önemli olacak. Hareketlilik 1.15 seviyesinin üzerinde devam ederse yükseliş isteği korunabilir. Temel anlamda ise yukarı potansiyelin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Geçen haftaki faiz kararından sonra konuşan Draghi, para politikasında değişim tartışmalarının sonbahar döneminde başlayabileceğini söyledi. Konuşmasında bir hayli temkinli mesajlar veren Draghi, büyümedeki performansın enflasyon tarafına yansımamasıını geçici faktörlere dayandırdı. Draghi manşet tarafının enerji fiyatları sebebiyle düşük kaldığını söylerken, çekirdek enflasyonun yavaş bir şekilde yükselmesini beklediklerini ifade etti. ABD tarafında ise Trump'a yönelik beklentiler iyice zayıfladı. Hafta başında iki Cumhuriyetçi senatörün sağlık yasasını desteklemeyeceğini ifade etmesi, vergi paketi ve altyapı harcamalarının da akıbetine yönelik belirsizlik yarattı. Yeni haftada dikkatler Temmuz ayı FOMC toplantısında olacak. Basın konferansının olmadığı bu toplantıda faiz artırımı beklenmiyor. Ancak karar metninde bilanço daraltılması, bir sonraki faiz artırımı ve enflasyondaki gerilemeye yönelik yorumlar piyasaları hareketlendirebilir. Teknik açından 1.15 seviyesinin yön açısından belirleyici olacağını düşünüyoruz. Hareketlilik bu bölgenin altına geçerse 1.14 ve 1.12 seviyelerine kadar gevşeme görülebilir. Yukarıda ise ilk direnç 1.17. Hareketlilik buranın üzerine geçerse 1.18 ve 1.20 seviyeleri takibimize girecek.

USDTRY
Kurdaa geçen hafta fiyatlama bazında yatay bir seyir takip ettik. Yukarıda 3.55, aşağıda ise 3.52 seviyesi geçilmekte zorlanılıyor. Takip edilen yatay bant bu haftaki gelişmelerle bozulabilir. ABD tarafında Temmuz ayı FOMC toplantısı takip edilecek. Bu toplantı için faiz artırım beklentisi bulunmuyor. Piyasalar daha çok karar metnini dikkate alacaklar. Son dönemde ekonomik göstergelerde bozulma var ve son enflasyon rakamları da ekonominin ivme kaybettiğini teyit ediyor. Üyelerin bu konudaki görüşleri önemli olacaktır. Ayrıca bilanço zamanlaması ve bir sonraki faiz artırımının zamanlamasına dair mesajlar piyasayı hareketlendirebilir. Yurtiçi piyasaların gündeminde ise TCMB faiz kararı olacak. Piyasadaki beklenti faizlerde değişim olmaması yönünde. Uzun süredir para politikasını sıkı tutan TCMB'nin enflasyon beklentilerinde belirgin bir düzelme görülene kadar duruşunu koruması bekleniyor. Fakat son enflasyon rakamına baktığımızda yüzde 10.9'a gerilediğini görüyoruz. Sonbahardaki düşük baz etkkisiyle yükseliş görülse de yılı tek hanede kapatmamız söz konusu olabilir. Bu sebeple önümüzdeki aylarda fonlama kompozisyonu değiştirilerek faizleri birkaç puan aşağı çekme senaryosu yavaş yavaş gündeme gelebilir. Pariteye dönecek olursak, yükselişin hız kazanabilmesi için 3.55'in aşılması gerekiyor. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 3.57 ve 3.60 seviyeleri takibimize girecek. Aşağı yönlü fiyatlamalarda ise 3.52 desteği kırılırsa 3.5050 ve 3.48 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.

GBPUSD
Brexit müzakerelerinin ikinci turu başlamasıyla sterlin üzerindeki baskılar da arttı. İkinci turun ilk izlenimleri arada taraflar arasında Brexit konusunda ciddi fikir ayrılıklarının bulunduğu yönünde. AB adına görüşmeleri sürdüren Barnier, vatandaşlık haklarının garanti altına alınması ile aile bireyleri ve sosyal haklar konularında iki taraf arasında derin bir görüş ayrılığı bulunduğunu ifade etti. İngiltere Brexit Bakanı Davis ise ikinci turun yapıcı geçtiğini ve müzakerelerde ilerleme kaydeedildiğini açıkladı. Avrupa Birliği, Londra ile ticaret anlaşmasını görüşmeye başlamadan önce vatandaşlık hakları, mali konular ve İrlanda sınırıyla ilgili mevcut anlaşmazlıkların çözümünü şart koşuyor. Müzakerelerde üçüncü tur ise Ağustos ayında başlayacak. Yeni haftada İngiltere'den ikinci çeyrek öncü büyüme verisi açıklanacak. ABD'de ise Temmuz ayı FOMC toplantısı ve ikinci çeyrek öncü büyüme verisi takibimizde olacak. Teknik olarak ise paritedeki aşağı yönlü hareketin devam edebilmesi için 1.2960 seviyesinin geçilmesi gerekiyor. Fiyatlama bu seviyenin altına sarkarsa 1.2900 ve 1.2850 seviyeleri görülebilir. Toparlanmalarda ise 1.30-1.3050 aralığı geçilirse 1.31 ve 1.3030 seviyeleri takibimize girecek.

PETROL
Petrol fiyatlarında hafta boyunca süren toparlanma hareketi haftanın son işlem gününde yerini satıcılı seyre bıraktı. Petrol-Logistics şirketinin yayınladığı rapor sonrası petrol fiyatlarının sert düştüğünü gördük. Raporda, OPEC'in Temmuz ayındaki petrol üretiminin 145 bin variil artarak günlük 33 milyon varili aşabileceği duyuruldu. Kuruluş petrol üretimindeki bu yükselişin Suudi Arabistan, BAE ve Nijerya'dan kaynaklı olarak yükseleceğini ifade etti. Öte yandan Rusya'da başlayan İzleme Komitesi toplantısı devam ediyor. Rus enerji bakanı Novak yaptığı açıklamada, Komitenin hem pazarın durumunu hem de Libya ve Nijerya'nın üretim düzeyini tartışmak için bir araya geldiğini duyurdu. OPEC'e yakın kaynaklar ise Komite'nin pazartesi Libya'nın üretimini sınırlama tavsiyesinde bulunacağını açıkladı. Libya tarafı ise günlük üretiminin 1.25 milyon varile ulaştıktan sonra anlaşmaya katılacağını belirtti. Hafta sonu başlayan toplantının bugün sona ermesi ve İzleme Komitesinin raporunu yayınlaması bekleniyor. Teknik olarak ise sert gerileyen Brent petrolde, düşüşün devam edebilmesi için 47.60-47.30 aralığının aşılması gerekiyor. Fiyatlama bu bölgenin altına sarkarsa 47.00-46.30-46.00 seviyeleri görülebilir. Yükselişlerde ise 48.30'un üzerine çıkılırsa 48.60-49.00-49.50 seeviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Altın fiyatlarındaki toparlanma hareketi devam ediyor. Haziran ayı başında başlayan geri çekilmenin yüzde 50'si alındı. Temel göstergelere bakacak olursak, yükselişin bir miktar daha devam etmesini olası görüyoruz. ABD 10 yıllıklar 2.23 seviyesine kadar geriledi. Dolar endeksi ise son gün yaşanan düşüş ile 94.00 seviyesinin altına sarktı. Öte yandan Trump yönetimine ilişkin belirsizlikler yeniden yükseldi. Son olarak Cuma günü Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer istifa etti. Henüz resmi bir açıklama olmazken, Spicer'ın görevinden ayrılma kararı almasında Trump'ın, New Yorklu ünlü finansör Anthony Scaramucci'yi Beyaz Saray İletişim Direktörlüğüne atamasının etkili olduğu iddia edildi. Trump-Rusya ilişkisi ise gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Yürütülen soruşturmaya Trump'ın oğlu ve danışmanı da dahil edildi. Tüm bu gelişmelerle girdiğimiz yeni haftada Temmuz ayı FOMC toplantısı takibimizde olacak. Piyasaların bu toplantıdan faiz artırım beklentisi bulunmmuyor. Fakat bilanço daraltılmasının tarihine yönelik ya da faiz artırım patikasına yönelik mesajları verilirse piyasadaki hareketlilik yükselebilir. Teknik olarak ise 1250 seviyesinin üzerinde yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz. Hareketlilik bu seviyenin üzerinde devam ederse 1260-1270-1275 seviyeleri görülebilir. 1250'nin altındaki fiyatlamalarda 1243-1240 aralığı aşağı yönlü geçilirse 1230 seviyesine kadar gevşeme görebiliriz.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KREMLİN : ABD YÖNETİMİNİN , YAPTIRIMLAR KONUSUNDAKİ NİHAİ DURUŞUNA YÖNELİK ÇALIŞMASI İÇİN SABIRLA BEKLİYORUZ
KUSHNER: TRUMP'IN SEÇİM KAMPANYASI VE SONRASINDA RUSLARLA GÖRÜŞTÜM- BLOOMBERG HT
SUUDİ ENERJİ BAKANI : GEREKTİĞİ TAKDİRDE KUSURSUZ ÇIKIŞ KONUSUNDA ÇALIŞACAĞIZ BÖYLECE PİYASALARA ŞOK OLMAYACAK
SUUDİ ENERJİ BAKANI : PETROL İHRACATINI 6.6 MLN VARİL/GÜN İLE SINIRLAYACAĞIZ
SUUDİ PETROL BAKANI: DEVREYE ALINMASI HALİNDE PETROL ÜRETİMİ KESİNTİSİ ANLAŞMASINA UYUMU GÜÇLENDİRECEK MEKANİZMALAR MEVCUT
SUUDİ PETROL BAKANI: PETROL PİYASASININ GELECEĞİ PARLAK
Facebookta Paylaş