Günlük VİOP Bülten(İnfo Yatırım FX)

EUR/USD paritesinde 1,2100’in üstünde taban oluşumuna devam
Avrupa’nın majör iki dövizinin de Brexit için hayati olan bir hafta öncesinde bekleme paterninde olması ile forex piyasaları haftaya sakin başlarken, ABD ve Çin arasındaki ticari anlaşmaya yönelik kötü haberler bekleyen dolar dalgalı seyrediyor. Avrupa Birliği, Çarşamba günkü zirvede Brexit’in Cuma günü olan tarihini ertelemeye gönüllü olup olmadıklarına karar vermek zorunda. AB’nin özellikle İrlanda ekonomisini kötü bir şekilde etkileyebilecek katı ‘anlaşmasız bir Brexit’i önlemek için bir miktar erteleme sunacağı bekleniyor. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ayrılmaya hazırlanırken İngiltere’nin AB takvimini bozmayacağından emin olmak için çetin bir erteleme şartları istediğinin sinyalini verdi. Sterlin %0,1 artışla 1,3050 dolar olurken, euro karşısında fiilen pek değişmeyerek 1,1627 seviyesinde işlem gördü. Euro, geçen haftanın düşüklerine pek de uzak olmayan 1,1225 dolar seviyesinde, euro bölgesinin en büyük ekonomisi için çok kötü bir Şubat ayını tamamlayan ve beklenenden daha zayıf gelen Alman ticaret verileri ile hareketsiz kaldı. Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1217 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1200 destek seviyesiyle 1,1500 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO’nın geçtiği 1,1300 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşmış görünüyor, 50dk hareketli ortalama 1,1224 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 70 ref seviyesini aşağı kırma eğilimi EUR/USD paritesinde aşağı yönlü eğilim arttırmakta.

Dolar/TL kurunda 5,60-5,70 aralığında yukarı yönlü baskı artıyor
Son haftalarda gelişen ülke paralarından negatif ayrışan Türk Lirası, yeni haftada da en çok düşüş yaşayan para birimi oldu. Lirada yaşanan değer kaybında seçim sonrrası belirsizlik ve TCMB’nin adımları etkili oldu. TCMB, 25 Mart haftasında kurda yaşanan yükseliş sonrası swap limitlerini kademeli olarak %10’dan %40’a çıkarırken haftalık repo ihalesi de açmadı. Merkez, Cuma günü swapta %15,5 olan TL faizini dün %24’e çekerken 16 milyar liralık da haftalık repo ihalesi açtı. Merkezin hamlesinin ardından yükselişe geçen kur, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sabahki açıklamaları ile gün içi zirveyi test etti. Erdoğan, İstanbul’da yeniden sayımları yapılan geçersiz oylar sürerken birçok usulsüzlük olduğunu ve kararın yargıda olduğunu belirtti. Rusya’ya giden ve Putin ile görüşen Erdoğan, özellikle S-400, Suriye ve ekonomik ilişkileri kapsayan 13 anlaşmanın olacağını açıkladı. Haftalık bazda yükseliş yaşayan kur, yeni haftaya da primli başladı. Günün ilk yarısında 5,7110’a yükselen USD/TRY kuru günün 2. yarısında 5,66-5,68 aralığında %1 primli fiyatlandı. Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçeerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesinin ardından tepki yükselişi eğilimine girerek 5,35-5,70 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL’de 60 günlük HO 5,39 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 5,70 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,63 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 5,70 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

Altın Vadeli İşlemleri yükselişte
Altın Vadeli İşlemleri, New York Ticaret Borsası'nın Comex bölümünde, Haziran ayı için %0,13 yükselerek onsu 1.303$'dan işlem gördü. Altın 1.279$ seviyesinde destek bulurken, 1.308$ seviyesinde dirençle karşılaştı. Dolar Endeksi Vadeli İşlemleri, diğer altı majör para birimi karşısındaki performansına göz attığımızda; %0,05 düştü ve 96,60 seviyesinden işlem gördü.
Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 1312$ seviyesinden geçiyor, gün içi oluşan fiyattlar bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece 1320-1350$ aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1290$ seviyesindeki destek, kırılmasıyla birlikte 1280$ seviyesinin altında kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1310$ ve 1315$ direnç seviyesi olarak izlenirken, 1290$ ve 1283$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.

Petrol Libya'daki gelişmelerle yükselişini sürdürdü
Petrol fiyatları, yaklaşık iki ayın en iyi performansını gerçekleştirdikten sonra, OPEC üyesi Libya'da artan çatışmaların ABD'de aktif sondaj kuyusu sayısının Mayıs ayından bu yana en hızlı artışı göstermesine ağır basmasının etkisi ile kazançlarını sürdürdü. Libya'nın uluslararası alanda tanınan hükümeti, başkent Tripoli'ye girmeye çalışan Khalifa Haftar'a bağlı güçlere karşı saldırıda bulunulacağını kaydetti. Petrol sahası hizmet sağlayıcısı Baker Hughes'ın açıklamasına göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 15 artarak 831'e çıktı ve Şubat ortasından bu yana ilk kezz artış gösterdi.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vadeli yükseliş trendi 67 dolar desteğinin kırılmasıyla orta vadeli düşüş trendine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 51,60$ seviyesini yukarı kırmasının ardından 62-67$’ın hedef haline gelme ihtimalinin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini yukarı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 68,00$ seviyesi direnç olarak izlenirken 59,00$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.


 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde suunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.