Haftalık bülten (Işık FX)

Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta
TL zayıf tabloyu bir türlü tersine döndüremiyor. Dolar endeksinin zayıfladığı haftada bile iç dinamiklerde bozulmanın devamı oluşan tabloyu pozitife çevirmemize engel oluyor. TCMB'nin para politikasında dikkatle takip ettiği enflasyon, aylık bazda yüzde 1.6 artış kaydederken, yıllık bazda yüzde 8.53 olarak açıklandı. Yüzde 5'lik hedefin oldukça uzağındayız. Son dönemde yapılan zamlar ile birlikte alkollü içecekler ve tütün enflasyon, sepetinde ciddi bir regülatör görevi gördü. Ulaşım ve otomobil fiyatlarında görülen yükseliş dikkatleri çekerken, çekirdek enflasyon tarafında da görülen bozulma TCMB'nin hedefinden uzaklaştığını gösteriyor. TCMB ise kurdan kaynaklı etkinin çekirdek enflasyondaki bozulmaya neden olduğunu ifade ediyor. Bu etkinin ilerleyen dönemlerde de devam edeceğini varsayarsak, TCMB'nin 2017'de de fiyat istikrarı-büyüme-faiz sarmalında sıkışacağını söylemek mümkün.
Geçen haftanın flaş gelişmelerinden bir tanesi ise, OHAL'in yeniden 3 ay uzatılması kararı oldu. Yurtiçinde yapılan operasyonlar ve terör olayları OHAL sürecinin bir üç ay daha uzatılmasına neden oldu. Referandum sürecinin Mart-Nisan aylarında yapılacağını düşünürsek, bu süreçe OHAL'le birlikte girme ihtimalimiz arttı. Şüphesiz en önemli baskılardan bir tanesi de FITCH endişesi. Elimizde kalan tek yatırım yapılabilir seviyede not olan FITCH kredi notunu kaybetme riskimizin yüksek olduğu algısı da TL üzerindeki kara bulutların kalkma ihtimalini azaltıyor. 27 Ocak'ta gelecek kritik karar Dolar/TL'nin kaderi için de oldukça önemli olacaktır. Genel tabloda artan jeopolitik riskler ve halen düşürülemeyen tansiyon, TL için olumlu bir ufkun henüz ortaya çıkmadığını gösteriyor.
Kurun yükselişindeki en önemli etkenlerden bir tanesi de TCMB'nin şu ortamda bile faiz artıramayacağı yönünde oluşan konsensüs. Bu ortam hem kredibilite kaybını hem de ileride daha da zor zamanların gelebileceği düşüncesini kuvvetlendiriyor. Faizlerin daha düşük seviyede olması gerektiğine yönelik düşüncelerin şu ortamda TCMB üzerinde baskıyı artırdığı ve zayıflayan ekonomik aktivitenin faiz artırımına müsaade etmediğine dair fiyatlamalar görmeye devam ediyoruz. Tarım dışı istihdam rakamları ise, 156 bin gelerek istihdam piyasasındaki iyi gidişatın devam ettiğine işaret etti. Ücretler ise aylık bazda yüzde 0.4 artış gösterek, enflasyonist baskının güçleneceğine yönelik algıyı tetikleyebilir. Yıllık kazançlar ise yüzde 2.9'a çıktı. FED'in yüzde 3'lük hedefine artık neredeyse ulaştığını gösteriyor. Enflasyon beklentilerinin artması ise 2.35'deki 10 yıllıkları 2.43'e doğru taşıdı.
Bu hafta yeni anayasa tartışmaları meclise taşınıyor. Bu durumun etkileri TL üzerinde negatif görüntünün artmasına neden olurken, Dolar ve Euro kurları yeni rekorlara imza atıyor. ABD tarafında ise gündemde Trump'ın yapacağı basın toplantısı olacak. Diğer yandan veri açısından sakin geçecek haftada perakende satışları takip edeceğiz.

EURUSD
Geçtiğimiz hafta Aralık ayında gerççekleştirilen FOMC toplantısının tutanakları takip edildi. Metinde Trump etkisi gözlemlenirken üyeler özellikle Trump kaynaklı belirsizliklere dikkat çektiler. Eğer yeni başkan planladığı kamu harcamalarını gerçekleştirirse enflasyondaki meydana gelecek yükseliş üyelerin ellerini hızlı tutmasına neden olabilir. Enflasyon yükselişinin önünde yer almak isteyecek olan Fed 2017'de sanılandan hızlı faiz artırımına gitmek zorunda kalabilir. Haftanın son işlem gününde açıklanan tarım dışı istihdam rakamları ise haftanın önemli diğer gelişmesiydi. Tarım dışı istihdam beklentilerin hafif altında kalırken ortalama saatlik kazançlardaki gelişim tatmin edici düzeydeydi. Yeni haftada ise Fed üyelerinden gelecek açıklamalar ve açıklanacak veriler piyasaya yön verecek. Perakende satışlar ve ÜFE rakamları ABD cephesinde öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Avrupa cephesinde ise işsizlik oranı ve sanayi üretimi rakamları takibimizde olacak. Paritede yükseliş hareketinin ön planda olduğu bir haftayı geeride bıraktık. 1.05 seviyesinin üzerinde kalmayı başaran hareketlilikte yükseliş ivmesinin korunup korunamayacağı merak konusu. Eğer toparlanma sürerse 1.06 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacak. Hareketin devamında ise 1.0650 seviyesi bizleri bekliyor olacak. Geri çekilmelerde ise 1.05 seviyesinin altında 1.0450 ve 1.0400 destekleri hayli önemli seviyeler.

ALTIN
Geride bıraktığımız haftayı alıcılı bir şekilde noktalayan değerli metal, böylelikle üst üste ikinci haftasını da yükseliş ile kapatmış oldu. Hafta içerisinde Trump'ın koruyucu politikalar uygulayacağına yönelik söylemlerin etkisiyle değer kazanan sarı metal, ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde meydana gelen düşüş ve dolar endeksindeki geri çekilmeden destek aldı. Veri akışı bakımından ise FOMC tutanaklarında yer alan kademeli faiz artışı söylemi altın için olumlu olurken, haftanın son işlem gününde açıklanan istihdam veri setinin beklentileri aşması altın için olumsuz etkiye neden oldu. Bu hafta ise Fed Başşkanı Janet Yellen'ın konuşması ve Çin'den gelen enflasyon verisi altın için belirleyici veriler olarak öne çıkıyor.Teknik olarak baktığımızda ise son zamanlardaki yukarı yönlü hareketin devamında 1185 direnç seviyesinin aşılması durumunda 1200 dolar seviyesinin test edildiğini görebiliriz.Olası geri çekilmelerde ise ilk destek seviyesi 1155 dolar seviyesinde bulunuyor. 1155 dolar desteğinin kırılması durumunda, tekrar 1120 dolar destek seviyesi hedefli fiyatlamalar görebiliriz.

GBPUSD
Geride bıraktığımız haftayı güçlü ABD istihdam raporuyla kapattık. 2016'da tarım dışı istihdama aylık ortalama 180 bin kişi katılırken işsizlik oranı yıl sonunda yüzde 4.7 seviyesinde kaldı. Kazançlardaki artışla beraber istihdam piyasası önümüzdeki dönemde faiz artışı için gerekli ortamı hazırlıyor. Bu hafta ise FED üyelerinin ve Başkan Yellen'ın yapacağı sözlü yönlendirmeler FOMC toplantı tutanaklarında dikkat çeken belirsizlik ortamını kısmen giderebilir. İngiltere tarafında da Merkez Bankası Başkanı Carney'nin hafta içerisinde konuşması var. İngiltere'de Mart sonunda yapılması planlan AB'den çıkış müzakereleri yaklaşırken ortak pazara erişim gündemde. Ortak pazara erişim için AB bütçesine ödeme yapılmasının serbest dolaşıma izin verilmediği sürece masada olmadığı AB tarafında dile getirilmişti. Sınırlar konusunda taviz verilmeyeceğini belirten İngiltere Başbakanı May önümüzdeki haftalarda Brexit planlarını parlamentoda paylaşacağını ifade etti. Haftayı 1.23 seviyesinin altında kapatan kurda toparlanmalarda 1.2350-1.2400 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2450 bölgesinin aşılması kurda yukarı yönlü baskıyı artıracaktır. Satıcılı seyirde ise 1.2260-1.2200 destekleri gündeme gelebilir.

USDTRY
Dolar yeni yıla hızlı bir başlangıç yaptı. 2016 yılı enflasyonu %8.53 ile Merkez Bankası'nın beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Zamların etkisi ile birlikte Aralık ayında yükselen enflasyon sonrası gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Baankası'nın Ocak toplantısında alacağı karar önemli olacak. İç talepteki toparlanmanın yanında, kredi talebinde beklenen yükseliş bu yıl için enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Merkez Bankası enflasyonda yükseliş beklediğinden Ocak ayını pas geçebilir. Ancak ilk çeyrek rakamlarına göre Şubat veya Mart ayında faiz artırmak zorunda kalabilir.Cuma günü ise gözler ABD'de açıklanan istihdam verilerindeydi. Tarım dışı beklentilerin altında kalsa da FED üyelerinin ortalama 100 bin üzerinde gelecek açıklaması sonrası beklentiyi karşılamış oldu. Saatlik kazançların aylık %0.4 yıllık ise %2.9 gelmesi FED'in ücret hedefine yaklaştığını gösterdi ve dolar değer kazandı. Bu hafta sanayi üretimi son çeyrek büyümesi için dikkatle takip edilmeli. Son gelen tüketici güveni ve imalat PMI verileri ekonomik aktivitenin zayıflamaya devam ettiğini gösteriyordu. Ayrıca cari işlemler dengesini takip edeceğiz. ABD'de ise perakende satışların yanında FED üyeleri ve Yellen'ın konuşması takip edilecekk. Kurda kısa vadede 3.60 ve 3.55 önemli destekler olarak takip edilebilir. Daha yukarı seviyeler için ise 3.65'in üzerinde kapanışlar görmeliyiz. 3.65 üzerinde yapacağımız kapanışlarda 3.72-3.75 bölgesi önemli olacak.

DAX
Hafta sonu İngiltere Başbakanı May, AB'yi terkedeceklerini açıkladı. İngiltere'nin AB içerisinde türbülansa sebep olabilecek 50. maddeyi mart sonuna kadar uygulamaya koyması bekleniyor. Brexit süreci resmen başladığında Avrupa Borsaları satış baskısı altında kalabilir. Ayrıca yıl içindeki seçimlerde siyasi belirsizlik yaratacak. Genel olarak risk algısının arttığı bu dönemde tahvilden çıkış hisse senedi piyasasına giriş görüyoruz. Avrupa'da parasal genişmenin devam etmesi ve ekonominin toparlanma sinyallerinin yanında petrol fiyatlarındaki dengelenmede bu yükselişte etkili oldu. Geçtiğimiz haftaya 11624 seviyesinden başlayan DAX 11650 direncine kadar yükselse de bu seviyede tutanamadı ve haftayı 11605 seviyesinden kapattı. DAX'ta 11485 önemli destek. Bu seviyenin üzzerinde yükseliş devam edebilecek gibi ancak 11650 direnci şimdilik önemli bu seviyeden gelecek satışlar ile 11485 görülebilir. 11650'nin üzerinde göreceğimiz kapanışlarda ise 11800 önemli seviye olarak karşımıza çıkıyor.

PETROL
Aralık ayında yapılan anlaşma ile birlikte petrol piyasaları yeni yıla oldukça iyimser beklentiler ile giriş yaptı. 30 Kasım'da OPEC üyeleri zor da olsa üretimi azaltma konusunda anlaşabilmişti. Kartel varılan anlaşma gereği günlük üretiminde 1.2 milyon varillik kesintiye gidecek. Birlik içinde kesintinin aslan payını Suudi Arabistan üstleniyor. Ülke günlük üretiminde 486 bin varil azalışa gidecek. Suudi Arabistan'ın ardından Irak-Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt geliyor. Libya ve Nijerya anlaşmadan muaf tutulurken, İran ise üretimini 90 bin varil artırarak 3.8 milyon varilde sabitleyecek. Aralık'ın ikinci haftasında ise OPEC dışı 11 ülke bir araya gelerek üretimlerini 558 bin varil azaltma kararı aldı. 300 bin varillik kesinti Rusya tarafından karşılanırkenn geriye kalan miktar 10 OPEC dışı ülke arasında paylaştırıldı. Ocak ayı ile birlikte uygulamaya konulan anlaşmanın genel hatları bu şekilde. Yılın ilk haftası ile beraber ülkeler üretim seviyelerini belirlenen kotalara göre düzenlemeye başladı. Kuveyt ve Umman'ın ardından Irak Petrol Bakanlığı da yeni yılla birlikte ülkedeki ham petrol üretiminin azaltılması uygulamalarına başlandığını bildirdi. Suudi Arabistan tarafının da önümüzdeki günlerde üretimini azaltması bekleniyor. Bu hafta ve önümüzdeki haftalarda piyasanın gündeminde ülkelerin üretimlerini azaltması yer alacak. Teknik olarak ise 54-53 dolar aralığı aşağı yönlü geçilmediği sürece Brent petrolde görünümün pozitif kalacağını düşünüyoruz. Yükselişlerde 57.75 ve 58.30 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 60 dolar denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 55.50-54.50-54.00 seviyeleri önemli destekler.

EURTRY
Noel Tatili sebebiyle veri akışı bakımdan oldukça sakin bir hafta geçirdik. Fakat sakin geçen haftada hem dolar/tl kuru hem de euro/tl kuru tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. TL için yeni yılın pek de iyi başladığını söyleyemeyiz. OHAL'in 3 ay daha uzatılması, başkanlık rejimi tartışmaları, içeride devam eden terör olayları, Suriye ve Irak sınırında yaşananlar ve 27 Ocak'taki Fitch not değerlendirmesi TL üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. Son olarak hafta başında 2016 yılı enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon TCMB'nin belirlemiş olduğu yüzde 7.5'lik hedefinde üzerinde yüzde 8.53 olarak açıklandı. Aralık ayında yapılan tütün ve alkollü içecekler zammının yanı sıra, son dönemdeki kur seviyesinin ve petrol kaynaklı enerji fiyatlarının yükselmesinin enflasyon üzerindeki etkisini görmeye başladık. Belirtilen etkinin yılın ilk çeyreğinde de kendini göstermesi bekleniyor. Yeni haftaya dönecek olursak Türkiye tarafında sanayi üretimi ve cari açık rakamları takip edilecek. Avrupa tarafında ise sanayi üretimi ve son ECB toplantısının tutanakları açıklanaccak. Teknik olarak ise paritede kalıcı bir geri çekilme için 3.8100-3.8000 aralığının geçilmesi gerekiyor. Buranın altında 3.7750 ve 3.7500 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 3.8500-3.8800-3.9000 seviyeleri önemli dirençler.

USDJPY
Geçtiğimiz hafta piyasaların odağında son gerçekleştirilen FOMC toplantısının tutanakları ve Cuma günü ABD'den açıklanan istihdam dataları vardı. Aralık ayında gerçekleştirilen FED toplantısında faiz artırım kararının ardından tutanaklarda daha hızlı faiz artışı vurgusu dikkatleri çekti. 20 Ocak'ta ABD Başkanlığını devralacak Donald Trump'ın daha fazla genişlemeci mali politikayı destekliyor olmasına vurgu yapılan tutanaklarda, bu gelişmenin daha hızlı faiz artırımına neden olabileceğine değinildi. ABD'de Cuma günü gelen istihdam verileri ise dikkatleri çekti. Aralık ayı tarım dışı istihdam 156 bin ile beklentilerin altında kalırken, bir önceki ayın verisi 178 binden 204 bine revize edildi. Ayrıca bir önceki ay yüzde 00,1 gerileyen ortalama saatlik kazançların yüzde 0,4 artış ile beklentilerin üzerine çıkması da önemli gelişmeler arasında yer aldı. Ülkede işsizlik oranı ise yüzde 4,7 ile beklentiler dahilinde açıklandı. Japonya tarafında ise gündem oldukça sakindi. Haftanın önemli verisi olarak öne çıkan ortalama nakit kazançlar yüzde 0,2 artış ile beklentileri karşıladı. Teknik açıdan bakıldığında yeni haftaya yükseliş ile başlayan parite 117,50 direncinin altında fiyatlanıyor. Direncin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde hareketin devam edebileceği paritede 118,65-119,20-119,90 seviyeleri test edilebilir. Geri çekilmelerde 116,75 desteğinin kırılması durumunda ise 116,25-115,60-115,00 seviyeleri görülebilir.






 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığğı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş