Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

ABD’de istihdam verileri, Yurtiçinde ise Büyüme ile Enflasyon öne çıkıyor…

Bu hafta ABD’de istihdam verileri ve küresel çapta açıklanacak olan sektörel PMI’ların veri akışı takip edilecek. Özellikle Çin’den gelecek veriler önem arz ediyor. Son iki ay 50 puanlık eşik değerin altında kalarak daralma gösteren imalat sektöründe mayıs ayında da daralma bekleniyor. Çin’de karantina önlemlerinin azalması, reel sektöre verilen destekler ve Çin Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ile ikinci çeyrekte büyüme sağlanmak isteniyor. ABD’de ise bu hafta tarım dışı istihdamı ile işgücü verileri öne çıkıyor. Tarım dışı istihdamda beklenti Mayısta 320 bin seviyesinde bulunurken, gerçekleşmesi halinde bu yılki en düşük aylık büyüme sağlanmış olacak. İşsizlik oranının, işgücü sıkıntısının yarattığı yüksek ücretler sayesinde %3,50’ye gerileyeceği tahmin ediliyor. İstihdam verileri dışında 14- 15 Haziranda gerçekleşecek FOMC yaklaşırken, Fed üyelerinin hafta boyunca sözlü yönlendirmeleri takip edilecek. ABD borsalarında ise cuma günü gelen ekonomik veriler beklentilerde iyimserlik yarattı. Bu sayede son 10 yıldaki en uzun düşüş serisi bitmiş oldu. ABD enflasyonunda zirvenin görülmüş olabileceği piyasalarda öne çıkarken, eylül ayıyla birlikte para politikasındaki sıkılaşmanın yavaşlayabileceği beklentileri oluştu. Euro bölgesinde mayıs ayı TÜFE’nin final verileri bu hafta yayımlanırken, manşet enflasyonun %7,70 ile yeni zirve yapması bekleniyor. Açıklanacak enflasyon, gelecek hafta 9 Haziranda gerçekleşecek ECB toplantısında bankanın para politikasını etkileyebilir. Yurt içinde ise bu hafta ilk çeyrek büyüme verileri ve mayıs ayı enflasyonu öne çıkıyor. Piyasa beklentisi medyan tahmini ilk çeyrekte %7,10 büyüme öngörüyor. Yıllık bazda %70’e ulaşan TÜFE’de ise yükselişin devam etmesi bekleniyor. Geçtiğimiz cuma günü Borsa İstanbul’da ve döviz kurlarında, hafta sonu yeni finansal enstrüman açıklanabileceğine dair oluşan belirsizlik sebebiyle satış baskısı görülmüştü. Bu hafta bu belirsizliğin şimdilik ortadan kalkması, açıklanacak büyüme, enflasyon oranları ve ABD borsalarında oluşan dipten dönüş sinyallerinin etkisiyle piyasalarda pozitif seyir görülebilir.


ABD’de bu hafta istihdam verileri ile birlikte Fed üyelerinin konuşmaları öne çıkıyor. Haftanın ilk günü piyasalar kapalı olurken, akşam saatlerinde Fed üyesi Waller’ın konuşması yer alıyor. Çarşamba günü tarım dışı istihdamın öncü verisi olarak takip edilen ADP özel sektör istihdamı ve açık iş ilanlarındaki değişimler takip edilecek. ADP istihdamının mayısta 280 bin ile önceki ayın üzerinde yer alması bekleniyor. Aynı günün akşamında her FOMC’den 15 gün öncesinde yayımlanan Bej kitap raporu yayımlanacak. Raporda Fed üyelerinin bölgelerine dair ekonomik değerlendirmeler ve görüşleri yer alıyor. Bir sonraki FOMC tarihi 14-15 tarihlerinde gerçekleşecek. Toplantıda 50 baz puanlık faiz artışının sürpriz olmayacağı düşünülüyor. Çarşamba günü FED üyesi Bullard ve Williams’ın konuşmaları da piyasaların gündeminde olacak. Perşembe günü açıklanacak haftalık işsizlik başvurularının 210 bin ile önceki haftaya paralel olması bekleniyor. Haftanın son işlem günü ise tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı yayımlanacak. Nisanda 428 bin olan verinin mayısta 320 bin kişi olması bekleniyor. İşsizlik oranının yüksek ücretlerin desteğiyle %3,50’ye gerilemesi bekleniyor. Mayıs ayı CB tüketici güveninin ise 3,4 puan azalarak 103,9 seviyesine ineceği tahmin ediliyor. Her ayın ilk günü olduğu gibi bu hafta sektörel PMI’lar da yayımlanırken, ikinci çeyrek büyümeye dair erken sinyaller verecek.

Euro bölgesinde haftaya tüketici ve sanayi güven endeksleri ile başlanırken, salı günü mayıs ayı tüketici enflasyon oranları haftanın ana gündemini oluşturacak. Bölgede yıllık TÜFE’nin yıllık %7,4’tan %7,70’e yükselerek yeni rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Çarşamba günü ECB Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek. ECB Başkanı Lagarde, son dönemlerde yaptığı açıklamalarda varlık alımlarının temmuz ayında bitirilmesinin ardından üçüncü çeyrekte birden fazla faiz artışı olabileceğinin sinyallerini vermişti. Bu açıklamaların ardından EUR/USD paritesinde son bir ayın en yüksek seviyeleri test edildi. Lagarde negatif faiz bölgesinden çıkacaklarını belirtirken, faiz artışının kaç baz puan ile başlayacağına dair vereceği mesajlar piyasalar açısından önemli olacak. ECB’nin toplantısı gelecek hafta 9 haziranda gerçekleşecek. Perşembe günü ise Euro bölgesi ÜFE’de yayımlanırken, beklenti yıllık bazda %38,60, aylık bazda %2,30 oranında yer alıyor. Cuma günü yayımlanacak perakende satışların nisan aylık %0,40 artması bekleniyor.

Asya tarafında bu hafta Çin’den gelecek resmi imalat ve Caixin imalat PMI, imalat dışı PMI rakamları önemli olacak. Çin’de imalat sektörü geçtiğimiz ay daralma yönünde hareket etmişti. Mayıs ayında da hükümet destekleri ve karantina önemlerinin azalmasına rağmen, imalat PMI’ın 50 puanlık eşik değerin altında kalması bekleniyor. Çin’de cuma günü piyasalar kapalı olacak. Japonya’da nisan ayı sanayi üretimi ve işsizlik oranları ile sektörel PMI’lar öne çıkıyor. Salı günü yayımlanacak sanayi üretiminde aylık bazda -0,20% oranında daralma bekleniyor. Aynı dönemde perakende satışlarda ise aylık %2,60 oranında önemli oranda bir büyüme tahmin ediliyor. İşsizlik oranında %2,60 ile değişiklik beklenmiyor. Çarşamba günü ilk çeyrek sermaye harcamalarında değişim ile birlikte imalat PMI sonuçları da yayımlanacak. Nisanda Japonya’da imalat sektörü 53,2 puan ile büyüme kaydetmişti.

Yurt içinde bu hafta Salı günü 2022 yılı ilk çeyrek büyüme verileri ve Cuma günü mayıs ayı enflasyon oranları haftanın ana gündemini oluşturacak. Foreks anketine göre piyasanın medyan tahmini ilk çeyrekte yıllık bazda %7,10 büyüme yönünde oluştu. 2022 yılı için medyan büyüme beklentisi %3,2, ortalama tahmin ise %3,3’de bulunuyor. Salı günü aynı zamanda ayın son iş günü olması sebebiyle nisan ayı dış ticaret istatistikleri takip edilecek. Mayıs ayı enflasyon oranları ise Cuma günü hafta biterken TÜİK Tarafından yayımlanacak. Nisan ayında TÜFE yıllık %69,97, aylık ise %7,25 olarak gerçekleşmişti. ÜFE yıllık %121,82’ye yükselirken, ÜFE-TÜFE makası da 50 puanı aşarak rekor kırdı. Mayıs ayında TÜFE’de aylık beklenti %6 artış şeklindedir. Enflasyonun beklentiler ve üzerinde gelmesi halinde, enflasyona karşı alternatif getiri aracı olarak görülen Borsa istanbul’a destek verebilir. Çarşamba günü imalat sektörü PMI verileri, Perşembe ise haftalık para, banka ve menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. İmalat PMI nisanda 49,2 ile daralmaya işaret etmişti. TCMB istatistiklerinde ise yerlilerin döviz hareketleri ve yabancıların hisse senedi işlemlerindeki değişimler öncelikli olarak takip edilecek.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 63369,5 milyon TL artıda
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 150609,0 milyon TL
İSVİÇRE'DE KOF GÜVEN GÖSTERGESİ MAYIS'TA: 96.8 (BEKLENTİ:102.3 ÖNCEKİ:101.7)
İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, yarın Dubai'de bir serbest ticaret anlaşması imzalayacak - İsrail Ekonomi Bakanlığı
BIST 100 ENDEKSİ HAFTAYA %1.15 YÜKSELİŞLE 2466,88 PUANDAN BAŞLADI
İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: İSPANYA, RUSLARA KARŞI YENİ YAPTIRIM PAKETİNİ DESTEKLİYOR
Facebookta Paylaş