Kredi Büyümesi: Kredi büyümesi 10-17 Mayıs haftasında %0,3 (-TL7,8m) daralırken, yılbaşından bugüne kadar olan kredi büyümesi %7,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. TL haftalık bazda %0,3 büyürken (yılbaşı itibari ile %4,9), kur'a endekslendirdiğimiz döviz kredileri önceki haftaya göre %2, yılbaşından bugüne kadar ise %1,4 artış göstermiştir. Toplam kredi hacmindeki haftalık negatif görünümün, sepet bazda TL'nin bu hafta daha güçlü bir seyir izleyerek döviz endeksli krediler tarafında baskı yaratmasından kaynaklandığı söylenebilir. TL kredilerdeki büyüme 4 haftalık hareketli ortalamada %1 artarken, 13 haftalık hareketli ortalamada %14 yukarı seviyede bulunuyor. Kredi segmentleri arasında; ticari ve bireysel krediler büyümesi %0,3 gerilerken (yılbaşı itibariyle +%6,2) ve 4 haftalık hareketli ortalamada %6, 13 haftalık hareketli ortalamada ise %27 artış göstermiştir. Tüketici kredileri büyümesi haftalık bazda %0,4 düşüş gösterirken (yılbaşı itibariyle +%0,9), 4 haftalık hareketli ortalamada %1,8 daralmış olup, 13 haftalık hareketli ortalamada %8 artış göstermiştir. Konut kredileri haftalık %0,1 düşerken (yılbaşı itibariyle -%3), KOBİ kredileri haftalık bazda %0,3 büyüme kaydetmiştir (yılbaşı itibariyle +%18,5). Konut kredisi, 4 haftalık hareketli ortalamada %9, 13 haftalık hareketli ortalamalarda %5 oranında daralırken, KOBİ kredileri, 4 ve 13 haftalık hareketli ortalamada sırasıyla %26 ve %43 artmıştır.
Mevduatlar: Haftalık mevduatlarda 26 milyon TL (-%1) düşüş gerçekleşmiştir. TP mevduatlar haftalık 0,8 büyürken, YP mevduatlardaki 795 milyon ABD doları seviyesindeki artış perakende tarafta döviz talebinin, sürdüğünü göstermektedir. Öte yandan önceki haftada gerçekleşen 2.2 milyar dolarlık talep göz önüne alındığında, geçtiğimiz hafta talebin azaldığını söylemek mümkün. Bu doğrultuda, TL mevduatlar yılbaşından bugüne kadar %0,54 azalmış olup, YP mevduatlar %10,54 artış kaydetmiştir. Sektörün kredi mevduat oranının bu hafta %106 civarında olduğu görülmektedir (yılbaşı itibariyle -349 baz puan). TL kredilerin TL mevduatlara oranı bu hafta için %140,7 (yılbaşı itibariyle +764bps), YP kredilerin YP mevduatlara oranı ise %76,6 civarındadır (yılbaşı itibariyle -809 baz puan).
Çekirdek makas: 3 aylık TL mevduat faizleri %22,87 (haftalık -3 baz puan) seviyesindeyken, ticari kredi faizleri haftayı %24,85 (haftalık -190bps) seviyesinde tamamlamıştır. Buna göre, çekirdek makasların haftalık bazda 187 baz puan daraldığı görülmekte olup 2 haftalık daralma 230bps olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, YP mevduatlardaki artan talep, sistemin 1 yıllık vadede % 28.4 olan swap defterlerini yükseltmesine sebep olmakla ve çeyreksel dönem için çekirdek makasların beklenenden daha yüksek oranda gerileme riskini artırmaktadır. Önümüzdeki haftalarda bu kalemleri yakından takip etmeye devam edeceğiz
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.