Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Ülkemizde ‘Özel Güvenlik Sektör Standartları’nın gelişim sürecine katkı sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat KÖSEREİSOĞLU, özel güvenlik sektöründeki istihdamın arttırılması ve sektörün nitelikli personele olan ihtiyacı konularında açıklamalarda bulundu.
Kış döneminde tüm hizmet sektöründe istihdam oranında bir daralma yaşandığını söyleyen KÖSEREİSOĞLU, “Bazı sektörlerde mevsimsel istihdam hareketliliği oluşuyor. Bu da faaliyet gösterdiğimiz özel güvenlik sektörünü olumsuz anlamda etkiliyor. Yaz aylarında çalışanların turizm, tarım gibi diğer sektörlere yönelmesiyle özel güvenlik sektöründe istihdam ihtiyacı daha da artmaktadır. Yatırımların artmasıyla sektörde özel güvenlik görevlisi istihdam ihtiyacının daha fazla olacağını söyleyebilirim” dedi.
“Verilen hizmetin nitelikli olması için personel de nitelikli olmalı”
Verilen hizmetin nitelikli olması için çalışanların yeterliliklerinin iyi seviyede olmasının gerekli olduğunu belirten KÖSEREİSOĞLU, “Sektördeki sirkülasyonun çok fazla olması nitelikli hizmetin önüne geçen faktörler arasında yer alıyor. Öncelikli olarak sektörü cazip hale getirip, sektörde faaliyet gösteren özel güvenlik görevlilerinin eğitimine önem vermek gerekiyor. Sektörün içinde beyaz ve mavi yakalı çalışanlar mevcut. Beyaz yakalı çalışanların deneyim süresi ve tecrübe birikimleri oldukça yüksek. Bu standardı sektör emekçileri olan özel güvenlik görevlilerinde de sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz. Aynı işin nitelikli personelle daha iyi yapılabileceğini söyleyebilirim” dedi.
“Özlük haklarında yapılacak düzenlemelerle sektör daha cazip hale getirilebilir”
Özel güvenlik sektörünün geniş bir istihdam alanı oluşturduğunu söyleyen Murat KÖSEREİSOĞLU, “Özel güvenlik sektörü genel olarak vardiya sistemiyle çalışılan bir iş kolu. Nitelikli personeller daha çok gündüz vardiyasında çalışıyor. Geri kalan büyük çoğunluk ise sürekli olarak vardiyalı sistemde çalışmak istemiyor. Zaman zaman özel güvenlik sektörünün barındırdığı zorluklardan dolayı özel güvenlik şirketleri istihdam edecek eleman bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Bu konuda tek sorun uygulanan düşük ücret politikaları değil. Çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi kapsamında; özel güvenlik görevlilerine, daha iyi çalışma koşulları sağlanırsa bu sektörde çalışmak isteyenlerin oranı arttırılabilir. Bu paralelde; fazla mesai ücretinin belirli oranda arttırılması, vardiyalı sistem gereği çalışma sürelerinin azaltılması, silahlı özel güvenlik görevlilerine pozitif ayrıcalık uygulanarak karşılaşabilecekleri riskler dikkate alınarak silah tazminatı gibi ilave ücretlerin verilmesi gibi düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) hakkında:
GÜSOD; özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturmayı amaç edinmiş özel güvenlik şirketlerinin yöneticileri tarafından 25 Ekim 1994 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Sektörün en eski ve öncü sivil toplum kuruluşudur. GÜSOD, bünyesindeki özel güvenlik şirketlerinde 60 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam edilmektedir. Özel güvenlik sektöründe gerçekleşen cironun yüzde 25’i GÜSOD üyesi şirketlere aittir. GÜSOD; 2000 yılından bu yana Avrupa’da 23 ülkenin (bu ülkelerin 17’si AB üyesidir) üye olduğu Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu’nun (Confederation of European Security Services (CoESS) asli üyesidir. GÜSOD; Konfederasyon bünyesinde aktif olarak faaliyetlerini sürdürmekte, ülkemizde sektör standartlarının gelişim sürecine katkı sağlamaktadır. GÜSOD üyeleri; Bantaş Nakit ve Kıymetli Mal Taşıma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Çetin Grup, Desmer Güvenlik Hiz. Tic. A.Ş., G4S Güvenlik Hizmetleri A.Ş., ISS Proser Koruma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Loomis Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Pronet Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Securitas Güvenlik Hizmetleri A.Ş., TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Tepe Savunma ve Güv. Sis. Sanayi A.Ş.’dir.