Haftalık bülten (Anadolu Yatırım)

eni haftada Fed’in faiz kararı ile ABD TÜFE verileri takip edilecek...

Geçtiğimiz hafta ABD’de faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda beklentileri şekillendirmesi bakımından yakından izlenen işgücü istatistikleri takip edildi. Öncü verileri istihdam piyasasında gevşemeye işaret etmesinin ardından Cuma günü takip edilen tarım dışı istihdam verisinin beklenti üzeri gerçekleşmesi ile piyasalarda risk iştahı dalgalı seyretti.

 

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,25 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,43 seviyesinden tamamladı. ONS altın haftalık bazda %1,43, sert düşüşün ardından dengelenmelerin takip edildiği brent petrol ise %2,43 değer kaybetti. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından yükselişe geçen ABD borsalarında geçen hafta olumlu bir seyir izlendi. Haftalık bazda S&P 500 %1,32, Nasdaq %2,38, Dow Jones %0,29 değer kazandı.

 

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de Fed faiz oranı kararı ile TÜFE, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi Almanya’da ve Çin’de TÜFE, İngiltere ve Japonya’da GSYH, yurt içinde ise ödemeler dengesi istatistikleri ile piyasa katılımcıları anketi öne çıkıyor. Bu hafta yurt içinde ayrıca DOHOL, KLKIM, KOZAL, PRKME’nin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

 

ABD’de bu hafta gözler enflasyon verilerinde olacak. 12 Haziran Çarşamba günü TSI 15:30’da açıklanacak TÜFE’de aylık beklenti %0,10’da bulunmaktadır. Yıllık enflasyonun %3,40’ta sabit kalması bekleniyor. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE’nin ise mayısta %0,30 artışla yıllık bazda %3,60’tan %3,50’ye gerilemesi bekleniyor. Enflasyon verileri faiz indirimlerine dair sinyal vermesi açısından da yakından takip edilecek. 12 Haziran Çarşamba günü ayrıca Fed’in faiz oranı kararı ile Fed tarafından yayımlanan Ekonomik Projeksiyonlar takip edilecek. 12 Haziran Çarşamba günü TSİ 21:00’da açıklanacak olan kararda faizin %5,25-5,50 aralığında sabit bırakılması beklenmektedir. Karar sonrası Powell’ın gelecek döneme ilişkin açıklamaları piyasalardaki volatiliteyi artırabilir. Fed tarafından yayımlanan Mart ayı Ekonomik Projeksiyonlarında, medyan faiz beklentisi 2024 için %4,6 olarak korunurken, 2025 için %3,6’dan %3,9’a yükseltildi. Ekonomik Projeksiyon raporunda 2024 yılı için; PCE enflasyon beklentisi 2,4’te sabit kalırken, çekirdek PCE beklentisi %2,4’ten %2,6’ya, büyüme beklentisi %1,4’ten %2,1’e, işsizlik beklentisi %4,1’den %4,0’a revize edildi. 2025 yılı içinse büyüme beklentisi %1,8’den %2,0’a, PCE enflasyon beklentisi %2,1’den %2,2’ye yükseltildi. Fed’in Haziranda faizlerin sabit tutmasına kesin gözle bakılırken, piyasalarda eylül ayı 25 baz puan faiz indirimi olasılığı %46,6’da bulunmaktadır. Bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi durumunda piyasalarda risk iştahındaki güçlü seyir devam edebilir. TÜFE verilerinin ardından 13 Haziran Perşembe günü TSI 15:30’da ÜFE verileri açıklanacak. Üretici enflasyonunun mayısta %0,10 artış göstermesi bekleniyor. ABD’de bu hafta ayrıca; New York Fed tüketici enflasyon beklentileri, federal bütçe dengesi, haftalık işsizlik başvuruları, Michigan tüketici hissiyatı takip edilecek. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi mayıs ayında %3,3 seviyesinde gerçekleşti. Federal bütçe dengesinin mayıs ayında 222mlr USD fazla vermesi beklenmektedir. Nisan’da federal bütçe 210mlr USD fazla vermişti. Michigan tüketici hissiyatı haziran ayı öncü verilerinde 69,1’den 73,0 seviyesine yükselmesi beklenmektedir

 

Euro Bölgesi’nde bu hafta sanayi üretimi ve ticaret dengesi ve Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. Yatırımcının ekonomiye ilişkin düşüncesini yansıtan Sentix yatırımcı güveninin haziranda -3,6 puandan -1,5 puana yükselmesi bekleniyor. Zayıf seyrin devam ettiği sanayi üretiminin nisanda aylık %0,10, artış göstermesi bekleniyor. Bölge’de sanayi üretimi martta aylık %0,60 artış gösterirken yıllık bazda %1,00 düşmüştü. Ticaret dengesinin ise nisanda 15,7mlr euro fazla vermesi beklenmektedir

 

ABD - Fed Faiz Oranı Kararı (May)

ABD - TÜFE (Nis)

 Euro Bölgesi - Sanayi Üretimi (Mar)

 Almanya -TÜFE (Nis)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çin’de bu hafta TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak. Manşet TÜFE’nin mayıs ayında yıllık bazda %0,40 artış göstermesi bekleniyor. ÜFE’de ise beklentiler mayısta %1,50 düşüş kaydedilmesi yönünde bulunuyor. Japonya’da bu hafta odak Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararında olacak. Ayrıca bu hafta GSYH, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, ÜFE ve cari denge açıklanacak. BOJ, mart ayında politika faizini 17 yıl aradan sonra -0,1%’den %0-0,1 aralığına yükseltti. Beklentiler BoJ’un faizleri %0,10’da sabit tutması yönünde bulunuyor. Japonya ekonomisinin 1Ç24’te çeyreklik %0,50; yıllık bazda ise %2,0 daralması beklenmektedir. Sanayi üretiminin ise nisanda aylık %0,10 azalması bekleniyor. Manşet ÜFE’de beklentiler mayısta %0,40 artış ile yıllık bazda %2,00 artış gerçekleşmesi yönünde bulunuyor.

 

Çin- TÜFE (Nis)


 Japonya - Fed Faiz Oranı Kararı (May)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yurt içinde bu hafta odak ödemeler dengesi istatistikleri ile TCMB tarafından yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde bulunuyor. Türkiye ekonomisinde mart ayında cari işlemler hesabı 4.544 milyon ABD doları açık kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari İşlemler hesabı ise 782 milyon ABD doları fazla vermiştir. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5.193 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2.241 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2.104 milyon ABD doları olmuştur. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1.604 milyon ABD doları net çıkış ve 12 milyon ABD doları net giriş kaydetmiştir. Foreks anketinde nisan ayı cari açık beklentisi 6,144mlr dolarda bulunmaktadır. Mayıs ayında Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,16 iken, bu anket döneminde yüzde 43,64 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 35,17 iken, bu anket döneminde yüzde 33,21 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 22,05 ve yüzde 21,33 olarak gerçekleşmiştir. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 40,01 TL iken, bu anket döneminde 38,78 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,47 TL iken, bu anket döneminde 41,80 TL olarak gerçekleşmiştir.

Sanayi üretimi martta %0,3 azalarak bir önceki yıla göre %4,3 azalış kaydetti. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %4,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %5,1 arttı. Yurt içinde bu hafta ayrıca; işgücü istatistikleri, ticaret satış endeksleri ve ciro endeksleri merkezi yönetim bütçe dengesi, haftalık para ve banka istatistikleri ile menkul kıymet istatistikleri, tarım ÜFE, konut satış istatistikleri ve uluslararası yatırım pozisyonu açıklanacak. TÜİK verilerine göre hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 19 bin kişi azalarak 3 milyon 57 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak %8,6 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %6,8 iken kadınlarda %12,0 olarak tahmin edildi. Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 oldu 2024 yılı Nisan ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 773,6 milyar TL, bütçe gelirleri 595,8 milyar TL ve bütçe açığı 177,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 659,6 milyar TL ve faiz dışı açık ise 63,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir

  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.