Haftalık Bülten (Gedik Yatırım)

Tüm dünya Koronavirüs salgının etkilerine odaklanmış durumda. Ülkelerden üst üste gelen teşvik ve önlem paketleri krizin ilk dalgasında dibin bulunmasını ve güçlü bir tepki yaşanmasını sağlarken, endişeler tam anlamı ile ortadan kalkmış değil. Endişelerin ne denli yüksek olduğunu son dönemdeki fiyatlamalar da gösteriyor. En son petrol fiyatlarında yaşanan çöküş, ekonomilerdeki hasarın çok daha sert ve kalıcı olabileceği endişesini yansıtıyor. Petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüş ilk olarak petrol üreticisi ülkeleri olumsuz etkilese de ekonomilerdeki toparlanmanın gecikmesi en çok gelişmekte olan ülkeleri etkileyecek gibi duruyor. Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunlarından biri bulaşıcılık etkisinin yüksek olması. Yani birinin yaşadığı sorunun diğerlerini de çok kolay bir şekilde etkisi altına alabilmesi. Son dönemde finansman sorunu yaşama ihtimali olan, ekonomisi petrol gibi emtialara dayanan ülkelerde görülen ya da görülmesi muhtemel sorunlar gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahını baskılıyor. Bu durum gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden ve diğer finansal varlıklarından çıkışa neden olurken, rezerv para özelliği bulunan ülkelerin para birimlerine ve tahvillerine ilgiyi artırıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin para birimleri arasında çok fazla dalgalanma yaşanmazken, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri rezerv para özelliği bulunan ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Salgına yönelik endişeler ve resesyon korkuları nedeniyle küresel risk iştahı ve piyasalar, şubat ayından mart ayının son haftasına kadar baskı altında kaldı. Bununla birlikte hem merkez bankaları hem de hükümetlerden ekonomileri desteklemeye yönelik atılan güçlü adımlar ile salgının yayılma hızında görülen yavaşlamaya bağlı olarak artan iyimser beklentiler, mart ayının son haftasından itibaren risk iştahını ve piyasalardaki toparlanmayı destekledi. Ancak geçen haftanın ilk yarısında petrol piyasasından yaşanan çöküş, resesyon korkularını tekrar gündeme taşıyarak risk iştahı üzerinde de baskı oluşturdu. Petrol fiyatlarındaki artan volatilite, risk iştahı ve piyasalarda dalgalanmalara neden oldu. Yine geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi 484 milyar dolarlık ek bütçeyi onayladı. AB liderleri kurtarma paketi konusunda anlaştı. Likidite koşullarının genişlemesi ve güç kazanan iyimser beklentilerin etkisiyle mart ayının son haftasından itibaren toparlanmanın izlendiği piyasalarda salgın konusundaki gelişmeler önemini ve gücünü korumaya devam ediyor. Virüs salgını ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi yakından izlenmeye devam edilecektir. Ekonomik veriler ve 2020 yılının ilk çeyreğine ait açıklanacak finansal sonuçlar da küresel resesyonun boyutu ve salgının ekonomiler üzerinde yarattığı tahribat konusunda fikir vereceğinden önemli olacaktır. Ayrıca ABD - İran arasında tekrar artış kaydeden gerilim ve petrol fiyatlarındaki seyir de takip edilecek diğer konu başlıklarıdır. Yeni haftanın ilk günleri veri akışı yönünden sakin seyrederken, 29 Nisan Çarşamba gününden itibaren veri akışları yoğunluk ve önem kazanmaya başlıyor. Yeni haftada yurt içinde dış ticaret dengesi ile yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısı ve ABD ile Euro Bölgesi'nde 2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları ile Fed ve ECB'nin faiz kararları ön plana çıkmaktadır. 1 Mayıs Cuma günü yurt içi piyasalar ile Avrupa piyasaları İşçi Bayramı nedeniyle kapalı olacaktır.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AKBNK, GOZDE TATGD, TCELL, TKFEN
 


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.