Haftalık bülten (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

Yurt içinde bu haftanın en önemli verisini Cuma günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon rakamları oluşturacak. Enflasyon Mart ayında aylık bazda %3,16 yükseliş kaydederken, yıllık enflasyon oranı ise %68,50 olarak açıklanmıştı. Piyasa beklentisi verinin aylık bazda % 3,30 ve yıllık bazda ise % 70,20 düzeyinde bir artış yaşanabileceği yönünde şekillenirken, kurum beklentimiz ise aylık bazda % 3,5 ve yıllık bazda ise % 70,32 düzeyinde bir artış yaşanabileceği yönünde. Enflasyon ana eğilimlerinde yukarı yönlü risklerin devam etmesi ile birlikte Nisan ve Mayıs döneminde artış hızında yukarı yönlü ivmelenmenin devam edebileceğini öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısı itibariyle baz etkisinin devreye girmesi ve uygulanan sıkılaştırıcı politikaların gecikmeli etkileri ile birlikte artış hızının gerileyebileceğini tahmin ediyoruz. Açıklanacak enflasyon verileri ardından TL varlık fiyatlamalarında kısa vadede oynaklık artış gösterebilir.
 Küresel piyasalar açısından haftanın en önemli verisi Cuma 15.30'da açıklanacak ABD Nisan ayı tarım dışı istihdam verisi olacak. Verinin Nisan ayında 243 bin kişilik artışa işaret etmesi bekleniyor. Önceki ay tarım dışı istihdam artışı 303 bin kişi olmuştu. İşsizlik oranının%3.8'de sabit kalması beklenirken ücret enflasyonunun en önemli göstergesi olan ortalama saatlik ücretlerde ise aylık kazanç artışının %0,3 ile sabit kalması beklenmektedir. Ortalama saatlik kazançlar baktığımızda Mart ayında aylık %0,3, yıllık %4,1 artmıştı. Beklentiler dahilindeki gelişme, FED'in önümüzdeki çeyrekte faiz artırımı yapma olasılığına dair beklentileri azaltabilir. Aynı zamanda, risk primindeki artış tahvil faizlerinin yüksek seviyelerde kalmasına yol açmaya devam edebilir.
 Haftanın bir diğer önemli gündemini ise 1 Mayıs'ta açıklanacak olan Fed faiz kararı ve Başkan Jerome Powell'ın basın toplantısında vereceği mesajlarda oluşturuyor. Piyasada beklentisi ise vadeli kontratlara göre %98’lik ihtimalle Fed'in politika faizini 22 yılın zirvesinde %5,25-%5,50 sabit tutacağı yönünde şekilleniyor. Başta Fed yetkililerinin 2024'te üç kez faiz indirimi olabileceği tahmini, piyasanın faiz indirimi beklentilerini desteklemişti. Ancak ABD tarafından aldığımız son makroekonomik veriler ile birlikte sözlü yönlendirmelerin şahin bir tona dönmesiyle faiz indirimi beklentileri ötelenmişti. Ayrıca, Başkan Powell’da son gelen verilerin ardından, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini ve politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğini açıklamıştı.

 Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Euro Bölgesi satış fiyatı beklenti endeksi Nisan'da: 5.4 (Önceki:5.6)
Euro Bölgesi sanayi güven endeksi Nisan'da -10.5 (Beklenti:-8.6 Önceki:-8.8)
Euro Bölgesi tüketici güven endeksi Nisan'da: -14.7 (Beklenti:-14.7 Önceki:-14.7)
Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi Nisan'da:95.6 (Beklenti: 96.7 Önceki: 96.3)
Euro Bölgesi hizmet sektörü güven endeksi Nisan'da 6.0 (Beklenti:6.7 Önceki:6.3)
Portekiz'de tüketici güven endeksi Nisan'da:-20.40 (Önceki:-22.60)
İtalya'da AB dışı dış ticaret dengesi Mart'ta: +5.60 milyar euro (Önceki:+6.74)
Portekiz'de iş dünyası güven endeksi Nisan'da:1.80 (Önceki:1.80)
Facebookta Paylaş