Bu hafta Fed yetkililerinin açıklamaları ile Euro Bölgesi enflasyonu takip edilecek...
Piyasalarda bu hafta küresel çapta final Satınalma Yöneticileri Endeksleri (PMI), ABD’de Conference Board (CB) Tüketici Güveni ile Dayanıklı Mal Siparişleri, Euro Bölgesinde öncü TÜFE ile yurt içerisinde 4Ç22 ve yılın tamamına ilişkin GSYH ile Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları takip edilecek veriler arasında yer alıyor. PMI verileri, ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip ediliyor. Küresel ölçekte enerji maliyetlerinde tekrardan Rusya - Ukrayna savaşı öncesi seviyelerin görülmesi, enflasyonda zirvenin gerilde bırakıldığı ve tedarik zincir sorunlarında iyileşme sonrası Ocak’ta Euro Bölgesinde Bileşik ve Hizmet PMI rakamları 50 eşik değerin üzerine yükseliş kaydetti. Geçtiğimiz hafta takip edilen öncü rakamlarda genel olarak imalat PMI’lar beklentilerin altında kalırken, Bileşik ve Hizmet PMI’lar 50 eşik değerin üzerinde büyümeye işaret etti. Final rakamların bu hafta öncü verilere paralel olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.
ABD’de Tarım Dışı İstihdam (TDI) ile başlayan satıcılı seyir enflasyon rakamları ve Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) enflasyonun beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi ile ivmesi kazandı. Makro ekonomik veriler sonrasında dolar endeksi (DXY) Ocak ayı başından bu yana en yüksek seviye olan 105 üzerine yükseliş kaydederken, ABD 10 yıllık tahvil getirileri %3,9760’ı test etti. DXY’nin 105,32 ve ABD’de 10 yıllık tahvil faizinde %3,9760’ın test edilmesi hafta içerisinde riskli varlıklar olan hisse senetleri, değerli madenler ve pariteler üzerinde baskı oluşturdu. Küresel piyasalarda bu hafta makro ekonomik gelişmeler sonrası DXY’de 105,70 ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde psikolojik %4,0 üzerine geçilip geçilemeyeceği yakından takip edilecek. ABD’de bu hafta makro ekonomik veri akışının bir önceki haftaya göre sakin geçmesi bekleniyor. Bu hafta ABD’de tüketimin performans ölçüsü olarak izlenen dayanıklı mal siparişleri ile tüketicilerin durumlarını yansıtmaları açısından yakından takip edilen Conference Board (CB) Tüketici Güveni öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Dayanıklı mal siparişleri Aralık’ta %2,5 olan beklentilerin üzerinde %5,6 artış kaydederken, bu Temmuz 2020’den bu yana görülen en yüksek artış oldu. 27 Şubat Pazartesi TSI 16:30’da açıklanacak Ocak ayı dayanıklı mal siparişlerinin -4,0% düşüş göstermesi bekleniyor. Dayanıklı mal siparişlerinde beklentilerin aksine büyüme görülmesi halinde dolar endeksinde yukarı yönde değer kazanımları görülebilir. ABD’de hafta içerisinde takip edilecek bir diğer veri ise tüketicilerin durumlarını yansıtmaları açısından takip edilen Conference Board (CB) Tüketici Güveni yer alıyor. CB tüketici güveni Ocak’ta 109 olan beklentilerin altında 107,1 olarak gerçekleşti. 28 Şubat Salı günü TSI 18:00’de açıklanacak Şubat ayı CB tüketici güveninin 108,5’e yükseliş kaydetmesi bekleniyor. FOMC tutanaklarında bazı Fed üyelerinden 50 baz puan faiz artış sinyali ve Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu PCE enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi sonrası ABD’nin üç majör endeksi haftayı düşüşle tamamladı. Haftayı Dow Jones -2,99%, S&P500 -2,67% ve Nasdaq -3,33% değer kaybetti. Bu yıl başından bu yana görülen en büyük haftalık kayıp olarak kayıtlara geçti.
Euro Bölgesinde bu hafta içerisinde Şubat ayına ilişkin öncü TÜFE ile Ocak ÜFE rakamları, Almanya’da enflasyon rakamları ile perakende satışlar öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Euro Bölgesinde Ocak’ta TÜFE aylık -0,2% düşüşle yıllık %8,6 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise %5,2 olan beklentilerin üzerinde %5,3 arttı. Küresel çapta enerji maliyetlerinin Rusya - Ukrayna savaşı öncesi seviyelere geri çekilmesi, tedarik zincir sorunlarında iyileşme ve ECB’nin uyguladığı sıkılaştırıcı para politikası enflasyonda düşüşü hızlandıran temel katalizörler olarak sıralanabilir. Bölgede Şubat ayı öncü TÜFE’nin %8,6’dan %8,2’ye geri çekilmesi bekleniyor. Aralık’ta ÜFE son iki aylık düşüşün ardından aylık %1,1 artarak, %24,6’ya geriledi. Ocak ayında ÜFE’de düşüş eğilimi devam edebilir. 16 Mart ECB toplantısı öncesinde enflasyon rakamlarındaki seyir yakından takip edilmeye devam ediyor. Hafta içerisinde Almanya’da tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışlar izlenecek. Aralık’ta perakende satışlar büyüme beklentilerinin aksine -5,3% daralma kaydetti. 1 Mart Çarşamba TSI 10:00’da açıklanacak perakende satışların aylık %0,2 artışla yıllık bazda -1,8% olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Perakende satışlarda düşüş eğiliminin devam etmesi tüketici talebinin zayıfladığı ve bu da enflasyonda aşağı yönlü ivmenin devam etmesini sağlayabilir. Almanya’da geçtiğimiz hafta enflasyon piyasa beklentilerine paralel olarak aylık %1,0 artarak, yıllık %8,7 olarak gerçekleşti. Bölgede sıcak kış havasının enerji maliyetlerini aşağı çekmesi ülkede enflasyonu zirveden geri çekti. Şubat’ta TÜFE’nin aylık %0,8 artışla yıllık %8,7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Asya piyasalarında bu hafta final PMI rakamları, Japonya’da perakende satışlar, sanayi üretimi, Tokyo enflasyon rakamları ile BOJ Başkan Adayı Ueda’nın onay duruşması yakından takip edilecek. Çin’de kovid kısıtlamalarının kaldırılması sonrası Ocak’ta imalat PMI 49,8 olan beklentilerin üzerinde 50,1 ile büyümeye işaret etti. Kovid kısıtlamalarının kaldırılması sonrası ekonomik aktiviteye ilişkin yakından takip edilen PMI rakamlarının Şubat’ta büyümeye devam etmesi bekleniyor. Şubat’ta Caixin İmalat PMI’ın 51,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Tokyo’da Ocak ayında çekirdek TÜFE %4,2 olan beklentilerin üzerinde %4,3 artış kaydetti. 03 Mart’ta açıklanacak enflasyon rakamlarının Şubat ayında düşüş göstermesi bekleniyor. Böylece Şubat’ta Tokyo çekirdek TÜFE’nin %4,3’ten %3,3’e gerilemesi bekleniyor. Japonya'da Başbakan Fumio hükümeti tarafından BoJ Başkanlığına aday gösterilen akademisyen ve BoJ Politika Kurulu eski üyesi Ueda Kazuo geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi oturumuna hitap etti. Ueda konuşmasında; Ekonomiyi sağlam bir şekilde desteklemek ve şirketlerin ücretleri artırmasına fırsat tanıyan bir ekonomik ortam oluşturmak için parasal genişlemeye devam etmenin gerekli olduğunu dile getirdi. Bu hafta Ueda’nın onay duruşması yakından takip edilecek.
Yurt içerisinde bu hafta makro ekonomik veri akışı oldukça yoğun. 28 Şubat Salı TSI 10:00’da 4Ç22 ve yılın tamamına ilişkin büyüme (GSYH) ile 03 Mart Cuma TSI 10:00’da Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları takip edilecek. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde %3,9 büyüme kaydederken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre -0,1% düşüş göstermişti. Yurt içerisinde Ekim ve Kasım’da büyümenin öncü göstergesi olarak izlenen PMI rakamları düşüş eğilimi göstermesine karşın, Aralık ayında sınırlı toparlanma yaşadı. Aralık PMI’da talep tarafında iyileşme belirtilerinin görüldüğü dikkat çekmişti. 28 Şubat Salı TSI 10:00’da açıklanacak 4Ç22 ve yılın tamamına ilişkin büyümenin (GSYH) medyan tahmini çeyreksel %2,8 ve yıllık %5,2 olarak gerçekleşti. Ocak’ta TÜFE aylık bazda %6,65 artışla yıllık bazda %64,27’den %57,68’e geriledi. Enflasyon yüksek baz etkisi ve son dönemde enerji fiyatlarında görülen geri çekilmenin pozitif etkisiyle Ocak ayında düşüş eğilimini sürdürdü. Yurt içerisinde TÜFE’de Şubat’ta yüksek baz etkisiyle düşüş eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Foreks’in anketine göre TÜFE’nin aylık %3,48 artışla yıllık %55,68’e gerilemesi bekleniyor.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.