Küresel anlamda oldukça sıkıntı bir yılı geride bıraktık. Pandemi sürecinin ortaya çıkması ve bunun akabinde de küresel çapta sosyal ve dolayısıyla da ekonomik hayatın kısıtlanması ülke ekonomilerini oldukça zor duruma soktu. Piyasaların buna tepkisi ise özellikle mart nisan aylarında oldukça sert oldu. Endeksler yaklaşık %30 oranında geri giderken, güvenli varlıklara olan talep ciddi manada artış gösterdi. Bu durum küresel bazda uzun dönemli boğa piyasasının bozulmasına ve düşüş trendine girilmesine yol açtı. Pandeminin tüm dünyayı kasıp kavurmasına ise majör ekonomilerin eşi görülmemiş bir şekilde parasal ve mali genişleme ile cevap verdiğini görüyoruz. Bu durum piyasalarda öncelikle güvenin tesis edilmesine ve varlık fiyatlarının mart nisan aylarında gördüğü dip seviyelerden toparlanmasına yol açtı. Özellikle Fed ve AMB’nin almış oldukları önlemler ve ne olursa olsun piyasaların destekleneceği konusunda verilen taahhütlerin piyasalarda olumlu karşılık bulması önemliydi. Bu durum öncelikle düşüş hızının azalmasına sonrasında ise bir çıkış trendinin oluşmasına neden oldu. Ancak elbette sadece alınan parasal önlemlerin bu krizden yukarı yönlü bir çıkış yakalanmasını beklemek hayalcilik olurdu. Alınan parasal önlemlere paralel bir şekilde uygulanan genişlemeci maliye politikaların da pandemi sürecinde zorluk yaşayan ekonomilere bu geçiş sürecinde beklenen etkiyi yaratmakta başarılı olduğunu görüyoruz. Nitekim bu durum mart sonunda finansal piyasalarda yaşanan çöküşle birlikte girilen ayı piyasasının da tarihin en kısa ayı piyasası olmasına neden oldu. Alınan kısıtlayıcı önlemler sonucunda yaşanan istihdam kayıpları ve bunun sonucunda oluşan gelir kaybının tüketim harcamalarını da olumsuz etkilemesi ile birlikte gerek milli gelir gerekse istihdam piyasası görülmemiş ölçüde daraldı. Ancak alınan önlemlerin özellikle 3 ve 4.çeyrekte hızlı bir makro ekonomik toparlanmayı da beraberinde getirdi. Pandemi vakalarındaki artış yaz aylarında bir miktar yavaşlasa da kış aylarına tekrar girildiğinde oldukça yüksek oranda artmaya devam etti. Bu artışların yaz aylarında gevşetilen kısıtlayıcı önlemlerin tekrar aktif edilmesine neden oldu. Amerika’da vaka sayılarındaki artış rekor seviyelere gelirken, AB bölgesinde de benzer durumlar yaşandı. Amerika’da uygulanan mali teşvikler 31 temmuzda biterken o tarihten bu yana ne yazık ki cumhuriyetçiler ile demokratlar yeni paket üzerinde yılın son gününe kadar yeni paket üzerinde bir uzlaşı sağlayamadılar. Bu durum da makro ekonomik toparlanma üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Pandemi krizinde FED’in geleneksel ekonomi politikalarından uzaklaşarak yani enflasyon yerine istihdama öncelik verilmesi Philips eğrisi üzerinde oluşturulan geleneksel politikaların bir anlamda terk edilmesinin öncüsü oldu. Bu durum para politikası oluşturma anlamında radikal bir dönüşü temsil etti.
Küresel Endeksler Bu Yıl Büyük Oranda Artış Gösterdi
Bu yıl endekslerin genel seyrine baktığımızda küresel çapta endekslerin uygulanan devasa boyutlardaki genişlemeci parasal ve mali politikalarla birlikte %15 oranında artış gösterdiğini izledik. Bölgesel anlamda ise Amerikan endeksleri 2020 yılını artışla kapatılırken, Avrupa endekslerinde ise düşüş gördük. Dow Jones endeksi 2020 yılında %7.3 oranında değer kazanırken, SP500 endeksi geçtiğimiz perşembe tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Böylelikle endeks bu yılı %16.3 oranında artışla kapatmayı başardı. Nasdaq endeksindeki artış ise %43.6’yı buldu. Avrupa Stoxx600 endeksi ise yılı %-2.60 oranında düşüşle kapattı. Uzak Doğuya baktığımızda ise MCSI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %24 oranında artış gösterdi. Bu durumda elbette pandemi ile mücadele kapsamında aşılama sürecinin başlamış olması ve 2021 yılına büyük umutlarla giriliyor olmasının payı oldukça fazla. Elbette aşılama süreci kitlesel bir durum olduğundan epey zaman alacak gibi duruyor. Ancak tünelin sonu ışık ve gittikçe tünelin sonuna yaklaşıyoruz.
Risk İştahındaki Artış Doları Zayıflattı
Dolar ise küresel anlamda artan risk iştahı ile birlikte yaklaşık son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2020 yılına 97 seviyelerinden başlayan Dolar endeksi %8.24 oranında değer kaybederek yılı 89.98 seviyesinden kapattı. Euro, Dolar karşısında yılı 1.2214 seviyesinden kapattı. Poun ise Brexit sürecinin anlaşma ile sonuçlanması ile birlikte 1.3627 seviyesine kadar yükselirken bir devir de böylelikle kapanmış oldu. İngiltere ekonomisi yüksek oranda borçluluk düzeyi ile birlikte zorlu bir 2021 geçirebilir.
Altın Parıltılı Günlerine Dönme Çabasında
Altın ise bu yıl pandemi süreciyle birlikte oldukça değer kazandı. Yıla 1588 seviyesinden başlayan Altın 2020 yılına 1900 seviyesinden veda ederek yaklaşık %20 oranında değer kazandı. Küresel çapta uygulanan devasa boyutlardaki parasal ve mali teşvikler Altının yıl içerisinde rekor seviyelere ulaşmasına neden olurken, özellikle pandemi ile mücadele kapsamında bulunan aşıların resmi mercilerce onaylanması Altındaki yukarı yönlü hareketleri sınırlandırdı. Amerika’da üzerinde uzlaşılan yeni mali teşvik paketinin aralık ayında düşüş trendinde olan Altına yeni bir ivme kazandırdığını görüyoruz. Ancak artan risk iştahının riskli varlıklar olan talebi artırması bu yükseliş hareketini sınırlandırıcı bir etkide bulunabilir.
Yeni yılın ilk haftasında oldukça önemli bir veri akışı olacak. Yeni haftaya ve yeni yıla Çin İmalat PMI verisiyle merhaba diyor olacağız. Bu veriyi Almanya ve İngiltere İmalat PMI verileri takip ediyor olacak. Salı günü Almanya İşsizlik oranı değişimi ile Amerika İmalat PMI verilerine odaklanıyor olacağız. Çarşamba günü İngiltere Bileşik ve Hizmet PMI verileri ile birlikte gündem Amerika’dan açıklanacak ADP tarım dışı istihdam verisi ile dolu olacak. Aynı gün akşam 22:00’da FED toplantı tutanakları son derece önemli. Perşembe günü ise Euro bölgesi Aralık ayı TÜFE verisi ile birlikte AMC para politikası duyurusu son derece kritik. Aynı gün Amerika’dan İşsizlik başvuruları verisi bize istihdam piyasası hakkında en güncel bilgileri veriyor olacak. Akşam saatlerinde ise Amerika aralık ayı ISM imalat dışı PMI verisi açıklanacak. Cuma günü ise haftanın en önemli verisi olan Amerika aralık ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini takip ediyor olacağız.
EURUSD - Euro Yeni Yıla Kritik Seviye Üzerinde Başlıyor
Euro, yeni yıla kritik 1.2214 referans seviyesi üzerinde başlıyor. Bu seviye üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi halinde 1.2391 ve 1.2536 direnç seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.2214 referans seviyesinin kırılması durumunda ise 1.2046 ve sonrasında 1.1819 destek seviyelerini takip ediyor olacağız.
Destek: 1.2214 - 1.2046 - 1.1819
Direnç: 1.2391 - 1.2536
GBPUSD - Brexit Antlaşması Sonrası Pound Güçlü Direnç Seviyesine Kadar Yükseldi
Pound, Brexit antlaşması sonrası kritik 1.3688 direnç seviyesine kadar artış gösterdi. Bu seviye altında 4 saatlik bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1.3599 ve sonrasında 1.35417 destek seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.3688 direnç seviyesinin aşılması durumunda 1.3787 ve 1.3883 direnç seviyeleri bizim için önemli hale gelecektir.
Destek: 1.3599 - 1.3517 - 1.3392
Direnç: 1.3688 - 1.3784 - 1.3883
XAUUSD - Altın Kritik Seviyeye Yakın Seyrediyor
Altın Amerika’daki mali teşvik haberleri ile birlikte 1900 seviyesine kadar yükseldi. Ancak kritik 1904 direnç seviyesi altında kapanış yapan kıymetli madenin bu seviye altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1873 ve 1854 destek seviyelerini takip ediyor olacağız. Bununla birlikte 1904 referans seviyesinin aşılması durumunda yukarı yönlü hareketin 1932 ve sonrasında 1964 direnç seviyelerine kadar sürmesi mümkün hale gelebilir.
Destek: 1873 - 1854 - 1829
Direnç: 1904 - 1932 - 1964
Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
http://dinamikmenkul.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.