Haftalık Bülten (Dinamik Menkul Değerler )

Haftalık Bülten-FED Küresel Piyasaları Şekillendirdi
FED Haziran toplantısında politika faiz oranında bir değişikliğe gitmeyerek %2.25 - %2.50 bandında sabit tuttu ancak artan ticaret gerilimine ve zayıf enflasyona vurgu yapan FED, gelecekte ekonomik görünümle alakalı belirsizliklere dayanarak olası faiz indirimlerini işaret etti. FED'in karar metninden ise para politikası için "sabırlı" duruş ifadesi çıkarıldı. FED Başkanı Powell ''Faiz indirimi öngörmeyen katılımcılar bile ekonominin desteklenmesi için nedenlerin şu anda daha güçlü olduğunu ifade ettiler.Enflasyon beklentilerinde düşüş gelecekte faiz indirimi olasılığını artıran faktörlerden biri.'' açıklamasını yaptı. Powell, "Olası faiz indiriminin ölçüsünü henüz tartışmadık, faiz indirimi gelen verilere ve risk görünümüne bağlı olacaktır" dedi. Faiz kararının ardından ABD endeksleri değer kazanırken dolar endeksi değer kaybetti. Hafta başında ise ABD Başkanı Trump'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ''Çin devlet başkanı Xi ile çok iyi bir telefon görüşmesi yaptım.Çin Devlet Başkan Xİ ile G-20 zirveside görüşeceğim.'' ifadelerini kullanmasının ardından piyasalarda olumlu bir hava oluştu.ABD'de bu hafta açıklanan önem derecesi yüksek verilere bakacak olursak, ABD inşaat izinleri mayıs ayında 1.294M ile beklentilerin altında açıklandı. Ham petrol stokları ise -3.106M ile beklentilerin altına kalması nedeniyle ham petrol fiyatlarında yükseliş gözlemlendi.Philadelphia Fed İmalat Endeksi haziran ayında 0.3 ile beklentileri karşılayamadı.İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları ise 216k ile beklentilerin altında kalarak olumlu sinyaller verdi.
Avrupa tarafında ise ECB'nin yıllık konferansında konuşan Draghi ek parasal genişlemeye gidilebileceğini açıkladı.Draghi, "İyileşme olmaz, enflasyon bizim hedeflediğimiz seviyeye sürdürülebilir şekilde dönmez ise, ek teşvikler gerekli olur" dedi. Draghi'nin güvercin tutumunun ardından paritede sert düşüş yaşanmasının ardından ABD başkanı Trump''Draghi az önce yeni teşvik adımları atabileceklerini açıkladı ve bu açıklama hemen euroyu dolar karşısında düşürdü. Draghi'nin açıklamalarıyla az önce olduğu gibi euronun değer kaybı, onların dolara karşı rekabetlerini adil olmayan biçimde kolaylaştırıyor. Bunu Çin ve diğerleri gibi uzun yıllardır yapıyorlar.'' ifadeleriyle Draghi'yi eleştirdi. İngiltere Merkez Bankası(Boe) faiz oranlarına bir değişikliğe gitmeyerek %0.75 te sabit bıraktı.Diğer bir faiz oranı kararı ise Japonya Merkez Bankasından gelirken, Merkez Bankası faiz oranını -%0.1 oranında sabit tuttu.Japonya Merkez Bankası ayrıca geleceğe dönük sözlü yönlendirmesini de değiştirmedi.Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı haziran ayında -21.1 ile beklentilerin oldukça altında kaldı. Euro bölgesi mayıs ayı TÜFE verilerine baktığımız zaman yıllık bazda %1.2 beklentilere paralel aylık bazda ise %0.1 olarak açıklandı. İngiltere mayıs ayı TÜFE verileri ise yıllık bazda %2.0 aylık bazda %0.3 ile beklentilere paralel açıklandı.İngiltere parekende satışlar mayıs ayında aylık bazda -%0.5 beklentilere paralel yıllık bazda ise %2.3 ile beklentilerin altında açıklandı. Almanya İmalat PMI verisi 45.4 ile beklentilerin üzerinde açıklanmış olsada 50 referans seviyesinin altına kaldığı için Almanya ekonomisi için pek olumlu sinyaller vermedi. Euro bölgesi İmalat PMI verisi ise 47.8 ile hem beklentilerin altında hem de 50 referans seviyesinin altında olumsuz sinyaller verdi.
Draghi'nin ve Powell'ın gelecek dönemde faiz indirimi sinyalleri vermesi ardından ons altın son beş buçuk yılın zirvesini gördü. Endeksler ise faiz indirim beklentileri ve ticaret savaşlarındaki olumlu gelişmelerin ardından risklerin azalması ile son ayların en yüksek seviyelerini gördü. Bu gelişmeler doğrultusunda gelişmekte olan para birimleri değer kazanırken, dolar endeksi ise 96.22 seviyesinin altına kadar geriledi.
Yurt içi piyasalarda ise Moddy's Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1' e düşürdü ve görünümü negatif olarak değiştirdi.S-400 krizinin hala devam ediyor olması ve Trump'ın 3 ayrı yaptırım paketi uygulamayı düşündüğü haberleri TL varlıklardaki baskıyı arttırdı. ABD'nin Türkiye'ye uygulayabileceği yaptırımların arasında F-35 satışının durdurulması ve Türkiye'nin savunma sistemi sektöründeki bazı şirketlerin CAATSA kapsamına değerlendirilebileceği yer almaktadır.Yaptırımların sonucu olarak bu şirketler ABD'den yedek parça alamayacak ve ABD'nin finansal sistemine erişimi kesilerek herhangi bir satışta bulunamayacak.Cumhurbaşkanı Erdoğan ise perşembe günü yaptığı açıklamada yaptırımlar hakkında ''Bu tür yaptırımlar olacağına hiç ihtimal vermiyorum.Trump'a böyle bir yaptırımı uygun buluyor musunuz diyeceğim'' dedi. TCMB ise piyasaya yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla piyasa yapıcı bankaların likitide imkanı kullandırılmasına karar verdi.Bu faizi politika faiz oranından 100 baz puan altı olarak belirledi.Merkez Bankası PPK toplantı özetinde parasal sıkılaştırmanın etkilerinin enflasyondaki düşüşü desteklediği vurgulandı.. Cari dengede iyileşmenin sürmesi beklentilerinin altı çizilirken sıkı duruşun korunmasına karar verildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in gelişen piyasalara ilişkin Londra'da düzenledği toplantıda yatırımcılara sunum yapan kuruluşun Yönetici Direktörü Edward Parker, '' Türkiye'de enflasyonun düşünün önümüzdeki aylarda baz etkileriyle hızlanmasını bekliyoruz.'' ifadesini kullandı.Yurt içinde açıklanan verilere baktığımızda ise bütçede açık artmaya devam ediyor. Merkez yönetim bütçesi mayıs ayında 12 Milyar TL'lik açık verirken ilk 5 aydaki açık 66.5 milyar TL'ye ulaştı.İşsizlik oranı mart ayında %14.7 den %14.1 e gerileme kaydeti. Sanayi üretimi Nisan ayında aylık bazda %1 yıllık bazda %4 daralma gösterdi. Parekende satışlar ise nisan ayında aylık bazda %1.8 ve yıllık bazda %6.9 daralma gösterdi. Bist100 haftayı kazançla kapatırken, Kur ise TL lehine fiyatlandı.
Gelecek hafta önem düzeyi verilere baktığımız zaman ;
24 Haziran 2019, Pazartesi
Türkiye Kapasite Kullanım Oranı (Önceki: %76.3)
Türkiye İmalat Güveni (Önceki: 98.9)
İngiltere Enflasyon Raporu Açıklaması
25 Haziran 2019, Salı
ABD Conference Board (CB) Tüketici Güveni (Beklenti: 132.0 / Önceki: 134.1)
ABD Yeni Konut Satışları (Beklenti: 680K / Önceki: 673K)
26 Haziran 2019, Çarşamba
Yeni Zelanda Faiz Oranı Kararı (Beklenti: %1.50 / Önceki %1.50)
ABD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Beklenti: %0.2 / Önceki: %0.0)
27 Haziran 2019, Perşembe
ABD Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(Çeyreklik) (Beklenti: %3.1 /Önceki: %3.1)
ABD Askıdaki Konut Satışları (Önceki: -%1.5)
28 Haziran 2019, Cuma
Türkiye Ticaret Açığı (Önceki: -2.98B)
İngiltere Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (Yıllık) (Beklenti: %1.3 / Önceki: %1.8)
İngiltere Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (Çeyreklik) (Beklenti: %0.2 / Önceki: %0.5)
Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (Beklenti: %1.3 / Önceki: %1.2)
verilerini takip edeceğiz.
EURUSD
Hafta başında Draghi'nin güvercin tutumu açıklamalarından sonra yaşadığı değer kaybıyla 1.1220 ana destek seviyesinin altına kadar baskılanan parite FED'in faiz oranı kararıyla tekrar değer kazanarak haftayı 1.1355 seviyesinin üzerinde kapattı. Paritenin önümüzdeki hafta bu seviyenin destek konumunu sağlamlaştırması durumunda euro lehine iştah artarak devam edebilir. Bu durumda 1.1406 ve 1.1450 seviyeleri gündemimize gelebilir. Ancak önem derecesi yüksek 1.1355 seviyesi altına yaşanabilecek geri çekilmelerde kar satışları gözlemlenebilir. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi halinde ise 1.1335 ve 1.1314 takip edeceğimiz destek seviyeleri olacak. Ancak paritede 1.1220 ana destek seviyesi korunduğu sürece algının euro lehine kalmaya devam edeceğini unutmamak gerektiğini düşünüyoruz.

Destek: 1.1355 - 1.1314 - 1.1220
Direnç: 1.1406 - 1.1450 - 1.1508

GBPUSD
Haftalık bazda değer kazanan sterlin dolar paritesi haftayı 1.2668 kritik seviyesinin üzerinde kapattı. Parite bu seviyenin üzerinde işlem görmeye devam ettiği sürece yukarı yönlü algının güçlenerek artış göstereceğini düşünmekteyiz. Böyle bir durumda takip edeceğimiz ilk seviye 1.2768 direnci olacak . Bu seviyenin aşılması durumunda ise 1.2807 direnç seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Ancak hafta boyunca kademeli olarak değer kazanan paritede önümüzdeki hafta kar satışları görülmesi durumunda 1.2723 destek seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin altına yaşanacak geri çekilme durumunda ise 1.2668 ana destek seviyesini yakından takip edeceğiz.Bu seviyede yaşanabilecek bir kırılma satıcılı seyrin güçlenerek 1.2607 ve 1.2529 seviyelerini karşımıza çıkarabilir.
Destek: 1.2723 - 1.2668 - 1.2607
Direnç: 1.2768 - 1.2807 - 1.2834

ALTIN
Haftaya 1338 ana destek seviyesinin üzerinde başlayan değerli metal Trump-Xi görüşme haberinden sonra geri çekilme kaydetsede, Draghi'nin ve Powell 'in güvercin tutumda açıklamalarının ardından sert yükseliş göstererek 1365 kritik direncini aşmıştı. Son olarak körfezde ABD ve İran arasındaki gerilimin tırmanması altın fiyatlarının son 5 buçuk yılın rekorunu kırmasına neden oldu. 1414 ana direnç seviyesine kadar yükseliş gösteren değerli metal kısmi bir geri çekilme kaydederek 1394 seviyesinin üzerinde dengelenerek haftayı kapattı. Ons altın 1394 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ettiği sürece yukarı yönlü algının devam edeceğini belirtmek isteriz. Böyle bir durumda 1402 ve 1414 ana direnç seviyesi karşımıza çıkmaktadır. 1414 kritik seviyesinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ons altın lehine fiyatlamalar ivmesini arttırarak 1437 kritik direncine doğru genişleyebilir. Ancak geçtiğimiz hafta sert yükseliş gösteren değerli metalde kar satışlarının görülmesi durumunda 1394 kritik seviyesini takip edeceğiz. Bu seviyenin altına yaşanacak geri çekilmelerde ise 1377 ve 1365 ana desteği gündemimize gelmektedir. 1365 ana destek seviyesi korunduğu sürece olası geri çekilmeler bu seviye ile sınırlı kalarak tekrar altın lehine fiyatlamaların görüleceğini düşünmekteyiz.
Destek: 1394 - 1377 - 1365
Direnç: 1402 - 1414 - 1437

CRUDE
Geçtiğimiz haftaya 51.95 seviyesinden aldığı destekle giriş yapan ham petrol 54.14 kritik seviyesini aşarak yukarı yönlü işlemlerini 57.88 kritik direncinin hemen altına kadar genişletti. Ancak haftayı 57.88 ana direnç seviyesinin altında kapatan ham petrol bu seviyenin altında kaldığı sürece aşağı yönlü potansiyelin artış göstereceğini belirtmek isteriz. Bu durumda 57.28 destek seviyesini takip edeceğiz. Bu seviyenin altına yaşanacak geri çekilmelerde 56.07 ve 56.05 destekleri karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyelerin kırılması durumunda ise 55.43 ve 54.14 ana destek seviyesi karşımıza çıkmaktadır. 54.14 kritik destek seviyesinin korunması durumunda satıcılı seyir bu seviye ile sınırlı kalarak ham petrolde tepki alımları gözlemlenilebilir. İkinci bir senaryo ise bu ham petrol bu hafta yaşadığı eğer kazancını gelecek haftaya taşıdığı sürece 57.88 ana direnç seviyesini takip edeceğiz. Bu seviyenin aşılması durumunda yukarı yönlü algı artarak 59.01 ve 60.38 dirençleri karşımıza çıkabillir.
Destek: 56.67 - 55.43 - 54.14
Direnç: 57.88 - 59.01 - 60.38

USDTRY
Geçtiğimiz hafta TL lehine fiyatlanan kur 5.7553 destek seviyesine kadar gerileme kaydetmiş olsada cuma günü alıcıların piyasaya girmesiyle 5.7978 ana direnç seviyesinin üzerinde haftayı kapattı. Gelecek hafta 5.7978 seviyesinin üzerinde yukarı yönlü işlemlerde 5.8715 ve 5.9596 dirençlerini takip edeceğiz. Bu seviyelerin aşılması durumuna ise 6.0268 ana direnç seviyesi güncelliğini korumaktadır. Bu kritik seviyenin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda yukarı yönlü potansiyel güçlenerek artış gösterebilir. Böyle bir durumda 6.1328 direnci karşımıza çıkabilir. Ancak bu hafta kur üzerindeki TL lehine fiyatlamaların önümüzdeki haftaya taşınması durumunda 5.7978 desteği güncelliğini korumaktadır. Bu seviyenin kırılması ve altında 4 saatlik bazda kapanışların gerçekleşmesi durumunda 5.7553 ve 5.7080 destekleri karşımıza çıkabilir.
Destek: 5.7978 - 5.7553 - 5.7080
Direnç: 5.8715 - 5.9596 - 6.0268


Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
https://dinamikmenkul.com/
https://analiz.dinamikmenkul.com/


***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş