Haftalık Değerlendirme ve Strateji Küresel piyasalarda mevcut gündem değişmediği sürece dalgalanma bitmez. Buna karşın Fed’in yol haritasını daha net ifade etmesiyle birlikte piyasa biraz daha yatışmış durumda. Elbette ki dünyada yüksek enflasyon, resesyon kaygıları ve törpülenen büyüme riskleri sürüyor. Ancak fulü ortam biraz daha dağılmış durumda. Dolayısıyla geçtiğimiz hafta risk alma iştahı görece açıktı. S&P haftayı sınırlı artışla %0,36 ile kapattı. Ancak S&P geçen hafta teknik olarak önemli bir hareket yaparak 22 haftalık ortalamanın üzerine yükseldi. Bu seviyenin üzerinde kalması halinde yükseliş potansiyelin 4350 seviyesine doğru artması beklenebilir. Dow Jones yataya yakın ekside kapatmış görünüyor. Ancak Nasdaq ve Alman DAX endeksi pozitif bir seyirle haftayı sonlandırmışlar. Geçen hafta beklentinin çok üzerinde gelen tarım dışı istihdam sonrası bu hafta Çarşamba günü gözler ABD TÜFE verisinde olacak. Haziran ayına veri 40 yılın zirvesinde %9,1 olarak gelmişti. Temmuz ayına yönelik beklenti %8.7 seviyesinde bulunmakta. Beklenenden ne kadar farklı bir sapma göstermesi Fed’in faiz adımlarına yönelik beklentiyi şekillendirebilir. Haftanın ikinci yarısı hareketli olacak Haftanın ilk iki günü yurtdışında gündemi değiştirecek önemli bir veri bulunmuyor. İçeride ise Hazinenin ihaleleri takip edilecek. Buna karşın Çarşamba günü sırasıyla Çin, Almanya ve ABD’den TÜFE verileri gelecek. Enflasyon verileri piyasanın risk alma iştahını değiştirebilecek güçtedir. Dolayısıyla takip edilmesi iyi olacaktır. Perşembe günü içeride cari işlemler dengesi yayımlanacak. İki ay geriden gelen bir veridir. Dolayıyla iç piyasa için etkisinin sınırlı kalmasını ve cari açığın artarak devam etmesini beklemekteyiz. Dışarıda ise ABD ÜFE verileri önemli olacaktır. Cuma günü ise İngiltere imalat üretim, sanayi üretim ve Büyüme verilerinin açıklanması
08 / 08 / 2022
Ana Menü
bekleniyor. İngiltere’de açıklanan makroekonomik verilerin ne yönde geldiği GBPUSD paritesi hareketliliğinde etkili oluyor. Dolayısıyla veriler önemli olabilir. İçeride sanayi üretim verisi haftanın son işlem gününde takip edilecek veri olacak. İç gündemimiz değişiyor Makroekonomik veriler bizim iç gündemimizi ne yazık ki oluşturmuyor. Geçen hafta TÜFE rakamlarını da karşıladık ancak verilerden daha bağımsız bir sınır içinde gibi görünüyoruz. Bu hafta siyasi cephede yaşanan diyaloglar gündemde baş sırayı aldı. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi Zirvesi’nde bir araya geldiler. İkiliden zirve sonrası çıkan mesajlarda Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğini daha da artıracağını açıklandı. Bu mesajların verilmesi sonrası hiç gecikmeden Avrupa Birliğinden tepki geldi. Türkiye’nin Rusya’ya işbirliğini artıracağını açıklaması üzerine Batılı ülkeler Türkiye’ye yönelik bazı yeni önlemler alınabileceğinin sinyalini verdi. Yetkililer, "Mesela ticaret finansmanına kısıtlama getirilmesini isteyebilirler veya büyük kuruluşlarından Türk şirketlere finansmanı azaltmalarını isteyebilirler" açıklamasıyla oldukça net bir dil kullandılar. Bu durum piyasayı ne kadar tedirgin eder bunu göreceğiz. Ancak yaptırım sinyalinin gelmesi kar realizasyonları için açık bir kapı olabilir. Bu gibi durumlarda her zaman tutum ve diyalog çok önemlidir. Dolayısıyla siyasi tarafı da izleyeceğimiz bir süreç olacak gibi görünüyor. Pazartesi piyasa açılışından sonra günü nerede sonlandıracağımızda önemli olacaktır. Borsa BIST 100 endeksi bir önceki zirve seviyesi olan 2684 seviyesi üzerinde güçlenme devam ediyor. Endeks teknik göstergelerinden fazlaca uzaklaştı. Bu gibi durumlarda kar realizasyon isteği fazla olur. Dolayısıyla bir düzeltme gelmesi halinde ilk izleyeceğimiz destek bir önceki tepe noktası olan 2684 seviyesi olacaktır. Ancak realizasyonun şiddeti fazla olursa o zaman 2684 seviyesinde esneme olabilir ve 2600 desteğine doğru geri çekilme izlenebilir. Tüm bu senaryoların gerçekleşmesi ve kar realizasyonu olması halinde geri çekilmeler alım fırsatı olabilir. Buna karşın endeksin yükselen kanal bandını koruması halinde üst bant 2915 seviyesinden geçiyor. Yükseliş eğiliminin önümüzdeki günlerde buraya doğru olması beklenebilir. DolarTL DolarTL’de strateji yapacak bir teknik bulunmuyor. TL’de var olan riskler sürdükçe yön yukarı olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bununla birlikte yılın geri kalanında güçlü dolar temasının sürmesini beklemekteyiz. Teknik anlamda henüz bir sat sinyali türetilmiş değil. Agresif olmayan, ılımlı yukarı yönlü hareket eğiliminin sürmesini bekleriz. VIOP2ta uzun pozisyonlar korunabilir. Kısa pozisyonların riskli olduğunu düşünüyoruz.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.