Yılın Son Haftasına Girerken Riskler Devam Etse de Olumlu Gelişmeler Moralleri Yükseltti
Geçen hafta gündem gene pandemi vakalarında görülen artışla birlikte Amerika’da mali teşvik paketi üzerinde yapılan görüşmeler ve İngiltere ve Avrupa Birliği arasında uzun bir süredir devam eden Brexit görüşmelerindeydi. Aslında bu 3 madde uzun zamandır piyasaları meşgul ediyor. Pandemi vakalarında görülen artışlar özellikle Amerika ve Avrupa bölgesinde kısıtlayıcı önlemleri de beraberinde getirirken makro ekonomik toparlanmayı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bu durum makro ekonomik toparlanmayı yavaşlatırken, istihdam, gelir ve harcama yönünden olumsuz bir tablo çiziyor. Bununla birlikte aşılama sürecinin artık resmen başlaması pandemi konusunda piyasalar geleceğe yönelik beklentilerini olumlu bir yönde etkiliyor. Ancak mevcut makro ekonomik durumun çok iç açıcı olduğunu söylemek zor. Küresel çapta pandemi ekonomileri ciddi anlamda zorlamaya devam ediyor. Bununla birlikte aşılamanın çok geniş boyutta olma gerekliliği aşılamanın etkisinin de belli bir süre zarfında görülmesine neden olacaktır. Aşılama ile ilgili oldukça olumlu deneyler açıklansa da gerçek etkisini aşılama sonrası net bir şekilde görebiliyor olacağız. Elbette bu geçiş sürecinde ekonomi politika yapıcıların ekonomilere destek olması çok önemli. Bu noktada devasa boyutlarda parasal ve mali genişlemelerin ilerleyen dönemlerde de devam etmesi olası. Amerika’da ise uzun bir süredir cumhuriyetçi ve demokrat partinin yeni mali teşvik paketi konusunda devam eden görüşmeleri artık olumlu nihayetlenmiş durumda. Ancak bu sefer de Başkan Trump’ın hane halklarına yapılacak nakit yardım oranını düşük bularak senatoya tekrar görüşmesini salık vermesi piyasaları bir miktar endişelendirse de Başkanın bu paketi veto etmesi beklenmiyor. Veto etse bile yaklaşık 1 ay sonra yeni başkan Biden’ın bu paketi onaylamasına kesin gözle bakılıyor. Piyasaların aynı zamanda gözü kulağı İngiltere ve AB arasında Brexit sürecinde antlaşmasının sağlanıp sağlanmayacağında idi. Ancak bu konuda da uzun süren görüşmelerin ardından olumlu haberler geldi. İngiltere ve AB’nin anlaşması küresel finansal yapının istikrarı açısından önemliydi. Böylelikle İngiltere AB ile yeni bir ticaret anlaşması yapmayı başardı. Bu durum da elbette küresel risk iştahının artmasına neden oldu. Ancak İngiltere’de görülen yeni tip bir korona virüsün daha bulaşıcı olduğu bilgisinin gelmesi ve aynı zamanda G.Afrika kaynaklı başka bir mutasyona uğramış virüsün bulunması risk iştahını hafta içerisinde bir miktar geri çekti. Zira mutasyona uğramış virüs karşısında mevcut aşıların işe yarayıp yaramayacağı konusunda endişeler meydana geldi. Ancak ilaç firmalarından gelen açıklamalar aşıların yeni tip korona virüsü de kapsayacak şekilde koruma sağlayacağı yönünde olunca bu durum risk iştahının daha fazla bozulmasına engel oldu.
Küresel Endekslerde Karışık Görünüm Hakim
Tüm bu gelişmelerle birlikte piyasalarda risk iştahının arttığını görüyoruz. Küresel endekslerde bu hafta bir miktar gevşeme olsa da bu durum yıl sonuna doğru yaklaşıldıkça bir miktar kar realizasyonuna bağlanabilir. MCSI küresel endeksi bu hafta yaklaşık %0.26 oranında geriledi. Bölgesel endekslerde ise Avrupa bölgesi Stoxx600 endeksi geçen hafta %0.12 oranında değer kaybetti. Amerika’ya baktığımızda ise SP500 endeksi bu hafta %0.2 oranında gerilerken, Dow Jones endeksinde %0.12’lik bir yükseliş görüldü. Nasdaq endeksi ise geçtiğimiz haftayı %0.4’lük bir artışla tamamladı. Uzakdoğu endekslerinde ise az da olsa bir gerileme görüyoruz. MCSI Asya Pasifik endeksi geçen haftayı %0.77 düşüşle tamamladı.
Dolardaki Zayıflık Devam Ediyor
Dolar ise özellikle geçen haftaki olumlu gelişmelere rağmen majör para birimleri karşısında değer kazansa da bu durum Dolardaki zayıflığı çok fazla değiştirmedi. Dolar 2017 yılından bu yana yıllık bazda en kötü performasını göstermeye oldukça yakın. Dolar endeksi bu hafta %0.33 oranında değer kazansa da son 2.5 yılın en dip seviyelerine yakın seyrediyor. Euro, Dolar karşısında bu haftayı %0.39 oranında aşağıda kapatırken, Pound Brexit antlaşmasının sağladığı pozitif etki ile beraber Dolar karşısında %0.25 oranında artış sağlamayı başardı.
Altında Parıldayacak Mı?
Altın ise bu yıl pandemi nedeniyle %24 oranında değer kazanırken, geçtiğimiz hafta %0.21 oranında değer kaybetti. Amerika’da mali teşvik paketi üzerinde sağlanan mutabakat Altının bu haftanın son işlem gününde bir miktar yukarı gitmesine neden olsa da Doların bu hafta değer kazanması Altın fiyatlarının bu haftayı düşüşle kapatmasına neden oldu. Risk iştahının artması ve riskli varlıklara olan talep Doların zayıflaması durumunda bile Altında oluşabilecek yukarı yönlü hareketler sınırlaması olası. Bununla birlikte aşılama sürecinin başlamış olması da Altında mali teşvik paketi ile ilgili olumlu gelişmelerin etkisini sınırlandırabilir.
Bu Haftaki Gündem Yılbaşı Nedeniyle Sakin
Bu hafta ise yılbaşı nedeniyle çok fazla bir veri akışı mevcut değil. Salı günü Amerika CB tüketici güveni verisini takip edeceğiz. Çarşamba günü Amerika’da aylık askıdaki konut satışları verisi gene aynı gün açıklanacak olan ham petrol stokları verisi ile oldukça önemli. Perşembe günü ise Çin aralık ayı İmalat PMI verisi ile Amerika işsizlik başvuruları verisi en güncel istihdam bilgisi sunacağı için takip listemizin başında geliyor. Cuma günü ise yılbaşı nedeniyle tatil.
EURUSD- Euro Yılın Son Haftasında Kritik Seviyenin Altında
Euro, Dolar karşısında yıl sonuna kritik seviyenin altında giriyor. Kritik 1.2214 referans seviyesinin altında kapanış yapan paritenin yeni haftada da bu seviyenin altında günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1.2046 ve 1.1819 destek seviyelerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.2214 referans seviyesinin aşılması durumunda 1.2391 ve 1.2536 direnç seviyelerini odaklanıyor olacağız.
Destek: 1.2046 - 1.1819 - 1.1744
Direnç: 1.2214 - 1.2391 - 1.2536
GBPUSD - Brexit Anlaşması Pound’a Olumlu Yansıdı
Yıl sonuna çok az bir süre kalan Brexit konusunda yapılan anlaşma Pound’a olumlu yansıdı. 1.3599 direnç seviyesine kadar yükselen paritenin bu seviyeyi aşmakta zorlandığı ve 1.3517 destek seviyesine kadar gerilediğini izledik. Bu seviye üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda dikkatimizi yeniden 1.3599 direnç seviyesine veriyor olacağız. Buna karşın 1.5317 referans seviyesinin kırılması durumunda 1.3392 destek seviyes bizim için önemli hale gelecektir.
Destek: 1.3517 - 1.3392 - 1.3313
Direnç: 1.3599 - 1.3688 - 1.3784
XAUUSD - Altında Amerika Mali Teşvik Etkisi
Altın Amerika’dan gelen olumlu mali teşvik haberleriyle bir miktar moral buldu diyebiliriz. Geçen haftayı kritik 1873 destek seviyesinin üzerinde kapatan Altın bu seviye üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1904 direnç seviyesini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1873 referans seviyesinin kırılması durumunda 1854 destek seviyesi takibimizde olacaktır.
Destek: 1873 - 1854 - 1829
Direnç: 1904 - 1932 - 1964
Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
http://dinamikmenkul.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.