Küresel piyasalarda bu hafta ABD şirket bilançoları ve ECB faiz kararı izlenecek…
Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de 2. çeyrek şirket bilançoları ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öne çıkmaktadır. Geçen hafta açıklanan bilançolardan JPMorgan sonuçları temkinli, Citigroup Inc sonuçları ise temkinli karşılanmıştı.ABD’de bugün Bank of America Corp (BoFA) ve Goldman Sachs, salı günü Netflix, Novartis ve Johnson&Johnson ikinci çeyrek finansal raporlarını yayımlayacak. Çarşamba günü ise TESLA, perşembe Snapchat ve cuma günü Twitter bilançoları Nasdaq’da fiyatlamalara yön verebilir. Salı günü Euro bölgesinde haziran ayı nihai TÜFE oranlarının ardından perşembe günü ECB faiz kararı için toplanıyor. Yıllık %8,60’ya ulaşan TÜFE ve EUR/USD paritesinin 1,000 seviyesine gerilemesinin ardından ECB’nin beklenen faiz artış sürecine girmesi bekleniyor. Piyasa beklentisi 25 baz puanda yer alırken toplantının ardından ECB Başkanı Lagarde’nin konuşması piyasalara yön verebilir. Euro bölgesi dışında İngiltere’de ise haziran ayı istihdam ve enflasyon oranları yayımlanacak. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un istifasının ardından yaşanacak ekonomiye dair gelişmeler yakından izlenecek. Çarşamba günü Çin’de Merkez Bankası bir yıllık kredi faiz oranını açıklayacak. Perşembe günü haftanın en yoğun günü olarak yer alıyor. ECB ile birlikte Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı karşılanacak. Öğleden sonra yurt içinde TCMB temmuz ayı toplantısı yapılacak. TCMB’nin %14,00 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Emtia tarafında ise son beş haftada yaklaşık %20 değer kaybeden brent petrolün enflasyon beklentilerini iyimser yönde değiştirmesi beklenebilir. Petrol ve emtia fiyatlarındaki sert düşüşler enflasyon baskılarını azaltmasına rağmen, resesyon endişelerini de artırıyor. Bu hafta petrol fiyatlarındaki zayıf seyrin maliyetlere olan pozitif etkisi, ABD’de Fed öncesi sakin veri gündemi ve bilanço beklentileri ile hisse senedi piyasaları destek bulabilir. ABD Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’ye F16 satışının onaylanmasının da yurt içi piyasalarda pozitif etkileri hissedilebilir.
ABD’de bu hafta geçtiğimiz haftaki yoğun veri gündeminin ardından bu haftanın görece sakin geçmesi bekleniyor. Salı günü haziran ayına ait inşaat izinleri ve konut başlangıçları yayımlanacak. Konut üretiminde geçtiğimiz aylarda görülen yavaşlamanın haziranda da devam etmesi bekleniyor. Çarşamba günü bir önceki ay %3,40 azalan ikinci el konut satışlarının haziran sonuçları yayımlanacak. ABD’de ikinci el konut satışları üst üste dört aydır düşüyor. Perşembe günü haftalık yayımlanan işsizlik başvurularının 240 bin kişi ile önceki haftanın hafif gerisinde kalması bekleniyor. İşsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta 244 bin ile şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Haftanın son işlem gününde ise temmuz ayı üretim ve hizmet PMI’lar takip edilecek.
Euro Bölgesinde, bu hafta yapılacak ECB toplantısı küresel piyasaların hafta boyunca gündeminde olacak. ECB faiz kararı öncesinde salı günü haziran ayı final TÜFE rakamları yayımlanacak. Yıllık TÜFE son açıklanan verilere göre %8,60’da bulunuyor. Fed ve ECB’nin uzun süre ayrışan politikalarının ardından EUR/USD paritesi 20 yıl aradan sonra geçtiğimiz hafta yeniden eşitlenmişti. ECB Başkanı Lagarde haziran ayı toplantısının ardından temmuz ayında 25 baz puanlık artışın uygun olacağını, gerektiği durumlarda gelecek aylarda daha agresif faiz artışı olabileceğini belirtmişti. Bir sürpriz olmadığı takdirde perşembe günü ECB 2011 yılından sonra ilk defa faiz artırmış olacak. Çarşamba günü Euro bölgesinde tüketici güveni temmuz verileri ve mayıs ayı cari denge yayımlanacak. Haftanın son işlem gününde ise bölgeden öncü imalat ve hizmet PMI’lar yayımlanacak. PMI’ların eşik değerin üzerinde yer alması beklenirken önceki aya göre artış hızının yavaşlaması bekleniyor.
Asya bölgesinde bu hafta Çin Merkez Bankası faiz kararı ve Japonya Merkez Bankası faiz kararı ve Japonya tüketici enflasyon oranları öne çıkıyor. Çarşamba günü Çin Merkez Bankası (PBOC) bir yıllık kredi ana faiz oranını açıklayacak. Bir önceki toplantıda faiz oranı %3,70 ile sabit bırakılmıştı. Perşembe günü Japonya Merkez Bankası’nın ise faiz oranlarını -0,10% ile sabit bırakmaya devam etmesi bekleniyor. Haftanın son işlem gününde Japonya’da haziran ayı TÜFE oranları yayımlanacak. Çekirdek TÜFE’nin 0,1 puan artışla %2,20’ye yükselmesi bekleniyor. Japonya’da ulusal TÜFE %2,50 seviyesinde bulunurken, BoJ’un enflasyon hedefi %2,00’de yer alıyor.
Yurt içinde haftanın ilk günü Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi’ni yayımlayacak. Mayıs ayında bütçe 144 milyar TL fazla vermişti. Salı günü haziran ayı konut satışları yayımlanacak. Bir önceki ay satışlar yıllık %107,5 artışla 122 bin 768 adete yükselmişti. Çarşamba günü temmuz ayı tüketici güveni ve yurt dışı ÜFE oranları yayımlanacak. Tüketici güveni geçtiğimiz ay 63,4 ile tarihi en düşük seviyesine gerilemişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı günün ikinci yarısında Merkezi Yönetim borç stokunu yayımlayacak. Perşembe günü haftanın ana gündem maddesi olan TCMB PPK toplantısı yer alıyor. Foreks anketine göre TCMB’nin %14,00 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Aynı gün faiz kararının ardından haftalık para, banka ve menkul kıymet istatistikleri yayımlanacak. Yerlilerin döviz mevduatları ve KKM ile yabancıların hisse senedi işlemleri öncelikli olarak takip edilecek.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.