Haftalık Borsa Strateji Bülteni (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Küresel piyasalar zayıf risk iştahıyla devam ediyor. Eylül ayında S&P %8.6 değer kaybederken, Dow Jones %%8.2 ve Nasdaq %9 değer kaybetti. Fed’in bir adım daha şahinleşmesi küresel piyasaların hemen hemen yher yerinde satışların hızlanmasına neden oldu. Borsa endeksi ise çok önemli bir haftayı geride bıraktı. VIOP pozisyonlarında teminat sıkıntısı büyük ölçüde çözülmüş görünüyor. Buna karşın bu konuda yapılacak yeni düzenlemelerin olup olmayacağını, piyasanın işleyişini ve likiditesini yeniden düzenleme konusunda alınacak kararları izleyeceğiz. Çarşamba günü vade sonunun takas günü. Dolayısıyla Çarşamba gününü de atlatıp önümüze bakacağız. Borsa endeksinde geçen hafta 3000 seviyesine doğru oluşan aşağı yönlü geri çekilmenin bir süredir devam eden stresi atma konusunda etkili olduğunu düşünüyoruz. Bir süre 3050 - 3320 arasında yatay seyir sürebilir. Buna karşın Ekim ayı sonunda başlayacak 3. Çeyrek bilanço dönemine ilişkin beklentiler ve gerçekleşmeler Borsa endeksinde katalizör olabileceğini ve yükseliş eğilimine destekçi olabileceği görüşündeyiz.
Gündem yoğun
Bu hafta küresel piyasalarda gündem oldukça yoğun. Bilindiği üzere genellikle ayın ilk haftası Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi piyasanın odak noktasında olmaya devam edecek. Tarım dışı istihdam verisi Fed’in de yakından izlediği bir veri olduğundan beklentilerden farklı bir sapma oluşması halinde hareketlilik yaratabilir. Ayrıca, Pazartesi günü hem Avrupa hem de ABD’de imalat PMI verileri takip edilecek. Salı günü ABD’de fabrika siparişleri, Çarşamba günü ise Avrupa ve ABD’de hizmetler PMI verisi ile ABD’de ADP özel sektör istihdam değişimi ön planda olacak. Çarşamba günü OPEC toplantısı olması nedeniyle petrol piyasasının gözü kulağı burada olacak. Perşembe günü Euro Bölgesi perakende satışlar ve Cuma günü tarım dışı istihdam verisi ile beraber ABD işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar, Çin imalat PMI, Almanya sanayi üretim verileri takip edilecek
Borsa’ya 50 günlük hareketli ortalamasından destek
Endekste teknik olarak 50 günlük ortalaması olan 3050 seviyesi destek olarak çalıştı ve satışlar bu seviyeyle sınırlı kaldı. 3050 seviyesi üzerinde satışların karşılanmaya devam etmesi halinde yükseliş eğilimi sürebilir ancak 3320 seviyesinin üzeri aşılmadıkça yukarı yönlü hareket burasıyla sınırlı kalır. Başka bir deyişle, endekste bir süre 3050 - 3320 arasında yatay eğilimli bir hareket izlenebilir. Günlük periyotta teknik göstergeler şimdilik çok güçlü değil. Ancak haftalık grafikte halen daha çok güçlüyü. Dolayısıyla birkaç gün yatay eğilimli bir sürecin oluşmasını ancak daha sonrasında 3320 seviyesi üzerinde günlük kapanış yaparak bu seviyenin üzerinde güçlenme oluşmasını bekleriz. Buna karşın satışların 3050 seviyesi üzerinde karşılanmakta başarısız kalınması halinde yukarı yönlü hareket için zamana ihtiyaç olacak.
DolarTL’de ana yön yukarı
DolarTL’de değişen çok önemli bir şey yok. Temel olarak terazinin bir tarafında güçlü dolar, diğer tarafında ise risk ve belirsizliklere açık TL var. Dolayısıyla ana yön yukarı olmaya devam ediyor. 18.25 seviyesinin aşılmasıyla birlikte yükseliş eğilimi hızlandı. 18.40 seviyesinin üzerinde kalındıkça ilerleyen günlerde 19.40 ve 20.60 bandına doğru ılımlı yükseliş hareketinin sürmesini bekleriz. VIOP’ta kısa pozisyonlar için uygun bir ortam oluşmuş değil.


 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İngiliz hükümetinin gelir vergisinde%45 oranının kaldırılması önerisinden geri adım atması bekleniyor- BBC
BİST: BIST 50 Endeksinde yer alan paylarda 14/09/2022 ile 30/09/2022 tarihleri arasında uygulanan açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının 03/10/2022 tarihli seansta da uygulanmasına karar verilmiştir
HİNDİSTAN'DA S&P GLOBAL İMALAT SEKTÖRÜ PMI EYLÜL'DE: 55.1 (ÖNCEKİ: 56.2)
Emisyon hacmi 30.09.2022 itibariyle 319.89 milyar TL
Facebookta Paylaş