Haftalık bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta odak ABD tarım dışı istihdam verilerinde bulunuyor...

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ABD'de 2Ç24 final büyüme verileri ile ağustos ayı kişisel tüketim harcamaları takip edildi. ABD ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde %3,0 ile tahmini verilere paralel bir büyüme kaydetti. Fed'in enflasyon hedeflemesinde ve dolayısıyla politika karalarında yakından takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) ağustos ayında yıllık %2,7 artış ile beklentilere paralel gerçekleşti. Ayrıca Fed üyelerinden gelen açıklamalar izlendi. Fed üyesi Goolsbee yumuşak iniş beklentisi ile gelecek yılda daha fazla faiz indirimi beklendiğini, Bostic ise nötr faiz oranına doğru hızlı bir koşturma içinde olmadıklarını belirtti. Kashkari ise Fed'in son faiz indirimini desteklediğini belirtip, enflasyonda önemli ilerlenme ve işsizlikte artış riski göz önüne alındığında Fed'in son faiz indiriminin doğru bir karar olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,35 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvillerinde hafta kapanışı %3,75'ten gerçekleşti. Fed'in 50 baz puanlık indirime gitmesinin ardından rekor tazelemeye devam eden Ons altında haftalık kazanç %1,38 olarak gerçekleşti. Hafta içinde genel olarak düşüş eğiliminde olan brent petrol ise haftayı %2,84 değer kaybı ile tamamladı. ABD borsalarında geçtiğimiz hafta yön alıcılı seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %0,62, Dow Jones %0,59 Nasdaq %0,95 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD'de tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi'nde ÜFE verileri, Almanya'da öncü TÜFE verileri, İngiltere'de 2Ç24 büyüme final verileri, Japonya'da işsizlik oranı, yurt içinde ise eylül ayı enflasyon verileri takip edilecek. 30 Eylül Pazartesi BIST'te işlem gören şirketlerin konsolide finansal sonuçlarını son gönderme tarihi.

ABD'de bu hafta Fed'in faiz indiriminin ardından gelecek ilk işgücü piyasası verisi olan tarım dışı istihdam verisi gündemin odağında olacak. Fed'in indirimlerinin hızı ve miktarı açısından işgücü piyasası verileri yakından takip edilecektir. Tarım dışı istihdam verisinden önce ise iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS), ADP özel sektör istihdamı ve eylül ayı final PMI verileri takip edilecek. Tarım dışı istihdamın eylül ayında 144bin artış göstermesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam ile aynı birlikte takip edilecek olan ortalama saatlik kazançlarda aylık %0,3 artış beklenirken, işsizlik oranının %4,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. ADP özel sektör istihdamında ağustos ayı beklentisi 124bin, Açık iş imkanlarında ise beklenti 7,640mn seviyesinde bulunuyor. Ayrıca eylül ayı final verileri izlenecek olan S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI beklentileri sırasıyla 54,0, 55,4 ve 47,0 seviyesindedir. ABD'de ayrıca ISM hizmet ve imalat PMI, Chicago PMI, Dallas Fed imalat endeksi, haftalık işsizlik başvuruları ve ağustos ayı fabrika siparişleri takip edilecek. ISM hizmet ve imalat PMI verilerinde eylül ayı beklentisi sırasıyla 51,6 ve 47,2 puandadır. Chicago PMI'ın ayrıca 46,1 puanda gerçekleşmesi öngörülüyor. Öte yandan fabrika siparişlerinde ağustos ayında %0,1 artış bekleniyor. Fabrika siparişleri temmuz ayında %5 artış göstermişti
 
Euro Bölgesi'nde bu hafta S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI eylül ayı final verilerinin yanında ağustos ayı ÜFE verileri, eylül ayı öncül TÜFE verileri ve işsizlik oranı takip edilecek. Eylül ayı PMI verilerinde bileşik, hizmet ve imalat beklentileri sırasıyla 48,9, 50,5 ve 44,8 puanda bulunuyor. Öte yandan eylül ayı öncül verilerinde TÜFE'nin yıllık %1,90 artış göstermesi beklenmekteyken, çekirdek TÜFE'nin ise %2,7 olacağı öngörülüyor. Ağustos ayı işsizlik oranının ise %6,40 seviyesinde sabit kalması beklenmektedir. Almanya'da S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI eylül ayı final verileri ve öncül TÜFE verileri veri gündemini oluşturuyor. S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI eylül ayı beklentilerini sırasıyla 47,2, 50,6 ve 40,3 puanda bulunmaktadır. Eylül ayı öncül TÜFE verilerinin ise aylık %0,1 artış göstermesi beklenmektedir.
İngiltere'de bu hafta S&P Global Bileşik, hizmet ve imalat PMI eylül final verileri takip edilecek. Ayrıca 2Ç24 final büyüme verileri de gündemin odağında. Birleşik Krallık ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik %0,6, yıllık %0,9 büyüme kaydetmesi beklenmektedir. S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI verilerinde ise beklentiler sırası ile 52,9, 52,8 ve 51,5 puanda bulunmaktadır. Çin'de bu hafta piyasalar çoğunlukla tatil nedeniyle kapalı seyredecek. Japonya'da hizmet ve imalat PMI eylül ayı final verileri, ağustos ayı sanayi üretimi öncül verileri, perakende satışlar, işsizlik oranı ve sanayi üretimi takip edilecek. Hizmet ve imalat PMI verilerinde beklentiler sırasıyla 53,9 ve 49,6 puandadır. İşsizlik oranının ise %2,60 olması bekleniyor, temmuz ayında işsizlik oranı %2,70 olmuştu. Ayrıca eylül ayı verisi takip edilecek olan hanehalkı güveninin 37,1 puan olması bekleniyor. Ağustos ayında hanehalkı güveni 36,7 puandaydı.

Yurt içinde bu hafta gözler enflasyon verilerinde olacak. Ayrıca TCMB'nin yayımladığı Aylık fiyat gelişmeleri raporu, İTO İstanbul enflasyonu, hizmet ÜFE, genel yönetim bütçe dengesi, ağustos ayı aylık para ve banka istatistikleri, reel efektif döviz kuru ve İSO imalat PMI da takip edilecek veriler arasında. Bu Pazartesi ayrıca BIST'te işlem gören şirketlerin konsolide finansal sonuçlarını son gönderme tarihi.

TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu, Ağustos 2024'te aylık %2,47 artarken, yıllık bazda %61,78'den % 51,97'ye gerilemişti. Foreks anketine göre eylül ayında TÜFE'nin aylık %2,20, yıllık %48,27 artış göstermesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE'de ise beklentiler aylık %2,42, yıllık %47,46 artış olacağı yönünde. Ağustos ayında ÜFE yıllık %35,75 arttı, aylık %1,68 arttı. Hizmet ÜFE 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %4,00 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %43,48 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,77 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %79,05 artış gösterdi. İTO İstanbul enflasyonu ise ağustos ayında aylık %1,73, yıllık %61,57 artış gösterdi.

Ağustos ayı için TCMB tarafından yayımlanan aylık fiyat gelişmeleri raporuna göre, Yıllık enflasyon yüksek bazın da etkisiyle ana gruplar genelinde düşmeye devam ederken, aylık fiyat artışı gıda grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla zayıfladı. Gıda fiyatları uzun bir aradan sonra aylık bazda geriledi, bu gelişmeyi taze meyve ve sebze kalemi başta olmak üzere işlenmemiş gıda alt grubu sürükledi. Enerji fiyatlarındaki artışta doğal gaz mesken tarifelerinde yapılan düzenleme belirleyici olmuştur. Temel mal grubu aylık enflasyonu önceki aylara kıyasla bir miktar yükselse de görece ılımlı seyrini sürdürmüştür. Hizmet grubunda, ulaştırma hizmetleri ile zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi güçlü eğitim gibi kalemler öncülüğünde, aylık fiyat artışları gücünü korumuştur. Üniversite eğitim ücretleri yüksek bir oranda artarken, bu yıl kayıt tarihlerine bağlı olarak söz konusu artışın kademeli bir şekilde ağustos ayı itibarıyla endekse yansımaya başlaması, hizmet grubu aylık enflasyonunu yukarıya çeken bir unsur oldu. Tüm göstergeler birlikte incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminin kayda değer bir değişiklik sergilemediği değerlendirildi. Ayrıca ağustos ayında Reel efektif döviz kuru TÜFE bazlı 62,34, Yİ-ÜFE bazlı ise 92,75 oldu. Böylece TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, beş ay sonra ilk kez düşüş gösterdi. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Temmuz'da 62,90 ile Mart 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.